Kārtot pēc: jaunākā, vecākā

Bezpajumtnieku dzīve

Reitings 23
Reģ: 12.11.2023
Sveikas meitenes!
Jau kādu laiku domāju, kā palīdzēt bezpajumtniekiem. Esmu devusi viņiem gan naudu, gan pirkusi pārtiku. Vienīgi, es arī saprotu, ka viņi to naudu, ko es viņiem iedodu, viņi iztērē alkoholā - reti kurš nopērk ēdienu. Domāju arī, kā ar apģērbu un apaviem (visiem taču nesadosi). Kopā ar viņiem man īpaši negribētos iet uz lietoto preču veikaliem (humana, rda utt). Gribētos, lai vismaz Rīga un tās iedzīvotāji, tieši bezpajumtnieki mainās. Nezinu tikai, kā to izdarīt.
Man arī ir tāds jautājums, vai Rīgā ir vietas, kur bezmaksas var paēst, apģērbties un pagulēt, bet ne Sarkanais krusts. Neko sliktu jau negribētos teikt, bet cik ir informācijas no pašiem bezpajumtniekiem, tā informācija nav diezko iepriecinoša.
Varbūt kāda zin ko vairāk un varētu izstāstīt, lai es ar saviem kontaktiem varētu palīdzēt nelaimē nonākušajiem cilvēkiem.
12.11.2023 15:59 |

Reitings 1887
Reģ: 03.11.2023
Rîgā ir pietiekami daudz vecas tantiņas, kas uz ielas lūdz naudu un kurām tu pilnīgi mierīgi vari palīdzēt gan ar naudu, gan mantām un apģērbu.
Nezinu vai tie nodzērušies, smirdīgie vīrieši gribēs, lai palīdzi.
Atceros, kaut kad skatījos raidījumu, ka ir vietas, kur viņi var dzīvot ar noteikumu, ka netiek lietots alkahols, daudzi tur bija savākušies un atgriezušies normālā dzīvē.
12.11.2023 16:05 |

Reitings 175
Reģ: 02.11.2023
Jautājums, ko tu gribi panākt. Liela daļa no viņiem ir alkoholiķi. Vai var izārstēt alkoholismu, iedodot paēst un saģērbties? Nevar.
12.11.2023 16:16 |

Reitings 23
@Džinga - es arī dodu naudu veciem cilvēkiem un nopērku pārtiku. Jā, ir tādi centri alkohola un narkotiku atkarīgajiem "Neatkarība Balt". Bet tur, par viņiem cik zinu, viņi tur pelna par to naudu un braukā ar dārgām mašīnām. Tu tur strādā tikai par ēdienu, celies no rīta 06:00 un uzreiz jālūdz Dievs un jāstrādā līdz vakaram. Bija arī vairāki tādi centri, bet tagad laikam palicis ir tikai viens.
12.11.2023 16:21 |

Reitings 23
Paskaties dokumentālās filmas, tepat Latvijā uzņemtas.. ja ir vēlēšanās iedodot naudu, pārtiku, apģērbu un nedaudz parunājot par dzīvi, par to, ka visu var mainīt, tad viss ir iespējams. Daudzi šādies ir atgriezušies normālā dzīvē. Strādā un pelna naudu paši un palīdz tādiem pašiem, kādi viņi bija agrāk!
12.11.2023 16:25 |

Reitings 2954
Reģ: 14.02.2023
https://brivbode.lv/. Lastādijā
Tad par velti dod ēdienu Kr.Barona ielā Krišnaīdi jau gadu desmitiem
http://www.dzivibasediens.lv/
12.11.2023 16:31 |

Reitings 23
@Kalnos - vai uz to Lastādiju var iet visi vai arī atnesot kādas lietas un paņemt citas? Zinu par tādu vietu, bet domāju vai ar netīrām vai smakojošām drēbēm tur vispār ielaidīs un neapsmies to cilvēku..
12.11.2023 16:46 |

Reitings 151
Reģ: 18.07.2023
Varbūt vērtīgāk ir iesaistīties brīvprātīgajā darbā un palīdzēt daudziem tā vietā, lai uz neilgu brīdi palīdzētu dažiem. Piemēram, te jau pieminētajā "Dzīvības ēdienā", pareizticīgo baznīcā uz Barona ielas vai citur. Te ir saraksts ar šādām vietām Rīgā: https://ld.riga.lv/lv/socialie-pakalpojumi-49/zupas-virtuves.html
Esmu par to domājusi, man šķiet, ka vēl viens labs veids, kā palīdzēt, būtu apzināt visas palīdzības iespējas, kas ir pieejamas bezpajumtniekiem un maznodrošinātajiem, un palīdzēt cilvēkiem tās izmantot. Nedomāju, ka viņi paši tā staigā pa iestādēm un interesējas. Nezinu, vai kāds organizēti ar tāda veida informēšanu nodarbojas, izņemot sociālos dienestus, bet pie tiem ir pašam jāaiziet, un es šaubos, ka cilvēki tādā stāvoklī to dara vai iedomājas par to. Drīzāk izmanto tikai to, par ko padzird no citiem.
Mans personīgais viedoklis, ka vairumam ir smagākas problēmas par to, kas nav, kas ar viņiem aprunājas un pastāsta, ka var citādāk. Smagas psiholoģiskas saslimšanas, ļoti ilgstošas atkarības vai, piemēram, nav ģimenes, nav īpašuma, pensija niecīga.
12.11.2023 16:50 |

Reitings 2954
gribuiedotkapeiku @ 12.11.2023 16:46
@Kalnos - vai uz to Lastādiju var iet visi vai arī atnesot kādas lietas un paņemt citas? Zinu par tādu vietu, bet domāju vai ar netīrām vai smakojošām drēbēm tur vispār ielaidīs un neapsmies to cilvēku..
Visi var iet , un tur neizsmej nevienu . Līdzīgs mākslinieku kvartāls kā Viļņā Užupis. Tikai mums neliels .Vasarā koncerti ,piknioi notiek.
Laba alternatīva kur savas mantas nodot .Labāk tur nekā sarkana krustā.
12.11.2023 16:57 |

Reitings 1364
Reģ: 19.07.2019
Kalnos @ 12.11.2023 16:57
Visi var iet , un tur neizsmej nevienu . Līdzīgs mākslinieku kvartāls kā Viļņā Užupis. Tikai mums neliels .Vasarā koncerti ,piknioi notiek.
Laba alternatīva kur savas mantas nodot .Labāk tur nekā sarkana krustā.

Ja nav noslēpums, kāpēc labāk nenodot Sarkanajā Krustā? Ik pa laikam nododu tur mantas, nebiju dzirdējusi, ka kaut kas nebūtu kārtībā ar šo iestādi.
12.11.2023 17:03 |

Reitings 23
@Terra Incognita - tu paspēji ātrāk nekā es uzrakstīt tos pēdējos teikumus, kaut domāju to pašu rakstīt.
Varbūt viņiem ir kāda garīga saslimšana vai arī depresija, kādēļ viņi nemēģina savu dzīvi mainīt. Bet ir arī tādi cilvēki, kuriem ir īpašums vai arī vieta, kur apmesties, bet viņi izvēlas savas slimības ietekmē dzīvot uz ielas. Vasarā jau vieglāk, bet aukstajos gada mēnešos, ir kā ir..
12.11.2023 17:30 |

Reitings 23
@TimeToDream - daudzos Sarkanajos krustos prasa naudu par mantām, kuras tu vēlies paņemt. Vai arī ir noteikts skaits mantu, cik var ņemt. Piemēram, es zinu vienu Sarkano krustu, kur var paņemt 5 lietas un par pārējo jāmaksā par svaru. Vai arī tu paņem un beigās tev vēl pajautā vai nevar iedot naudu vai ir nauda.
Nu, kā, var būt nauda, ko maksāt Sarkanajam krustām, ja tur atrodamās mantas ir ziedotas tiem, kam tās ir nepieciešamas? Un esmu arī dzirdējusi, ka ir noteikts limits, cik var paņemt lietas un beigās vēl pārbauda maisu, somu vai to, kur tās mantas ir ieliktas un skaita, lai nebūtu par daudz, savādāk vai nu liek maksāt vai nolikt atpakaļ..
12.11.2023 17:36 |

Reitings 2954
gribuiedotkapeiku @ 12.11.2023 17:36
@TimeToDream - daudzos Sarkanajos krustos prasa naudu par mantām, kuras tu vēlies paņemt. Vai arī ir noteikts skaits mantu, cik var ņemt. Piemēram, es zinu vienu Sarkano krustu, kur var paņemt 5 lietas un par pārējo jāmaksā par svaru. Vai arī tu paņem un beigās tev vēl pajautā vai nevar iedot naudu vai ir nauda.
Nu, kā, var būt nauda, ko maksāt Sarkanajam krustām, ja tur atrodamās mantas ir ziedotas tiem, kam tās ir nepieciešamas? Un esmu arī dzirdējusi, ka ir noteikts limits, cik var paņemt lietas un beigās vēl pārbauda maisu, somu vai to, kur tās mantas ir ieliktas un skaita, lai nebūtu par daudz, savādāk vai nu liek maksāt vai nolikt atpakaļ..
Tieši tā!!
12.11.2023 18:22 |

Reitings 753
Reģ: 14.12.2019
Gribi palīdzēt kādam? Palīdzi ar vēzi slimiem cilvēkiem, piemēram. Alkānu glābēja. Lai dzer un sprāgst nost, tāpat ar narkomāniem, visi pabiras varētu atsprāgt un nepiesārņot planētu 🤣🤣🤣Resursus var novirzīt fiziski slimiem cilvēkiem vai invalīdiem, kuru slimība nav pašu izvēle.
Saprotu palīdzību vecajām tantēm, kuras nav alkānes un kurām maza pensija. Te, blje, madam, par alkāniem satraucas, vemt gribas.
12.11.2023 19:00 |

Reitings 50
Reģ: 02.07.2023
Rīgā darbojas vairākas pašvaldības nakts patversmes un zupas virtuves, par kurām bezpajumtnieki lielākoties ir informēti. Patversmēs ir pieejams ēdiens, duša, drēbes u.tml.
Bezpajumtniecības problēmu risināt ir grūti, jo tas ir simptoms citām sabiedrības/sistēmas problēmām - tā ir nepieejama psihiatriskā palīdzība, neefektīva bijušo cietumnieku rehabilitācija/resocializācija, neefektīva bērnu namu/bāriņtiesu darbība.
Internetā vari palasīt par Somijas piemēru - viņi vienkārši dod cilvēkiem bezmaksas mājokli un rezultāti runā paši par sevi, lielākā daļa bezpajumtnieku atrod darbu un spēj atgriezties normālā dzīvē. Arī Latvijā pašlaik tiek ieviesta līdzīga iniciatīva - pilotprojekta nosaukums ir "Mājoklis vispirms".
Ko tu personīgi vari darīt? Ziedot patversmēm un atbalsta organizācijām. Bet galvenais? Izturēties pret šiem cilvēkiem ar cieņu. Ieskatīties acīs, kad runā ar viņiem. Neaizmirst, ka viņi ir cilvēki (jā, reizēm tas ir sarežģīti un, jā, tu bieži vien nesaņemsi to pašu pretī). Iedot pāris eiro, nopirkt paciņu cigarešu un karstu kafiju, pajautāt, hei, ko tev vajag, kā es varu tev palīdzēt un pieņemt to, ka tava ideja par palīdzību var atšķirties no viņu idejas par palīdzību.
12.11.2023 19:44 |

Reitings 2954
Hilva @ 12.11.2023 19:44
Rīgā darbojas vairākas pašvaldības nakts patversmes un zupas virtuves, par kurām bezpajumtnieki lielākoties ir informēti. Patversmēs ir pieejams ēdiens, duša, drēbes u.tml.
Bezpajumtniecības problēmu risināt ir grūti, jo tas ir simptoms citām sabiedrības/sistēmas problēmām - tā ir nepieejama psihiatriskā palīdzība, neefektīva bijušo cietumnieku rehabilitācija/resocializācija, neefektīva bērnu namu/bāriņtiesu darbība.
Internetā vari palasīt par Somijas piemēru - viņi vienkārši dod cilvēkiem bezmaksas mājokli un rezultāti runā paši par sevi, lielākā daļa bezpajumtnieku atrod darbu un spēj atgriezties normālā dzīvē. Arī Latvijā pašlaik tiek ieviesta līdzīga iniciatīva - pilotprojekta nosaukums ir "Mājoklis vispirms".
Ko tu personīgi vari darīt? Ziedot patversmēm un atbalsta organizācijām. Bet galvenais? Izturēties pret šiem cilvēkiem ar cieņu. Ieskatīties acīs, kad runā ar viņiem. Neaizmirst, ka viņi ir cilvēki (jā, reizēm tas ir sarežģīti un, jā, tu bieži vien nesaņemsi to pašu pretī). Iedot pāris eiro, nopirkt paciņu cigarešu un karstu kafiju, pajautāt, hei, ko tev vajag, kā es varu tev palīdzēt un pieņemt to, ka tava ideja par palīdzību var atšķirties no viņu idejas par palīdzību.
Ohho ,forumā ir kāda patiesi gudra un izglītota dāma. Tu mani pārsteidzi .
Piebildīšu ir bezpajumtnieki ari ar vairākām augstākam izglitibām .Mēs neviens nezinam kas ar mums var notikt rītdien. Kianu Reevs un daudzi citi kas patiesi ko sasniegusi izturas pret bezpajumtniekiem ar cieņu.
12.11.2023 19:51 |

Reitings 50
Reģ: 02.07.2023
Es universitātē rakstīju pētījumu par bezpajumtniecību Rīgā un pētījuma ietvaros pavadīju gana daudz laika patversmēs, runājot ar cilvēkiem. Visvairāk sirdi salauza viena sirma omīte, kura nespēja samaksāt par dzīvokli no savas niecīgās pensijas, viņas bērni dzīvoja ārzemēs un atteicās palīdzēt, un viņa vienkārši nonāca uz ielas un pēc nakts parkā policija viņu aizveda uz sieviešu patversmi.
12.11.2023 20:06 |

Reitings 2954
Es spilgti atceros ziemā pasen sižetu ,bez tabu vai tml kur jauna sieviete dzīvoja un tika izmantota centrāla stacijā. Ātrie atbrauca,bet uz slimnīcu nevareja vest .Atstāja nosalt.
Sieviete bija psihiski slima.Cilvēks kāda nelaimes bridi nojūdzas.Tuvinieku nav.Ar varu vest uz Tvaika ielu nedrīkstot.
12.11.2023 20:17 |

Reitings 2954
a un vēl bija sižeta par inženieri,ar divām vai trijām augstākam izglitibām .Kurš pie jūras kāpās būdiņu uzcēla un dzīvoja .Tā būdiņa ir joprojām. Ari kas aizgāja pa fāzēm.
12.11.2023 20:20 |

10 gadi
Reitings 424
Reģ: 29.01.2009
Kalnos @ 12.11.2023 20:17
Es spilgti atceros ziemā pasen sižetu ,bez tabu vai tml kur jauna sieviete dzīvoja un tika izmantota centrāla stacijā. Ātrie atbrauca,bet uz slimnīcu nevareja vest .Atstāja nosalt.
Sieviete bija psihiski slima.Cilvēks kāda nelaimes bridi nojūdzas.Tuvinieku nav.Ar varu vest uz Tvaika ielu nedrīkstot.

Drīkst, ja cilvēks rada draudus savai vai apkārtējo dzīvībai.
12.11.2023 20:36 |

Reitings 2954
Phenelopsis @ 12.11.2023 20:36

Drīkst, ja cilvēks rada draudus savai vai apkārtējo dzīvībai.
Toreiz teica ko citu .
12.11.2023 20:39 |

Kārtot pēc: jaunākā, vecākā

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits