Paļauties uz to, ka darba devējs godīgi tev izmaksās visu tavu algu aploksnē arī ir risks, jo tādā gadījumā tev nebūs kur sūdzēties, ja nenotiks kā tu esi iedomājusies.
Nemot vera musu valsti, tad uz rokas. Man nav nekadas ticibas, ka kad busu pensijas vecuma, ka vini vispar nenogriezis pensiju vai ari pensijas vecumu pasludinas - 90gadi! :D
Ja kada no attistitajam Ziemelvalstim - tad otru variantu.
Es tomēr izvēlētos strādat likumīgi, jo nav jau garantija, ka darba devejs neapčakarēs. Bet ja nebūtu citas izvēles iespējas, tad bez papīriem arī strādātu!
Ja tiešām būtu droša,ka neapčakarēs(nu,ka tiešām maksās 450Ls aploksnē),tad šobrīd izvēlētos aplokšņu algu.Jau sen neticu,ka mums būs kkādas pensijas,garantijas vai kkas tāds.Ar mūsu valsts šī brīža politiku un vienaldzību pret iedzīvotājiem...man sirdsapziņas pārmetumu nebūtu.Politiķi krāpjas nepārtraukti un tā kā man arī ir vēlme dzīvot normāli,tad izvēlētos tos 450Ls.
Viss atkarīgs no tā, kas konkrētā dzīves situācijā svarīgāk: sociālās garantijas vai naudas apjoms.
Taču, Ačtele, vai Tavā gadījumā ir tā, ka tiek piedāvāts darba līgums ar minimālo algu un pārējais aploksnē VAI vispār bez līguma un tad visa summa aploksnē?
Jo ja līgums ir kaut vai uz minimālo algu, tad vismaz soc. garantiju minimums būtu nodrošināts.
Pilnīgi visu neoficiāli.
Ja man maksātu oficiāli, darba devējam mans darbs izmaksātu 450 Ls.
Tāpēc viņš piedāvā visus 450 maksāt tikai man, apejot nodokļus
Hmm, man zināmajiem gan tomēr tā minimālā iet pa oficiālo un pārējo aploksnē.. Tā,ka uzstāj,ka visu uz neoficiālo-kaut kā aizdomīgi pārāk. Baigi labsirdīgais, jo reāli-viņam jau var sanākt enpatikšanas, ne Tev (jo viņam izdevīgāk pie pārbaudēm tomēr būtu maksāt Tev minimālo+aploksni, nevis tikai aploksni).
Nu, tādā gadījumā, pats darba devējs ļoti riskē, tādēļ arī jautāju, jo ir zināms, ne mazums tādi gadījumi, kad oficiāli saņem kādus 100Ls un kādus 500 vēl neoficiāli... Bet, ja ir vai nu vai, tad droši vien tiešām, skatītos vai varu izdzīvot ar 250Ls un izvēlētos oficiāli...
laikam jau tos Ls250, ja darbavieta nodrošina visas sociālās garantijas.
+ jūs,kas ņemtu aploksnē un paliktu bez darba,varētu nadziņus grauzt, jo no bezdarbniekiem nesaņemtu nekā.
dream-liquid, un te nu jāsaka skarbā doma pretī-un es paskatītos kā Tu apmaksājot visus rēķinus, vakariņās nadziņus grauztu (nemaz nerunājot, ja ir vel bērni, kredīti utt).
pirmos 3 mēnešus saņem vairāk kā 70% no algas.nākamajos mēnešos procentu likme,protams,krītas,bet tā arī ir nauda, ja esi bez darba.
piem, ja esi saņēmis normālu algu un maksājis nodokļus, tad ls190 pirmajos 2 mēn. kā minimums var saņemt.