Yoshi @ 22.05.2023 09:46Kā bijušais doktorants inženierzinātnēs varu teikt, ka ja ir jau tēma un reāla interese par zinātni, tad jēga iet ir, apdauzīsies tad arī sapratīsi vai ir jēga studēt uz vietas vai turpināt pētījumus ārzemēs. Dokturantura nav tik lokācijā balstīta kā zemākie līmeņi attiecīgi var sākt arī Latvijā un turpināt ārzemēs.
Ja vēlme iet doktorantūrā ir tikai tāpēc ka ir daudz brīva laika, liekas ka tas palīdzēs karjerai un/vai gribās sev kaut ko pierādīt, tad labāk nevajag, bez reālas intereses zinātnē tas viss process ir tikai mocības. Tad jau labāk paskatīties kādas citas nozares virzienā un paplašināt kvalifikāciju.
Par to, kā tas notiek - jā, ir mācību priekšmeti, vismaz pirmajos gados, ne daudz, bet ir. Viss pārējais laiks ir promocijas darba un pētījumu izstrāde, piedalīšanās konferencēs, darbs ar bakalaura studentiem, utt. Manā nozarē studijas bija budžeta un par tām arī maksāja stipendijas (100Eur). Šobrīd gan tās stipendijas gan esot paceltas.
Flamigo @ 22.05.2023 09:52
Paldies par viedokli! Kā izvēlējies tēmu? Vai turpināji jau maģistrantūras laikā iesākto pētījumu? Es gan jau tagad saprotu, ka doktorantūrā gribētu nedaudz citā virzienā izvērst savu pētījumu - zinu jomu, bet nezinu, kā tikt pie tēmas, skatos, ka visur priekšnosacījums ir tas, ka promocijas darba tēma jau ir skaidra, ir iestrādes, bet kā tad lai tās iegūst?
Flamigo @ 22.05.2023 09:52
Paldies par viedokli! Kā izvēlējies tēmu? Vai turpināji jau maģistrantūras laikā iesākto pētījumu? Es gan jau tagad saprotu, ka doktorantūrā gribētu nedaudz citā virzienā izvērst savu pētījumu - zinu jomu, bet nezinu, kā tikt pie tēmas, skatos, ka visur priekšnosacījums ir tas, ka promocijas darba tēma jau ir skaidra, ir iestrādes, bet kā tad lai tās iegūst?
Flamigo @ 22.05.2023 14:10Vēl jautājums, ja stipendija ir 140 EUR, tad ir laiks vēl nopelnīt papildus dzīvošanai? Lai gan lasīju, ka no 2023. gada beigām doktorantiem maksās 1000 EUR bruto no ES fondu finansējuma. Vai tā būs?
Derisa @ 22.05.2023 18:26
Lielākā daļa doktorantūras studentu strādā, pie kam vadošos amatos (vismaz manā sfērā un paziņu lokā). Darbs pamatā ir attālināts.
Flamigo @ 22.05.2023 21:04
Kādu jomu pārstāvat? Vai humanitāro? Manā gadījumā es esmu no dabaszinātņu/eksaktās jomas.