Vai zovbārsti krāpjas

Patīk
Reitings 3497
Reģ: 03.11.2023
Iedomājos pajautāt vai vēl kādai ir līdzīga pieredze.
Pirms pāris gadiem draudzene aizgāja pie zobārsta un viņai pateica, ka sorī, 5 caurumi jālabo, lai tik rakstās uz priekšu. Sagadījās, ka viņa uz labošanu pierakstījās citur un tur pateica, ka tie neesot caurumi, pigmentācijas plankumi tikai un jālabo vienu zobu. (informācijai, tie tiešām arī vēlāk neizrādījās kā caurumi, arī tagad viss ir ok).
Pati biju pie higiēnista, man pateica, ka esot jānomaina plombes vismaz 3 zobiem un vēl kaut kas tur jāsalabo. Nepatika pieredze tur un uz labošanu pierakstījos citur, arī tas pats - pateica, ka viss ok, neko nav jādara.
Es nesaprotu, tiešām ir zobārstniecības, kas labo fake caurumus un kāš naudu? :D
Informācijai - klīnikas ir Rīgā. Draudzene pēc tam pierakstījās citā pilsētā.
13.11.2024 12:36 |

Reitings 7522
Reģ: 23.08.2022
Mrs.True @ 14.11.2024 00:10

Par šo konkrēto tēmu runājot, varbūt zināsi teikt, vai gadījumā, ja zobārste man pasaka, ka 20+ gadus atpakaļ plombētais zobs ir šobrīd tik ļoti bojāts, un tāpēc viņa izņem to 20 g.v. plombi, un izņem arī zoba nervu (jo tā, viņasprāt, vajadzēja...), uzliek pagaidu plombi un sūta uz kanālu tīrīšanu pie endodonta, un pēc tam sauc atpakaļ pie sevis, vai tā ir veselīga prakse vai pārlieku sarežģīta? Augšējais 6.zobs... nekad mūžā nebija sāpējis, bet diagnostikā un Rtg uzrādīja, ka bojāts...

izklausās pē diezgan klasiskas situācijas. plombes, kuras ir sliktas sen atpakaļ parasti pašas par sevi jau ir dziļas, jo kādreiz nebija tādi materiāli kā mūsdienās, un lai plombe turētos bija nepieciešams "izurbt diezgan lielu caurumu". (mūsdienās tas vairs nav nepieciešams, jo ir gan dažādas adhezīvu sistēmas (līmes), gan pašiem materiāliem citādākās īpašības, kas nodrošina labu retensiju plombei un tiek izurbts tikai tik cik nepieciešams.)
un attiecīgi, ja plombe ir ielikta sen un dziļi, tad ar laiku tā nokalpo kļūst defektīva - izveidojas neliela šķirba starp zobu un plombi/ nolūzt kāds gabaliņš utml, kur izveidojas mikrosprauga, pa kuru iekļūst iekšā mikrobi un apakšā zem plombes sāk bojāties (gandrīz vienmēr bez jebkādiem simptomiem, to var pateikt tikai pēc rentgena). visbiežāk simptomi sāk parādīties, kad bojājums sasniedz nervu un nervs iekaist.
Jūsu gadījumā - bojājums bija līdz nervam, bet nervs vēl nav iekaisis, bet ir skarts - tāpēc jaārstē kanāli. bet tā ir labāka situācija, nekā, kad iekaist, sāk sāpēt un ir nepieciešma akūta kanālu ārstēšana. jo Jūsu situācijā zobam ir labāka prognoze.
un jā, bieži vispārējās prakses zobārsts neuzņemas ārstēt "lielos zobus", īpaši augšžoklī sesto, jo tam ir ļoti sarežģīta un variabla anatomija - to labāk atstāt kanālu speciālistu ziņā.
lai negadās, ka parasts zobārsts sataisa kanālus, bet tā kā viņam nav mikroskops, tad viņš saārstē, piemēram, 3 kanālus. bet ir vēl 4. papildkanāls, ko var ieraudzīt tikai mikroskopā, un ja tas netiek saārstēts, tad iekaisums turpinās, un tad jau nepieciešama pārārstēšana tā pat pie kanālu ārsta.
jā, tā ir normāla prakse - tad, kad kanālu ārsts savu darbu ir izdarījis, tad parasti atgriežas pie sava zobārsta uzlikt plombi vai kroni (par ko iepriekš stāstīju).
14.11.2024 13:15 |

