Lula @ 25.04.2023 12:06
Pilnīgi piekrītu, es arī sākumā gribēju māju, bet sapratām, ka finansiālā situācija ir pārāk nestabila, procentu likmes pārāk mainīgas(un lielas jau no paša sākuma) un beigās nopirkām nelielu dzīvokli, kuru saremontēt un vēlāk dzīvē pārdot.
Pelnrukšķīte @ 25.04.2023 12:15
Mēs arī nopirkām salīdzinoši nelielu dzīvokli. Labākais lēmums ever. Nav jāmaksā komunālie par tukšām telpām, cena ar sanāca mazāka (jo uz katru istabu sanāca +10k).
Investīcija, kurā šobrīd dzīvojam :)
Pelnrukšķīte @ 25.04.2023 12:12
gan jau tiem pirktas ir laikā, kad bija vēl lielāka cena un negrib iebraukt mīnusos. Tad nu sēž ?
YaeMiko @ 25.04.2023 12:18
Cik kvm ir tas neliels dzīvoklis? 50?
Jo mums pērkot 50kvm ir minimums. Paši tagad dzīvojam 47 kvm un sajūta ir ka pa šauru. Ne kur velosipēdu nolikt, ne kur normāli datorgaldu ierīkot, dīvāns mazs jo nav vietas lielākām utt.
YaeMiko @ 25.04.2023 12:18
Cik kvm ir tas neliels dzīvoklis? 50?
Jo mums pērkot 50kvm ir minimums. Paši tagad dzīvojam 47 kvm un sajūta ir ka pa šauru. Ne kur velosipēdu nolikt, ne kur normāli datorgaldu ierīkot, dīvāns mazs jo nav vietas lielākām utt.
Pelnrukšķīte @ 25.04.2023 11:49Paskaties Altum jauno profesionāļu programmu. Ja atbilsti kritērijiem, tad labāk izmantot šo iespēju, nevis n gadus krāj mistisku summu, kura ar katru reizi kad pieaug kopējā cena, pieaug.
Ar to cenu ir tā.. 4 gadus atpakaļ, kad pirkām savu dzīvokli, visi teica, ka mēs esam traki, jo cenas NOTEIKTI ies uz leju un vispār, būs gada beigās krīze un vissslikti. Cenas nevienā brīdī nesāka kristies.
Esmu ļoti priecīga, ka paņēmām ar altum un neko negaidījām, un nopirkām dzīvokli. Dzīvoklis bija dzīvojamā stāvoklī, bet pa šiem gadiem esam pa vienai telpai visu izremontējuši un var tik dzīvot.
Bankas šobrīd sāk piedāvāt fiksēto likmi uz konkrētu periodu (5-10 gadi), kur nebūs mainīga tā likme. Vissāpīgāk euribor pieaugumu jūt cilvēki, kuriem hipotēka ir virs 100k. Līdz tam, pieaugums ir paceļams.
Un par euribor runājot..ļoti iespējams, ka nekad vairs nebūs 0 līmenī. Cik ir lasīts, kad beigsies pieaugums un sāks iet uz leju, tad būs ap 2%, kas esot ok priekš veselīgas ekonomikas.
Kopumā, pats galvenais ir izvērtēt savas iespējas un varbūt nopirkt mazāku/vienkāršāku, nevis iet pēc maksimuma. Arī kredītā ņemtu dzīvokli var pārdot un nopirkt ko savādāku :)
.Eksperte. @ 25.04.2023 11:45Pa cik krāj tāpat pirmajai iemaksai, izmanto laiku un pēti tirgu. Ar laiku sapratīsi kas ir laba cena attiecīgajām prasībām. Ja krāj, visticamāk dzīvoklis kuru nopirksi vel nemaz nav pārdošanā. Izmanto esošos resursus lai analizētu tirgu un tās īpatnības. Ja par pieredzi, tad kamēr krāju tad tā arī dariju. Parādijās labs piedāvājums, bija sakrāti līdzekļi un uzreiz arī nopirku.
Remontēts, protams, būs dārgāks. Tomēr jāskatās pēc iespējām. Būvmateriāliem cenas kāpj, papildus būs jāmaksā strādniekiem, ja paši netaisat remontu. Tomēr tas ļauj dzīvokli veidot pa savam, ja rocība atļauj. Vel viens mīnuss pie remonta ir kaimiņu neapmierinātība. Cilvēki, diemžēl, nav diez ko saprotoši šajos jautājumos, pat ja remontu netaisi agros rītos vai vēlos vakaros.
Piebilde par remontu. No tā izriet lietas, par kurām bieži neaizdomājas. Vecie būvgruži būs jāizmet, vecās mēbeles tāpat. Ja dzīvoklī jātaisa pilnīga renovācija, būs jādomā kā atstiept līdz viņam visus lielos reģipšus, smagās pakas ar materiāliem. Tas ir laiks, kuru jāvelta pašam, vai arī jāmaksā kādam, kurš to velta tavā vietā.
Tieši par to es arī runāju.Karolaina @ 25.04.2023 12:50Man tikko tik stulba situācija ar dzīvokli sanāca. Jau atradu, ar mākleri visu vienojāmies, Altumā un bankā jau papīri parakstīti, rīt pie notāra un pēkšņi zvans no māklera, ka dzīvokļa īpašnieks pārdeva dzīvokli citam, jo tas piedāvāja augstāku cenu. Es vienkārši šokā. Tādas dusmas. Pazaudēts laiks un nauda, ko iemaksāju Altumā un par dzīvokļa vērtēšanu.
Metaforaas @ 25.04.2023 13:01
Jā ,labs padoms , to arī šobrīd daru , vienkārši čekoju dzīvokļus un tā cenas.
Nav vajadzības pēc dārga eiroremonta , taču galīgi dzīvokli ar betona sienām un plikiem vadiem karājoties arī negribu .
Lula @ 25.04.2023 13:15
Citreiz labāk, lai ir tie plikie vadi un betona sienas, jo dzīvoklī, kurš ir itkā mazliet paremontēts, tāpat varētu būt jāmaina vadus, santehniku. Vieglāk, ja nav kultūrslānis jau pa virsu
Metaforaas @ 25.04.2023 13:01
Jā ,labs padoms , to arī šobrīd daru , vienkārši čekoju dzīvokļus un tā cenas.
Nav vajadzības pēc dārga eiroremonta , taču galīgi dzīvokli ar betona sienām un plikiem vadiem karājoties arī negribu .
Karolaina @ 25.04.2023 12:50Man tikko tik stulba situācija ar dzīvokli sanāca. Jau atradu, ar mākleri visu vienojāmies, Altumā un bankā jau papīri parakstīti, rīt pie notāra un pēkšņi zvans no māklera, ka dzīvokļa īpašnieks pārdeva dzīvokli citam, jo tas piedāvāja augstāku cenu. Es vienkārši šokā. Tādas dusmas. Pazaudēts laiks un nauda, ko iemaksāju Altumā un par dzīvokļa vērtēšanu.
Jā, vot vispār neiedomājos par ko tādu. Turpmāk zināšu, paldies, ka pateici. ❤️Arabesq @ 25.04.2023 14:14
Jā, tā diemžēl gadās. Tāpēc baigi svarīgi maksāt rokas naudas un slēgt rokas naudas līgumu!
Lula @ 25.04.2023 13:15
Citreiz labāk, lai ir tie plikie vadi un betona sienas, jo dzīvoklī, kurš ir itkā mazliet paremontēts, tāpat varētu būt jāmaina vadus, santehniku. Vieglāk, ja nav kultūrslānis jau pa virsu
Yoyo @ 25.04.2023 16:07Mēs nopirkām dzīvokli pagājušā gadā.
Janvārī sapratām, ka jāmeklē lielāks un aprīlī nopirkām.
Skatījāmies visādus, bet beigās nopirkām ar visām mēbelēm un visu sadzīves iekārtu, tikai gultu un galdu pārvedām.