Nevaru izvēlēties, kļūt par ārstu vai māsu?

Reitings 6
Reģ: 06.11.2024
Es pašlaik mācos 11. klasē un šobrīd apsveru savu nākotnes profesiju – vai kļūt par māsu, vai ārstu, īpaši pediatru. Medicīna mani ir interesējusi jau kopš bērnības; pat bērnībā veicu "procedūras" savām mantiņām, izmantojot marles, plāksterus un šļirces (protams, bez adatām). Medicīna vienmēr ir bijusi mana kaislība, un mani īpaši piesaista darbs ar bērniem. Man ļoti patīk gan bioloģija, gan ķīmija.
Tomēr mani biedē vairākas lietas, kas ir saistītas ar ārsta profesiju. Pirmkārt, mani biedē tas, cik ilgs laiks ir nepieciešams mācībām – studijas, rezidnetūra kas apmēram ir 10 gadi. Otrkārt, pastāv iespēja, ka es varētu netikt rezidentūrā izvēlētajā specialitātē. TUn arī es internetā esmu lasījusi daudzus stāstus par izdegšanu, cik latvijā viss ir slikti utt.
Tāpēc es apsveru alternatīvu – kļūt par māsu un strādāt ar bērniem (piem BKUS) Šī profesija arī ir cieši saistīta ar medicīnu un bērnu aprūpi, kas mani interesē. Arī vēlos pieminēt, ka nākotnē vēlos ģimeni un vēlos arī dzīvot savu dzīvi, ceļot utt. Un ja kāds, piemēram, saka lai neizvēlos medicīnu, vai jums ir kādi alternatīvi ko varat piedāvāt? Universitāte vairs nav aiz kalniem, tāpēc, lūdzu palīdzat. Jebkādi ieteikumi, stāsti tiks ļoti novērtēti.
08.12.2024 22:19 |

Reitings 29
Reģ: 07.08.2023
u.65dadccc3e7b3 @ 12.12.2024 19:48
Es domāju ārstu, kur ir pamatstudijas + rezidentūra. 6 gadus nostudējot tu nebūsi nekāds ārsts, tevi nereģistrēs ārstniecības personu reģistrā. Tie ir vismaz 9 studiju gadi. Dabaszinātnēs tu pēc 8 gadu studēšanas esi dabaszinātņu doktors. Ārstam vel doktorantūra ir 3 gadi. Tāpēc uzreiz brīdinu, ka ārsts ir reti riebīga profesija, kas apēdīs ģimenes budžetu. Nabadzīgie var labāk nemēģināt. Alga virs padsmit eiro stundā vilina, bet šo ceļu var iet vien retais. Starp absolventiem visi ir gudri. Un visi nabadzīgie ir savlaicīgi atbiruši.

Ko? Pabeidzot pamatstudijas, Tu tiec reģistrēts ārstniecības personu reģistrā, jo iegūsti ĀRSTA grādu. Iet vai neiet rezidentūru ir Tava izvēle. Var strādāt kaut vai visu atlikušo dzīvi kā ārsts-stažieris, dežūrārsts.
Rezidentūra nav nekādas doktorantūras studijas. Pēc rezidentūras sertificējies ārsts var stāties doktorantūras studijās, iegūstot Dr.med.grādu. Kāpēc ir jārunā par lietām tik ārprātīgi gudri, ja reāli pats nezini?
13.12.2024 17:56 |

Reitings 591
Reģ: 09.06.2023
amaia @ 13.12.2024 13:53
Autorei iesaku ignorēt to spraigo diskusiju, kas tur šobrīd notiek un nemaz nelasīt ko viņi abi tur raksta.
Ja nevari izlemt māsa vai ārsts, ej uz ārstiem. Studiju laikā varēsi saprast, vai patīk vai nē, pēc tam ar ārsta diplomu var par māsu strādāt, bet otrādāk gan nē. Protams ir visādas nianses, es tā ļoti vispārīgi uzrakstīju domu.
Grūti tikt rezidentūrā ir tad, ja specialitāti izvēlies pēdējā kursā un visu šo laiku esi mācījies ar sliktām sekmēm. Ja jau sākumā ir mērķis un uz to ej, tad problēmām nevajadzētu būt, kā arī pediatrija nav īpaši konkurējoša specialitāte.
Rezidents skaitās, ka jau strādā un kā jau iepriekš rakstīja, atkarībā no specialitātes, kaut cik ok varēsi dzīvot. Nav tā ka 11 gadus būsi nabadzīgs students. Protams rezidentūras laikā miljonārs nebūsi, bet vidēja alga savāksies.
Ceļot ir vieglāk ar ārsta algu un profesiju, veidot ģimeni iespējams abās. Arī atkal protams nianses un atkarīgs no situācijām.

Manuprāt, ar ārsta grādu strādāt par māsu ir nu tā, maigi sakot dīvaini. Bet pieļauju, ka mēdz būt dažādi
13.12.2024 20:30 |

10 gadi
Reitings 210
Reģ: 19.12.2011
Elizabeteeee @ 13.12.2024 20:30

Manuprāt, ar ārsta grādu strādāt par māsu ir nu tā, maigi sakot dīvaini. Bet pieļauju, ka mēdz būt dažādi

Jā, es domāju, ka tā notiek ļoti reti. Mana doma vairāk bija vērsta autorei likt saprast, ka no ārsta kļūt par māsu ir 10x vieglāk nekā no māsas par ārstu. Ārstiem ir priekšmets "māsu pamatprasmēs", māsu prakses, pēc 2 kursa var strādāt par medicīnas asistentu 2 līmeņa utt.
Kā arī ja autore studēs medicīnu un izdomās kļūt par ārstu 3 kursā, lielu daļu ieskaitīs (anatomiju, latinu valodu, fizioloģiju utt). Ja studēs māszinības un vēlēsies kļūt par ārstu, maz ko ieskaitīs, jo ārstiem šie priekšmeti ir apjomīgāki un vairāk KP.
Ta kā, ja nevar izdomāt, lai iet par ārstu. Pēc tam vieglāk nomainīt.
13.12.2024 21:40 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits