Es tavā vietā šo nejautātu forumā. Šādos jautājumos katra situācija ir atšķirīga, un neviens internetā nevar pateikt, kā būs tieši tavā gadījumā. Labāk māte google sameklēt juristu vai maksātnespējas administratoru, kas specializējas fiziskās personas maksātnespējā, un aiziet uz konsultāciju.
Par dzīvokli arī nav tik vienkārši. Tas, ka tā ir vienīgā dzīvesvieta, automātiski nenozīmē, ka maksātnespējas procesā to nevar realizēt. Ja cilvēkam pieder īpašums, tas var tikt pārdots kreditoru prasījumu segšanai. Tas pats princips attiecas arī uz citu mantu – piemēram, ja vienīgais īpašums būtu automašīna, ar kuru brauc uz darbu, tas arī automātiski nav neaizskarams.
Jāņem vērā arī tas, ka fiziskās personas maksātnespēja nav ne ātrs, ne lēts process. Ir valsts nodevas, administratora izmaksas, nereti arī jurista pakalpojumi, un process var ilgt vairākus gadus. Turklāt ir jāatbilst likumā noteiktajiem nosacījumiem.
Es vēl pirms maksātnespējas apsvērtu iespēju runāt ar kredītiestādēm. Daudzos gadījumos tās ir gatavas vienoties par maksājumu grafiku vai citu risinājumu. Ja jau maksātnespējas process tāpat izmaksā vairākus tūkstošus eiro, varbūt šo naudu ir vērts novirzīt parāda sakārtošanai un mēģināt panākt vienošanos ar aizdevējiem.
Jo ilgāk šādas problēmas atliek, jo sarežģītāk tās parasti kļūst. Tāpēc es ieteiktu pēc iespējas ātrāk vērsties pie speciālista, nevis paļauties uz forumu viedokļiem.