Gribēt bērnus

Patīk
Reitings 11059
Reģ: 01.10.2016
Šis būs tāds diezgan garš un filozofisks jautājums.
Ir tā, ka man nekad nav bijusi pārliecība, ka gribu bērnus. Zinu, ka daudzām sievitēm (un arī vīriešiem) ir tā vilkme, dziļa un pārliecinoša sajūta, ka, jā - bērni pavisam noteikti ir nākotnes plānos, nevaru savu dzīvi iedomāties citādāk.
Varbūt es tā jūtos tādēļ, ka mani vecāki izšķīrās, kad biju pavisam maza, bērnus asociēju ar lielām grūtībām ģimenē, ar to, ka cilvēks pazaudē sevi, attiecības tiek apgrūtinātas. Kā arī - sveši bērni man reti kad patīk. Tādēļ jūtos kaut kādā veidā "nepareiza", tā itkā kaut kas ar mani nebūtu kārtībā, jo visapkārt meitenes sajūsminās par bēbīšiem un plāno savas ģimenes, bet ar mani tā nav.
Toties, nu jau kādu pus gadu jūtos tā, ka vispār varētu gribēt bērnu. Ir parādījusies kaut kāda iekšēja sajūta, ka gribētu rūpēties par kādu, mācīt, audzināt.
Tas, ko gribu jautāt - vai šeit ir kāda meitene, kam arī par bērnu radīšanu nebija super pārliecināta, bet kaut kas mainījās? Un vai var būt tā, ka visu dzīvi nav bijis tāds izteikti mātišķš instinkts, bet ar saviem bērniem tas parādījās?
Man visvairāk ir bail no zīdaiņa perioda, ja nu neparādās tas instinkts, vai vel sliktāk - rodas depresija. Ja nu neparādās tas instinkts un neizdodas pareizi rūpēties par mazo?
Kā arī - nezinu kā justos, kad jābūt visu laiku mājās, bail sevi pazaudēt, zaudēt karjeru (esmu pašnodarbinātā un dekrēta laikā sanāk pazust no aprites). Toties rūpēšanās par lielāku mazo cilvēku asociējas ar ļoti pozitīvām sajūtām.
Vīrs ir ļoti par, mīl bērnus, patīk rūpēties.
17.04.2023 12:27 |

Reitings 3947
Reģ: 28.01.2023
Man visvairāk ir bail no zīdaiņa perioda, ja nu neparādās tas instinkts, vai vel sliktāk - rodas depresija. Ja nu neparādās tas instinkts un neizdodas pareizi rūpēties par mazo?

Man ir divi bērni, tāpēc no pieredzes varu teikt, ka jā, zīdainīša periods nav viegls, bet tas arī diezgan ātri paiet. Un burtiski pa nedēļām bērnam augot visi laiku kaut kas mainās. Mainās dienas režīms, bērniņa spējas, izskats, tavas sajūtas un aug tava pieredze un tu sāc justies arvien spējīgāka kā māte. Pašai man tas neizdevās, bet citām iesaku tajos brīžos, kad ir ļoti grūti ar mazo zīdainīti, atcerēties, ka tā tas nebūs tagad mūžīgi. Tas tā ir tikai šobrīd un pēc nedēļas vai mēneša jau būs daudz citādāk. Cerams vieglāk.
Un vēl man liekas daudzas sievietes sev uzliek pārāk lielu slogu ar to, ka domā ka ar visu jātiek galā pašām. Bet vajag prasīt un pieņemt palīdzību no vīra, mammas, vīramātes, aukles, tantes, draudzenes. Tas tevi nepadarīs par sliktāku māti, ka tu pieņem palīdzību. Tas tev dos iespēju sajusties kā cilvēkam un nepazaudēt sevi.
19.04.2023 10:23 |

Reitings 3947
Reģ: 28.01.2023
Kā arī - nezinu kā justos, kad jābūt visu laiku mājās, bail sevi pazaudēt, zaudēt karjeru (esmu pašnodarbinātā un dekrēta laikā sanāk pazust no aprites).

Varbūt tomēr pēc pirmajiem dažiem mēnešiem, piesaistot kādas aukles palīdzību, būtu iespējams vismaz daļēji atsākt savu nodarbošanos? Man pašai tas tā neizdevās.Esmu otrajā dekrētā pēc kārtas , kopā drīz jau 4 gadus un varu teikt, ka jūtos pilnībā izkritusi no aprites un nezinu, kā varēšu atgriezties kādā darbā, jo liekas ka smadzenes ir pilnībā atmirušas un vairs zinu tikai kā ar klucīšiem spēlēties un dupšus mazgāt.
19.04.2023 10:30 |

10 gadi
Reitings 3559
Reģ: 13.03.2013
Es pieļauju, ka +/- tvuu autores veecumā varētu būt ~30 gadi.
Man kinda līdzīgi, ka nekad nav bijis tas haips par bērniem vai vēlme baigā, bet es arī neizslēdzu iesepjamību, ka mazums kādreiz, bet pēc 25 gadu vecuma, man sāka likties, ka drīzāk tomēr tas nav man. Man tgd ir 30 un man arvien vairāk un vairāk liekas, ka tas nav man, jo man daudzas paziņas un draugi ir ar maziem bērniem, ir stāvoklī vai plāno, un es saprotu, ka tās ir mega pārmaiņas, baisas mega pārmaiņas, kas mani neuzrunā totāli. Ja mans parastais moto ir labāk izdarīt un nožēlot nekā neizdarīt un nožēlot, tad šis ir tas viens visnīgais izņēmums, kur labāk neizdarīt un nožēlot, nekā izdarīt un nožēlot, jo tas stasts vairs nebūs tikai par tevi un ap tevi, bet būs plus šis vēl viens cilvēks, kas būs ļoti atkarīgs no tevis vismaz pirmos dzīves gadus 10 tiešām. Tagad man nav tā, ka es baigi izjūtu to saviedrības spiedienu, iespējams, vnk ingnorēju, bet agrāk bija jūtams vairāk. Jo jāapzinās, ka tu ar to bērnu arī vari palikt viena, vai tiešām tu to arī tad gribēsi, vai tas ir tikai tagadēja situācijā, kad tev ir partneris, pat ja partneris pauž vēlmi, ka viņš grib, tas nenozīmē, ka tev automātiski ir jāgrib, jo visas sekas, tās būs tev, nevis viņam. Ja es varētu būt tēvs es droši vien arī gribētu bērnu, bet es negribētu būt māte...sooo....jā.
19.04.2023 11:09 |

Reitings 5
Reģ: 19.04.2023
Varu padalīties ar savu stāstu :)
Man arī bija nedrošības sajūta par to, vai gribu bērnu vai nē, jo prātā likās, ka vajag vispirms labāku darbu, māju, mašīnu un vēl sazin ko, lai nodrošinātu bērnam visu.
Ar vīru bijām par to runājuši un palikām pie domas, ka tagad vēl nesteigsimies, bet ja nu "gadās", tad abi priecāsimies un tiksim ar visu galā.
Tad nu bija tā, ka ikdienā izsargājāmies, bet es pieķēru sevi pie sajūtām pirms katrām mēnešreizēm "kaut nu nesāktos" 😁
Tā nodzīvoju apmēram pus gadu, vienlaikus izsargājoties un cerot, ka varbūt tomēr... 😁
Pēc tā pus gada sapratu, ka laikam tomēr jābeidz gaidīt kaut kādu perfekto sakārtoto dzīves brīdi un ka es tomēr gribu bērniņu tagad. Vīrs piekrita. Un tagad jau mums ir divgadnieks un visas pārējās dzīves sfēras turpinām kārtot paralēli un nevienu brīdi nenožēlojam savu izvēli. :)
19.04.2023 13:16 |

Reitings 12040
Reģ: 05.03.2020
Man tgd ir 30 un man arvien vairāk un vairāk liekas, ka tas nav man

vispār man ir līdzīgi, ar katru gadu aizvien vairāk un vairāk saprotu, ka tas nav man un esmu pieņēmusi, ka tas ir ok - ne visiem to vajag un ne visi to grib. spiedienu no apkārtējiem vairs īsti nejūtu, jo gan manai mammai, gan vīra mammai jau ir mazbērni, ar ko ņemties (no mūsu brāļiem un māsām, par ko es viņiem esmu ļoti pateicīga)😀
19.04.2023 13:28 |

10 gadiPatīk
Reitings 4938
Reģ: 31.10.2010
Man gandrīz 35, nekad nav bijusi vēlme pēc bērniem. Es esmu dzīvē gribējusi būt daudz kas, bet māte nekad. Labi sevi pazīstu un zinu, ka neesmu spējīga izaudzināt cilvēku. Nevis materiālā ziņā, bet vienkārši manī nav tam vajadzīgo īpašību.
Tām, kurām ir bērni un vēl vairāki, es tikai applaudēju. More power to you.
19.04.2023 13:39 |

Reitings 2669
Reģ: 20.09.2022
intstagram ir tāds profils dzivebezberniem
19.04.2023 13:47 |

Reitings 5343
Reģ: 27.03.2023
Andie @ 19.04.2023 11:09
Es pieļauju, ka +/- tvuu autores veecumā varētu būt ~30 gadi.
Man kinda līdzīgi, ka nekad nav bijis tas haips par bērniem vai vēlme baigā, bet es arī neizslēdzu iesepjamību, ka mazums kādreiz, bet pēc 25 gadu vecuma, man sāka likties, ka drīzāk tomēr tas nav man. Man tgd ir 30 un man arvien vairāk un vairāk liekas, ka tas nav man, jo man daudzas paziņas un draugi ir ar maziem bērniem, ir stāvoklī vai plāno, un es saprotu, ka tās ir mega pārmaiņas, baisas mega pārmaiņas, kas mani neuzrunā totāli. Ja mans parastais moto ir labāk izdarīt un nožēlot nekā neizdarīt un nožēlot, tad šis ir tas viens visnīgais izņēmums, kur labāk neizdarīt un nožēlot, nekā izdarīt un nožēlot, jo tas stasts vairs nebūs tikai par tevi un ap tevi, bet būs plus šis vēl viens cilvēks, kas būs ļoti atkarīgs no tevis vismaz pirmos dzīves gadus 10 tiešām. Tagad man nav tā, ka es baigi izjūtu to saviedrības spiedienu, iespējams, vnk ingnorēju, bet agrāk bija jūtams vairāk. Jo jāapzinās, ka tu ar to bērnu arī vari palikt viena, vai tiešām tu to arī tad gribēsi, vai tas ir tikai tagadēja situācijā, kad tev ir partneris, pat ja partneris pauž vēlmi, ka viņš grib, tas nenozīmē, ka tev automātiski ir jāgrib, jo visas sekas, tās būs tev, nevis viņam. Ja es varētu būt tēvs es droši vien arī gribētu bērnu, bet es negribētu būt māte...sooo....jā.

Ja godīgi nezinu pilnīgi nevienu adekvātu mammu(kurai nav pofig uz bērnu), ka reāli nožēlotu. Nu pilnīgi neviena. Ja piedzimst dzeguzei, narkomānei vai dzērājai, tad tur jau ir cits stāsts.
Jā ir dienas, kad var būt grūtāk, bet tas tiešām ir atkarīgs no Tevis pašas un kā Tu uz to skaties.
Nav jābūt SUPERmammām un kā jau iepriekšējā komentārā minēja arī nav jākaunās no palīdzības prasīšanas.
Es te necenšos pierunāt, bet jāapzinās, ka arī 40 gados var domas mainīties un tad jau varbūt par vēlu.
Pēc manām domām, ja ir vēlēšanās, bet ir vienkārši bailes, tad tas īsti nav iemesls.
Ja ir kategorisks nē, nepatīk, riebjas, tad, protams, šajā gadījumā pat nebūtu jēga neko teikt.
19.04.2023 14:06 |

Reitings 5343
Vēl iepriekš tika minēts par sievieti, kas 40 gados vainoja vīru un bērnu pie savas neizdevušās dzīves. Nu tas vispār ir unikums, ka kāda savelk paralēles un piekrīt, ka jā pie vainas ir tas, ka piedzemdēja.
Tai sievietei pašai ir putni galvā un pat ja nebūtu dzemdējusi, atrastu citu vainīgo.
19.04.2023 14:20 |

10 gadi
Reitings 3559
Reģ: 13.03.2013
TuunEs @ 19.04.2023 14:06

Ja godīgi nezinu pilnīgi nevienu adekvātu mammu(kurai nav pofig uz bērnu), ka reāli nožēlotu. Nu pilnīgi neviena. Ja piedzimst dzeguzei, narkomānei vai dzērājai, tad tur jau ir cits stāsts.
Jā ir dienas, kad var būt grūtāk, bet tas tiešām ir atkarīgs no Tevis pašas un kā Tu uz to skaties.
Nav jābūt SUPERmammām un kā jau iepriekšējā komentārā minēja arī nav jākaunās no palīdzības prasīšanas.
Es te necenšos pierunāt, bet jāapzinās, ka arī 40 gados var domas mainīties un tad jau varbūt par vēlu.
Pēc manām domām, ja ir vēlēšanās, bet ir vienkārši bailes, tad tas īsti nav iemesls.
Ja ir kategorisks nē, nepatīk, riebjas, tad, protams, šajā gadījumā pat nebūtu jēga neko teikt.

Es gan zinu pārīti, kas varbūt ne gluži nožēlo, ar vārdiem, ka tas viņām dzīvi sabojāja, bet ir izteikušās, ja būtu iespēja, pagriezt laiku atpakaļ, viņam būtu pilnīgi cits lēmums, tās noteitki nav ne dzeguzes, ne narkomānes, bērnus ir izaudzinājušas, viss ir normāli, ģimene ir bijusi normāla. Pamatā tā būtu tā PSRS paaudze, kam bērni dzima 70-90tajos.
Un btw 40 gados nav par vēlu, principā nav par vēlu kamēr nav menopauze.😁
Es labāk kodīšu pirkstos, ka nav nevis, ka ir bet esmu sabojājusi dzīvi sev un vēl kādam.
19.04.2023 14:22 |

Reitings 21
TuunEs @ 19.04.2023 14:06

Var palasīt par Anglijas karalieni Viktoriju, kas nav bijusi nekāda mīlošā māte daudziem no saviem bērniem. Diez vai statuss un turīgums ir noteicošais mātes jūtu esamībā vai neesamībā.
19.04.2023 14:27 |

Reitings 5343
Un runājot par MANU pieredzi.
Savos 20 gados teicu, ka nē negribu vēl bērnus, par to sāktu domāt tikai ap 30 utt.
Tad satiku savu vīru un viss pamainījās, sagaidīju savu dēliņu 25 gados(speciāli netaisījām, bet dzīvojam tā, kad būs, tad būs). Un tagad man jau ir sešgadnieks, kas mani mīļo un katru dienu saka, ka ļoti mani mīl. Mēs varam kopā iet izklaidēties, izrunāties un izsmieties. Ļoti lepojos, ka man viņš ir. Nezinu, kaut kā dzīvei piedot citu garšu un viņš man ir vēl vislielākais dzinulis iet, celties un darīt, kad dažreiz nolaižas rokas.
Plus vīrs visā bija iesaistīts uz visiem 100%, cēlās pa naktīm, baroja, ēst taisīja, visu darīja. Tādēļ jā ļoti vēl jāskatās ar kādu vīrieti tiek veidota ģimene.
19.04.2023 14:35 |

Reitings 21
Var lūkot, kā risināt bailes, kas ir atmiņās saistībā ar vecāku šķiršanos. Ja tās izdodas novērst, varbūt patīkamas jūtas pret bērnkopību vēl var uzplaukt.
19.04.2023 14:37 |

Reitings 3733
Reģ: 13.12.2022
Andie @ 19.04.2023 14:22

Es gan zinu pārīti, kas varbūt ne gluži nožēlo, ar vārdiem, ka tas viņām dzīvi sabojāja, bet ir izteikušās, ja būtu iespēja, pagriezt laiku atpakaļ, viņam būtu pilnīgi cits lēmums, tās noteitki nav ne dzeguzes, ne narkomānes, bērnus ir izaudzinājušas, viss ir normāli, ģimene ir bijusi normāla. Pamatā tā būtu tā PSRS paaudze, kam bērni dzima 70-90tajos.
Un btw 40 gados nav par vēlu, principā nav par vēlu kamēr nav menopauze.?
Es labāk kodīšu pirkstos, ka nav nevis, ka ir bet esmu sabojājusi dzīvi sev un vēl kādam.

Piekrītu. Un mūsu sabiedrībā pateikt pat “ja es varētu patīt laiku atpakaļ…” ir baigā drosme, jo tajā brīdī tu tiec norakstīta kā šausmīga māte (kas ne vienmēr tā ir). Tāpēc teksti par to, ka “es gan neko tādu neesmu dzirdējusi” ir, godīgi sakot, komiski.
19.04.2023 14:42 |

Reitings 5343
Andie @ 19.04.2023 14:22

Un btw 40 gados nav par vēlu, principā nav par vēlu kamēr nav menopauze.?

Kāds tieši lēmums, ka nedzemdētu vispār?
Šeit varbūt vairāki varianti no šādas atbildes, kur uzreiz nenozīmē, ka nožēlo, bet būtu darījušas kaut ko savādāk. Kaut vai kā, piemērs, nesteigtos tik ātri bet vēl padzīvotu sev.
Par vēlu es domāju ne tikai fizioloģiski, bet vai būs vēl īstais vīrietis pie sāniem ar ko būs vēlme un spēki pie tā bērna tikt.
19.04.2023 14:45 |

Reitings 5343
Arabesq @ 19.04.2023 14:42

Piekrītu. Un mūsu sabiedrībā pateikt pat “ja es varētu patīt laiku atpakaļ…” ir baigā drosme, jo tajā brīdī tu tiec norakstīta kā šausmīga māte (kas ne vienmēr tā ir). Tāpēc teksti par to, ka “es gan neko tādu neesmu dzirdējusi” ir, godīgi sakot, komiski.

Ha, bet tieši tā! Ja man pateiktu, ka zini es reāli nožēloju, ka esmu viņu piedzemdējusi, tad man tas būtu kā red flag mātei un man būtu ļoti žēl tā bērniņa.
Nožēlo ir vienāds ar to, ka es viņu nemīlu.
Un tur nav ar ko lepoties.
Ja saka es labprāt patītu laiku atpakaļ un tad paskaidrotu ko darītu savādāk es saprastu, nevis vienkārši, ka vispār nožēlo sava bērna eksistenci un nekad dzīvē nebūtu dzemdējusi.
19.04.2023 14:49 |

Reitings 3733
Reģ: 13.12.2022
TuunEs @ 19.04.2023 14:49

Ha, bet tieši tā! Ja man pateiktu, ka zini es reāli nožēloju, ka esmu viņu piedzemdējusi, tad man tas būtu kā red flag mātei un man būtu ļoti žēl tā bērniņa.
Nožēlo ir vienāds ar to, ka es viņu nemīlu.
Un tur nav ar ko lepoties.
Ja saka es labprāt patītu laiku atpakaļ un tad paskaidrotu ko darītu savādāk es saprastu, nevis vienkārši, ka vispār nožēlo sava bērna eksistenci un nekad dzīvē nebūtu dzemdējusi.

Nē, nav. Bērnu var mīlēt un tajā pašā laikā ilgoties pēc ceļošanas un bezrūpīgas dzīves. Šī ir ļoti šaura domāšana, tajā pat laikā tepat izskan “kāpēc jūs uzskatat, ka māmiņas nevar būt karjeristes”. Tajā pat laikā - kāpēc māmiņas nevar ilgoties pēc bezrūpības un laika bez bērniem?
19.04.2023 14:53 |

Reitings 21
TuunEs @ 19.04.2023 14:45

Kāds tieši lēmums, ka nedzemdētu vispār?
Šeit varbūt vairāki varianti no šādas atbildes, kur uzreiz nenozīmē, ka nožēlo, bet būtu darījušas kaut ko savādāk. Kaut vai kā, piemērs, nesteigtos tik ātri bet vēl padzīvotu sev.
Par vēlu es domāju ne tikai fizioloģiski, bet vai būs vēl īstais vīrietis pie sāniem ar ko būs vēlme un spēki pie tā bērna tikt.

Ir arī cilvēki, kam nav īstais cilvēks pie sāniem līdz 40.
Atgādinājumi, ka var būt par vēlu, ir patiesi, bet rada trauksmi cilvēkos, kas nav un var nenonākt bērna radīšanai piemērotos apstākļos.
19.04.2023 14:55 |

Reitings 5343
Arabesq @ 19.04.2023 14:53

Nē, nav. Bērnu var mīlēt un tajā pašā laikā ilgoties pēc ceļošanas un bezrūpīgas dzīves. Šī ir ļoti šaura domāšana, tajā pat laikā tepat izskan “kāpēc jūs uzskatat, ka māmiņas nevar būt karjeristes”. Tajā pat laikā - kāpēc māmiņas nevar ilgoties pēc bezrūpības un laika bez bērniem?

Nu a kur bija problēma ceļot un baudīt bezrūpīgo dzīvi ilgāk? Un šeit arguments, ka ar bērnu nevar ceļot un darīt ko pašai gribas galīgi nav arguments.
Bērns nav katorga ar ko jāsēž 24/7.

Netīšām sev uzspiedu mīnusu 😁
19.04.2023 14:55 |

Reitings 5343
Un ja šai sievietei iemesls nožēlot ir ballītes un ceļojumi, tad man vairs nav ko teikt 😅👍
19.04.2023 15:01 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits