par latvisku Latviju

Reitings 528
Reģ: 10.08.2009

http://www.youtube.com/watch?v=Qx50L9ptH8c&feature=player_embedded

Tiek vākti paraksti, lai rosinātu izmaiņas Satversmes 112.pantā, kas to izteiktu šādā redakcijā: „112. Ikvienam ir tiesības uz izglītību. Valsts nodrošina iespēju bez maksas iegūt pamatizglītību un vidējo izglītību valsts valodā. Pamatizglītība ir obligāta.” Likumprojekta pārejas noteikumos savukārt ir noteikts, ka ar 2012.gada 1.septembri visās valsts un pašvaldību izglītības iestādēs, sākot ar pirmo klasi, mācības notiek valsts valodā.

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) izsludināja parakstu vākšanu Satversmes grozījumu par valsts apmaksātu izglītību tikai latviešu valodā ierosināšanai. Parakstu vākšana notiks no šā gada 11.maija līdz 9.jūnijam.

Informācija par vietām kur var parakstīties visā Latvijā un ārpus tās.

http://web.cvk.lv/pub/public/29928.html

Iesiet parakstīties? :-)

11.05.2011 19:08 |

Reitings 836
Reģ: 27.10.2009
ja šī iestāde atrodas LV teritorijā, tad es gribu dzirdēt latviešu valodu.
11.05.2011 20:24 |

Reitings 3022
Reģ: 29.01.2009
Raele,

tu kā veikala īpašnieks ņemtu darbā pārdevēju, kura prot tikai angliski?

Pareizi tie viiena minēja - tajā pašā Vācijā ir ļoti daudz turku. VIņi taču nebļauj, ka turku valodu vajag līdzvērtīgu vācu valodai.
Paši urlafānus esam izlaiduši, ka tagad ir tā kā ir.
11.05.2011 20:24 |

Reitings 90
Raele, man vismaz par angļu valodu tas pats, kas par japāņiem. Ja angļu valoda šeit pārmāktu vietējo valodu, arī ietu parakstīties.

"ja tiek referendumā vēlāk (kas domājams notiks) tiek nobalsots par arī otru oficiālo valdodu, tad jau praktiski šis referendums nemaina pilnīgi neko! (Bet nu tās, kas zin par šito vairāk, ja kļūdos- labojiet)"

Nu ja tā tiešām notiktu, tad jā. Bet es tik ļoti, ļoti ceru, ka kaut ko tādu nedabūtu cauri. Es būtībā vairāk ticu tam, ka šis referendums neizdotos, nekā ka tagadējā parakstu vākšana izdotos.
11.05.2011 20:29 |

Reitings 43
nezinu, kur apgrozās dažas Cosmo lietotājas, bet es vienmēr un visur (izņemot ģimeni) lietoju latviešu valodu. esmu krieviete un nesaprotu, kāpēc latvieši nedara tāpat. es no visiem iedzīvotājiem sagaidu mūsu valsts valodas zināšanas. jā, gadās, ka veikalā atbild krieviski, bet es turpinu sarunu latviski. ja to pantu pieņems, nekas nemainīsies. tie krievi, kuri ir pret LV, to tāpat nezinās un ignorēs. tāpēc tādas akcijas ir izmests laiks un nauda. un dažu personu reitingu celšana.
11.05.2011 20:29 |

Reitings 90
"nezinu, kur apgrozās dažas Cosmo lietotājas"

Pavisam parastā vidē Rīgā (galvenokārt centrā). Neesmu koncentrējusies uz vienu krievisku mikrorajonu, tas patiešām ir vienkārši tas, kā ikdienā jūtos, ka krievu valodu dzirdu vairāk nekā latviešu.
11.05.2011 20:33 |

Reitings 43
tad jau Tev traucē tas, kādā valodā cilvēki sarunājas viens ar otru, nevis ar Tevi. :) Ja mēs argumentējam šādi, tad ne ar ko neatšķiramies no cilvēkiem, kas kādreiz centās pārkrievot Latviju.
11.05.2011 20:40 |

Reitings 1202
Obligāti iešu parakstīties, jau kopš neatkarības atjaunošanas vajadzēja finansēt izglītību tikai un vienīgi valsts valodā. Tas, kas notiek tagad, ir ārpus visiem saprāta rāmjiem!
11.05.2011 20:40 |

Reitings 76
Reģ: 17.05.2010
neiešu! Nevajag iet
11.05.2011 20:41 |

Reitings 106
Reģ: 11.05.2011
afterdark padomā ko tu uzrakstiji
11.05.2011 20:48 |

Reitings 106
Reģ: 11.05.2011
Mēs neejam Krievijā un necenšamies viņus pārlatviskot. Mēs gribam latvisku Latviju un krievisku Krieviju.
Un tas ka valsts apmaksā mācības latviešu valodā nepielīdzina mūs cilvēkiem, kas kādreiz centās pārkrievot Latviju.
11.05.2011 20:52 |

Reitings 90
Ja tā ir atbilde man, tad:

1) Cilvēki, kas "centās pārkrievot Latviju" to darīja citā valstī (t.i. Latvijā), nevis Krievijā. Ja tu pielīdzini šo kampaņu okupācijai, tad iznāk, it kā mēs mēģinātu latvisku izglītību uzspiest kaimiņvalstij, piemēram, tai pašai Krievijai.

2) Par to, ka traucējot, kā citi cilvēki runā: es nevienu brīdi neesmu tiekusies uz to, lai Latvijā dzīvojošie krievi, piemēram, savās ģimenēs nevarētu runāt krieviski. Piezīme par to, ka jūtos nepatīkami, ikdienā dzirdot tikai krievu valodu, ir vairāk mans personīgais, subjektīvais viedoklis, un ar satversmes grozījumiem neceru šajā ziņā būtiski ko uzlabot. Runa ir par to, ka šī valoda tiek ļoti daudz lietota sabiedrībā kopumā, un tai ir radīti pārāk komfortabli apstākļi. Ja valsts izglītība būtu latviski, tas nodrošinātu vismaz to, ka lielāks skaits to zinātu un mācētu lietot. Līdz ar to, ir arī lielāka cerība, ka samazinātos krievu valodas prasības darba piedāvājumos un referendumu ierosināšanas pret valsts valodu.
11.05.2011 20:52 |

Reitings 90
Tas bija uz:
"tad jau Tev traucē tas, kādā valodā cilvēki sarunājas viens ar otru, nevis ar Tevi. Ja mēs argumentējam šādi, tad ne ar ko neatšķiramies no cilvēkiem, kas kādreiz centās pārkrievot Latviju. "

Zapte5 jau paspēja par Krieviju to uzrakstīt :-)
11.05.2011 20:54 |

Reitings 2486
Reģ: 10.06.2009
Es neiešu, es aizskriešu :-D savas domas neizteikšu, negribu kašķēties, bet nu es esmu "līdz kaulam" latviete ;-)
11.05.2011 20:58 |

Reitings 414
es personīgi neiešu,jo izzglītības kvalitāte kritīsies.Un ir vienalga krievs, latvietis taču tam cilvēkam jāiegūst cik nu iespējams Latvijā kvalitatīvu izglītību.
Jo, kas krievu bērnus skolās mācīs to krievu bērnus, ne jau latvieši, bet paši krievu skolotāji, kuriem latviešu valoda nav tā labākā. Jā viņi zina to valodu, taču mācību proces nav tas labākais, zinu pieredzes.
jo uzskatu ka tas tāpat nesamazinās krievu valodīgo attiekmi, pret latviešu valodas lietošanu. Tie, kas negribēs lietot tie arī neleitos. Un viduskolā jau tāpat mācības lielāko ties notiek latviešu valodā. Un lielākā daļa krievu zina latviešu valodu, tikai viņi viņu negrib lietot.
Un nedomāju, ka tas izmainīs izmaksas, kas domātas skolām, jo tāpat par bērnu apmācību jāmaksā gan latviešu, gan krievu valodā.
11.05.2011 20:59 |

Reitings 2170
Iešu.
11.05.2011 21:01 |

Reitings 43
runa ir par to, ka manā valstī man pasaka, ka esmu mazāk vērtīga, jo neesmu latviete. nepatīk piemērs ar pārkrievošanu? Hitlers savā valstī tā teica ebrejiem. jā, izklausās baisi, bet tādas lietas sākas ar maziem referendumiem un parakstu vākšanām, kurām ir viens mērķis - sašķelt sabiedrību. to pierāda mūsu diskusija.
11.05.2011 21:04 |

Reitings 118
Iešu un parakstīšos pret (ja tā nevar, tad neiešu).
Jo:
1) tas nemazinās šo krievu valodas lietošanu sabiedriskajā transportā un uz ielas, par ko tik ļoti sašutušas cosmo lietotājas
2) Cilvēkiem ir jābūt tiesībām izvēlēties un valstij tas ir jānodrošina. Jau tagad daudzas krievu ģimenes sūta savus bērnus uz LV skolām, citi to negrib un sūta uz krievu. Valstij ir jānodrošina izvēles iespējas, ja ir pieprasījums. Kāds kko teica, ka Anglijā jau nu gan nav iespējas mācīties LV valodā. Nu domāju, ka, ja tur būtu gana daudz latviešu un gana ilgi vēsturiski, tad kaut kas tāds arī varētu būt.
3)Ja bērns nāk no krievu ģimenes, neatkarīgi no tā, vai ir vai nav bērnudārzā mācījies LV valodu, viņam būs grūti. Ja ģimenē runā tikai krieviski, tad vecākiem būs problēmas palīdzēt bērnam ar mācībām utt. Bērns var iemācīties LV valodu un var to izdarīt gana ātri, domāju, ka daudzas pazīstam bērnus, kas beiguši krievu skolas, bet runā latviski. Nevajag atņemt, iespējams, gudriem un spējīgiem bērniem iespēju mācīties valsts skolā
4)uzskatu to par naida kurināšanu un sabiedrības šķelšanu. tādu jautājumu cilāšana ne pie lā cita kā tikai asām diskusijām un apvainojumiem nenoved.
5) pazīstu iebraucēju ģimenes no Krievijas, kas šeit pārcēlušās no Krievijas (speciālisti un labi, strādā šeit) ar bērnu. Tas bērns LV valodu ne reizi nav dzirdējis. Tā nav angļu valoda, ko mācāmies skolā un ar kuru varētu būt vieglāk. Ko viņam darīt?

Esmu PAR LV valodu, uzskatu, ka katram LV iedzīvotājam tā ir jāzin, esmu par LV valodas lietošanu valsts iestādēs, BET esmu par cilvēcību, sapratni, par to, ka pamatizglītība, kas LV ir obligāta, valstij jānodrošina tāpat kā tagad.
Un man riebjas kategoriskums, aprobežotība un dažu meiteņu komentāri, kas neliecina ne par ko citu, kā dzīvošanu mucā un neizglītotību. Un tāpat man nepatīk, ka ir nācies saskarties ar to, ka tūristiem no RUS, kuru šogad starp citu LV ir daudz, tiek veltīti nievājoši uzbraucieni, jo viņi redz runā krievu valodā.

Kopumā man šķiet, ka viss ir vienkārši. Suņi rej, karavāna iet tālāk. Gudrie krievi mācās LV valodu, gudrie latvieši mācās krievu valodu un abi strādā, pelna, dzīvo ok. Aprobežotie krievi bļauj par savām tiesībām un ignorē LV valodas mācīšanos, aprobežotie latvieši kliedz "par latvisku Latviju" un abi paliek vārīties savā sulā, kašķēties un bez attīstības.
11.05.2011 21:17 |

Reitings 90
"runa ir par to, ka manā valstī man pasaka, ka esmu mazāk vērtīga, jo neesmu latviete. nepatīk piemērs ar pārkrievošanu? Hitlers savā valstī tā teica ebrejiem."

Kur tieši ir tā pateikts, ka tu esi mazāk vērtīga? Nu nezinu par visiem citiem, bet es nekad neko tādu neesmu ne teikusi, ne domājusi. Un ar piemēriem tev gan jo tālāk, jo trakāk. Hitlers tāpat kā japānis un Krievija ir ne īsti pa tēmu, bet vienkārši kārējā troļļa audzēšana, turklāt tagad jau paliek ne vien beztēmā, bet arī baisi. Pirmkārt, neviens nemēģina ne šķelt sabiedrību, ne kaut kā pazemot krievvalodīgos. Otrkārt, kā vispār šis gadījums ir saistīts ar Hitleru un ebrejiem? Viņi, cik man zināms, nemēģināja ieviest savu valodu par oficiālo Vācijā, kā arī kopumā Hitlers ir vienkārši slima personība, un man galīgi nešķiet ētiski ko tādu te jaukt iekšā.
11.05.2011 21:18 |

Reitings 118
trešajā punktā ar "valsts"valodā biju domājusi "dzimtajā" valodā
11.05.2011 21:18 |

Reitings 806
Protams, iešu. Neviens neliegs cittautiešiem arī turpmāk apgūt zinības savā valodā. Tikai ne jau par latviešu naudu.
11.05.2011 21:23 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits