Darba intervijas ļoti variē dažādās jomās un pie dažādiem darba devējiem. Piemēram, manā darba jomā vienmēr ir vairākas kārtas, ar pildāmiem uzdevumiem utt.
Nevaru iedomāties nesūtīt motivācijas vēstuli kopā ar CV. Plašāk pastāstu par darba pieredzi, kursiem, savām rakstura iezīmēm, t.i., ko es varu sniegt, un to, kāpēc vēlos strādāt pie šī darba devēja. Ja darba pieredzes nav, to izlaiž, bet nu pārējais paliek. Es CV un motivācijas vēstulē norādu tikai uz konkrēto darbu, darba jomu attiecināmo, nevis pilnīgi visu, tomēr, ja darba pieredzes nav, tad var izcelt arī ar darba jomu nesaistītās prasmes, kuras vari apspēlēt par labu šai darba jomai. Internetā ir pieejami dažādi CV varianti:
https://www.karjera.lu.lv/studentiem-un-absolventiem/cv-un-motivacijas-vestules-sagatavosana/
Ja uzskati, ka tieši CV un motivācijas vēstule ir iemesls, kāpēc neaicina, iedod kādam pārlasīt un izteikt viedokli. Kaut vai draudzenei, bet ir arī karjeras konsultanti utt.
Es esmu sastapusies ar to, ka cilvēks uzreiz tiek norakstīts, jo ir daudz gramatisko, interpunkciju un stila kļūdas. Ja tas ir darbs saistīts ar dokumentiem vai tml, protams, tiek sagaidīts, ka cilvēks prot rakstīt, bet tiešām tas nav pašsaprotami pat tiem, kas beiguši augstskolu.
Bez pieredzes darbu atrast var, bet parasti sāk ar mazām algām vai pat praksēm, kas nav atalgotas, reizēm pēc tam cilvēku pieņem darbā. It kā tas ir pareizi, jo cilvēks vēl apmācāms, no otras puses, dzīve ir dārga un jebkuram nepieciešami finansiālie līdzekļi..
Es nekad neesmu strādājusi ar darba jomu nesaistītus darbus, arī pirmais darbs bija saistīts (un jau uz to vakanci bija vairākas kārtas ar testiem, vairākām pārrunām), bet alga bija ļoti maza.