Mūsdienu jaunieši

Reitings 1427
Reģ: 19.07.2019
Vai jums arī liekas, ka mūsdienu jaunieši ir vājāki kā iepriekšējās paaudzes gan fiziski, gan garīgi? Man ir 25+ gadi un neviļus, ejot pa ielu, ievēroju, ka gan meitenes, gan īpaši puiši liekas vārgi, kalsni. Kad es mācījos skolā liela daļa jauniešu bija stalti, trenēti, spēcīgi, regulāri nodarbojās ar sportu. Protams, arī tad un tagad ir izņēmumi.
Un emocionālajā plānā ir līdzīgi. Bieži sociālajos tīklos redzu vai nu video, vai tamlīdzīgas ziņas par to, ka pasaule ir nežēlīga, rodas emocionālās traumas (vai arī tās jau ir no bērnības), kas pāraug depresijā. Piemēram, vecāki nedrīkst pacelt balsi, pajokot vai izjokot bērnu, jo tad taču viņam radīsies trauma un būs jāiet pie psihologa. Bet no otras puses rodas arī visatļautība, jo daudziem ir tikai tiesības, bet nav pienākumu.
Protams, ir forši, ka cilvēki sāk rūpēties par sevi, domā par savu mentālo veselību, bet reizēm liekas, ka tas ir pārspīlēti, jo gandrīz vai katrs strīds, pāridarījums rada traumu.
Zinu, ka izklausos pēc vecas tantes, kura burkšķ par mūsdienu jaunatni. :D
Nesanāca skaisti pateikt savas domas, bet iteresanti paklausīties arī citu viedokli.
29.03.2023 23:16 |

Reitings 3222
Reģ: 06.07.2022
Likās ļoti interesants diskusijas temats, līdz druscīt palasīju ko te pārējie raksta un kur jau šī tēma ir aizgājusi. Kārtējo reizi pārliecinos, ka apspriest un diskutēt reti kurš māk. Daudziem uzreiz velk uz kašķi, ja viedokļi nesakrīt.
Mani ļoti uzrunāja autores teikums - daudziem ir tikai tiesības, bet nav pienākumu.
Es pat piekrītu.
Protams, ka paaudzes atšķiras. Mainās dzīvesveids, dzīvesstils, utt., protams arī katras paaudzes darbs ir padarīt pasauli labāku un vieglāk dzīvojamu saviem pēcnācējiem. Pirms 100 gadiem puisim (vīrietim) bija jābūt spēcīgam, ar prasmēm un ar galvu, lai ģimene izdzīvotu, tagad dzīve uz to vairs nespiež. Mūsu vecāku un vecvecāku paaudzē puiši gāja armijā, tie kas dzīvoja laukos visu dzīvi bija darījuši vīriešu lauku darbus, viņiem vecāki mācīja vīriešu prasmes. Tādēļ arī visi bija spēcīgi, tādēļ arī saviem tēviem un vectēviem varam paprasīt salabot jebko un zinam, ka viņi zinās.
Tas pats arī ar sievietēm. Mūsu mammām un vecmammām mācīja šūt, adīt, ēst gatavot, un citas sieviešu prasmes. Visas zināja, kad kas dārzā jāsēj un kad un kā jāmarinē, utt. Tagadējai sieviešu paaudzei šīs prasmes nav nepieciešamas.
Ir pamainījušās vērtības. Ir pamainījies dzīvesstils un dzīves vieglums. Viss tagad ir viegli iegūstams. Katrs fokusējas uz sevi. Dzīvē dara to, kas pašam interesē.
Plus vēl protams sociālie mediji, informācijas pārpilnība. Viss tas spēlē lomu.
Un atgriežoties pie tā, ka visiem ir tiesības, bet nav pienākumu. Tā ir. Mūsdienās daudzi bērni paši neuzskata, ka viņiem būtu kādi pienākumi. Bet toties jūtas ''entitled'' uz savām tiesībām.
Es nesaku, ka viss šis ir slikti. Tas ir labi, ka paaudzēm ejot dzīve kļūst vieglāka, bet šad tad liekas, ka viss iet greizi.
30.03.2023 22:57 |

Reitings 706
Reģ: 04.05.2015
mazaskudra @ 30.03.2023 22:57
Likās ļoti interesants diskusijas temats, līdz druscīt palasīju ko te pārējie raksta un kur jau šī tēma ir aizgājusi. Kārtējo reizi pārliecinos, ka apspriest un diskutēt reti kurš māk. Daudziem uzreiz velk uz kašķi, ja viedokļi nesakrīt.
Mani ļoti uzrunāja autores teikums - daudziem ir tikai tiesības, bet nav pienākumu.
Es pat piekrītu.
Protams, ka paaudzes atšķiras. Mainās dzīvesveids, dzīvesstils, utt., protams arī katras paaudzes darbs ir padarīt pasauli labāku un vieglāk dzīvojamu saviem pēcnācējiem. Pirms 100 gadiem puisim (vīrietim) bija jābūt spēcīgam, ar prasmēm un ar galvu, lai ģimene izdzīvotu, tagad dzīve uz to vairs nespiež. Mūsu vecāku un vecvecāku paaudzē puiši gāja armijā, tie kas dzīvoja laukos visu dzīvi bija darījuši vīriešu lauku darbus, viņiem vecāki mācīja vīriešu prasmes. Tādēļ arī visi bija spēcīgi, tādēļ arī saviem tēviem un vectēviem varam paprasīt salabot jebko un zinam, ka viņi zinās.
Tas pats arī ar sievietēm. Mūsu mammām un vecmammām mācīja šūt, adīt, ēst gatavot, un citas sieviešu prasmes. Visas zināja, kad kas dārzā jāsēj un kad un kā jāmarinē, utt. Tagadējai sieviešu paaudzei šīs prasmes nav nepieciešamas.
Ir pamainījušās vērtības. Ir pamainījies dzīvesstils un dzīves vieglums. Viss tagad ir viegli iegūstams. Katrs fokusējas uz sevi. Dzīvē dara to, kas pašam interesē.
Plus vēl protams sociālie mediji, informācijas pārpilnība. Viss tas spēlē lomu.
Un atgriežoties pie tā, ka visiem ir tiesības, bet nav pienākumu. Tā ir. Mūsdienās daudzi bērni paši neuzskata, ka viņiem būtu kādi pienākumi. Bet toties jūtas ''entitled'' uz savām tiesībām.
Es nesaku, ka viss šis ir slikti. Tas ir labi, ka paaudzēm ejot dzīve kļūst vieglāka, bet šad tad liekas, ka viss iet greizi.

Par prasmju nepieciešamību. Protams, tik daudziem cilvēkiem, kā agrāk, tas viss nav vajadzīgs, bet tomēr, neiztikt arī bez spēcīgiem vīriešiem, jo kurš tad strādās kautvai tajā pašā gaterī, mežā, celtniecībā, auto servisā utml. Bez tādām profesijām mums nevienam ērtības arī nebūtu. Ar sievietēm līdzīgi, ēst gatavot jau nu kautcik vajag mācēt, arī bez zinošām dārzniecēm vai slaucējām gluži neiztikt. Bet protams mūsdienās tā ir katra izvēle, laukos par laiki ir tāpat jaunieši, kam arī šādas lietas interesē.
30.03.2023 23:11 |

Reitings 3222
Forelee @ 30.03.2023 23:11

Par prasmju nepieciešamību. Protams, tik daudziem cilvēkiem, kā agrāk, tas viss nav vajadzīgs, bet tomēr, neiztikt arī bez spēcīgiem vīriešiem, jo kurš tad strādās kautvai tajā pašā gaterī, mežā, celtniecībā, auto servisā utml. Bez tādām profesijām mums nevienam ērtības arī nebūtu. Ar sievietēm līdzīgi, ēst gatavot jau nu kautcik vajag mācēt, arī bez zinošām dārzniecēm vai slaucējām gluži neiztikt. Bet protams mūsdienās tā ir katra izvēle, laukos par laiki ir tāpat jaunieši, kam arī šādas lietas interesē.

Nu protams, nesaku jau, ka visi galīgi bez prasmēm palikuši un, ka nevienam neinteresē vairs tās ''parastās'' lietas. (nezinu kā savādāk vienā vārdā nosaukt). Katram savs.
Es piemēram, nāku no lauku puses un man tas, ka meitene māk sašūt cauru zeķi un tas, ka puisis zin ko darīt ar pilošu krānu, šķiet pašsaprotami. Ikdienas lietas. Sadzīviskas mājas prasmes.
Bet pārvācoties uz Rīgu es sapratu, ka ļoti daudzi šādas lietas nemāk. Bija tāds takā kultūršoks.
Mans spilgtākais moments, bija, kad esot mašīnā ar 3 puišiem, bedrē pārsita vienu riepu un izrādās neviens no šiem čaļiem nemāk riepu nomainīt. Visi vecāki par mani (uz to laiku visiem ap 23-24) un man čiksei no laukiem bija jāstāsta ko darīt. Un beigās vēl neviens neko darīt negribēja, jo baidījās drēbes nosmērēt. Vot vīrieši, ne? :D
Tas nenoliedzami ir labi, ka mūsdienās vairs nav ikdienas nepieciešamības zināt visu par visu. Bet es domāju, ka vecāki šur tur arī tomēr šauj griezi ar to, ka nemāca vairs pilnībā neko.
30.03.2023 23:25 |

Reitings 706
Reģ: 04.05.2015
mazaskudra @ 30.03.2023 23:25

Nu protams, nesaku jau, ka visi galīgi bez prasmēm palikuši un, ka nevienam neinteresē vairs tās ''parastās'' lietas. (nezinu kā savādāk vienā vārdā nosaukt). Katram savs.
Es piemēram, nāku no lauku puses un man tas, ka meitene māk sašūt cauru zeķi un tas, ka puisis zin ko darīt ar pilošu krānu, šķiet pašsaprotami. Ikdienas lietas. Sadzīviskas mājas prasmes.
Bet pārvācoties uz Rīgu es sapratu, ka ļoti daudzi šādas lietas nemāk. Bija tāds takā kultūršoks.
Mans spilgtākais moments, bija, kad esot mašīnā ar 3 puišiem, bedrē pārsita vienu riepu un izrādās neviens no šiem čaļiem nemāk riepu nomainīt. Visi vecāki par mani (uz to laiku visiem ap 23-24) un man čiksei no laukiem bija jāstāsta ko darīt. Un beigās vēl neviens neko darīt negribēja, jo baidījās drēbes nosmērēt. Vot vīrieši, ne? :D
Tas nenoliedzami ir labi, ka mūsdienās vairs nav ikdienas nepieciešamības zināt visu par visu. Bet es domāju, ka vecāki šur tur arī tomēr šauj griezi ar to, ka nemāca vairs pilnībā neko.

nu tiešām vīrieši 😅
Ir ir oa traku nemācīt neko no lietām, ar kurām 90% iespēja, ka nākotnē nāksies saskarties. Es zinu 14 gadīgu meiteni, kurai mamma pilnīgi visu sagatabo priekš skolas - drēbes, somu sakrāmē, maizītes vai salātus pagatavo. Un arī mājās notiek līdzīgi. Tā meitene reāli nemāk pilnīgi neko, jo mamma izdara visu un arī baidās kautko meitai dot, jo var tak virtuvē apdedzināties, iegriezt ar nazi.
30.03.2023 23:58 |

Reitings 3222
Forelee @ 30.03.2023 23:58

nu tiešām vīrieši ?
Ir ir oa traku nemācīt neko no lietām, ar kurām 90% iespēja, ka nākotnē nāksies saskarties. Es zinu 14 gadīgu meiteni, kurai mamma pilnīgi visu sagatabo priekš skolas - drēbes, somu sakrāmē, maizītes vai salātus pagatavo. Un arī mājās notiek līdzīgi. Tā meitene reāli nemāk pilnīgi neko, jo mamma izdara visu un arī baidās kautko meitai dot, jo var tak virtuvē apdedzināties, iegriezt ar nazi.

