Kārtot pēc: jaunākā, vecākā

Vai zovbārsti krāpjas

Reitings 1807
Reģ: 03.11.2023
Iedomājos pajautāt vai vēl kādai ir līdzīga pieredze.
Pirms pāris gadiem draudzene aizgāja pie zobārsta un viņai pateica, ka sorī, 5 caurumi jālabo, lai tik rakstās uz priekšu. Sagadījās, ka viņa uz labošanu pierakstījās citur un tur pateica, ka tie neesot caurumi, pigmentācijas plankumi tikai un jālabo vienu zobu. (informācijai, tie tiešām arī vēlāk neizrādījās kā caurumi, arī tagad viss ir ok).
Pati biju pie higiēnista, man pateica, ka esot jānomaina plombes vismaz 3 zobiem un vēl kaut kas tur jāsalabo. Nepatika pieredze tur un uz labošanu pierakstījos citur, arī tas pats - pateica, ka viss ok, neko nav jādara.
Es nesaprotu, tiešām ir zobārstniecības, kas labo fake caurumus un kāš naudu? :D
Informācijai - klīnikas ir Rīgā. Draudzene pēc tam pierakstījās citā pilsētā.
13.11.2024 12:36 |

Reitings 1807
Besī, ka tēmas virsrakstā nevar izlabot gramatiku
13.11.2024 12:38 |

Reitings 28
Reģ: 28.10.2024
Man pirms pāris gadiem teica, ka jāliek zobu kronītis. Kaut kā sagadījās, ka nākamajā vizītē bija cits ārsts un salaboja zobu tāpat. Vēljoprojam viss ok.
Var jau gadīties - cik ārstu, tik viedokļu un katram savs skatījums, bet nu pigmentācijas plankumus no caura zoba atšķirt jau tomēr vajadzētu.
13.11.2024 12:50 |

Reitings 1593
Reģ: 15.09.2023
Cik ārstu, tik viedokļu. Tāpēc labāk ir samaksāt un uztaisīt 3D rentgenu, tur būs redzams vai tiešām ir caurums, vai tikai pigments. Varbūt ārsts pavirši veica vizuālo apskati. Man gan šādi nav gadījies.
13.11.2024 14:37 |

Reitings 1807
Mashka Kakashka @ 13.11.2024 14:37
Cik ārstu, tik viedokļu. Tāpēc labāk ir samaksāt un uztaisīt 3D rentgenu, tur būs redzams vai tiešām ir caurums, vai tikai pigments. Varbūt ārsts pavirši veica vizuālo apskati. Man gan šādi nav gadījies.

Nu tur bija ar visu rentgenu un jau rakstīju, ka ir daži gadi pagājuši, caurumu tiešām nebija.
Man higiēnists gan tikai tāpat paskatījās, bet mana tagadējās zobārste vienmēr taisa rentgenu un arī bija viss chil.
13.11.2024 14:50 |

Reitings 12169
Reģ: 19.09.2023
Džinga @ 13.11.2024 14:50

Nu tur bija ar visu rentgenu un jau rakstīju, ka ir daži gadi pagājuši, caurumu tiešām nebija.
Man higiēnists gan tikai tāpat paskatījās, bet mana tagadējās zobārste vienmēr taisa rentgenu un arī bija viss chil.

Mana zobārste saka, ka higēnisti nejēdzot atšķirt plankumu no cauruma. Ieraugot tumšāku pleķīti un saka ka caurums.
13.11.2024 15:35 |

Reitings 22755
Reģ: 16.04.2023
Manuprāt, ir diezgan muļķīgi jautāt higiēnistam vai ir caurumi. Tam ir paredzēts zobārsts. Es parasti cenšos pierakstīties pie higiēnista un zobārsta check up tajā pašā dienā un higiēnu taisīt pirmo.
Atbildot uz autores jautājumu. Jā, sen atpakaļ ir gadījies, ka zobārsts saka, ka jalabo, bet patiesībā tā nebija, jo aizgāju uz second opinion. Esmu laimīga, ka esmu atradusi zobārstu, kuram uzticos un necenšas noslaukt naudu.
13.11.2024 16:14 |

Reitings 28
Reģ: 28.10.2024
Diez kāda interese zobārstiem radīt sev mākslīgus klientus? Man jau liekas, ka klienti tāpat pietiek, jo vismaz, kur es eju pie zobārsta, tāpat vienmēr ir rindas uz priekšu. Ja nu vienīgi aiziet klients uz pirmo konsultāciju, zobi veseli, bet zobārsts kaut ko "it kā" salabo, jo labošana dārgāka nekā plika konsultācija, kur visi zobi veseli. Nu labi, manā gadījumā ar tas kronītis būtu maksājis dārgāk nekā parasta labošana.
13.11.2024 16:26 |

Reitings 1807
SantaC @ 13.11.2024 16:14
Manuprāt, ir diezgan muļķīgi jautāt higiēnistam vai ir caurumi. Tam ir paredzēts zobārsts. Es parasti cenšos pierakstīties pie higiēnista un zobārsta check up tajā pašā dienā un higiēnu taisīt pirmo.
Atbildot uz autores jautājumu. Jā, sen atpakaļ ir gadījies, ka zobārsts saka, ka jalabo, bet patiesībā tā nebija, jo aizgāju uz second opinion. Esmu laimīga, ka esmu atradusi zobārstu, kuram uzticos un necenšas noslaukt naudu.

Es toreiz higiēnistei pat nejautāju, pati procedūras beigās pateica. Nu tāda dīvaina situācija.
Bet nu re, vēlviens līdzīgs gadījums.
Tagad man arī ir forša klīnika, kur "nesauc", bet rindas tiešām ir mēnešiem uz priekšu.
13.11.2024 16:46 |

Reitings 1807
Pinkie Pie @ 13.11.2024 16:26
Diez kāda interese zobārstiem radīt sev mākslīgus klientus? Man jau liekas, ka klienti tāpat pietiek, jo vismaz, kur es eju pie zobārsta, tāpat vienmēr ir rindas uz priekšu. Ja nu vienīgi aiziet klients uz pirmo konsultāciju, zobi veseli, bet zobārsts kaut ko "it kā" salabo, jo labošana dārgāka nekā plika konsultācija, kur visi zobi veseli. Nu labi, manā gadījumā ar tas kronītis būtu maksājis dārgāk nekā parasta labošana.

Man liekas, ka tās abas klīnikas nebija baigi pieprasītās ar rindām uz priekšu. Nav tā, ka Rīgā konkurence liela un visur nav milzīgas rindas?
13.11.2024 16:48 |

Reitings 12169
Reģ: 19.09.2023
Pinkie Pie @ 13.11.2024 16:26

Man arī ir bijusi tāda divdomīga situācija - kad viens zobārsts pasaka, lai zobu nepārtaisa, bet cits pasaka ka jāpārtaisa. Un arguments bija-tad jau var vispār neko mutē nelabot. Vārdu sakot- nebija viņai iemesla labot, rengenā arī viss bija ok.
13.11.2024 17:12 |

Reitings 1593
Reģ: 15.09.2023
Ne pa tēmu, bet nācu palasīt komentārus un sasmējos par tēmas nosaukumu "Vai zovbārsti krāpjas". 😁 Tā drukas kļūda, kā cilvēkam, kurš šļupst bez zobiem. 😁😁😁😁😁
13.11.2024 18:55 |

Reitings 1807
Mashka Kakashka @ 13.11.2024 18:55
Ne pa tēmu, bet nācu palasīt komentārus un sasmējos par tēmas nosaukumu "Vai zovbārsti krāpjas". ? Tā drukas kļūda, kā cilvēkam, kurš šļupst bez zobiem. ?????

Es tieši to pašu padomāju, kad ieraudzīju. Stulbums, ka nevar izlabot 😁😁
13.11.2024 19:09 |

Reitings 5302
Reģ: 23.08.2022
Pinkie Pie @ 13.11.2024 12:50
Man pirms pāris gadiem teica, ka jāliek zobu kronītis. Kaut kā sagadījās, ka nākamajā vizītē bija cits ārsts un salaboja zobu tāpat. Vēljoprojam viss ok.
Var jau gadīties - cik ārstu, tik viedokļu un katram savs skatījums, bet nu pigmentācijas plankumus no caura zoba atšķirt jau tomēr vajadzētu.

zobu kronis ir opcionāla ārstēšanas iespēja.
piemēram, ja zobam ir tikusi veikta kanālu ārstēšana vislabākā restaurācija ir kronis, jo zobs zaudējot nervu, zaudē savas iekšējās šķiedras, kas zobu padara trauslāku, līdz ar to palielinās lūzuma risks, un šādi zobi nereti lūzt vertikāli un dziļi, ko pēc tam nav iespējams nekā atjaunot, kronis samazina šādu lūzumu risku, jo ir viengabala materiāls, kas vienmērīgi sadalīs slodzi.
bet, protams, kroni var arī nelikt, var tikai saplombēt, un tad jau individuāli kā pagadās, cits staigā bez problēmām ar plombi visu mūžu, citam nolūzt plombes/ zoba gabals, bet tādā līmenī, ka to var atjaunot, citam nolūzt tā, ka atjaunot vairs nav iespējams (šī parasti nedzīviem zobiem ir klasika). un nekad nevar zināt, kad šis lūzums var notikt - pēc mēneša/ pēc gada/ pēc 10 gadiem vai nekad.
tāpēc, ja ņem vērā, ka kanālu ārstēšanā tiek ieguldīta diezgan liela nauda, prātīgāk ir nodrošināties pret šiem riskiem un likt kroni, lai nesanāk pazaudēt zobu, kuram svaigi izārstēti kanāli par 500eiro :)
13.11.2024 20:22 |

Reitings 5302
Džinga @ 13.11.2024 20:18
Pilnīgi ārpus ietekmeļu tēmas aizrunājos, bet liekas interesanti - tad sanāk, ka pirms kroņa, ko liek tīri estētiskai vajadzībai, veselam zobam tāpat varētu vajadzēt iztīrīt kanālu?
atbildot uz tavu komentāru blakus diskusijā-
tikai estētiskai vajadzībai biežāk rekomendē izvēlēties venīrus - noslīpē daudz mazāk, un tā pat ir iespējams koriģēt krāsu, formu, garumu utt.
ja ir vēlme kaut ko estētiski vairāk koriģēt, tad kroņus.
tas, vai "profilaktiski tīra kanālus" pirms kroņa ir atkarīgs galvenokārt no tā, cik daudz no zoba kroņa audiem pāri ir palicis - cik tuvu atrodas nervs. ja nervs nav skarts, bet atrodas mazāk kā 1mm no plānotās restaurācijas, tad ir jāapsver šāda iespēja. bet parasti, ja vēlas tīri estētikas dēļ likt tieši kroņus, tad zoba audi ir pietiekoši daudz, nervs atrodas tālu, un arī nenoslīpē tik daudz - tad nav nepieciešama kanālu ārstēšana.
13.11.2024 20:31 |

Reitings 1807
be.beta @ 13.11.2024 20:31
Džinga @ 13.11.2024 20:18
Pilnīgi ārpus ietekmeļu tēmas aizrunājos, bet liekas interesanti - tad sanāk, ka pirms kroņa, ko liek tīri estētiskai vajadzībai, veselam zobam tāpat varētu vajadzēt iztīrīt kanālu?
atbildot uz tavu komentāru blakus diskusijā-
tikai estētiskai vajadzībai biežāk rekomendē izvēlēties venīrus - noslīpē daudz mazāk, un tā pat ir iespējams koriģēt krāsu, formu, garumu utt.
ja ir vēlme kaut ko estētiski vairāk koriģēt, tad kroņus.
tas, vai "profilaktiski tīra kanālus" pirms kroņa ir atkarīgs galvenokārt no tā, cik daudz no zoba kroņa audiem pāri ir palicis - cik tuvu atrodas nervs. ja nervs nav skarts, bet atrodas mazāk kā 1mm no plānotās restaurācijas, tad ir jāapsver šāda iespēja. bet parasti, ja vēlas tīri estētikas dēļ likt tieši kroņus, tad zoba audi ir pietiekoši daudz, nervs atrodas tālu, un arī nenoslīpē tik daudz - tad nav nepieciešama kanālu ārstēšana.

Skaidrs, paldies par info, tiešām ļoti interesanti!
Agri vai vēlu noteikti iešu taisnot zobus ar kapēm un ir skaidrs, ka vajadzēs šur tur arī venīrus vai kroņus, uzzināju dažas lietas, ko man zobārste nepastāstīja.
13.11.2024 20:36 |

Reitings 5302
Džinga @ 13.11.2024 20:36

Skaidrs, paldies par info, tiešām ļoti interesanti!
Agri vai vēlu noteikti iešu taisnot zobus ar kapēm un ir skaidrs, ka vajadzēs šur tur arī venīrus vai kroņus, uzzināju dažas lietas, ko man zobārste nepastāstīja.

nav par ko :)
jā, diemžēl, bieži dzirdu, ka pacientiem netiek izskaidrots ārstēšanas plāns, un , galvenais, kāpēc kaut ko ir/nav nepieciešams darīt. bieži arī paši cilvēki neuzdod nekādus jautājumus, un ja ārsts nav īpaši runīgs, tad var neiedomāties šādas lietas pastāstīt. un tad rodas šie šausmu stāsti par deviņādu plēsējiem zobārstiem :D protams, nenoliedzu, ka tādi arī noteikti pastāv, tāpēc, manuprāt, katram cilvēkam vajadzētu atrast "savu" ārstu ar kuru saskan ne tikai cenas, bet arī redzējums un pieeja. :D
jo mēs katrs esam ļoti dažādi, ir arī tādi cilvēki, kuri nevēlas neko padziļināti zināt, tikai lai izdara un viss, vēl pasaka - Jūs man varat nestāstīt, es neko nesaprotu un man neinteresē, ātrāk izdarat un miers. un ir tādi, kuriem kaut ko nepastāsti un top diskusija, komentāri un šausmu stāsti forumā par to :D
13.11.2024 20:45 |

Reitings 1807
be.beta @ 13.11.2024 20:45

nav par ko :)
jā, diemžēl, bieži dzirdu, ka pacientiem netiek izskaidrots ārstēšanas plāns, un , galvenais, kāpēc kaut ko ir/nav nepieciešams darīt. bieži arī paši cilvēki neuzdod nekādus jautājumus, un ja ārsts nav īpaši runīgs, tad var neiedomāties šādas lietas pastāstīt. un tad rodas šie šausmu stāsti par deviņādu plēsējiem zobārstiem :D protams, nenoliedzu, ka tādi arī noteikti pastāv, tāpēc, manuprāt, katram cilvēkam vajadzētu atrast "savu" ārstu ar kuru saskan ne tikai cenas, bet arī redzējums un pieeja. :D
jo mēs katrs esam ļoti dažādi, ir arī tādi cilvēki, kuri nevēlas neko padziļināti zināt, tikai lai izdara un viss, vēl pasaka - Jūs man varat nestāstīt, es neko nesaprotu un man neinteresē, ātrāk izdarat un miers. un ir tādi, kuriem kaut ko nepastāsti un top diskusija, komentāri un šausmu stāsti forumā par to :D

Tagad es gribu pie tevis iet to visu darīt. :D
Vispār par šīm lietām es tiešām nebūtu iedomājusies pati pajautāt. Man pateica, ka droši vien vajadzēs kroņus - ok! Ārstei uzticos, noteikti zina labāk. Pat neienāca prātā, ka venīri arī varētu būt opcija. Var jau būt, ka manā gadījumā tā tiešām nav opcija, bet tāpat ir forši pirms tam izrunāt un zināt.
13.11.2024 20:48 |

Reitings 5302
Džinga @ 13.11.2024 20:48

Tagad es gribu pie tevis iet to visu darīt. :D
Vispār par šīm lietām es tiešām nebūtu iedomājusies pati pajautāt. Man pateica, ka droši vien vajadzēs kroņus - ok! Ārstei uzticos, noteikti zina labāk. Pat neienāca prātā, ka venīri arī varētu būt opcija. Var jau būt, ka manā gadījumā tā tiešām nav opcija, bet tāpat ir forši pirms tam izrunāt un zināt.

hehe, paldies :D kas to lai zina, varbūt mūsu ceļiem būs lemts krustoties :D
jā, es uzskatu, ka vienmēr ir labāk pajautāt, un stulbu jautājumu nav.
medicīna ir neparedzama, pat visklasiskākā situācija kādreiz var izvērsties pavisam neparedzami - tāpēc svarīgi ir zināt, kādi tieši konkrēti Jūsu situācijā ir varianti, kādi ir plusi, kādi mīnusi, kādi ieguvumi un kādi riski, ko ārsts caur savām zināšanām un pieredzi rekomendē tieši Jums. un Jums ir visas tiesības to uzzināt līdz pēdējam sīkumam, jo tas ir tieši saistīts gan ar Jūsu veselību, gan arī Jūs plānojat tur ieguldīt savas finanses.
zobārstniecība kā tāda prasa ļoti individuālu pieeju, jo tik tiešām katrs gadījums ir citādāks, nu tam tā vismaz vajadzētu būt. protams, ka var ietrāpīt arī oldschool praksē, kur visiem pēc viena šablona tiek veiktas manipulācijas (līdzīgi kā tas notiek Turcijā un citur), jo būsim jau reāli, ja pēc tāda milzīga darba, ko uztaisa ārzemēs, akūti kaut kas sāk sāpēt/ nokrīt utt, cik cilvēki brauc uz turieni to risināt. absolūtākais mazākums. viņi nāk šeit, un tad nu mēs strebjam to ko var sastrebt :D
13.11.2024 20:58 |

Reitings 1999
Reģ: 26.12.2021
Be.beta izklausies ļoti zinoša, paldies! Kāpēc kapēm tādas cenu atšķirības klīnikās? Un kurus ortodontus rīgā iesaki?
Es vēljoprojām domāju vai neesmu pārmaksājusi par savējām.. 😁
Par kanālu ārsēšanu skaidra tà specifikācija un cenu amplitūda rīgā likās līdzvērtīga:)
13.11.2024 23:19 |

Reitings 1038
Reģ: 23.01.2024
be.beta @ 13.11.2024 20:22

zobu kronis ir opcionāla ārstēšanas iespēja.
piemēram, ja zobam ir tikusi veikta kanālu ārstēšana vislabākā restaurācija ir kronis, jo zobs zaudējot nervu, zaudē savas iekšējās šķiedras, kas zobu padara trauslāku, līdz ar to palielinās lūzuma risks, un šādi zobi nereti lūzt vertikāli un dziļi, ko pēc tam nav iespējams nekā atjaunot, kronis samazina šādu lūzumu risku, jo ir viengabala materiāls, kas vienmērīgi sadalīs slodzi.
bet, protams, kroni var arī nelikt, var tikai saplombēt, un tad jau individuāli kā pagadās, cits staigā bez problēmām ar plombi visu mūžu, citam nolūzt plombes/ zoba gabals, bet tādā līmenī, ka to var atjaunot, citam nolūzt tā, ka atjaunot vairs nav iespējams (šī parasti nedzīviem zobiem ir klasika). un nekad nevar zināt, kad šis lūzums var notikt - pēc mēneša/ pēc gada/ pēc 10 gadiem vai nekad.
tāpēc, ja ņem vērā, ka kanālu ārstēšanā tiek ieguldīta diezgan liela nauda, prātīgāk ir nodrošināties pret šiem riskiem un likt kroni, lai nesanāk pazaudēt zobu, kuram svaigi izārstēti kanāli par 500eiro :)

Par šo konkrēto tēmu runājot, varbūt zināsi teikt, vai gadījumā, ja zobārste man pasaka, ka 20+ gadus atpakaļ plombētais zobs ir šobrīd tik ļoti bojāts, un tāpēc viņa izņem to 20 g.v. plombi, un izņem arī zoba nervu (jo tā, viņasprāt, vajadzēja...), uzliek pagaidu plombi un sūta uz kanālu tīrīšanu pie endodonta, un pēc tam sauc atpakaļ pie sevis, vai tā ir veselīga prakse vai pārlieku sarežģīta? Augšējais 6.zobs... nekad mūžā nebija sāpējis, bet diagnostikā un Rtg uzrādīja, ka bojāts...
14.11.2024 00:10 |

Kārtot pēc: jaunākā, vecākā

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits