- Verdzības bailes - čokurā saraujas, savtīga viltība, “skūpsta muižniekiem kājas”;
- Naids - aprunā vāciešus - savus muižniekus;
- Alkoholisms - dzēra degvīnu kopā ar bērniem (no zīdaiņu vecuma), svētdienās pēc baznīcas, lai nopelnītu alkoholam vīri pārdeva labību, bet sievas savas drēbes;
lietotājs @ 16.09.2023 08:01Palasi Garlībs Merķelis - "Latvieši, sevišķi Vidzemē filozofiskā gadsimta beigās"
Tas materiāls ir tik kontroversiāls, ka letonika.lv noslēpa to un atļauj tikai skolniekiem lasīt.
Rekur skolnieki uztaisījuši kaut kādu konspektu:
https://www.rvvg.lv/files/dati/2019_2020/G_Merkelis/GM_11e.pdf
nav tādas vietas kur Tu aizbrauksi un Tev nebūs nekas par ko pasūdzēties.
goodmorning @ 16.09.2023 14:21Man patīk šeit dažu iemeslu dēļ. Mēs augstu vērtējam cilvēka veselību. T.i. procedūras, izmeklējumi ir praktiski bez maksas (to nevar teikt par zobārstu) varam saņemt palīdzību uzreiz. Vari iet uz izmeklējumiem kādiem vien sirds kāro. Es par to priecājos.
Piemēram Amerikā par tevi neliksies ne zinis ja vārtīsies slimnīcā uz grīdas. (Ir reāli piemēri iz dzīves) un uz izmeklējumiem ir grūti tikt un ārstējošam ārstam ir gandrīz vai jākrīt ceļos un jālūdzas lai tevi kkur aizsūta lai gan acīmredzami izmeklējums ir nepieciešams. Tā tas ir.
YaeMiko @ 16.09.2023 07:43Tas ka latviešu ir klusi, punktuāli(lielākā daļa, jo ir daži izņēmumi) tas man patīk.
Gribētos lai cilvēki ir tādi kolektīvāki un beidz noskaust, aprunāt. Teiksim viss forši ka sanāk kopā uz hokeju vai basketbolu, bet pārējo laiku? Kad tas nav, tad tiek aprunāts katrs kaimiņš.
Protams, labi būtu ja dzīvotu ar atvērtāku domāšanu, bet tas jau pamazām mainās un iet uz labo pusi.
Tie kuri teiks ka latviešu par daudz sūdzas, tad tas ir visas valstīs, tikai mums patīk to ļoti izcelt kā savu speciālo īpašību.
Kurpīte @ 16.09.2023 15:44
Bet esmu pamanijusi, ka tie, kuri sūdzās ir čupiņa neveiksminieki (bieži vien sava slinkuma pēc) Jo, kā FB kāds raksts par situāciju valstī, tā tie tur tusējas ar saviem komentāriem, bet paralēli valstī, brīvdienās pie Depo vai Akropoles nav kur mašīnu, cilvēki iepērkas, tūrisma kompānijas gadiem pastāv un vietējie ceļo, jaunas mājas ceļas bez apstājas. Un tie cilvēki neraksta komentārus, cik slikta valsts, tie dara. Bet vēl par latviešu īpašībām, latvietim vajag savu zemes gabalu vai savu viensētu, redzu, ka aizvien vairāk cilvēki pērk nolaistas mājas laukos, atjauno. Un latvietim ir svarīga tīrība savā zemē, tas mežus nepiemēslos, būvgružu neraks zemē, jo sava zeme ir svēta lieta, atšķirībā no tiem, kas te ieceļoja. Tāds mans novērojums.
Lorra @ 16.09.2023 14:31
Procedūras un izmeklējumi ir gandrīz bez maksas? ?
Par Ameriku tur vispār cits stāsts. Liela daļa joprojām uzskata, ka tur ir kaut kāda laimes zeme, bet realitāte ir pavisam cita. Noziedzība, slepkavības, narkotikas, veselības aprūpes izmaksas vispār kosmoss.
betaa347 @ 16.09.2023 21:22Latvieši kā tādi, manuprāt, ir diezgan mērķtiecīgi, īpaši, ja mēs runājam par jauniešiem. Tas ir domāts ar to, ka mums šķiet ir asinīs plānot savu dzīvi kaut cik (izglītība, darbs utml) un sisties uz augšu jau no pusaudžu gadiem. Ar to es domāju, ka daudzi jaunieši vasarās strādā utml, ko galīgi nevar teikt par piemēram, lielāko daļu Itālijas, Spānijas jauniešiem - tur tā mentalitāte ir "dzīvos, redzēs". Uz Eiropas fona latvieši mēs esam strādīgi, to noteikti var pieminēt.
Tie, kas pieminēja to, ka nesmaidam uz ielām - mums latviešiem nav gēnos uztaisīt to fake smaidu katram pārdevējam un garāmgājējam, cilvēki vienkārši ir kādi viņi ir, šādā ziņā vairāk nepiespiesti. Nav tā fake maska, kas ir novērojama ASV, Dienvideiropa, UK, kur cilvēks tev pasmaida uz 3 sekundēm, un, tev aizejot, nobola acis. Es to tāpēc neredzu kā mīnusu.
Tur, kur mums vēl ir kur augt, kā jau te minēja ir ka tomēr mūsos ir joprojām skaudība pret cilvēkiem, kas ir veiksmīgi un kaut ko vairāk sasnieguši. Nedaudz ir jūtams tas, ka Latvijā dzīve vairāk tiek uzverta kā sacensība dažkārt, kurš ātrāk apprecas, nopērk māju un uztaisa bērnus. Bieži vien cilvēka vērtība tiek kaut kādā ziņā mērīta vai ir precējies un vai ir īpašums. Tas laikam vēl no padomju laikiem nāk.
Visā kopumā latvieši kā tauta es teiktu, ka ir cīnītāji, sava ceļa gājēji un ar tādu kā dzīves sīkstumu, pieraduši pie grūtībām. Bieži vien ir grūti ir pieņemt un saprast ko jaunu, jo mēs ļoti turamies pie zināmā.
goodmorning @ 16.09.2023 14:21Man patīk šeit dažu iemeslu dēļ. Mēs augstu vērtējam cilvēka veselību. T.i. procedūras, izmeklējumi ir praktiski bez maksas (to nevar teikt par zobārstu) varam saņemt palīdzību uzreiz. Vari iet uz izmeklējumiem kādiem vien sirds kāro. Es par to priecājos.
Piemēram Amerikā par tevi neliksies ne zinis ja vārtīsies slimnīcā uz grīdas. (Ir reāli piemēri iz dzīves) un uz izmeklējumiem ir grūti tikt un ārstējošam ārstam ir gandrīz vai jākrīt ceļos un jālūdzas lai tevi kkur aizsūta lai gan acīmredzami izmeklējums ir nepieciešams. Tā tas ir.