Trauksme un antidepresantu atcelšana

Reitings 47
Reģ: 13.04.2023
Sveiki!
2.5 mēn mokos ar trauksmi, kas sākās pēc panikas lēkmes - pilnīgi negaidītas. Neteiktu, ka biju stresā, vai notika kas drausmīgs. Jā, iespējams, zemapziņā kkas krājās, bet tādu reakciju gan negaidīju. Panikas lēkme bija pirmo reizi pa maniem 25 gadiem. Pirms tam bijušas derealizācijas epizodes, ar kurām jau mācēju sadzīvot.
Bailēs pēc PL skrēju pie visiem ārstiem, un pilna trauksmes un manas derealizācijas, biju gatava uz jeb ko. Neirologs izrakstīja antidepresantus - par tiem iepriekš neko nezināju, bet dzert uzreiz nesāku.
Pēc pirmās vizītes pie psihoterapeites kļuva pavisam sūdīgi un nolēmu ok, sākam antidepresantus, ja vien tie palīdzēs..
Tā nu 5 nedēļas nodzēru escitalopram, tas neko izņemot apātiju un emociju trūkumu nedeva. Nomainīju ārstu, šis nomainīja a/d uz Elify (venlafaxine). Tā jau dzeru mēnesi, trauksme, sliktas domas, suicidālas domas (kas iepriekš nebija), bezizejas sajūta un nomāktība vnk piegriezušies. Atkal biju pie ārsta neirologa, šis saka atcelt a/d vispār.
Tad nu jautājums.. Kura ir saskārusies ar to, ka a/d vispār nederēja kā ārstēšanās rīks? Cik ilgi dzērāt līdz atcēlāt? Un vai bija tas "atcelšanas sindroms" par kuru kliedz viss internets? Lasu un pilnīgi trīcu, kā nu būs.. šodien pirmo dienu kā dzeršu pusi no dozas.
13.04.2023 14:12 |

Reitings 1237
Reģ: 02.08.2022
Mimii13 @ 14.04.2023 11:58

Paldies! Ja nav noslēpums, kurus AD lietoji un cit ilgi? Vai vēl lieto?
2019.gadā novembrī es sāku lietot paroxetinu. Bija, protams, blaknes no sākuma, bet organisms ātri adaptējas un pēc tam ir Ok. Galvenais katram ir sasniegt savu īsto ārstēšanas devu. Manā gadījumā tur bija 40mg. Ar 20 mg vēl mocījos. Ar 30 mg jau sāku normāli dzīvot. Atceros kā pēc ilgiem laikiem vasarā bridu pa jūru, izbaudīju akmentiņus zem pēdām, jutu sauli un vnk atkal varēju justies normāli. Bez panikas, stresa, trauksmes un arī depresijas. Viss bija Ok, bet tad sekoja šķiršanās ar dzīvesbiedru un palika sliktāk. Atkal depresija sāka atgriezties. Daudz stresa. Ārste pacēla uz 40 mg un tad bija atkal Ok. Pilnībā Ok. Tā, ka man draudzenes no malas jautāja, kā es tik mierīgi ar visu tieku galā 😁
Šobrīd esmu nokāpinājusi lejā uz 20mg. Vēl kādu pus gadu šādi dzeršu un tad lēnām ņemšu vispār nost. Panikas lēkmju nav jau vairāk 3 gadus. Nav trauksmes. Ja kaut kas reizēm uzplaiksnī, momentā atpazīstu un sekunžu laikā tieku galā. Saprotu, ka panikai nav pamata un nomierinos. Kā man ārste skaidroja, kad bioķīmiski viss ir atkal kārtībā smadzeņu darbībā, tad caur smadzeņu garozu iziet info, tiek apstrādāta un trauksme nesākas. Ja bioķīmija ir izjaukta ( pie ilgstoša stresa), informācija neiziet lielo loku caur smadzeņu garozu, bet notiek izlāde somatiski - ar trauksmi, paniku.
Lūdzu nedzer trankvilizatorus - Xanax utt. Tie rada šausmīgu atkarību.
Tādēļ man patīk mana ārste, ka viņa neizraksta šādus medikamentus. Jo ārstēšana notiek tikai ar AD. No kuriem atkarība nerodas.
Mana ārste man no paša sākuma ( kad sēdēju trīcošām rokām, pilnīgi nekāda viņas kabinetā un domāju, ka jūku prātā, utt) pateica, ka manā gadījumā vislabāk palīdzēs tieši paroxetins. Un viņai bija taisnība. Tikai psihiatrs zinās, novērtēs un sapratīs, kurš AD vislabāk katram palīdzēs.
14.04.2023 21:44 |