Nu redz. Un pagatavot sev ēst, kaut vai pašas parastākās lietas katram būtu jāmāk. Neiet runa pat tikai par sievietēm un nevajag arī būt nekādam pavāram.
Starp maniem bijušajiem ir arī viens vīrišķis (tagad 33 gadi), kurš vēl joprojām nemāk pat pelmeņus uzvārīt. Vai uzcept viņus. No sākuma nepamanīju, ka nemāk neko ēst taisīt, jo man patīk gatavot un visu laiku to darīju, vienreiz pajautāju, lai uzcep pelmeņus kamēr esmu dušā un beigās sanāca apdeguši un sasaluši pelmeņi kopā. Reāli wtf :D Pieaudzis vīrietis un izrādās nekad dzīvē nav sev PILNĪGI NEKO ēst taisījis. Un tā ir vēl joprojām.
Takā jau kādu laiku vecāki atpaliek ar vienkāršu, elementāru prasmju iemācīšanu. Pat mācīt nevajag ir tikai jāatļauj kaut kas pašiem darīt, gan iemācīsies.
Un godīgi sakot, nu jau būdama savā vēsturē šādu ''tirliņu'' apkārtnē, es kūstu kad redzu, ka vīrietis māk kaut ko arī darīt :D
31.03.2023 00:29 |

Autorizēts lietotājsPatīk
Reitings 2134
Reģ: 02.01.2022
mazaskudra @ 30.03.2023 23:25

Ir ļoti liela atšķirība starp lauku puikām un pilsētas puikām. Tam pilsētniekam visbiežāk nav tēvs, kurš vago kartupeļus un paņem to sīko līdzi, jo zināšana jānodod mantojumā. Pilsētas puikam tas tētis visbiežāk mašīnu sataisīt aizved uz servisu. Tapēc arī neko nezin.
31.03.2023 06:11 |

Reitings 1952
Reģ: 25.01.2023
.Eksperte. @ 31.03.2023 06:11

Ir ļoti liela atšķirība starp lauku puikām un pilsētas puikām. Tam pilsētniekam visbiežāk nav tēvs, kurš vago kartupeļus un paņem to sīko līdzi, jo zināšana jānodod mantojumā. Pilsētas puikam tas tētis visbiežāk mašīnu sataisīt aizved uz servisu. Tapēc arī neko nezin.
mes dzivojam pilsetā,virs dzivojas pa servisu, un sikie puikas jau no 2 gadi ir pazīstami ar mašīnām, vasaras melnu muti dzivojas pa turieni(protams pieskatīti) 6gadnieks pec skaņas zin ar kādam mašīnām tetis brauc un viņa draugi😁man tādu ausi,kas atpazist neredzot mašinu ,kas brauc.ir braukuši lidzi pec detaļām, zin ,ka tētis amīšus maina savējai un kā riepu noskrūvēt😁kā smejos no pamperiem mehaniķi būs😁
31.03.2023 06:59 |

Autorizēts lietotājsPatīk
Reitings 2134
Reģ: 02.01.2022
Kenty @ 31.03.2023 06:59
mes dzivojam pilsetā,virs dzivojas pa servisu, un sikie puikas jau no 2 gadi ir pazīstami ar mašīnām, vasaras melnu muti dzivojas pa turieni(protams pieskatīti) 6gadnieks pec skaņas zin ar kādam mašīnām tetis brauc un viņa draugi?man tādu ausi,kas atpazist neredzot mašinu ,kas brauc.ir braukuši lidzi pec detaļām, zin ,ka tētis amīšus maina savējai un kā riepu noskrūvēt?kā smejos no pamperiem mehaniķi būs?

Es saprotu, ka tavējam tas ir reāls darbs. Es runāju par puikām, kam mamma pavāre, tētis IT speciālists, opītis un omīte veci, lasa rīta avīzi.
31.03.2023 07:23 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits