par latvisku Latviju

Reitings 528
Reģ: 10.08.2009

http://www.youtube.com/watch?v=Qx50L9ptH8c&feature=player_embedded

Tiek vākti paraksti, lai rosinātu izmaiņas Satversmes 112.pantā, kas to izteiktu šādā redakcijā: „112. Ikvienam ir tiesības uz izglītību. Valsts nodrošina iespēju bez maksas iegūt pamatizglītību un vidējo izglītību valsts valodā. Pamatizglītība ir obligāta.” Likumprojekta pārejas noteikumos savukārt ir noteikts, ka ar 2012.gada 1.septembri visās valsts un pašvaldību izglītības iestādēs, sākot ar pirmo klasi, mācības notiek valsts valodā.

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) izsludināja parakstu vākšanu Satversmes grozījumu par valsts apmaksātu izglītību tikai latviešu valodā ierosināšanai. Parakstu vākšana notiks no šā gada 11.maija līdz 9.jūnijam.

Informācija par vietām kur var parakstīties visā Latvijā un ārpus tās.

http://web.cvk.lv/pub/public/29928.html

Iesiet parakstīties? :-)

11.05.2011 19:08 |

Reitings 84
Reģ: 23.08.2010
Noteikti iešu
11.05.2011 22:03 |

Reitings 4504
Reģ: 21.05.2009
Esmu par. Un iešu :-)
11.05.2011 22:04 |

10 gadi
Reitings 3706
Reģ: 29.01.2009
Nu tas piemērs par augsti kvalififcētu speciālistu, kas atbrauc uz Latviju strādāt, maksā nodokļus un bērnam būtu jāmācās latviešu valodā nav tas labākais.
Jo pēc šāda scenārija valstij būtu jānodrošina izglītība arī angļu valodā, franču valodā un vēl citās valodās. Priekš šādiem bērniem ir speciālas starptautiskās skolas (un tā tas ir viscaur pasaulē).
Tāpat arī, neuzskatu, ka samazinātos izglītības kvalitāte, ja bērns no 1.klases mācītos latviski.
Protams, tai visai pārejai ir jānotiek pakāpeniski un attiecīgi jāsagatavo bērni, vecāki un skolotāji un nevis gada laikā.
11.05.2011 22:08 |

Reitings 1245
Reģ: 17.04.2009
Man liekas daļai nevis uztrauc latviešu valodas liktenis, bet gan tas,ka dēļ krievu valodas nezināšanas vēl vairāk samazināsies iespēja dabūt darbu, pieaugs konkurence. Jau tagad daudzus neņem darbā,jo nav valodas zināšanu! Varbūt tāpēc tāds cepiens?
Un nevēlos,lai krievvalodīgie brauc prom! Nauda nesmird! Būs vēl mazāk nodokļu maksātāju, vēl tukšākas pilsētas utt. Nē,es to nevēlos. Finālā patrioti arī aizbrauks prom un kam tad tas viss butu vajadzigs?!
11.05.2011 22:08 |

10 gadi
Reitings 3007
Alise_Alise, jā, Tev taisnība. vidusskolas eksāmeni ir latviešu valodā. respektīvi, daļēji mācības jau šodien noris latviski. kur tad problēma, lai pilnīgi visu un no 1.kl. mācītu latviešu valodā?
te runa vairāk ir par abu kultūru naidu un nepatiku vienam pret otru, pagātnes negatīvajiem notikumiem un attieksmi- necieņu, lielākoties.
11.05.2011 22:09 |

Reitings 806
Dažiem te tipiska krievu domāšana katram vārdam cauri spīd. :-D
11.05.2011 22:12 |

Reitings 106
Reģ: 11.05.2011
Tulipa apmācība latviešu valodā tiks ieviesta pakāpeniski. No 2012. gada pirmajā klasē, no 2013. gada 1. un 2. klasē... no 2024. gada no 1. līdz 12. klasei.
11.05.2011 22:13 |

Reitings 118
Man liekas, ka daudzas ir vispār pārpratušas šīs reformas jēgu un tagad sprēgā ar galēji nacionāli noskaņotiem, aprobežotiem un citus aizskarošiem tekstiem (tieši tas, manuprāt, pie kā noved šāda veida diskusijas :D )

Šī ir par to, ka visas valsts apmaksātas skolas ir tikai un vienīgi LV valodā. Nevis par to, ka tagad, kad visi parakstīsimies, pārdevējas tirgū beigs runāt krieviski un visas krievu omes uz ielas sapratīs, ko mēģini viņām pateikt.
Puķu meitene, tāpat kā latvieši Anglijā pieprasa pabalstus, pat vēl nemaksājot nodokļus(piem, pirms darba uzsākšanas), tāpat kā turku sievas Vācijā, nemaksājot nodokļus, saņem un dzīvo uz pabalstiem, tāpat kā imigranti Francijā, kas dzīvo uz pabalstiem. Tāpat arī šeit, krievvalodīgie (nevis krievi, jo daudziem ar Krieviju nav nekāda sakara), strādā, maksā un vēlas izglītot bērnus viņu dzimtajā valodā. Tāpat jebkurš gudrs un saprātīgs cilvēks iemācīsies LV valodu. tie, ka stulbi, tādi arī paliks un arī ar šīs reformas palīdzību diez vai tādus labos.
Savukārt omes, kas te nodzīvojušas visu mūžu un nemāk runāt - padomju laikā viņām to nevajadzēja, taqd, kad krita savienība, viņām, pieklājīgā vecumā esot, pirmkārt grūti, otrkārt, tādas jau vairs nemainīsies
Visi man zināmie krievu jaunieši runā latviešu valodā, neskatoties uz to, kuras skolas beiguši.

Vietējie, labāk izkopjam savu latviešu valodu un kultūru. Un lai neizmirtu un nezaudētu savu identitāti nevajag burt problēmas un mazāk braucam prom uz vietām, kur mūs "pa latviski", kā, piemēram, Chrissy neviens nesapratīs. :) Galu galā, jo vairāk latviešu aizbrauc, jo mazāk mūs paliek un jo mazākas iespējas saglabāt šo tik dārgo valodu. :-)
11.05.2011 22:14 |

Reitings 414
es par šo gribētu par šo tēmu.
Daudzas uzskata, ka krievi nemāk latviešu valodu, nu nav tā, izņemot vecāko paaudzi. Krievu jaunatne pat labi prot latviešu valodu, it sevišķi pēc reformas, kurā tika ieviests ka visdusskolas klasēs kur jāmācās vairāki priekšmeti latviešu valodā.Tikai problēma tajā,ka viņi to nelieto.
Un jūs ticat meitenes tam, ja krievu bērniem būs jāmācās krievu valodā viņi vairāk lietos latviešu valodu ikdienā?

Es neesmu galīgi pret reformu, es esmu pret to kā tā tiek ieviesta.
11.05.2011 22:15 |

Reitings 1245
krievu domāšana :D to arī vajadzētu aizliegt? :D vai kaut kā ar papildus nodokli aplikt?
11.05.2011 22:21 |

Reitings 106
Reģ: 11.05.2011
Tulipa teica: "Es neesmu galīgi pret reformu, es esmu pret to kā tā tiek ieviesta."

Tu zini kā tā tiks ieviesta?
Varbūt palasi nedaudz informāciju par šo te visu.
11.05.2011 22:26 |

Reitings 806
Aizliegt nevajag, jo visi esam garīgi brīvi, neatkarīgi no zemes, kur dzīvojam un asīnīm, kuras rit mūsu dzīslās.
Smieklīgi tikai,un ironski arīdzan, ka, tā vietā, lai atbildētu uz manu jautājumu, tu sāki sacerēt pekstiņus par konkurenci darba tirgū, kas būtībā nemaz neattiecas uz šo tēmu. Tātad - ja cilvēks piedzimis Latvijā, kādēļ viņam būtu jāiegūst (turklāt bez maksas) izglītība krievu valodā? Teiksi - jebkurai nācija ir tiesības kopt savu kultūru, vienaga, kurā pasaules malā tā dzīvo. Pilnībā piekrītu, taču ne jau par valsts naudu. Tā nenotiek nekur pasaulē un neredzu iemesla, lai LV būtu pirmā, kas izrādītu šādu izšķērdīgu toleranci.
11.05.2011 22:27 |

Reitings 1245
Neredzēju nekur man adresētu jautājumu.
Par darba tirgu: tāds ir mans viedoklis.Man ir tiesības uz tādu.
Vēl ironiskāk ir tas,ka tieši gadu atpakaļ ( dežavū :D ) es ar tevi kasījos par tieši šo pašu jautājumu (lai gan no sākuma tēma bija cita), un tu uzpeldi forumā tikai šāda veida tēmās.
11.05.2011 22:31 |

Reitings 2308
Reģ: 12.03.2011
Lai no sākuma nodrošinās skolas ar LABĀM mācību līdzekļiem latviešu valodā (nevis algebras grāmatas ar nepareizi sastādītiem uzdevumiem un nepareizi izrēķinātām atbildēz) un atradīs labus skolotājus. Tikai lai to visu nodrošinātu, vajadzēs nauda, nauda, nauda ( un ka jums šķiet, vai Dzintars atdos savu gada algu šim nolūkam?? Vai to tomēr paņems no jūsu kabatām un palielinās vēl vairāk nodokļus un samazinās algas.).
Manuprāt, prātīgāk būtu no sākuma iziet no krīzes, stabilizēt ekonomiku - un pēc tam var atkal sākt kauties par valodām.

Pirms katras darīšanas jāpadomā - kādi būs zaudējumi un ieguldījumi. Pagaidam zaudējumu šai idejai ir vairāk.
11.05.2011 22:34 |

Reitings 806
Atceros. Te gan mazlietiņ kļūdies, es mēdzu uzpeldēt arī cita veida jautājumos. Šīs diskusijas, protams, ir pilnīgi neauglīgas un, kad villošanās beigusies, parasti nākas atcerēties veco patiesību - politika, nacionālie jautājumi un reliģija ir lietas, par ko nav vērts strīdēties. Diemžēl, pat brīžos, kad šāda veida jautājumi tiek pārcilāti tuvu paziņu lokā, atklājas, ka pēkšņi visi sadalās divās naidīgās frontēs, kuras, protams, nav gatavas ne par sprīdi panākt viena otrai pretim. Varbūt izsaukšu uguni uz sevi, bet es ieteiktu atcerēties, ka, vismaz garīgajā un ideoloģiskajā līmenī, lielākas tiesības lemt valsts nākotni ir tās etniskajiem pamatiedzīvotājiem, ne ciemiņiem.
11.05.2011 22:40 |

Reitings 414
un kā tad izpaužas tā krievu domāšana? :-D
man ir aizdomas, ka man atbilst šī krievu domāšana :-D
kāpēc man tas viss nepārāk tīk, jo pēc pamatskolas izdomāju mācīties latviešu klasē krievu skolā. Esmu mācījusies pie skolotājiem ar it kā labām latviešu valodas zināšanām, taču ar šausmīgu akcemtu. Un tā nav patīkamākā mācīšanās. Un aptuveni sakrita iepriekšējo reformu, pret krievu skolām.Man jau kā latvietei tās stundas nebija tās vieglākās!
11.05.2011 22:45 |

10 gadi
Reitings 4946
Reģ: 20.08.2010
es labpraat parakstiitos, bet tad man jaabrauc uz Pariizi, bet Pariize dahuja (dazhi krievu vaardi tomeer ir tik noderiigi sarunvalodaa :D) taalu no maniem dienvidiem. kaapeec nevar ieviest kaut kaadu, nezinu, parakstiishanos internetaa, ar visiem pases datiem un veel mosh virtuaali kaut kur vareetu pastos parakstiities, nu nezinu :D
11.05.2011 22:47 |

Reitings 696
Reģ: 03.11.2010
tulipa, kāpēc tev (latvietei?) bija jāmācās krievu skolā latviešu klasē? kas latviešu skolās pa maz vietu?
11.05.2011 22:49 |

Reitings 414
pipelsīn nē nebija par maz latviešu skolas, lai gan man nebija pārāk liela izvēle :-D .Taču izvērtējot visus plusus un mīnusus mana izvēle krita uz to skola. Kāpēc izvēlējos tieši to skolu, jo tāpēc ka man nav radikāli noraidoša attieksme pret krieviem kā tautību, tāpēc, ka man patika tās skolas piedāvātā mācību programma un skolotāju attieksme pret skolēniem un vēl tas, ka šī skola bija tuvu manām mājām.
11.05.2011 22:58 |

Reitings 953
Reģ: 13.02.2010
Ir absurdi, ka diezgan liela sabiedrības daļa nemāk izlasīt pāris teikumus valsts valodā, ka neprot aizpildīt veidlapas, kurās tiek prasīti elementāri dati, ka neprot uzrakstīt iesniegumu, lai to saprot ne tikai pats rakstītājs. Tāpat ir absurdi, ka ļoti liela sabiedrības daļa saziņā ar līdzpilsoņiem, valsts valodā māk tikai sasveicināties un varbūt kāds arī dažas pieklājības frāzes.
Te ne smakas nav no nacionālisma- tieši pretēji, beidzot kāds ir izdomājis, ka pietiek šķelt sabiedrību, izolējot krievus krievu skolās un nemācot viņiem saprast to, kas te vispār notiek valstī un ko viņiem saka sabiedriskās vietās. Integrācija ir tad, kad minoritātes iekļaujas sabiedrībā, pieņemot tur esošās normas un ar cieņu izturoties pret vietu, kurā dzīvo. Un iekļaušanās jebkurā sabiedrībā sākas ar valodas apgūšanu. Tas par ko runā šīs reformas pretinieki ir viņu sapnis par latviešu valodas iznīdēšanu. Tas, lūk, ir tas, ko es nesaprotu. Ja reiz ir tāds naids pret latviešu valodu, kultūru un tautu- tepat pāri robežai ir milzīga valsts, kurā itin viss notiek viņiem pa prātam. Kur problēma? Čemodānu nav?
Un Becky komentārs pašā sākumā ir sviesta kalngals. Kāda trauma bērniem? Bērni, kam otru valodu sāk mācīt 2-3 gadu vecumā, to apgūst lieliski- nav nekādu traumu, apgrūtinājuma. Un efektīvākais veids, kā to izdarīt, ir ielaist bērnu latviskā vidē. Bez piepūles bērns apgūst divas valodas un tas tikai attīsta smadzenes nevis traumē. Un lai skolā nebūtu grūtību ar mācībām, vecākiem vajag jau savlaicīgi gatavot bērnus- daļēji ar atvasēm runāt valsts valodā (varu saderēt, ka vairāk kā puse krievvalodīgo vecāku paši nemāk ne vārda latviski) vai laist latviešu bērndārzā. Tādas sistēmas efektivitāti mēs jau varam šobrīd redzēt ielās- tie ir tie krievi, kas mācījās latviešu skolās. Viņi māk lieliski prot brīvi sazināties abās valodās un tāpēc jūtas Latvijā komfrotabli. Turpretī tie, kas nāk no krievu skolām, to vien dara, kā naidu kurina un nicīgi izturas pret valsti, kurā dzīvo. Tas nav normāli.
Es par parakstīšanos! Jo gribu, lai Latvija ir Latvija nevis kaut kādas Krievijas province.
11.05.2011 23:02 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits