par latvisku Latviju

Reitings 528
Reģ: 10.08.2009

http://www.youtube.com/watch?v=Qx50L9ptH8c&feature=player_embedded

Tiek vākti paraksti, lai rosinātu izmaiņas Satversmes 112.pantā, kas to izteiktu šādā redakcijā: „112. Ikvienam ir tiesības uz izglītību. Valsts nodrošina iespēju bez maksas iegūt pamatizglītību un vidējo izglītību valsts valodā. Pamatizglītība ir obligāta.” Likumprojekta pārejas noteikumos savukārt ir noteikts, ka ar 2012.gada 1.septembri visās valsts un pašvaldību izglītības iestādēs, sākot ar pirmo klasi, mācības notiek valsts valodā.

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) izsludināja parakstu vākšanu Satversmes grozījumu par valsts apmaksātu izglītību tikai latviešu valodā ierosināšanai. Parakstu vākšana notiks no šā gada 11.maija līdz 9.jūnijam.

Informācija par vietām kur var parakstīties visā Latvijā un ārpus tās.

http://web.cvk.lv/pub/public/29928.html

Iesiet parakstīties? :-)

11.05.2011 19:08 |

Reitings 106
Reģ: 11.05.2011
lucia cilvēkiem ir un paliks tiesības izvēlēties kādā valodā mačities. Tās tiesības netiks atņēmtas.
11.05.2011 21:23 |

Reitings 1245
Reģ: 17.04.2009
Man laikam ir paranoja, bet ja atkal tiek cilāti valodas jautājumi, liekas,ka valdība kaut ko perina un tādējādi novērš sabiedrības uzmanību no kaut kā daudz svarīgāka.
11.05.2011 21:24 |

Reitings 106
ir privātās skolas kurās var mācīties kāda valodā vēlies.
11.05.2011 21:24 |

Reitings 90
Reģ: 29.01.2009
"tas nemazinās šo krievu valodas lietošanu sabiedriskajā transportā un uz ielas, par ko tik ļoti sašutušas cosmo lietotājas" - par šo jau rakstīju dažus postus augstāk, ka piekrītu, ka tiešā veidā nemazinās.

"Nu domāju, ka, ja tur būtu gana daudz latviešu un gana ilgi vēsturiski, tad kaut kas tāds arī varētu būt." - vēlreiz: nevar deportēt tūkstošiem Latvijas iedzīvotāju, uz 50 gadiem okupēt valsti, un vienkārši pateikt "nu jā, tā vēsturiski ir iegadījies".

"uzskatu to par naida kurināšanu un sabiedrības šķelšanu. tādu jautājumu cilāšana ne pie lā cita kā tikai asām diskusijām un apvainojumiem nenoved."
-šis, manuprāt, strādā kā arguments, bet tiešām tā ir, ka arī pati ne reizi negāji parakstīties pret izglītības reformām, par otru valsts valodu un tamlīdzīgi?

"pazīstu iebraucēju ģimenes no Krievijas, kas šeit pārcēlušās no Krievijas (speciālisti un labi, strādā šeit) ar bērnu. Tas bērns LV valodu ne reizi nav dzirdējis. Tā nav angļu valoda, ko mācāmies skolā un ar kuru varētu būt vieglāk. Ko viņam darīt?"
- ja tu šeit runā par iebraucējiem, tad, piekrītu - ir problēma,taču tieši tādā pašā situācijā ir iebraucēji ar bērniem no jebkuras citas valsts. Ko darīt ar ķīniešu, ukraiņu, armēņu un citiem bērniem? Visām tautībām taisīt Latvijā skolas?
11.05.2011 21:28 |

Reitings 2170
Saistībā ar valodas nezināšanu, atcerējos nesenos piedzīvojumus dzīvokļa pirkšanas sakarā. Pirku no vienas krievietes, kas Latvijā nodzīvojusi visu savu mūžu. No mūsu puses tika sagatvots līgums, viņai vajadzēja izlasīt un izteikt savu viedokli. Šī lasa un pēkšņi sāk bļaustīties, ka nav ar mieru par šādu līgumu, jo mēs no viņas gribam soda naudu daudzu tūkstošu apmērā, ja gadījumā kaut kas netiek ievērots. Viņa pat nesaprata tik daudz, ka tajā teikumā nav runa par soda naudu, bet gan līguma summu jeb dzīvokļa cenu (t) Un tā viņa man protestēja pret katru otro teikumu, jo vienkārši nesaprata, kas tur rakstīts un pusi piedomāja klāt.
11.05.2011 21:30 |

Reitings 770
šoriz par parakstu nav jāmaksā 2ls? nekur info neatradu, jo iepriekšreiz, kad varēja parakstīties bija jāmaksā :-/
Lai nu kā, noteikti jāiet, jo latviskā Latvijā ir jārunā latviski. Un esmu šokā, ka sāk domāt par iespēju, par otru valsts valodu - krievu. (t) :'-( Ja pieņems šādu likumu, tad man būs vēlviens iemesls braukt prom no LV..
11.05.2011 21:35 |

Reitings 1245
Reģ: 17.04.2009
Puķu meitene, krievi nemaksā nodokļus? Ne tikai latvieši maksā.

11.05.2011 21:36 |

Reitings 106
Dille šoreiz par parakstu nav jāmaksā nekas. Parakstu vākšanu organizē "Centrālā vēlēšanu komisija" un apmaksā valsts.
11.05.2011 21:39 |

Reitings 1319
Reģ: 11.10.2009
Noteikti iešu.
11.05.2011 21:41 |

Reitings 1319
Reģ: 11.10.2009
Noteikti iešu.
11.05.2011 21:41 |

Reitings 118
Protams, ka ir privātās skolas, bet par privātajām skolām ir jāmaksā. Ja cilvēks maksā nodokļus, kuri aiziet arī izglītības budžetā, tad viņam jābūt arī tiesībām tos izmantot.
Nevar taču tagad darīt tā, ka šķirojam nodokļus, latvieši maksā, jo viņu bērni mācīsies latviešu valodā, savukārt krievi lai nemaksā nodokļus, jo viņi izmanto privātskolas.
Par to deportāciju un okupāciju. Bet tiem, bet vai tad tagad par to ir jāatbild tiem, kas tagad dzīvo? Ne jau viņi ir okupējuši vai kādu deportējuši.
Tāpat, piemēram, Daugavpils, kas vēsturiski ir bijusi gan Krievijas, gan Baltkrievijas sastāvdaļa ļoti ilgu laiku (un no ļoti seniem pirmsākumiem) un tur krievu valodu, it īpaši pierobežās nu nevar izskaust, tā tur vienkārši ir. Ja kāds ir no tā reģiona un pārzin vēsturi, tad zinās, par ko es runāju. Tie cilvēki taču nav okupanti. Viņi ir tie, kas tur visu laiku ir paaudzēs dzīvojuši.

Kā arī uzskatu, ka viss dabīgi atrisinās, jo, piemēram, daudzās pilsētās vairs krievu skolu nav un tās tiek apvienotas savā starpā, jo cilvēki vienkārši uz tām vairs nesūta savus bērnus. Es domāju, ka ar laiku tāpat krievu skolu paliks tik, cik vajag un tik, cik ir pieprasījums.
Neliekas, ka te notiek "pārkrievošana" utt, drīzāk ar laiku šīs problēmas izzudīs.

Par to parakstīšanos, nē, es neesmu piedalījusies, jo nav bijusi iespēja, bet esmu PRET krievu kā otru valsts valodu, Respektīvi, nevēlos, lai kāds mani te pārprot. Esmu vienkārši pret šādu izglītības reformu un pret naidu :)
11.05.2011 21:42 |

Reitings 770
zapte5
Uh, paldies, tad vēl jo vairāk jāiet. kā ir ap pasi? jāņem līdzi?
11.05.2011 21:46 |

Reitings 528
Reģ: 10.08.2009
Pase jāņem :-)
11.05.2011 21:47 |

Reitings 90
Nu droši vien, ka pase jāņem :-D
11.05.2011 21:48 |

Reitings 806
Imigranti visā pasaulē maksā valstij nodokļus, taču krievu nācija ir vienīgā, kam pietiek nekaunības svešā valstī pieprasīt bezmaksas izglītību svešā valodā. Un jūsu - cittautiešu - jautājums, kāpēc cilvēkam jābrauc no šejienes prom, ja kaut kas nepatīk - viņš taču šeit, redz, ir piedzimis, skaitās tikpat kā latvietis. Tad man arī ir jautājums, ja reiz cilvēks šeit piedzimis un visu mūžu dzīvo,kā viņam var ienākt prātā pieprasīt svešu mēli ieviest par otru valodu, sabiedriskās vietās pieprasīt latviešiem runāt krievisku u.tml.?
Neesmu agresīvi noskaņota, taču, ja tiek apdraudēta manas tautas nākotne un nacionālā identitāte (draudi, pieaugot krievu valodas nozīmei un lietojumam, ir neapstrīdami), es netaisos klusēt un gaidīt, kad brūnais lācis atkal uzliks mums savu ķepu.
11.05.2011 21:53 |

Reitings 414
piekrītu Lucia viedoklim :-),jo visam jānotiek cilvēcīgi, bez tik lielas uzspiešanas kā tagad tas tikai veicina naidu starp divām kultūrām. Un ja notiek pāreju uz apmācību latviešu valodā tas jādara pakāpeniski. Jāsagatavo gan skolēni, gan vecāki un pats galvenais skolotāji un apmācības programmas!!!
Un noteikti esmu pret kievu valodu, kā otro valodu.
11.05.2011 21:54 |

Reitings 2518
Reģ: 25.01.2010
Es piemēram vispār krieviski nerunāju, un nerunāšu, kaut vai principa pēc. Nu priekš kam man jāmācās krieviski runāt? Lai iebraukušie krievi mācās latviski- labāk viņiem!
Es ne uk nekur citur arī pa latviski ar vietējiem nerunāju, es viņus respektēju un mācos viņu valodu. Esmu tikai ciemiņš, švešā valstī....
11.05.2011 21:54 |

10 gadi
Reitings 3007
nezinu, vai sanāks parakstīties, bet esmu PAR šiem grozījumiem Satversmē.
pamatojums- ja esi Latvijas pilsonis, dzīvo valstī, kurā valsts valoda ir latviešu valoda, tad to ir jāmāk. citi var iemācīties, bet krievi- nesaku, ka visi, negrib to darīt un uzspiež uz to, ka jārunā arī krieviski. ja jau viņiem te tik ļoti nepatīk, lai brauc uz savu Krievzemi.
latvieši un visi pārējie ārzemēs mācās valsts valodā. neviens nesprēgā, ka vajadzētu mācīties savā dzimtajā valodā.
lai valsts skolās mācās latviski, privātajās, pa naudu, kas nesīs nodokļus, var mācīties krieviski, bet jāzina arī latviešu valoda un zināšanu pārbaudēm jābūt stingrām.
savādāk mēs, latvieši un Latvija galīgi izmirsim un pazaudēsim sevi.
11.05.2011 21:55 |

Reitings 770
+ Orhida*
11.05.2011 22:00 |

Reitings 90
"Un ja notiek pāreju uz apmācību latviešu valodā tas jādara pakāpeniski. Jāsagatavo gan skolēni, gan vecāki un pats galvenais skolotāji un apmācības programmas!!! "

Neesmu par šo sevišķi pētījusi, tā ka, iespējams, kļūdos, bet vai tad nav tā, ka jau pirms vairākiem gadiem tika kaut kādas reformas veiktas, un daļēji jau tāpat ir latviski jāmācās (vidusskolas eksāmeni utml.)? Ja tā ir, tad jau nav tik pēkšņa pāreja. Un, pat ja satversmi grozītu, nebūtu jau tā, ka "no rītdienas mācāmies latviski!", ieviešanas un pielāgošanās perids būs jebkurā gadījumā.
11.05.2011 22:03 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits