Draugs pārskaita naud.

10 gadi
Reitings 2415
Reģ: 05.08.2010
Otra pusīte katru menesi man pārskaita naudu.Kopš bērna piedzimšanas skaita naudu, par bērnu, dzīvokli, komunālajiem. Maksājuma mērķī tā arī norāda.
Ja virs 10k € gadā pārskaita, tad ir jādeklerē ? Un vai man liks maksāt nodokli?
Google lasu un skaidrāks man nepaliek. Rakstīts, ja laulātais vai radinieks 3. pakāpē pārskaita naudu, tad ir jādeklerē , bet nodoklis nav jāmaksā, bet ja ne radinieks, tad ir jāmaksā, izņėmuma gadījums ir, ja par ārstēšanu vai/mācībām tiek pārskaitīta nauda.
Neatradu informāciju par kopīgu bērnu.
20.11.2024 10:07 |

Reitings 2070
Reģ: 29.10.2024
sauliiite.paula @ 20.11.2024 11:30
Īstenībā šis ir traki, vīrs tev skaita tīru naudu un tev vēl pēc tam ir jāmaksā vēl no tā nodoklis..?

Ar VĪRU naudu jau viss ir kārtībā. Problēmas sākas ar draugiem, nelaulātajiem, otrām pusītēm, bērna tēviem un kā nu kurš viņus sauc. Vīrs un Sieva, ir cits stāsts.
20.11.2024 11:51 |

Reitings 2742
Reģ: 15.09.2023
Džinga @ 20.11.2024 11:31

Tā gluži nav, uzturlīdzekļi nav apliekami ar nodokli un uzturlīdzekļus parasti maksā tikai tad, ja abi ir šķīrušies, tur nav jābūt oblogāti vīram.
Bet maksājuma uzdevumā tāpat ir jānorāda, kas tas ir un kam tas ir. VID to neredz, bet banka redz un bankai ir pienākums ziņot VID.
VIDam gada deklarācijā ir jānorāda visu, gan to, kas apliktos ar nodokli, gan to, kas neapliktos. Sākot no tās 1400 ciktur summas.

Tā gluži nebūs, ka divi neprecēti cilvēki varēs savā starpā viens otram skaitīt naudu un norādīt maksājuma mērķī "uzturlīdzekļi" un nemaksāt par to nodokļus. Šī tad būtu lieliska shēma kā čakarēt valsti. Ja cilvēki nav laulātie vai radinieki līdz 3. pakāpei, ir jābūt pamatojuma dokumentiem kāpēc naudu skaita un kur viņa tiek izlietota. Banka VID neko neskaidros, jāskaidrojas būs personai, kura saņem uz savu bankas kontu to naudu un jāpamato ar dokumentiem. Priekš VID divi neprecēti cilvēki savā starpā ir pilnīgi sveši cilvēki, tāpēc jau ir laulības, lai atvieglotu šādus pārskaitījumus savā starpā.
20.11.2024 12:04 |

Reitings 2742
sauliiite.paula @ 20.11.2024 11:30
Īstenībā šis ir traki, vīrs tev skaita tīru naudu un tev vēl pēc tam ir jāmaksā vēl no tā nodoklis..?

Nē, ja vīrs un sieva savā starpā skaita viens otram naudu, nekas nav jāmaksā. Ar noteikumu, ka tā ir oficiāli pierādāma nauda, no kuras jau ir nomaksāti nodokļi.
20.11.2024 12:06 |

Patīk
Reitings 3500
Reģ: 03.11.2023
Mashka Kakashka @ 20.11.2024 12:04

Tā gluži nebūs, ka divi neprecēti cilvēki varēs savā starpā viens otram skaitīt naudu un norādīt maksājuma mērķī "uzturlīdzekļi" un nemaksāt par to nodokļus. Šī tad būtu lieliska shēma kā čakarēt valsti. Ja cilvēki nav laulātie vai radinieki līdz 3. pakāpei, ir jābūt pamatojuma dokumentiem kāpēc naudu skaita un kur viņa tiek izlietota. Banka VID neko neskaidros, jāskaidrojas būs personai, kura saņem uz savu bankas kontu to naudu un jāpamato ar dokumentiem. Priekš VID divi neprecēti cilvēki savā starpā ir pilnīgi sveši cilvēki, tāpēc jau ir laulības, lai atvieglotu šādus pārskaitījumus savā starpā.