Reitings 1237
Savva @ 14.04.2023 13:20
AD lieliski palidz trauksmei. Tavs arsts dara kko nepareizi.
AD tiešām palīdz trauksmes gadījumā.
Kad AD sāka strādāt, jutu, ka atkal spēju vnk normāli dzīvot, vairs nevajadzēja zāles asinsspiedienam, tahikardijai ( sirds skrien), nerviem. Pirms tam staigāju ar aptieciņu apkārt. 🙈😁
14.04.2023 21:50 |

Reitings 1237
Mimii13 @ 14.04.2023 18:08

Paldies par tavu pieredzi un laiku!
Jūtu līdzi, ka tev arī nācās piedzīvot šo murgu un priecājos, ka tev ir tagad labi! Labā nozīmē apskaužu!
Laikam rīkošos līdzīgi - lai ārsts izraksta ko nu izrakstīs, bet lietošu pēc laiciņa, kad sapratīšu ka pati netieku laukā. Došu laiku izvadīties zālēm, kas tagad ir organismā. Kas ir pierašana pie AD jau zinu, tā ka pārdzīvošu arī trešo reizi, ja nāksies :D
Šobrīd arī nodarbojos ar psihoterapeitu un pēc sesijām rodas iekšēja sajūta, ka varēšu tikt galā pati.
Panikas lēkmes, starp citu, mani nemoka tik ļoti kà uzbāzīgas melnas domas un nerealitātes sajūta. Iekšējs tukšums. Panikas lēkme man bija 1x pašā sākumā un vairs neatgriezās, tfu tfu tfu.
No ilgstoša stresa rodas melnās domas. Jo organisms ir pārguris, nomocījies. Tavā gadījumā nerealitātes sajūta. Tas ir aizsargmehānisms. Pieļauju, ka Tev ir depresija. Tā izklausās.To noteikti ir jāārstē un to VAR izārstēt. 💯
Viss būs labi. Man arī bija melnās domas. Es esmu bijusi tajā tumšajā un biedējošajā pusē. Man ļoti palīdzēja vienas citas ārstes vārdi ( kardioloģes, pie kuras gāju dēļ tahikardijas, bet viņa redzēja, ka problēma ir dziļāka un arī nopietni ieteica AD) - Tu redzēsi, Tev atkal spīdēs saule, varu saderēt uz merdesesu 😁 Bet kur es to mersededu pēc tam likšu 😄-
Viņa toreiz ļoti palīdzēja.
Es kā distoniķe, skraidīju pie visiem ārstiem. Arī neirologiem. Un visi kā viens beigās nopietni teica, lai sāku dzert AD, jo biju jau pie sarkanās līnijas. Nespēju funkcionēt, ēst. Biju nokritusies svarā. Bija grūti runāt, kustēties. Sēdēju un skatījos vienā punktā.
AD glābj dzīvības. Tas ir fakts.
14.04.2023 22:04 |

Reitings 47
Vivian10 @ 14.04.2023 22:04
No ilgstoša stresa rodas melnās domas. Jo organisms ir pārguris, nomocījies. Tavā gadījumā nerealitātes sajūta. Tas ir aizsargmehānisms. Pieļauju, ka Tev ir depresija. Tā izklausās.To noteikti ir jāārstē un to VAR izārstēt. ?
Viss būs labi. Man arī bija melnās domas. Es esmu bijusi tajā tumšajā un biedējošajā pusē. Man ļoti palīdzēja vienas citas ārstes vārdi ( kardioloģes, pie kuras gāju dēļ tahikardijas, bet viņa redzēja, ka problēma ir dziļāka un arī nopietni ieteica AD) - Tu redzēsi, Tev atkal spīdēs saule, varu saderēt uz merdesesu ? Bet kur es to mersededu pēc tam likšu ?-
Viņa toreiz ļoti palīdzēja.
Es kā distoniķe, skraidīju pie visiem ārstiem. Arī neirologiem. Un visi kā viens beigās nopietni teica, lai sāku dzert AD, jo biju jau pie sarkanās līnijas. Nespēju funkcionēt, ēst. Biju nokritusies svarā. Bija grūti runāt, kustēties. Sēdēju un skatījos vienā punktā.
AD glābj dzīvības. Tas ir fakts.

Ak Dievs kā gribas atkal sākt ticēt atlabšanai un tiešām atlabt. Tādi stāsti iedveš cerību uz gaišāku nākotni, tiešām. Distoniķiem jāpalīdz viens otram jo kas cits kā ne mēs zinam šīs diagnozes “priekus”. 😁
Es ļoti ceru uz ārsti, kas būs pirmdien.. atsauksmes labas. Gan jau ne tāpat vien.
Starp citu pie kardiologa mani ar sūtīja pēc tahikardijas lēkmes AD lietošanas sākumā, bet negāju, jo jau sāku saprast, ka jokus spēlē VD nevis reāla slimība un tā lkm bija pirmā reize, kad pasūtīju savu distoniju 5 mājas tālāk😁
14.04.2023 23:59 |

Reitings 1237
Mimii13 @ 14.04.2023 23:59

Ak Dievs kā gribas atkal sākt ticēt atlabšanai un tiešām atlabt. Tādi stāsti iedveš cerību uz gaišāku nākotni, tiešām. Distoniķiem jāpalīdz viens otram jo kas cits kā ne mēs zinam šīs diagnozes “priekus”. ?
Es ļoti ceru uz ārsti, kas būs pirmdien.. atsauksmes labas. Gan jau ne tāpat vien.
Starp citu pie kardiologa mani ar sūtīja pēc tahikardijas lēkmes AD lietošanas sākumā, bet negāju, jo jau sāku saprast, ka jokus spēlē VD nevis reāla slimība un tā lkm bija pirmā reize, kad pasūtīju savu distoniju 5 mājas tālāk?
No pašas pieredzes saku, ka 100% noteikti atkal spēsi justies normāli. Protams.
Galvenais, uzticies ārstei. Ja atsauksmes ir labas, tātad ārste ir laba un pieredzējusi. Visu droši un mierīgi viņai izstāsti. Un tad lēnām sāc dzert AD. Uzreiz AD nepalīdzēs. Jo Tev būs jāpierod ar mazām devām. Un jāsasniedz sava ārstējošā deva. Ārste pateiks, kāda ir sākuma ārstējošā deva konkrēti Taviem AD. Piemēram, paroxetinam, tā ir no 20mg. Un uz augšu. Mana ideālā bija 40 mg, ko dzēru kādus 2 gadus.
15.04.2023 00:29 |

Reitings 1237
Mimii13 @ 14.04.2023 23:59

Ak Dievs kā gribas atkal sākt ticēt atlabšanai un tiešām atlabt. Tādi stāsti iedveš cerību uz gaišāku nākotni, tiešām. Distoniķiem jāpalīdz viens otram jo kas cits kā ne mēs zinam šīs diagnozes “priekus”. ?
Starp citu pie kardiologa mani ar sūtīja pēc tahikardijas lēkmes AD lietošanas sākumā, bet negāju, jo jau sāku saprast, ka jokus spēlē VD nevis reāla slimība un tā lkm bija pirmā reize, kad pasūtīju savu distoniju 5 mājas tālāk?
Vari droši man rakstīt privāti, ja gribi izrunāties, ko pajautāt. 😊👌
15.04.2023 00:35 |

Reitings 47
Vivian10 @ 15.04.2023 00:29
No pašas pieredzes saku, ka 100% noteikti atkal spēsi justies normāli. Protams.
Galvenais, uzticies ārstei. Ja atsauksmes ir labas, tātad ārste ir laba un pieredzējusi. Visu droši un mierīgi viņai izstāsti. Un tad lēnām sāc dzert AD. Uzreiz AD nepalīdzēs. Jo Tev būs jāpierod ar mazām devām. Un jāsasniedz sava ārstējošā deva. Ārste pateiks, kāda ir sākuma ārstējošā deva konkrēti Taviem AD. Piemēram, paroxetinam, tā ir no 20mg. Un uz augšu. Mana ideālā bija 40 mg, ko dzēru kādus 2 gadus.

Kā saprast, ka deva ir par mazu? 🤔
Man bij tik slikti no AD ka palielināt devu likās vājprāts 😄
15.04.2023 08:27 |

Reitings 1237
Mimii13 @ 15.04.2023 08:27

Kā saprast, ka deva ir par mazu? ?
Man bij tik slikti no AD ka palielināt devu likās vājprāts ?
Ar 20 mg es mocījos - it kā jutos labāk, bet vienalga bija stress, trauksme, depresija. Runāju pretī ārstei un teicu, ka varbūt vispār AD man neder, vai vajag citus, jo jutos slikti. Viņa stingri man pateica, ka es, protams, varu iet pie cita ārsta, ja gribu, bet viņa iesaka celt devu augšā uz 30 mg, jo manas zāles ir priekš manis vislabākās. Un viņai bija taisnība.
Ar 30 mg sāku justies normāli un beidzot atgūties no visa murga.
15.04.2023 11:36 |

Reitings 1237
Mimii13 @ 15.04.2023 08:27

Kā saprast, ka deva ir par mazu? ?
Man bij tik slikti no AD ka palielināt devu likās vājprāts ?
kā izpaudās, ka Tev bija slikti?
15.04.2023 11:37 |

Reitings 47
Vivian10 @ 15.04.2023 11:37
kā izpaudās, ka Tev bija slikti?

Pastiprināta nerealitātes sajūta bij galvenais, depresija kuras nebija, bezizejas sajūta, tukšums pilnīgs iekšā un emociju trūkums, agorafobija, libido zem -100 😄 krč viss kas vien iespējams. Pirms lietošanas bija tikai nerealitāte(ne 24/7), trauksme un nomāktība.
15.04.2023 16:12 |

Reitings 1237
Mimii13 @ 15.04.2023 16:12

Pastiprināta nerealitātes sajūta bij galvenais, depresija kuras nebija, bezizejas sajūta, tukšums pilnīgs iekšā un emociju trūkums, agorafobija, libido zem -100 ? krč viss kas vien iespējams. Pirms lietošanas bija tikai nerealitāte(ne 24/7), trauksme un nomāktība.
1dien visu izrunā ar ārsti. Dod ziņu, ko viņa teiks.
15.04.2023 17:39 |

Reitings 401
Reģ: 09.08.2022
Iespējams arī jāprecizē diagnoze, no tā arī ārstēšana atkarīga vienalga vai vaina fiziska vai psiholoģiska. Tev šeit tas nav jāraksta, bet vai zini savu F kodu?
16.04.2023 11:17 |

Reitings 47
Renaate301 @ 16.04.2023 11:17
Iespējams arī jāprecizē diagnoze, no tā arī ārstēšana atkarīga vienalga vai vaina fiziska vai psiholoģiska. Tev šeit tas nav jāraksta, bet vai zini savu F kodu?

Nop. Es zinu tikai, ka psihiatrs manu kaiti sauc par “ģeneralizēto trauksmi”. Pirmreizēji neirologs uzstādīja “Panika”. So, nezinu, kas tieši man ir 😄 rīt uzjautāšu psihiatrei
16.04.2023 15:24 |

Patīk
Reitings 11059
Reģ: 01.10.2016
Mimii13 @ 16.04.2023 15:24

Nop. Es zinu tikai, ka psihiatrs manu kaiti sauc par “ģeneralizēto trauksmi”. Pirmreizēji neirologs uzstādīja “Panika”. So, nezinu, kas tieši man ir ? rīt uzjautāšu psihiatrei

Dod ziņu kā tev ar visu veicās. Varbūt kāda meitene ar līdzīgām problēmām kādreiz uzies šo diskusiju
17.04.2023 12:58 |

10 gadi
Reitings 7233
Reģ: 05.08.2013
Paklau, ir jāsaprot, ka nav tādas maģiskās ripiņas (izņemot extazī) kas Tev dos rezultātu.
17.04.2023 13:03 |

Reitings 47
yay @ 17.04.2023 13:03
Paklau, ir jāsaprot, ka nav tādas maģiskās ripiņas (izņemot extazī) kas Tev dos rezultātu.

Jā, tas ir skaidrs. Bet still uzskatu, ka AD ne visos gadījumos der..
17.04.2023 14:20 |

Reitings 2669
Reģ: 11.10.2022
es vienreiz tadu kludu izdariju,ka saku lietot AD arprats,ceru,ka muzam tada stulbiba prata neienaks...man no vinam radas tadi blakusefekti,ka meginaju taiist pasnavibu,ka darzenis biju palikusi
pamegini labak Baha ziedus
17.04.2023 14:23 |

Reitings 47
pepija @ 17.04.2023 14:23
es vienreiz tadu kludu izdariju,ka saku lietot AD arprats,ceru,ka muzam tada stulbiba prata neienaks...man no vinam radas tadi blakusefekti,ka meginaju taiist pasnavibu,ka darzenis biju palikusi
pamegini labak Baha ziedus

Redz.. ne tikai man tās zāles neiet 😃 arī līda galvā suicidālas domas, jo tā nebija dzīve. Eksistēšana. Sliktākais periods pa maniem 25g.
Tgd 4 dienas bez AD. Ir gan fiziski gan psihiski atcelšanas sindroma simptomi, bet esmu tuvāk sev pašai, nekā bija pie AD lietošanas…
17.04.2023 14:46 |

Reitings 47
Sveiki, meitenes! Esmu atpakaļ ar jaunumiem, ceru, ka mans stāsts šeit kādreiz kādai palīdzēs!
Tātad biju pie psihiatres Lienas Jorenas MFD "Pārdaugava" un pirmais, ko teikšu - tas ir pirmais ārsts, kas painteresējās par manu veselību kopumā - mugura, galva, ginekoloģija, hormoni, utt utt. Par manu dzīvesveidu, par attiecībām ar vīru, par stresu darbā, utt. Pēc tādas parunāšanās, ļoti patīkamas (sieviete tiešām ļoti laba), un uzklausot manas sūdzības, ārste teica, ka izskatās pēc izdegšanas sindroma, kas šādi sevi parādīja.
Otrais, man beidzot nozīmēja EEG, sprandas rentgenu un magnētisko rezonansi galvai. Akd, beidzot kāds ārsts izdomāja paskatīties, kas notiek galvā..
So, šodien devos pie ģā pēc nosūtījumiem, 4dien došos uz rentgenu un pie neirologa uz konsultāciju par magnētisko rezonansi. Uz nākamo nedēļu pieteicos EEG.
Par medikamentiem. Ārste paskaidroja, ka iepriekšējie AD nebija pareizi izrakstīti un nekompetenti ārsti neizdomāja vispār paskaidrot kā lietot AD. Sākts uzreiz ar terapeitisko devu, kas izprovocēja stipru simptomu saasināšanos. Izrakstīja man jaunus AD - Brintellix. Esot ar vismazāk blaknēm, bet diezgan dārgi (uz veselību gan neekonomējam, meitenes!). Paskaidroja shēmu, kā "ieiet" zālēs. Tiesa, šobrīd vēl uzgaidīšu līdz izvadās Elify no organisma un skatīšos pēc pašsajūtas, vai lietošu AD atkal. Šobrīd jūtos labāk, nekā iepriekšējos 2 mēn.. tpc gaidīšu.
Plusā izrakstīja valokardīnu un lexotanil visādam gadījumam, ja uznāk panikas lēkme. Valokardīnu uz nakti 30 pilieni - šodien gulēju tik labi, ka pilnīgi prieks un laime. Sen nejutos tik labi no rīta :))
Diagnoze - neirostenija, izdegšanas sindroms. F48.0
18.04.2023 11:02 |

10 gadi
Reitings 126
Reģ: 12.04.2013
Es jums nosūtīju Privātu ziņu!
06.09.2023 14:54 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!