Mrs.True @ 14.11.2024 00:10
Par šo konkrēto tēmu runājot, varbūt zināsi teikt, vai gadījumā, ja zobārste man pasaka, ka 20+ gadus atpakaļ plombētais zobs ir šobrīd tik ļoti bojāts, un tāpēc viņa izņem to 20 g.v. plombi, un izņem arī zoba nervu (jo tā, viņasprāt, vajadzēja...), uzliek pagaidu plombi un sūta uz kanālu tīrīšanu pie endodonta, un pēc tam sauc atpakaļ pie sevis, vai tā ir veselīga prakse vai pārlieku sarežģīta? Augšējais 6.zobs... nekad mūžā nebija sāpējis, bet diagnostikā un Rtg uzrādīja, ka bojāts...
Huppoo @ 13.11.2024 23:19Be.beta izklausies ļoti zinoša, paldies! Kāpēc kapēm tādas cenu atšķirības klīnikās? Un kurus ortodontus rīgā iesaki?
Es vēljoprojām domāju vai neesmu pārmaksājusi par savējām.. ?
Par kanālu ārsēšanu skaidra tà specifikācija un cenu amplitūda rīgā likās līdzvērtīga:)
be.beta @ 14.11.2024 13:27
nemācēšu precīzi pateikt, bet cik zinu, tad ir dažādas kapju sistēmas, piemēram, "Invisalign", "Ordoline" un noname, ko izgatavo laboratorija pati :D
Invisalign būs visdārgākās, jo tas ir pasaulē populārs brends, kā arī mārketings un vizuālais noformājums ir noslīpēts līdz pēdējam sīkumam.
šis nebūs precīzi, jo kādu laiku neesmu interesējusies, iespējams, kaut kas jau ir mainījies, bet ideja noteikti paliek tā pati - katram ražotājam ir savas fiksētās cenas pašizmaksai, piemēram, līdz 15 kapēm viena cena, virs 15 kapēm - cita cena. (tās cenas jau pašizmaksā nāk virs tūkst.) un ja Jūsu gadījumā ir nepieciešamas tikai 5 kapes, tad tā pat Jums jāmaksā cena tāda pati it kā būtu 15 kapes. tas pats otrādi - ja nepieciešamas 30 kapes, tad maksās kā par 15.
zinu, ka kādreiz Stomatoloģijas Institūtā viņi paši uz vietas izgatavoja kapes, kas bija labs variants tiem, kuriem nepieciešamas tikai pāris kapes, tad tur varēja maksāt kaut kā pa gab.
tad tur ir jāizvērtē, kas Jūsu gadījumā ir izdevīgāk.
ortodontu konkrēti es neiesaku, bet tikai labākā pieredze ar Stomatoloģijas Institūtu. tur ir visvairāk iespēju, cenas - plus mīnus tādas kā visur, bet speciālisti ir augsti kvalificēti, tiks galā ar jebkuru gadījumu, un tur neviens nav ieinteresēts Jūsu ārstēšanu "ievilkt", lai pelnītu naudu, jo ārstiem pieraksts ir ~6mēn uz priekšu, un tas nevienam nepatīk. visi ir ieinteresēti izdarīt darāmo darbu un šķirties :D
bet, ja konkrētāk, es , personīgi, parasti iesaku izvēlēties "jaunos" speciālistus, tiem vairāk entuziasma, un zināšanas arī svaigas - pēc jaunākajām vadlīnijām.
be.beta @ 14.11.2024 13:15
izklausās pē diezgan klasiskas situācijas. plombes, kuras ir sliktas sen atpakaļ parasti pašas par sevi jau ir dziļas, jo kādreiz nebija tādi materiāli kā mūsdienās, un lai plombe turētos bija nepieciešams "izurbt diezgan lielu caurumu". (mūsdienās tas vairs nav nepieciešams, jo ir gan dažādas adhezīvu sistēmas (līmes), gan pašiem materiāliem citādākās īpašības, kas nodrošina labu retensiju plombei un tiek izurbts tikai tik cik nepieciešams.)
un attiecīgi, ja plombe ir ielikta sen un dziļi, tad ar laiku tā nokalpo kļūst defektīva - izveidojas neliela šķirba starp zobu un plombi/ nolūzt kāds gabaliņš utml, kur izveidojas mikrosprauga, pa kuru iekļūst iekšā mikrobi un apakšā zem plombes sāk bojāties (gandrīz vienmēr bez jebkādiem simptomiem, to var pateikt tikai pēc rentgena). visbiežāk simptomi sāk parādīties, kad bojājums sasniedz nervu un nervs iekaist.
Jūsu gadījumā - bojājums bija līdz nervam, bet nervs vēl nav iekaisis, bet ir skarts - tāpēc jaārstē kanāli. bet tā ir labāka situācija, nekā, kad iekaist, sāk sāpēt un ir nepieciešma akūta kanālu ārstēšana. jo Jūsu situācijā zobam ir labāka prognoze.
un jā, bieži vispārējās prakses zobārsts neuzņemas ārstēt "lielos zobus", īpaši augšžoklī sesto, jo tam ir ļoti sarežģīta un variabla anatomija - to labāk atstāt kanālu speciālistu ziņā.
lai negadās, ka parasts zobārsts sataisa kanālus, bet tā kā viņam nav mikroskops, tad viņš saārstē, piemēram, 3 kanālus. bet ir vēl 4. papildkanāls, ko var ieraudzīt tikai mikroskopā, un ja tas netiek saārstēts, tad iekaisums turpinās, un tad jau nepieciešama pārārstēšana tā pat pie kanālu ārsta.
jā, tā ir normāla prakse - tad, kad kanālu ārsts savu darbu ir izdarījis, tad parasti atgriežas pie sava zobārsta uzlikt plombi vai kroni (par ko iepriekš stāstīju).
Standby @ 14.11.2024 16:09Lasot šo un ietekmeļu tēmu, man absolūti nav nekādu jautājumu par pilsoņu mutēm un zobu stāvokli. Ja vēl ir bērni , kuriem nepieciešama zobu taisnošana, tad vēl jāizdara izvēles. Man ļoti žēl cilvēkus.
Džinga @ 14.11.2024 16:19
Nesapratu, ko tu gribēji pateikt?
Huppoo @ 14.11.2024 17:03
Laikam to, ka ir skaidrs kāpēc lielākā daļa nevar atļaujties skaistus un veselus zobus.
Standby @ 14.11.2024 16:09Lasot šo un ietekmeļu tēmu, man absolūti nav nekādu jautājumu par pilsoņu mutēm un zobu stāvokli. Ja vēl ir bērni , kuriem nepieciešama zobu taisnošana, tad vēl jāizdara izvēles. Man ļoti žēl cilvēkus.
Mrs.True @ 14.11.2024 17:55
Šodien runāju ar kolēģi, kam bērns 4 g.v. Katru gadu ved pie zobārsta. Uz valsts apmaksāto - rinda mēnešiem ilgi. Ved par maksu, 1 konsultācija bērnam - EUR 50. Sakarīgu bērnu zobārstu grūti atrast. Un tās ir izmaksas tikai par vienu bērnu...
Tas ir šausmīgi, ka pamatvajadzībai (zobiem) cilvēkiem jātērē milzīgas summas.
Huppoo @ 14.11.2024 17:03
Laikam to, ka ir skaidrs kāpēc lielākā daļa nevar atļaujties skaistus un veselus zobus.
Šodien runāju ar kolēģi, kam bērns 4 g.v. Katru gadu ved pie zobārsta. Uz valsts apmaksāto - rinda mēnešiem ilgi. Ved par maksu, 1 konsultācija bērnam - EUR 50. Sakarīgu bērnu zobārstu grūti atrast. Un tās ir izmaksas tikai par vienu bērnu...
MelissaX @ 17.11.2024 01:59Man ta bija ar zobārstu Viktoriju Artjemenko, kurā 4 gadus atpakaļ strādāja dental art, aizgāja pie viņas ,tikai dēļ "reklāmas" no Facebook.Atnacu vizīte un sākas :zobu birste nav pareiza un obligāti vajag mainīt un pērkt pie viņiem zobu pastu pa 10€ un birsti tikai tas firmas ar kuru viņi klīnika stāda, pēc tam ši daktere ierakstīja plānu mainīt 4 plombes uz veniriem un 2 zobus uz kroniem.Nu sarakstīja "ārstēšanas plānu" uz 3500€.. Aizgāju pie parastā zobārsta poliklīnika , paklausīt citu viedokļu,jo to cik sarakstija Artjemenko bija kosmosa summa, parastajā klīnika atrada tikai vienu caurumu (taisīja RTG+vizuāla apskatē), salaboju to zobu pa 120€ un neko citu nevajadzēja likt...
tspat ar ārstiem . Iesaku jaunos. Viņiem Tu vēl interesē . Esmu visus ārstus uz jauniem nomainījusi . Viņi pat zin kur vēl kvotas ir 🙏🏻be.beta @ 14.11.2024 13:27
nemācēšu precīzi pateikt, bet cik zinu, tad ir dažādas kapju sistēmas, piemēram, "Invisalign", "Ordoline" un noname, ko izgatavo laboratorija pati :D
Invisalign būs visdārgākās, jo tas ir pasaulē populārs brends, kā arī mārketings un vizuālais noformājums ir noslīpēts līdz pēdējam sīkumam.
šis nebūs precīzi, jo kādu laiku neesmu interesējusies, iespējams, kaut kas jau ir mainījies, bet ideja noteikti paliek tā pati - katram ražotājam ir savas fiksētās cenas pašizmaksai, piemēram, līdz 15 kapēm viena cena, virs 15 kapēm - cita cena. (tās cenas jau pašizmaksā nāk virs tūkst.) un ja Jūsu gadījumā ir nepieciešamas tikai 5 kapes, tad tā pat Jums jāmaksā cena tāda pati it kā būtu 15 kapes. tas pats otrādi - ja nepieciešamas 30 kapes, tad maksās kā par 15.
zinu, ka kādreiz Stomatoloģijas Institūtā viņi paši uz vietas izgatavoja kapes, kas bija labs variants tiem, kuriem nepieciešamas tikai pāris kapes, tad tur varēja maksāt kaut kā pa gab.
tad tur ir jāizvērtē, kas Jūsu gadījumā ir izdevīgāk.
ortodontu konkrēti es neiesaku, bet tikai labākā pieredze ar Stomatoloģijas Institūtu. tur ir visvairāk iespēju, cenas - plus mīnus tādas kā visur, bet speciālisti ir augsti kvalificēti, tiks galā ar jebkuru gadījumu, un tur neviens nav ieinteresēts Jūsu ārstēšanu "ievilkt", lai pelnītu naudu, jo ārstiem pieraksts ir ~6mēn uz priekšu, un tas nevienam nepatīk. visi ir ieinteresēti izdarīt darāmo darbu un šķirties :D
bet, ja konkrētāk, es , personīgi, parasti iesaku izvēlēties "jaunos" speciālistus, tiem vairāk entuziasma, un zināšanas arī svaigas - pēc jaunākajām vadlīnijām.
MR @ 17.11.2024 12:41Meļi viņi ir. Man vienā vietā pasaka viss ok, citā ka zobos nezcik caurumu. Labo labo un nekas nemainās. Ka tik naudu izkāst. Zb šitā debīlā latvija, te pat nav normālu zobārstniecības iespēju.