Reitings 7522
Huppoo @ 13.11.2024 23:19
Be.beta izklausies ļoti zinoša, paldies! Kāpēc kapēm tādas cenu atšķirības klīnikās? Un kurus ortodontus rīgā iesaki?
Es vēljoprojām domāju vai neesmu pārmaksājusi par savējām.. ?
Par kanālu ārsēšanu skaidra tà specifikācija un cenu amplitūda rīgā likās līdzvērtīga:)

nemācēšu precīzi pateikt, bet cik zinu, tad ir dažādas kapju sistēmas, piemēram, "Invisalign", "Ordoline" un noname, ko izgatavo laboratorija pati :D
Invisalign būs visdārgākās, jo tas ir pasaulē populārs brends, kā arī mārketings un vizuālais noformājums ir noslīpēts līdz pēdējam sīkumam.
šis nebūs precīzi, jo kādu laiku neesmu interesējusies, iespējams, kaut kas jau ir mainījies, bet ideja noteikti paliek tā pati - katram ražotājam ir savas fiksētās cenas pašizmaksai, piemēram, līdz 15 kapēm viena cena, virs 15 kapēm - cita cena. (tās cenas jau pašizmaksā nāk virs tūkst.) un ja Jūsu gadījumā ir nepieciešamas tikai 5 kapes, tad tā pat Jums jāmaksā cena tāda pati it kā būtu 15 kapes. tas pats otrādi - ja nepieciešamas 30 kapes, tad maksās kā par 15.
zinu, ka kādreiz Stomatoloģijas Institūtā viņi paši uz vietas izgatavoja kapes, kas bija labs variants tiem, kuriem nepieciešamas tikai pāris kapes, tad tur varēja maksāt kaut kā pa gab.
tad tur ir jāizvērtē, kas Jūsu gadījumā ir izdevīgāk.
ortodontu konkrēti es neiesaku, bet tikai labākā pieredze ar Stomatoloģijas Institūtu. tur ir visvairāk iespēju, cenas - plus mīnus tādas kā visur, bet speciālisti ir augsti kvalificēti, tiks galā ar jebkuru gadījumu, un tur neviens nav ieinteresēts Jūsu ārstēšanu "ievilkt", lai pelnītu naudu, jo ārstiem pieraksts ir ~6mēn uz priekšu, un tas nevienam nepatīk. visi ir ieinteresēti izdarīt darāmo darbu un šķirties :D
bet, ja konkrētāk, es , personīgi, parasti iesaku izvēlēties "jaunos" speciālistus, tiem vairāk entuziasma, un zināšanas arī svaigas - pēc jaunākajām vadlīnijām.
14.11.2024 13:27 |

Reitings 7522
be.beta @ 14.11.2024 13:27

nemācēšu precīzi pateikt, bet cik zinu, tad ir dažādas kapju sistēmas, piemēram, "Invisalign", "Ordoline" un noname, ko izgatavo laboratorija pati :D
Invisalign būs visdārgākās, jo tas ir pasaulē populārs brends, kā arī mārketings un vizuālais noformājums ir noslīpēts līdz pēdējam sīkumam.
šis nebūs precīzi, jo kādu laiku neesmu interesējusies, iespējams, kaut kas jau ir mainījies, bet ideja noteikti paliek tā pati - katram ražotājam ir savas fiksētās cenas pašizmaksai, piemēram, līdz 15 kapēm viena cena, virs 15 kapēm - cita cena. (tās cenas jau pašizmaksā nāk virs tūkst.) un ja Jūsu gadījumā ir nepieciešamas tikai 5 kapes, tad tā pat Jums jāmaksā cena tāda pati it kā būtu 15 kapes. tas pats otrādi - ja nepieciešamas 30 kapes, tad maksās kā par 15.
zinu, ka kādreiz Stomatoloģijas Institūtā viņi paši uz vietas izgatavoja kapes, kas bija labs variants tiem, kuriem nepieciešamas tikai pāris kapes, tad tur varēja maksāt kaut kā pa gab.
ortodontu konkrēti es neiesaku, bet tikai labākā pieredze ar Stomatoloģijas Institūtu. tur ir visvairāk iespēju, cenas - plus mīnus tādas kā visur, bet speciālisti ir augsti kvalificēti, tiks galā ar jebkuru gadījumu, un tur neviens nav ieinteresēts Jūsu ārstēšanu "ievilkt", lai pelnītu naudu, jo ārstiem pieraksts ir ~6mēn uz priekšu, un tas nevienam nepatīk. visi ir ieinteresēti izdarīt darāmo darbu un šķirties :D
bet, ja konkrētāk, es , personīgi, parasti iesaku izvēlēties "jaunos" speciālistus, tiem vairāk entuziasma, un zināšanas arī svaigas - pēc jaunākajām vadlīnijām.

piebilde par ortodontiju - ka ortodontiska ārstēšana ir ļoti neparedzama, jo ir individuāla. nereti gadās, ka saka, ka būs jānēsā aparatūra 2 gadus, bet beigās ir 4 gadi.
to laiku, sākotnēji, cik ilgi plānojas ārstēšana nosaka Jūsu zobu stāvoklis u.c. fakori - jo katrai situācijai un katram zobam ir savas robežas - cik ātri (mm/mēnesī) un ar kādu spēku drīkst bīdīt.
bet faktisko nosaka organisma atbildes reakcija - vai zobi maina savu pozīciju pieliekot šo maksimāli atļauto spēku kā pēc grāmatas, vai tomēr pretojas. tad ir ilgāk, jo nedrīkst pārsniegt šos maksimālos spēkus.
14.11.2024 13:32 |

Reitings 1959
Reģ: 23.01.2024
be.beta @ 14.11.2024 13:15

izklausās pē diezgan klasiskas situācijas. plombes, kuras ir sliktas sen atpakaļ parasti pašas par sevi jau ir dziļas, jo kādreiz nebija tādi materiāli kā mūsdienās, un lai plombe turētos bija nepieciešams "izurbt diezgan lielu caurumu". (mūsdienās tas vairs nav nepieciešams, jo ir gan dažādas adhezīvu sistēmas (līmes), gan pašiem materiāliem citādākās īpašības, kas nodrošina labu retensiju plombei un tiek izurbts tikai tik cik nepieciešams.)
un attiecīgi, ja plombe ir ielikta sen un dziļi, tad ar laiku tā nokalpo kļūst defektīva - izveidojas neliela šķirba starp zobu un plombi/ nolūzt kāds gabaliņš utml, kur izveidojas mikrosprauga, pa kuru iekļūst iekšā mikrobi un apakšā zem plombes sāk bojāties (gandrīz vienmēr bez jebkādiem simptomiem, to var pateikt tikai pēc rentgena). visbiežāk simptomi sāk parādīties, kad bojājums sasniedz nervu un nervs iekaist.
Jūsu gadījumā - bojājums bija līdz nervam, bet nervs vēl nav iekaisis, bet ir skarts - tāpēc jaārstē kanāli. bet tā ir labāka situācija, nekā, kad iekaist, sāk sāpēt un ir nepieciešma akūta kanālu ārstēšana. jo Jūsu situācijā zobam ir labāka prognoze.
un jā, bieži vispārējās prakses zobārsts neuzņemas ārstēt "lielos zobus", īpaši augšžoklī sesto, jo tam ir ļoti sarežģīta un variabla anatomija - to labāk atstāt kanālu speciālistu ziņā.
lai negadās, ka parasts zobārsts sataisa kanālus, bet tā kā viņam nav mikroskops, tad viņš saārstē, piemēram, 3 kanālus. bet ir vēl 4. papildkanāls, ko var ieraudzīt tikai mikroskopā, un ja tas netiek saārstēts, tad iekaisums turpinās, un tad jau nepieciešama pārārstēšana tā pat pie kanālu ārsta.
jā, tā ir normāla prakse - tad, kad kanālu ārsts savu darbu ir izdarījis, tad parasti atgriežas pie sava zobārsta uzlikt plombi vai kroni (par ko iepriekš stāstīju).

Liels, liels paldies!!! Beidzot sapratu ārstēšanas plānu 🤝 Un jā, visām plombēm ir ap 26 gadi, liktas Stabu ielā pie dr.Vanagas, kas parasti bērniem 1 vizītē naski plombēja uzreiz 4 (!) zobus. Laikam loģiski, ka tagad sākušās dabiskas nolietojuma problēmas ar šīm plombēm (dažas sākušas smelgt uz aukstu, karstu vai istabas temperatūras ūdeni, ēdienu). Bruņojos ar pacietību un kaudzi naudas:) 😀
14.11.2024 14:39 |

10 gadi
Reitings 1176
Reģ: 23.04.2014
Lasot šo un ietekmeļu tēmu, man absolūti nav nekādu jautājumu par pilsoņu mutēm un zobu stāvokli. Ja vēl ir bērni , kuriem nepieciešama zobu taisnošana, tad vēl jāizdara izvēles. Man ļoti žēl cilvēkus.
14.11.2024 16:09 |

Patīk
Reitings 3497
Standby @ 14.11.2024 16:09
Lasot šo un ietekmeļu tēmu, man absolūti nav nekādu jautājumu par pilsoņu mutēm un zobu stāvokli. Ja vēl ir bērni , kuriem nepieciešama zobu taisnošana, tad vēl jāizdara izvēles. Man ļoti žēl cilvēkus.

Nesapratu, ko tu gribēji pateikt?
14.11.2024 16:19 |

Reitings 2675
Reģ: 26.12.2021
Džinga @ 14.11.2024 16:19

Nesapratu, ko tu gribēji pateikt?

Laikam to, ka ir skaidrs kāpēc lielākā daļa nevar atļaujties skaistus un veselus zobus.
14.11.2024 17:03 |

Patīk
Reitings 3497
Huppoo @ 14.11.2024 17:03

Laikam to, ka ir skaidrs kāpēc lielākā daļa nevar atļaujties skaistus un veselus zobus.

aaha, skaidrs. Nu jā, estētiskā zobārstniecība ir riktīgs luxury, besī, ka tā. Es ļoti gribētu savest visu kārtībā, lai ir smuki, bet nu reāli jāizvēlas, zobi, vai nomaksāt auto kredītu.
14.11.2024 17:08 |

Reitings 1959
Reģ: 23.01.2024
Standby @ 14.11.2024 16:09

Šodien runāju ar kolēģi, kam bērns 4 g.v. Katru gadu ved pie zobārsta. Uz valsts apmaksāto - rinda mēnešiem ilgi. Ved par maksu, 1 konsultācija bērnam - EUR 50. Sakarīgu bērnu zobārstu grūti atrast. Un tās ir izmaksas tikai par vienu bērnu...
Tas ir šausmīgi, ka pamatvajadzībai (zobiem) cilvēkiem jātērē milzīgas summas.
14.11.2024 17:55 |

Patīk
Reitings 3497
Mrs.True @ 14.11.2024 17:55

Šodien runāju ar kolēģi, kam bērns 4 g.v. Katru gadu ved pie zobārsta. Uz valsts apmaksāto - rinda mēnešiem ilgi. Ved par maksu, 1 konsultācija bērnam - EUR 50. Sakarīgu bērnu zobārstu grūti atrast. Un tās ir izmaksas tikai par vienu bērnu...

Nu teorētiski var jau laicīgi pierakstīties uz valsts rindu, ja ir skaidrs, ka katru gadu ir vajadzība. Nav tā, ka vienīgā opcija būtu par maksu.
Ar breketēm / kapēm utml. gan cits stāsts
14.11.2024 18:04 |

10 gadi
Reitings 1176
Reģ: 23.04.2014
Huppoo @ 14.11.2024 17:03

Tieši tā!
Un var jau teikt, ka tas tikai par estētiku, ne par veselību ( kapes/breketes), tāpēc nav ko valstij izmaksāt, bet sakodiens attiecas uz veselību gan.
14.11.2024 21:16 |

Reitings 7522

patiesībā Rīgā ir ļoti daudz privātās un ne privātās klīnikas, kuras sadarbojas ar NVD un piedāvā bezmaksas zobārstniecību bērniem. pieraksta ilgums praktiski tāds pats kā pie maksas bērnu zobārsta, var nākties gaidīt no pāris nedēļām līdz 2 mēnešiem.
tas man šķiet ir nedaudz stereotipiski - ka bezmaksas zobārstniecība mēēnešiem ilgi jāgaida.
protams, ka ir vietas, kur tas arī ir mēnešiem ilgi, piemēram, Stomatoloģijas Institūtā. bet tur pēc idejas vajadzētu vērsties ar bērniem, kuriem ir kādi sarežģītāki gadījumi utml, nevis uz vienkārši plānveida apskati vai bērnam, kas sadarbojas ielikt vienu plombi.
tāpēc tur tās rindas ir tik garas - jo iet ļoti daudz sarežģītu gadījumu (kuriem citur nevar palīdzēt), un plus vēl tie, kas vēlas ikgadējās profilaktiskās apskates (jo nereti domā, ka tā ir teju vienīgā vieta, kur ir valsts apmaksāts zobārsts bērnam. nu labi, parasti visi zin arī šarlotes poliklīniku, un tur tas viss līdzīgi)
protams, ka tur var doties arī vienkārši gadījumi, un arī veikt profilaktiskās plānveida apskates, bet rinda ir krietni garāka.
15.11.2024 14:18 |

Reitings 1660
Reģ: 15.08.2023
Man sen atpakaļ Elizabetes iela gribēja labot katru zobu. A rindas milzīgas. Nu i ja jālabo katrs zobs, izņemot pirmos 4, tad sarakstījos visur uz labošanu ars utt.. izrādas nebija jālabo. Neatceros nosaukumu. Toreiz higiēniste meita sūtīja pie zobārstes mātes un māte savukārt pie meitas.
Ļoti baidīs no šādam situācijām. Tāpēc man patīk pamainīt zobārstus, bet adentā zobārsti ļoti neapmierinātu ego rada, ja grib apmeklēt.
16.11.2024 09:30 |

Reitings 136
Reģ: 07.07.2020
Man ta bija ar zobārstu Viktoriju Artjemenko, kurā 4 gadus atpakaļ strādāja dental art, aizgāja pie viņas ,tikai dēļ "reklāmas" no Facebook.Atnacu vizīte un sākas :zobu birste nav pareiza un obligāti vajag mainīt un pērkt pie viņiem zobu pastu pa 10€ un birsti tikai tas firmas ar kuru viņi klīnika stāda, pēc tam ši daktere ierakstīja plānu mainīt 4 plombes uz veniriem un 2 zobus uz kroniem.Nu sarakstīja "ārstēšanas plānu" uz 3500€.. Aizgāju pie parastā zobārsta poliklīnika , paklausīt citu viedokļu,jo to cik sarakstija Artjemenko bija kosmosa summa, parastajā klīnika atrada tikai vienu caurumu (taisīja RTG+vizuāla apskatē), salaboju to zobu pa 120€ un neko citu nevajadzēja likt...
17.11.2024 01:59 |

Reitings 2746
Reģ: 15.09.2023
MelissaX @ 17.11.2024 01:59
Man ta bija ar zobārstu Viktoriju Artjemenko, kurā 4 gadus atpakaļ strādāja dental art, aizgāja pie viņas ,tikai dēļ "reklāmas" no Facebook.Atnacu vizīte un sākas :zobu birste nav pareiza un obligāti vajag mainīt un pērkt pie viņiem zobu pastu pa 10€ un birsti tikai tas firmas ar kuru viņi klīnika stāda, pēc tam ši daktere ierakstīja plānu mainīt 4 plombes uz veniriem un 2 zobus uz kroniem.Nu sarakstīja "ārstēšanas plānu" uz 3500€.. Aizgāju pie parastā zobārsta poliklīnika , paklausīt citu viedokļu,jo to cik sarakstija Artjemenko bija kosmosa summa, parastajā klīnika atrada tikai vienu caurumu (taisīja RTG+vizuāla apskatē), salaboju to zobu pa 120€ un neko citu nevajadzēja likt...

Kad man vajadzēja mainīt zobārstu, uzdūros Viktorijai. Viņa tajā laikā bija aizgājusi prom no Dental Art un atvērusi savu klīniku. Nekad nevienam viņu neieteikšu. Biju arī uz konsultāciju klātienē. Kad pieteicos uz vizīti, jau tad man ļoti nepatika viņas komunikācijas stils, tāds kā agresīvs un uzbrūkošs. Man arī teica, ka mana zobbirste ir nepareiza, zobupasta nepareiza. 😁 Teica, ka jālabo zobos tas un vēl vis kaut kas. Nu ļoti nepatīkama vizīte man bija, sajutos kā uz kaut kādu moku kambari aizgājusi. Tad aizgāju uz konsultāciju pie savas tagad esošās zobārstes un kopā pasmējāmies, arī manas tagadējās zobārstes higiēnists teica, ka manai zobbirstei un zobupastai viss ir kārtībā un nekas nav jāmaina vai jāpērk īpašas Viktorijas ieteiktas. 😁
17.11.2024 10:22 |

Reitings 260
Reģ: 11.02.2024
Meļi viņi ir. Man vienā vietā pasaka viss ok, citā ka zobos nezcik caurumu. Labo labo un nekas nemainās. Ka tik naudu izkāst. Zb šitā debīlā latvija, te pat nav normālu zobārstniecības iespēju.
17.11.2024 12:41 |

Reitings 1869
Reģ: 07.02.2023
be.beta @ 14.11.2024 13:27

tspat ar ārstiem . Iesaku jaunos. Viņiem Tu vēl interesē . Esmu visus ārstus uz jauniem nomainījusi . Viņi pat zin kur vēl kvotas ir 🙏🏻
17.11.2024 15:01 |

Reitings 3512
Reģ: 05.09.2023
MR @ 17.11.2024 12:41
Meļi viņi ir. Man vienā vietā pasaka viss ok, citā ka zobos nezcik caurumu. Labo labo un nekas nemainās. Ka tik naudu izkāst. Zb šitā debīlā latvija, te pat nav normālu zobārstniecības iespēju.

Tad p*s prom no tejienes. Tādus nīkuļus mums tāpat nevajag.
17.11.2024 17:13 |

Reitings 947
Reģ: 16.09.2021

Bērnam katru gadu tiek nodrošināta zobu profilakse. Ne reizi nav bijis jāgaida ipgāk par mēnesi. Provātklīnika, pa valsts naudu. Tas ir gan stereotips, gan zināmā mērā slinkums pameklēt pa valsts naudu. Kvalitāte-Katkevičas klīnikā taisa pa simtiem zobus un kvalitāte ne vienmēr laba. Parastā klīnikā par saprātīgu naudu un kvalitāte, t.sk. Attieksme laba.
17.11.2024 20:18 |

Reitings 260
Reģ: 11.02.2024
SarmaD @ 17.11.2024 17:13

Tad p*s prom no tejienes. Tādus nīkuļus mums tāpat nevajag.
Tpt šitā liekulīgā un gļēvā valsts pagrims haha, nestreso, tikai pagaidi. Vari sēdēt te latvijā un ciest.
18.11.2024 01:12 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits