par latvisku Latviju

Reitings 528
Reģ: 10.08.2009

http://www.youtube.com/watch?v=Qx50L9ptH8c&feature=player_embedded

Tiek vākti paraksti, lai rosinātu izmaiņas Satversmes 112.pantā, kas to izteiktu šādā redakcijā: „112. Ikvienam ir tiesības uz izglītību. Valsts nodrošina iespēju bez maksas iegūt pamatizglītību un vidējo izglītību valsts valodā. Pamatizglītība ir obligāta.” Likumprojekta pārejas noteikumos savukārt ir noteikts, ka ar 2012.gada 1.septembri visās valsts un pašvaldību izglītības iestādēs, sākot ar pirmo klasi, mācības notiek valsts valodā.

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) izsludināja parakstu vākšanu Satversmes grozījumu par valsts apmaksātu izglītību tikai latviešu valodā ierosināšanai. Parakstu vākšana notiks no šā gada 11.maija līdz 9.jūnijam.

Informācija par vietām kur var parakstīties visā Latvijā un ārpus tās.

http://web.cvk.lv/pub/public/29928.html

Iesiet parakstīties? :-)

11.05.2011 19:08 |

Reitings 306
Reģ: 14.10.2010
Jāiet, jāiet :-)
11.05.2011 20:00 |

Reitings 90
Reģ: 29.01.2009
Nav jau tā, ka visi komentē no Īrijām un Spānijām. Tu vari, piemēram, šobrīd ieteikt, kuri tad būtu tie labie politiķi, par kuriem varētu balsot? Jo es kaut kā nevienās no pēdējām vēlēšanām neesmu tādu sarakstu manījusi, par ko gribētos atdot balsi un kam ir cerības pārvarēt 5%.

Un par balsošanu par valodām: uz to vienkārši piespiež pašreizējā situācija valstī krievu un latviešu valodas lietojuma daudzuma ziņā. Neticu īsti, ka izdotos satversmi grozīt, tomēr arī ir mēģinājums ir solis uz priekšu.

Reitings 10475
Reģ: 01.08.2010
Santa, nu tak pati vainīga, jādzīvo tik degradējušā vietā un tautībai te nav nekāda sakara! :-D

Reitings 1534
Afterdark, kas Tev kumosiņu atņēma?
Pašiem arī vajadzētu vienreiz sākt kaut ko darīt lietas labā, nevis uz citiem paļauties. Ja šādi turpināsies, Taviem bērniem nebūs darba, ja nebūs izcilu krievu valodas zināšanu. Jājautā - vai tas nav absurdi?
Šis, manuprāt, ir pēdējais brīdis, kad pakustināt mazo pirkstiņu savis pašu un savu bērnu labā.
11.05.2011 20:02 |

Reitings 326
Reģ: 22.02.2011
Afterdark -
1) 90% no ārzemēs dzīvojošajiem latviešiem sūta diez gan ievērojamas naudas summas saviem radiniekiem uz Latviju un arī tas pilda Latvijas valsts kasi.
4) Netiek balsots par valodām. Tiek balsots par to, kur un kā tiek izmantota nodokļos ievāktā nauda. Ja kāds vēlēsies iegūt izglītību savā valodā, to droši varēs darīt kādā privātskolā.
5) Un tāpēc labāk sēdēsim malā, neko nedarīsim un tikai sūkstīsimies, ka viss ir slikti.
Jā, varbūt, ka šim visam apakšā ir kāds zemteksts, kāda partija vai deputāts vēlas pacelt savus reitingus, bet šobrīd tam nav lielas nozīmes, jo vienkārši ir jāizmanto šī IESPĒJA KAUT KO MAINĪT.

Neuztver šo personīgi, vienkārši ir apnicis, ka tik daudzi cilvēki šo visu argumentē ar vārdiem "kāda jēga".
11.05.2011 20:06 |

Reitings 528
Reģ: 10.08.2009
Becky teica:" viens ir apgūt svešvalodu no mazotnes, otrs ar to aizvietot cilvēka dzimto valodu!"
----------------
Bet neviens jau negrasās aizstāt kāda dzimto valodu:
"Iecere paredz saglabāt dažādu tautību skolas, kurās pastiprināti mācīs atbilstošu etnisko valodu, vēsturi un kultūru. Mainīsies tikai pamata apmācības valoda."
11.05.2011 20:09 |

Reitings 106
Reģ: 11.05.2011
Becky teica: "Santa, nu tak pati vainīga, jādzīvo tik degradējušā vietā un tautībai te nav nekāda sakara!"

Kam tad ja ne tautībai ?
11.05.2011 20:10 |

Reitings 106
Reģ: 11.05.2011
Tu gribi teikt ka tie ir visīstākie latvieši tikai nedaudz degradējušies? :-D
11.05.2011 20:12 |

Reitings 3022
Becky,

es tur nedzīvoju, bet 1x nedēļā sanāk tur darīšanas.
11.05.2011 20:12 |

Reitings 120
Man mazliet sanāca smiekli palasot diskusijas. Esmu latviete un, protams, peikrītu, ka valstī jārunā latviešu valodā, tomēr tā pārkā lielā kašķēšanās par krievu valodu, liecina tikai par zemu izglītības līmeni. Nedomāju, ka kādai par sliktu nāks vēl citas svešvalodas zināšanas. Turklāt ar tādu attieksmi jaunkundzītes noteikti nevarētu dzīvot citās valstīs, metropolēs, kur ir tik daudz un dažādu iedzīvotāju, jo, redz, tas japānis runās savā valodā... Protams, cienīsim mēs latviešu valodu, bet tāpēc nav jāizsakās par citām valodām (pat ne valodām, bet tautām) nievājoši.
11.05.2011 20:13 |

Reitings 43
man vienādi riebjas gan visādi ušakovi, gan dzintari... piekrītu, balsot īsti nav par ko, bet vai tiešām vajag reaģēt uz dziesmu, ko politiķi gaudo jau 20 gadus??? tāda sajūta, ka tiklīdz atrisināsies valodas jautājums, Latvijā būs paradīze. nebūs. vienmēr būs cilvēki, kuriem nospļauties par valodu un valsti. gan latvieši, gan krievi. sūtam viņus d***t :) mīlesim LV valodu, leposimies ar to un lietosim. Nevienam nepatīk, kad kaut ko uzspiež - ar varu neiemācīsi, tāpēc parādīsim, cik kolosāla ir mūsu valoda. tiklīdz latvieši kļūs draudzīgāki, neviens cittautietis nevarēs neko pārmest.
11.05.2011 20:14 |

Reitings 3022
afterdark,

kā tā draudzība izpaudīsies? jau tagad latvieši piekāpjas krieviem un runā krieviski. Varbūt sākam arī latviešu ģimenēs mājās runāt krievu valodā?
11.05.2011 20:15 |

Reitings 120
Santa! Izksatas, ka tev kads pari nodarijis! :) Neutver tik emocionali - neviens neliek latviesu gimenem runat krievu valoda.
11.05.2011 20:19 |

Reitings 1534
"Jā, varbūt, ka šim visam apakšā ir kāds zemteksts, kāda partija vai deputāts vēlas pacelt savus reitingus..."
Varu pilnīgi droši un pārliecinoši apgalvot, ka šim apakšā nav pilnīgi nekādu savtīgu nolūku ne no partijas, ne no atsevišķu deputātu puses. Tauta redz to, kas peld medijos un sociālajos tīklos, bet to, kāds darbs no organizētāju puses stāv apakšā, nemaz nenojauš. Un teikšu, kā ir - ar šo akciju esmu ciešā kontaktā ikdienā jau kopš tā aizsākās un saskaroties ar šādiem "kāda jēga" autoriem, gribas teikt - aunapiere, paskaties tālāk par savu degungalu!

Reitings 836
Reģ: 27.10.2009
Raele

Valodu zināšanas, protams, ir laba lieta, tikai kāpēc man ar Latvijas pilsoņiem būtu jārunā KRIEVU valodā? labi, ja tūrists, kurš neprot, tad arī var runāt krieviski.
tikai nesparotu, kāpēc man veikalā, kafejnīcā utt., būtu jārunā krieviski.

10 gadi
Reitings 3706
Nu par to vēsturisko situāciju- Vācijā arī ir izveidojusies situācija, ka tur dzīvo ļoti daudz krievu (un ne pēdējo gadu laikā kā latvieši Uk un Īrijā). Bet nez kāpēc tur netiek pieprasīta bezmaksas izglītība krievu valodā skolās. To pašu varētu attiecināt uz turku valodu.
Un jā, arī uzskatu, ka ir tikai normāli, ja valsts nodrošina pamata bezmaksas izglītību tikai valsts valodā. Ja ir vēlme- lūdzu, sūti savu bērnu uz privātām skolām, kur tiek mācīts krieviski, angliski vai kaut vai ķīniski!

Bet teikšu tā- mani tik ļoti neuztrauc šis jautājums kā tā parakstu vākšana par otu oficiālo valodu. Jo praktiski- ok, izmainām šo pantu, bet, ja tiek referendumā vēlāk (kas domājams notiks) tiek nobalsots par arī otru oficiālo valdodu, tad jau praktiski šis referendums nemaina pilnīgi neko! (Bet nu tās, kas zin par šito vairāk, ja kļūdos- labojiet)
11.05.2011 20:20 |

Reitings 3022
Raele,

neviens man neko nav nodarījis, mani tikai fascinē tādi '" urbanoviči" un tautu draudzības atbalstītāji, kas piekāpjas.

Es kkādu krievu priekšā neliekšos, kuri ar mani latviski nerunās.
11.05.2011 20:21 |

Reitings 120
Pretjautājums - ja veikalā, kafejnīcā runātu angļu valodā? Kāda tad būtu attieksme? Labākā / sliktāka?

p.s. protams, es pati ari butu neapmierinata, ja mani nesaprastu LV valoda apkalpojosa sfera, es tik gribu aicinat uz argumentetu diskusiji, nevis man patik / nepatik / besi utt..
11.05.2011 20:22 |

Reitings 90
"mīlēsim LV valodu, leposimies un to lietosim".

To visu pamazām nomāc, piemēram, tas, ka sabiedriskajā transportā 70% no visa, ko dzirdu, ir krieviski. Ka 90% privato darba sludinājumu un nu jau pat dažos valsts iestāžu sludinājumos ir prasība pēc labām krievu val. zināšanām. Ka veikalā pie kases mēdz sveicināt krieviski, reizēm arī pēc latviskas atbildes nemākot atbildēt latviski.

"Turklāt ar tādu attieksmi jaunkundzītes noteikti nevarētu dzīvot citās valstīs, metropolēs, kur ir tik daudz un dažādu iedzīvotāju, jo, redz, tas japānis runās savā valodā..."

Kāds tam vispār ir sakars? Ja krievu te būtu kādi 5%, neviens šādus balsojumus netaisītu. Un, ja savukārt japāņu Latvijā būtu pusvalsts, tieši tādas pašās kampaņas būtu pret viņiem. Nacionālās minoritātes bija un būs, un nerada nevienam sevišķas problēmas līdz brīdim, kad kāda šāda minoritāte sāk pārmākt valsts pamatiedzīvotājus un viņu valsts valodu.
11.05.2011 20:23 |

10 gadi
Reitings 3706
Nu bet tas, ka mana attieksme ir, ka valstij ir jānodrošina pamatizglītība valsts valodā, nenozīmē, ka neuzskatu, ka mācību procesā būtu jānodrošina arī citu valodu apmācība- kā svešvalodu apmācība (un ne tikai angļu, krievu, bet arī citas)
11.05.2011 20:24 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits