Mangosaldejums @ 20.12.2023 10:14Jā, es pārskatīju savus izdevumus un veicu korekcijas. Kādreiz patika pirkt kafiju līdzņemšanai pa ceļam uz darbu. Apsēdos parēķināt, sanāk ap 4eiro dienā x 5 dienas = 20 eiro nedēļā, gandrīz 100 eiro mēnesī - to izslēdzu, taisu kafiju mājās. Un tā ar vairākām kategorijām, tagad izplānoju arī ēdienkarti rūpīgāk, jo kādreiz katru nedēļu bija kaut kas, kas jāizmet miskastē. Daudzām lietām šādi piesēdos parēķināt un nožēloju, ka to nedarīju agrāk, jo tiešām ietaupu.
Pirms iešanas uz veikalu izplānoju un eju ar sarakstu. Cenšos iet pēc iespējas retāk nedēļas laikā uz veikalu, lai nesanāk nopirkt kaut kādas nevajadzīgas lietas.
Vairāk nepatīk tas, ka produktiem samazināts svars un cena tāpat augstāka, vai produkta garša ir mainījusies.Piemēram, esmu pamanījusi, ka vairāki Spilvas produkti ir palikuši šķidrāki.
Francijā forša sistēma ieviesta - shrinkflation zīme pielikta pie produktiem, kas samazinājuši produkta svaru, vai tilpumu.
kafija - tas ir viens no piemēriem. Tagad moderni pārmest cilvēkiem, ka ar kafijas nepirkšanu hipotēkai nesakrāsi, bet tā nav taisnība. Visi pērkam šad un tad lietas, ko nu toč nevajaga, bet gribas. Kāds mums noreklamē šampūnu vai brīnumkrēmu un visi pērkam.. Un ja zina, cik ir kafijas krüzītes pašizmaksa (vidēji 25 centi par krūzīti lielajos coffeeshop kā Costa), tad ir vnk žēl to naudu mest ārā.Džinga @ 20.12.2023 14:20Nu ja nepirkt kafiju katru dienu ir vērā ņemams ietaupījums, tad jūs slikti nedzīvojāt ne tad ne tagad.
zero waste ir laba lieta, bet diemžēl arī atkritumu šķirošana ir bizness. Reiz skatījos kaut kādu raidījumu un izrādās, pārstrādāts tiek tikai tas, ko kāds gatavs nopirkt. Piemēram, caurspīdīgās plastmasas pudeles ir viegli pārdot, lai tālāk kāds ražotājs no tās pagatavo kaut ko citu, bet, piemēram, zaļās plastmasas pudeles (kādreiz Sprite bija) nevar tik viegli otrreiz izmantot un to nepērk un nereti nepārstrādā, bet vnk izmet pie visiem atkritumiem. Šis mani pārsteidza, jo cītīgi šķirojam mūsmājās jau gadiem.Vilmara @ 21.12.2023 09:44Starp citu, ietaupīt naudu un nepārmaksāt par ikdienas lietām ļoti palīdz "zero waste" kustība. Kad izlasīju Bea Johnson grāmatu par dzīvi bez atkritumiem, atvērās acis, cik daudz ir iespēju vairākkārt izmantot lietas, neradot liekus atkritumus. Cik daudz var nodot uz pārstrādi utt. Cik daudz var pirkt second hand veikalā, ietaupot ļoti daudz naudas. Es nepiekrītu viedoklim, ka jācenšas pelnīt arvien vairāk. Tā ir vergošana žurku skrējienam. Jo vairāk pelnīsiet, jo dārgākas lietas gribēsiet pirkt un tā bezgala. Jums nekad nepietiks ar to, ko pelnāt.
Ja ienākumi ir virs vidējās algas Latvijā, tad nav jāvergo žurku skrējienam, bet jāvērtē savi izdevumi. 10+ gadus jau pierakstu ik mēnesi visus ienākumus un visus izdevumus, un kopš tā laika naudas nekad nav pietrūcis, jo ir pilnīga kontrole pār naudu, nevis otrādi.
Protams, ka ar Jauno gadu cenas tikai kāps, jo ir celta minimālā alga un celts PVN augļiem, dārzeņiem. Tomēr gudri plānojot izdevumus, var pieveikt arī šo cenu kāpumu, nestrādājot 3 darbavietās, lai tikai inflāciju nosegtu.
Mangosaldejums @ 20.12.2023 23:34kafija - tas ir viens no piemēriem. Tagad moderni pārmest cilvēkiem, ka ar kafijas nepirkšanu hipotēkai nesakrāsi, bet tā nav taisnība. Visi pērkam šad un tad lietas, ko nu toč nevajaga, bet gribas. Kāds mums noreklamē šampūnu vai brīnumkrēmu un visi pērkam.. Un ja zina, cik ir kafijas krüzītes pašizmaksa (vidēji 25 centi par krūzīti lielajos coffeeshop kā Costa), tad ir vnk žēl to naudu mest ārā.
Dievlūdzējs @ 20.12.2023 03:58Sakarā ar dzīves dārdzību esmu sākusi apdomāt savus pirkšanas paradumus. ?Kā ir jums, vai izjūtat dzīves dārdzību, cenu palielināšanas uz savas ādas? Ir ietekmējusi jūsu paradumus un izvēli pērkot pārtiku un pārējās lietas? Sanāk ekonomēt uz noteiktām precēm un pakalpojumiem!? No kā atteicāties, dēļ cenām? Un kādus veikalus apmeklējat mazāk, kurus vairāk?
Mangosaldejums @ 21.12.2023 10:02zero waste ir laba lieta, bet diemžēl arī atkritumu šķirošana ir bizness. Reiz skatījos kaut kādu raidījumu un izrādās, pārstrādāts tiek tikai tas, ko kāds gatavs nopirkt. Piemēram, caurspīdīgās plastmasas pudeles ir viegli pārdot, lai tālāk kāds ražotājs no tās pagatavo kaut ko citu, bet, piemēram, zaļās plastmasas pudeles (kādreiz Sprite bija) nevar tik viegli otrreiz izmantot un to nepērk un nereti nepārstrādā, bet vnk izmet pie visiem atkritumiem. Šis mani pārsteidza, jo cītīgi šķirojam mūsmājās jau gadiem.