Es jau to pašu arī domāju, tikai tik detalizēti nepateicu.
Par to, ka banka ziņo VID - protams, ka banka neko neskaidros, bet maksājuma uzdevumā ir gan jānorāda pārskaitījuma iemesls, vienkārši būs mazāks čakars pēc tam.
Un noteikti jāpamato ar dokumentiem, ar kādiem, tur gan autorei jāzvana un jājautā.
Bet nav gluži tā ka tu teici, ka visi uzturlīdzekļi, kas tiek pārskaitīti starp neprecētiem cilvēkiem ir apliekami ar nodokli. Ja tie tiešām ir uzturlīdzekļi bērnam, tad nav apliekami. Par to pierādīšanu un dokumentiem hvz, VIDs jau zinās.
Ja abi nav šķīrušies un ir bērns, tad es gan neredzu iemeslu kāpēc nesakārtot dokumentus, kaut birojā bez ceremonijas.
20.11.2024 12:10 |

Reitings 2742
Džinga @ 20.11.2024 12:10

Es jau to pašu arī domāju, tikai tik detalizēti nepateicu.
Par to, ka banka ziņo VID - protams, ka banka neko neskaidros, bet maksājuma uzdevumā ir gan jānorāda pārskaitījuma iemesls, vienkārši būs mazāks čakars pēc tam.
Un noteikti jāpamato ar dokumentiem, ar kādiem, tur gan autorei jāzvana un jājautā.
Bet nav gluži tā ka tu teici, ka visi uzturlīdzekļi, kas tiek pārskaitīti starp neprecētiem cilvēkiem ir apliekami ar nodokli. Ja tie tiešām ir uzturlīdzekļi bērnam, tad nav apliekami. Par to pierādīšanu un dokumentiem hvz, VIDs jau zinās.
Ja abi nav šķīrušies un ir bērns, tad es gan neredzu iemeslu kāpēc nesakārtot dokumentus, kaut birojā bez ceremonijas.

Autores gadījumā tiešām vieglāk būtu sareģistrēties ar bērna tēvu, tas atrisinātu visu situāciju, šis gan nelīdzēs uz aizvēsturiskiem darījumiem ar naudas pārskaitīšanu.
VID nebūs mierā ar pliku paskaidrojumu "šīs summas ir uzturlīdzekļi, kurus man pārskaita bērna tēvs ar kuru neesam precēti". Uzturlīdzekļus parasti nosaka ar tiesas lēmumu, vienojas pie notāra, galvenais, lai ir dokuments, kuru uzrādīt VID. Ja būtu noslēgta vienošanās, kurā norādīta summa, kuru katru mēnesi bērna tēvs pārskaita bērna mātei kā uzturlīdzekļus, VID pat nejautās uzrādīt izdevumu čekus.
Mans rezumē - laulājieties, lai nav problēmas ar VID un skaitiet viens otram kaut miljonus. 😁
20.11.2024 12:19 |

10 gadi
Reitings 2415
Mashka Kakashka @ 20.11.2024 12:19

Autores gadījumā tiešām vieglāk būtu sareģistrēties ar bērna tēvu, tas atrisinātu visu situāciju, šis gan nelīdzēs uz aizvēsturiskiem darījumiem ar naudas pārskaitīšanu.
VID nebūs mierā ar pliku paskaidrojumu "šīs summas ir uzturlīdzekļi, kurus man pārskaita bērna tēvs ar kuru neesam precēti". Uzturlīdzekļus parasti nosaka ar tiesas lēmumu, vienojas pie notāra, galvenais, lai ir dokuments, kuru uzrādīt VID. Ja būtu noslēgta vienošanās, kurā norādīta summa, kuru katru mēnesi bērna tēvs pārskaita bērna mātei kā uzturlīdzekļus, VID pat nejautās uzrādīt izdevumu čekus.
Mans rezumē - laulājieties, lai nav problēmas ar VID un skaitiet viens otram kaut miljonus. ?

Diemžēl , jā, tas neatrisinās iepriekš skaitīto summu, ja tagad salaulāsimies.
20.11.2024 12:25 |

Reitings 2742
truedeee @ 20.11.2024 12:25

Diemžēl , jā, tas neatrisinās iepriekš skaitīto summu, ja tagad salaulāsimies.

EDS esi gājusi un skatījusies vai tur no VID nav vēstule atnākusi?
20.11.2024 12:29 |

10 gadi
Reitings 2415
Mashka Kakashka @ 20.11.2024 12:29

EDS esi gājusi un skatījusies vai tur no VID nav vēstule atnākusi?

Nav vēstule.
20.11.2024 12:30 |

Reitings 52
Reģ: 19.11.2024
Mashka Kakashka @ 20.11.2024 12:19

Mans rezumē - laulājieties, lai nav problēmas ar VID un skaitiet viens otram kaut miljonus. ?

Piekrītu, Džinga nerunā pareizi. Ja bērns ir, vecāki dzīvo kopā un viens skaita otram naudu par bērna un pašu izdevumiem, pēc likuma šādos gadījumos tie nav uzturlīdzekļi. Jāprecas vai jānokārto partnerība. Valsts nodeva, lai apprecētos, ir 14 eiro. Iepriekš skaitīto summu tas neatrisinās, bet uz nākotni.
20.11.2024 12:31 |

Patīk
Reitings 3500
NikaYt @ 20.11.2024 12:31

Piekrītu, Džinga nerunā pareizi. Ja bērns ir, vecāki dzīvo kopā un viens skaita otram naudu par bērna un pašu izdevumiem, pēc likuma šādos gadījumos tie nav uzturlīdzekļi. Jāprecas vai jānokārto partnerība. Valsts nodeva, lai apprecētos, ir 14 eiro. Iepriekš skaitīto summu tas neatrisinās, bet uz nākotni.

Redzkur ir sīkāk precizēts - https://lvportals.lv/e-konsultacijas/31703-vai-nelaulatam-parim-veidojas-apliekams-ienakums-parskaitot-otram-majsaimniecibas-izdevumus-2024
(Par uzturlīdzekļiem sapratu, ko saki)
Jā, tie nav uzturlīdzekļi, bet tāpat izdevumi var būt attaisnoti. Ja nav tā, ka puse aiziet manikīram utt. Un par maksājuma nosaukumu bankai arī te ir minēts. Neikzklausās šis līdz galam pareizi un viņi paši pat raksta, ka nav viss tieši definēts, bet noteikti pareizs maksājuma uzdevums palīdzēs vismaz kaut kādā mērā izvairīties no vid piečakarēšanās. Līdz tiks nokārtota partnerība un tad jau pavisam chil.
20.11.2024 12:46 |

Reitings 831
Reģ: 28.01.2023
Man radās jautājums, kā es pie velna varu zināt, cik gada laikā mans draugs man ir uzskaitījis naudu?
Vai tiešām tagad jāver vaļa bankas izdruka par gadu un pašam jāreķina nedod dievs kapeika pazudusi?
Nu baigi jau interesē kā vids taisās izsekot visus Latvijas iedzīvotājus, pagaidām neko nedeklarēšu, paskatīšos no maliņas, kas notiek.
Liekas pilnīgs stulbums, jo 1x tak jau samaksāja nodokli cilveks un tā nauda ir tīra
20.11.2024 13:04 |

Reitings 52
Džinga @ 20.11.2024 12:46

Redzkur ir sīkāk precizēts - https://lvportals.lv/e-konsultacijas/31703-vai-nelaulatam-parim-veidojas-apliekams-ienakums-parskaitot-otram-majsaimniecibas-izdevumus-2024
(Par uzturlīdzekļiem sapratu, ko saki)
Jā, tie nav uzturlīdzekļi, bet tāpat izdevumi var būt attaisnoti. Ja nav tā, ka puse aiziet manikīram utt. Un par maksājuma nosaukumu bankai arī te ir minēts. Neikzklausās šis līdz galam pareizi un viņi paši pat raksta, ka nav viss tieši definēts, bet noteikti pareizs maksājuma uzdevums palīdzēs vismaz kaut kādā mērā izvairīties no vid piečakarēšanās. Līdz tiks nokārtota partnerība un tad jau pavisam chil.

Paldies, interesants links, labs arī komentārs* zem atbildes. Izklausās, ka pie noteiktiem apstākļiem (ja zemesgrāmatā īpašums uz abiem vai abi ierakstīti īres līgumā kā īrnieki u.c.) kārtīgi argumentējot var pierādīt to, ka kādus maksājumus neapliek ar nodokli, bet tas nebūs vienkārši.
* "Ar iedzīvotāja ienākuma nodokli apliek dāvinājumus starp privātpersonām (kas nav laulātie vai tuvi radinieki), ja summa pārsniedz 1425 EUR gadā. Taču neapliek gluži jebkuru summu. Ja šie maksājumi ir izmaksu kompensācija (tiek kompensēti uzdevumi), kurus otra persona samaksājusi pirmā vietā, tad šādus maksājumus nebūtu pamats uzskatīt par dāvinājumiem un attiecīgi piemērot ienākuma nodokli.
Taču kopīga mājsaimniecība automātiski nerada abiem segt visus izdevumus "uz pusēm" (vai tml.). Tādēļ svarīgi precizēt, vai mājoklis ir kāda vai abu īpašumā vai to īrē (viens vai abi). Ja mājoklis ir abu kopīpašums vai abi to īrē (īres līgumā ir divi kopīrnieki), tad neredzu problēmu, lai varētu pamatot, ka pienākums segt attiecīgos izdevumusus ir abiem un tādēļ otras maksā pirmajam izmaksu kompensāciju. Ja mākoklis ir viena dzīvesbiedra īpašums vai tikai viens to īrē, tad varētu būt problemātiski pierādīt, ka otram ir pamats veikt izmaksu kompensāciju.
Iesaku konsultēties ar VID, vai Jūsu situācijā otra dzīvesbiedra maksājumus var uzskatīt par izmaksu kompensāciju, nevis dāvinājumu.
Katrā ziņā maksājuma mērķī iesaku rakstīt "izmaksu kompensācija" vai "izmaksu kompensācija par mājokli". Taču ieraksts maksājuma mērķī visdrīzāk, ka neatbrīvos no pienākuma pierādīt, ka tā tiešām ir izmaksu kompensācija, ja VID prasīs."
20.11.2024 13:05 |

Reitings 831
Un interesanti vēl tas, ka vids tagad ies un pieprasīs no dzimtsarakstu nodaļas vai pmlp datus par to, kas ir un kas nav precējies. Dažādi var būt arī uzvārdi, bet pāris ir precējies
20.11.2024 13:06 |

Reitings 2070
debestinaa @ 20.11.2024 13:04
Man radās jautājums, kā es pie velna varu zināt, cik gada laikā mans draugs man ir uzskaitījis naudu?
Vai tiešām tagad jāver vaļa bankas izdruka par gadu un pašam jāreķina nedod dievs kapeika pazudusi?
Nu baigi jau interesē kā vids taisās izsekot visus Latvijas iedzīvotājus, pagaidām neko nedeklarēšu, paskatīšos no maliņas, kas notiek.
Liekas pilnīgs stulbums, jo 1x tak jau samaksāja nodokli cilveks un tā nauda ir tīra

Internetbankā, izmantojot filtrus. Gadā un ienākošie. Baigo gudrību tas neprasa un laiku arī - ne vairāk par dieviete.lv skrollēšanu.
20.11.2024 13:07 |

Reitings 2070
debestinaa @ 20.11.2024 13:06
Un interesanti vēl tas, ka vids tagad ies un pieprasīs no dzimtsarakstu nodaļas vai pmlp datus par to, kas ir un kas nav precējies. Dažādi var būt arī uzvārdi, bet pāris ir precējies

Tas taču parādās VID datu bāzē. Neviens nevienam neprasīs ne laulības apliecību, neko. Vienotie reģistri ir VID, policijās, ZTI, bankās un viss viņiem ir redzams. Nevajag trakot.
20.11.2024 13:08 |

Reitings 831
Vabole. @ 20.11.2024 13:07

Internetbankā, izmantojot filtrus. Gadā un ienākošie. Baigo gudrību tas neprasa un laiku arī - ne vairāk par dieviete.lv skrollēšanu.
Baigais jau nu pilsoņa pienākums. Stulbums un nekas vairāk. Sāks vienkārši cilvēki ņemt nost skaidru naudu un tas arī viss. Nedod dievs draugs iedos draudzenei gada laikā 10k uz pārtiku, ko edīs abi, un šampunu, ko abi mazgāsies😅 es saprastu ja pēkšņi random cilvēki sāktu skaitīt tūkstošus katru mēnesi, tas ir cits stāsts
20.11.2024 13:11 |

Reitings 52
debestinaa @ 20.11.2024 13:04

Internetbankā ierakstot personas vārdu vai nosaukumu, atlasa visus maksājumos norādītajā periodā un automātiski tiek saskaitīti.
VID nezinās par jūsu maksājumiem, ja banka neziņos par kāda no jūsu ienākumiem, kas notiek, ja apgrozījums pārsniedz 15 000 eiro. Var būt, ka ir vēl kādi citi apstākļi, kad sāk jautāt.
20.11.2024 13:11 |

Reitings 2070
debestinaa @ 20.11.2024 13:11
Baigais jau nu pilsoņa pienākums. Stulbums un nekas vairāk. Sāks vienkārši cilvēki ņemt nost skaidru naudu un tas arī viss. Nedod dievs draugs iedos draudzenei gada laikā 10k uz pārtiku, ko edīs abi, un šampunu, ko abi mazgāsies? es saprastu ja pēkšņi random cilvēki sāktu skaitīt tūkstošus katru mēnesi, tas ir cits stāsts

Ar skaidru naudu zeķē ilgi vairs neizdzīvosi. Nepaies ne daži gadi, kad viss būs tikai elektroniski, nekādi skaidras naudas darījumi vairs nenotiks un tad, kad gribēs visu no bankas izgrābto ielikt atpakaļ, būs jāmaksā nodoklis tā pat.😁Ne neieskrien otrā grāvī.
20.11.2024 13:14 |

Reitings 831
Vabole. @ 20.11.2024 13:08

Tas taču parādās VID datu bāzē. Neviens nevienam neprasīs ne laulības apliecību, neko. Vienotie reģistri ir VID, policijās, ZTI, bankās un viss viņiem ir redzams. Nevajag trakot.
neviens jau netrako😂 šitas ir tas pats kas ar nodokliem, kuri esot jāatmaksā ja esi mīnusā😂 man pazīstamajam tūkstoši tur mīnusā, šis neko nav deklarējis, un neviens par viņu nav interesējies jau 4 gadus. Strādā, pelna, maksā visu ko vajag, brauc ceļojumos, nopirka jaunu mašīnu un ne kādas vēstules no vid nav nākušas
20.11.2024 13:15 |

Patīk
Reitings 3500
debestinaa @ 20.11.2024 13:11
Baigais jau nu pilsoņa pienākums. Stulbums un nekas vairāk. Sāks vienkārši cilvēki ņemt nost skaidru naudu un tas arī viss. Nedod dievs draugs iedos draudzenei gada laikā 10k uz pārtiku, ko edīs abi, un šampunu, ko abi mazgāsies? es saprastu ja pēkšņi random cilvēki sāktu skaitīt tūkstošus katru mēnesi, tas ir cits stāsts

Es nesaprotu to pēršanos un spirināšanos. Nu ja tev random persona pārskaita 7tūkstošus gadā ar maksājuma uzdevumu - šampūnam, tik pat labi tu vari būt viņa kokaīna dīleris. Man šķiet normāli piedeklarēt, kas tā ir par naudu.
Un nav grūti arī prakstīt papīru, ka dzīvojat kopā, lai tas viss būtu daudz vienkāršāk. Tāpat kā nav grūti nočekot cik ir pārskaitīts gada laikā no vienas personas, nedomāju, ka tur piekasīsies vienam centam turp vai atpakaļ.
20.11.2024 13:19 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits