Mūsdienu jaunieši

Reitings 1427
Reģ: 19.07.2019
Vai jums arī liekas, ka mūsdienu jaunieši ir vājāki kā iepriekšējās paaudzes gan fiziski, gan garīgi? Man ir 25+ gadi un neviļus, ejot pa ielu, ievēroju, ka gan meitenes, gan īpaši puiši liekas vārgi, kalsni. Kad es mācījos skolā liela daļa jauniešu bija stalti, trenēti, spēcīgi, regulāri nodarbojās ar sportu. Protams, arī tad un tagad ir izņēmumi.
Un emocionālajā plānā ir līdzīgi. Bieži sociālajos tīklos redzu vai nu video, vai tamlīdzīgas ziņas par to, ka pasaule ir nežēlīga, rodas emocionālās traumas (vai arī tās jau ir no bērnības), kas pāraug depresijā. Piemēram, vecāki nedrīkst pacelt balsi, pajokot vai izjokot bērnu, jo tad taču viņam radīsies trauma un būs jāiet pie psihologa. Bet no otras puses rodas arī visatļautība, jo daudziem ir tikai tiesības, bet nav pienākumu.
Protams, ir forši, ka cilvēki sāk rūpēties par sevi, domā par savu mentālo veselību, bet reizēm liekas, ka tas ir pārspīlēti, jo gandrīz vai katrs strīds, pāridarījums rada traumu.
Zinu, ka izklausos pēc vecas tantes, kura burkšķ par mūsdienu jaunatni. :D
Nesanāca skaisti pateikt savas domas, bet iteresanti paklausīties arī citu viedokli.
29.03.2023 23:16 |

Reitings 3520
Reģ: 23.01.2022
greece @ 30.03.2023 09:18
Protams, ka tā ir. Man nav bērnu, bet cik dzirdu no apkārtējiem, bērni vairs neko nedrīkst darīt paši. Uz skolu viens pats iet nedrīskt (es gāju jau pirmajā klasē, kad iemācījos ceļu), no skolas viens pats nākt mājās nedrīkst, mājās viens pats palikt nedrīkst, ārā viens pats apkārt skraidīt nedrīkst, utt. Protams, ka ar tādu audzināšanu būs psiholoģiska atpalicība, salīdzinot ar iepriekšējām paaudzēm, jo tu neko nedrīksti darīt pats, viss ir ''pārāk bīstami'' un labāk pagaidīt mammu. Bērnam ilgi neveidojas nekāda patstāvības sajūta.

Tu tagad runā par bērniem līdz 8 gadu vecumam. Un tāds noteikums ir jau sen. Vienīgais, šobrīd to ievēro vairāk.
30.03.2023 09:45 |

10 gadi
Reitings 1088
Reģ: 25.04.2010
Man liekas, ka tad, kad es biju pusaudze un gāju skolā, man un citiem klasesbiedriem bija vismaz kaut kāds respekts pret skolotājiem un vecākiem. Pat tiem, kas bija it kā huligāni, bija robežas, kuras viņi tomēr nepārkāpa. Tagad pusaudžiem vispār nav nekāda respekta ne pret vienu. Man šķiet, par skolotāju tagad vispār ir ļoti grūti būt, jo neko tādiem huligāniem nevar izdarīt - kko aizrāda, tad vnk ņirdz pretī un bļauj par savām tiesībām.
Un šobrīd man arī liekas, ka jaunieši ir daudz, daudz nežēlīgāki. Apsmiešana ir bijusi vienmēr, diemžēl, bet šobrīd ir gadījumi, kuri šokē. Turklāt, tagad var visu iebāzt soc.tīklos un turpināt ņirgāties par kādu vēl ilgi, ilgi.
30.03.2023 10:11 |

10 gadiPatīk
Reitings 4938
Reģ: 31.10.2010
YaeMiko @ 30.03.2023 09:17

Un kad tu gāji skolā nebija šitā? Es nomainīju 2 skolas un visas bija huligāni. Tas bija 10 gadu atpakaļ vidusskolā kad mācījos bija puiši grupa kura gāja dauzīt pieturas, pirka narkotikas, stundu laikā dedzināja papīru ar šķiltavām, regulārai taisīja "strelkas/rubakus" skolas mežiņā, izsmēja tantiņas uz ielas. Un tas vēl bija normālākais, jo iepriekšējā lauku skolā zēni smērēja kakas uz sienām. Skolotāji, mammas, sociālie pedagogi neko izdarīt nevarēja. Mammas pat teica ka atņem telefonus, bet ko tu 15-16 gadīgam izdarīsi?Sauca policiju uz skolu un tur jau bija skaidrs kas ar laiku būs. Tā ir visas paaudzēs.
Bet kā jau katrai paaudzei tad arī mūsu patīk to visu novelt uz kaut ko. Izskatās ka tagad tas ir telefons un internets. Mana vecmamma teica ka mūsu paaudze ir tik neganta jo skatās televizoru pārāk daudz un par maz strādā. ?

Nu tas jau atkal ir audzināšanas jautājums. Neviens bērns nepiedzimst par huligānu. Bērni tādi nepiedzimst, bet gan kļūst. Un vislielāko ieguldījumu tajā, par kādu pusaudzi bērns izaug, ieliek ģimene un konkrēti vecāki. Ja bērns ir mežonis un huligāns, tad gandrīz vienmēr kājas šādai uzvedībai aug tieši mājās.
Tā ir vēl viena lieta, ko bieži var novērot - kad bērns/pusaudzis savāra sūdus, gadās vecāki, kuri mīl savu atbildību novelt uz visiem - skolotājiem, policiju, valdību, dajebko, tikai ne paši uz sevi.
30.03.2023 10:15 |

10 gadi
Reitings 6409
Reģ: 21.07.2009
Manā skolas laikā īsti nebija jēdzieni - mobings, bosings u.c. Protams, klasēs notika apcelšanas, jokošanās u.c., bet tad neviens nerunāja par mentālās veselības problēmām jauniešiem u.tml.
Mans novērojums, ka bieži vecāki grib izaudzināt istabas stādiņu, un nedaudz pieaugot, bērns īsti nesaprot ko darīt. Pāraprūpē.
Un no sporta viedokļa - man šķiet, ka nu jau sāk parādīties paaudze, kas nemāk elementāru sportu. Atbrīvojums atbrīvojuma galā, lielam % bez jebkāda pamatojuma. Bērni vairs nemāk mest kūleņus, neprot noskriet apli stadionā. Vot, tas ir slikti!
30.03.2023 10:18 |

Reitings 1033
Reģ: 27.02.2022
Minelūše @ 30.03.2023 10:15

Nu tas jau atkal ir audzināšanas jautājums. Neviens bērns nepiedzimst par huligānu. Bērni tādi nepiedzimst, bet gan kļūst. Un vislielāko ieguldījumu tajā, par kādu pusaudzi bērns izaug, ieliek ģimene un konkrēti vecāki. Ja bērns ir mežonis un huligāns, tad gandrīz vienmēr kājas šādai uzvedībai aug tieši mājās.
Tā ir vēl viena lieta, ko bieži var novērot - kad bērns/pusaudzis savāra sūdus, gadās vecāki, kuri mīl savu atbildību novelt uz visiem - skolotājiem, policiju, valdību, dajebko, tikai ne paši uz sevi.

Tieši 3 puiši no tās 5 bērnu grupas līdz 7 klasei mācījās ļoti labi. Nebija aizrādījumu, no vidusmēra ģimenēm . Bet tad kaut kas mainījās. Grūti teikt kas. Un kā mātei pāraudzināt 15 gadīgu puisi? Sist? Atņemt telefonu? Kad šis mātes/tēvus izsauca uz skolu tad viņi tā arī pateica ka nezin ko darīt, ka ir bezspēcīgi. Samaksāja tos zaudējumus skolai, strostēja, bet tas turpinājās. Sūtīja uz kaut kādu darba nometni vasarā, pēc tam atbrauca un darīja vēl vairāk sūdu. Bet pie psihologa gan neviens neveda. Varbūt tiem puišiem bija/ir kaut kādi traucējumi, bet vieglāk ir novelt vainu uz to ka visa jaunatne tāda un vecāki vainīgi.
30.03.2023 10:24 |

Reitings 752
Reģ: 03.01.2023
Tieši 3 puiši no tās 5 bērnu grupas līdz 7 klasei mācījās ļoti labi. Nebija aizrādījumu, no vidusmēra ģimenēm . Bet tad kaut kas mainījās. Grūti teikt kas. Un kā mātei pāraudzināt 15 gadīgu puisi?

Ja tā tiešām bija, gan jau hormoni tajā vecumā nospēlēja lomu. Labi audzināts bērns nepārvērtīsies vienas dienas laikā arī tāda iemesla dēļ. Tas, ka bērns labi mācās, nenozīmē, ka viņš ir labi audzināts. Labai uzvedībai var teikt ir divi galvenie iemesli - labs raksturs vai arī bailes kaut ko izdarīt ne tā un saskarties ar sekām. Hormoni var pamainīt otro, bet ne pirmo. Respektīvi, ja neaudzināji 5 gadu vecumā, tad jā, 15 gados jau būs ļoti grūti pāraudzināt, ja ne neiespējami.
30.03.2023 10:37 |

Reitings 1847
Reģ: 26.03.2020
Ja tu domā, ka pie mums ir traki, tad citās valstīs, kā, piemēram, ASV ir vispār klaunu pasaule. Tas viss, kas notiek, kā cilvēki uzvedās, kā viņi domā un kāda it viņu "vērību skala" nav nejaušība, tas viss ir taisīts ļoti apzināti un ar konkrētu mērķi, tas viss ir sociālās inženierijas sekas. Kaut vai ja mēs paskatamies uz populārajām mob aplikācijām un kāds saturs tur figurē, tad ātri paliek skaidrs, ka viss, kas tiek piedāvāts publikai ir, lai demoralizētu psihi, padarītu slinkākus, tupākus, sagrozīta izpratne par to, kas ir pareizi un kas nē utt. Piemēram tiktok and youtube shorti drausmīgi čakrē cilvēka koncentrācijas spējas. Daudz cilvēki, kuri aizraujās ar šīm aplikācijām pat nevar noskatīties 1 min garu video, jo tas esot "par garu". Piemēram, ķīnā so aplikāciju saturs ir pilnīgi savādāks, nekā, kas mums ir pieejams, intresanti kāpēc? Viss kas notiek ir loti labi izskaidrojms - jo tupāka sabiedrība, jo vieglāk kontrolējama, simple as that. Es vienmēr esmu uzskatījis, ka internets ir nodarījis lielāku ļaunumu, nekā labumu, ja mēs uz to skatāmies globālajā līmenī. Ar katru nākamo paudzi būs ar vien trakāk. Bija viena sena intervija ar kgb aģentu, kurā viņš teica, lai izskalotu smadzenes vienai paaudzei ir vajadzīgi apmēram 15 gadi, un izskatās, ka tas nemaz nav tik tālu no patiesības.
30.03.2023 10:51 |

Reitings 254
Reģ: 10.01.2023
Nesen runāju ar vienu sporta skolotāju, viņš teica, ka fiziskā situācija ar jauniešiem esot katastrofāla. Salīdzinoši, kā bija agrāk un tagad, fizisko spēju līmenis esot drastiski krities. Un valsts šo kritumu vēl sekmējot, jo, ja kādreiz, lai sportā nopelnītu augstu vērtējumu, bija jāiekļaujas noteiktās kritēriju normās, tagad pietiekot, ka tu vispār vienkārši izdari, vienalga cik ātri vai pareizi.
Savukārt mans novērojums, ka vairums jaunie čaļi ir ļoti tievi, bet daudz garāki kā agrāk, savukārt meitenes krietni apaļākas. Vēl tas, ka daļa vairs nemāk sakarīgi izteikties un pamatot savu viedokli, kaut ko zem deguna murmina riņķī apkārt, nevis konkrēti un skaidri pasaka, kas par lietu.
30.03.2023 11:04 |

Reitings 933
Reģ: 25.09.2017
Es domāju, ka pat mana ome bērnībā un jaunībā no vecākiem cilvēkiem dzirdēja frāzi "manā laikā tā nebija"😁
Bērnībā un pusaudžu vecumā žuļiki bijām mēs visi, kurš vairāk, kurš mazāk, bet neviens nebija balts un pūkains. Apsmēja mūs un apsmējām mēs😁
Vienīgais, kas man šobrīd liekas nepieņemami ir tas, ka skolēni vairs neciena skolotājus vai pasniedzējus. Bet tā ir izglītības sistēmas vai kas jau tos noteikumus skolām izdomā, problēma. Ok, es nesaku, ka sist ar lineālu pa pirkstiem bija normāli, taču uzskatu, ka skolotājs drīkst pacelt toni, ja skolēna uzvedība ir neadekvāta. Taču tagad tie noteikumi ir pataisīti tādi, ka skolēns skolā drīkst uzvesties tā, kā ienāk prātā un viņam par to nekas nebūs. Taču skolotājs par stundas laikā paceltu balss toni norausies no direktores un, iespējams, bērnu vecākiem.
Par mobingu (tagad šis vārds modē)...bija agrāk...vienmēr ir bijis. Tikai tam neviens nepievērsa uzmanību kā kaut kādai lielai problēmai. Tas bija ielikts ailītē "ikdienas bērnu savstarpējās attiecības"😁
Par izskatu...viedoklis man ir, kā jau katram no mums. Ir lietas, kas patīk, ir lietas, kas nepatīk. Principā, tāpat kā vienmēr visos laikos un visās vietās😁
Par garumu...man šķiet, ka tagad bērni ir kļuvuši garāki. It īpaši puiši. Arī vīrs nesen izteicās, ka kādreiz ar savu 1,90m jutās garš, tad tagad jūtas normāls. Un tā arī ir, jo ļoti bieži stāvam, piemēram, rindā pie kases un blakus bariņš ar pusaudžiem, kur visi ir viena auguma vai pat garāki par vīru😁
Vispārīgi runājot, es neuzskatu, ka tagad ir liela atšķirība no kādreizējiem laikiem. Vienkārši tagad daudzām lietām tiek pievērsta uzmanība un iedoti nosaukumi.
30.03.2023 11:27 |

Reitings 970
Reģ: 25.11.2022
Arjan @ 30.03.2023 11:04
Nesen runāju ar vienu sporta skolotāju, viņš teica, ka fiziskā situācija ar jauniešiem esot katastrofāla. Salīdzinoši, kā bija agrāk un tagad, fizisko spēju līmenis esot drastiski krities. Un valsts šo kritumu vēl sekmējot, jo, ja kādreiz, lai sportā nopelnītu augstu vērtējumu, bija jāiekļaujas noteiktās kritēriju normās, tagad pietiekot, ka tu vispār vienkārši izdari, vienalga cik ātri vai pareizi.
Savukārt mans novērojums, ka vairums jaunie čaļi ir ļoti tievi, bet daudz garāki kā agrāk, savukārt meitenes krietni apaļākas. Vēl tas, ka daļa vairs nemāk sakarīgi izteikties un pamatot savu viedokli, kaut ko zem deguna murmina riņķī apkārt, nevis konkrēti un skaidri pasaka, kas par lietu.

Es teiktu, ka tas atkarīgs no paša sporta skolotāja, un ne visi jaunieši ir vienā maisā bāžami. Pati esmu vidusskolniece un, piemēram, manā klasē ir gan sportiskie, kas dara visu un kustās stundu laikā, gan nesportiskie, kas sēž malā. Ir pieredze ar vairākiem sporta skolotājiem - ir tādi, kuri ieliks 10, ja vispār atnāksi uz stundu un apskriesi vienu apli ap manēžu un tādi, kuri ieliks 10, ja izdarīsi visu prasīto ideāli un vēl labāk. Mums joprojām ir kritēriji atzīmju noteikšanai, tikai katrs skolotājs tos ņem vērā individuāli. Esam Valsts ģimnāzija pēc jaunās kompetenču pieejas. Katram ir savas intereses ārpus sporta stundām - citi sporto, citi zīmē, kas arī man šķiet saprotami. Zinu tādus, kam riebjas sporta stundas, un nav vēlmes tur neko darīt, bet ārpus tām kaut vai dodas garās pastaigās, un ir kustībā. Bet par viedokļa izteikšanu piekrītu. Ir grūtības. Kaut vai to pierāda tas, ka eksāmenos skolēnus visvairāk satrauc tieši mutvārdu daļa. Ja skolotāji ļautu vairāk izteikties tas palīdzētu. No manas pieredzes mācību stundās izsakās lielākoties tikai skolotāji, skolēni klausās, kas tīri loģiski neveicina nekādu mutisku viedokļa izpausmes prasmi.
30.03.2023 11:37 |

Reitings 254
Reģ: 10.01.2023
piparcuca @ 30.03.2023 11:37

Es teiktu, ka tas atkarīgs no paša sporta skolotāja, un ne visi jaunieši ir vienā maisā bāžami. Pati esmu vidusskolniece un, piemēram, manā klasē ir gan sportiskie, kas dara visu un kustās stundu laikā, gan nesportiskie, kas sēž malā. Ir pieredze ar vairākiem sporta skolotājiem - ir tādi, kuri ieliks 10, ja vispār atnāksi uz stundu un apskriesi vienu apli ap manēžu un tādi, kuri ieliks 10, ja izdarīsi visu prasīto ideāli un vēl labāk. Mums joprojām ir kritēriji atzīmju noteikšanai, tikai katrs skolotājs tos ņem vērā individuāli. Esam Valsts ģimnāzija pēc jaunās kompetenču pieejas. Katram ir savas intereses ārpus sporta stundām - citi sporto, citi zīmē, kas arī man šķiet saprotami. Zinu tādus, kam riebjas sporta stundas, un nav vēlmes tur neko darīt, bet ārpus tām kaut vai dodas garās pastaigās, un ir kustībā. Bet par viedokļa izteikšanu piekrītu. Ir grūtības. Kaut vai to pierāda tas, ka eksāmenos skolēnus visvairāk satrauc tieši mutvārdu daļa. Ja skolotāji ļautu vairāk izteikties tas palīdzētu. No manas pieredzes mācību stundās izsakās lielākoties tikai skolotāji, skolēni klausās, kas tīri loģiski neveicina nekādu mutisku viedokļa izpausmes prasmi.

Savā ziņā var piekrist, katram skolotājam vērtēšana un pieeja atšķiras, taču vadlīnijas jau visiem vienādas, ko nosaka valsts izglītības sistēma.
Nav runa par to, ka nav VISPĀR sportisku jauniešu, protams ir, bet skatījums ir uz jauniešu kopumu kā tādu, salīdzinot, kāds tas bija agrāk un tagad.
Arī par skolotāja ļaušanu vairāk izteikties skolēniem, tas noteikti savu labumu dotu, bet nav arī tā, ka agrāk skolēni to vien stundās darīja, tāpat 90% runāja skolotājs. Drīzāk visa sāls ir tajā, ka agrāk mēs visi pēc skolas gājām laukā, dzenājām bumbu, velo, runājāmies, bija visādas aktivitātes, mēs nevarējām piezvanīt, bet nācās runāties ar draugu senčiem, lai dabūtu čomus ārā utt., tā teikt, bija daudz vairāk gan fiziskās aktivitātes, gan reāla komunikācija. Tagad lielākā daļa sēž ieurbušies telefonos, skatās muļķības tok tokos un komunicē virtuāli, tāpēc arī konkrētās iemaņas nav attīstījušās.
30.03.2023 12:06 |

Reitings 970
Reģ: 25.11.2022
Arjan @ 30.03.2023 12:06

Savā ziņā var piekrist, katram skolotājam vērtēšana un pieeja atšķiras, taču vadlīnijas jau visiem vienādas, ko nosaka valsts izglītības sistēma.
Nav runa par to, ka nav VISPĀR sportisku jauniešu, protams ir, bet skatījums ir uz jauniešu kopumu kā tādu, salīdzinot, kāds tas bija agrāk un tagad.
Arī par skolotāja ļaušanu vairāk izteikties skolēniem, tas noteikti savu labumu dotu, bet nav arī tā, ka agrāk skolēni to vien stundās darīja, tāpat 90% runāja skolotājs. Drīzāk visa sāls ir tajā, ka agrāk mēs visi pēc skolas gājām laukā, dzenājām bumbu, velo, runājāmies, bija visādas aktivitātes, mēs nevarējām piezvanīt, bet nācās runāties ar draugu senčiem, lai dabūtu čomus ārā utt., tā teikt, bija daudz vairāk gan fiziskās aktivitātes, gan reāla komunikācija. Tagad lielākā daļa sēž ieurbušies telefonos, skatās muļķības tok tokos un komunicē virtuāli, tāpēc arī konkrētās iemaņas nav attīstījušās.

Domāju, ka aktivitātēm pēc stundām tomēr arī patraucē skola, vismaz vecākajām klasēm, jo stundu ir daudz un uzdotā vēl vairāk. Ir nogurums, kuru vienkārši ir grūti pārvarēt pie tāda apjoma, bet situācijas, protams, ir dažādas. Mani vairāk biedē pamatskolas skolēni, jo tie pat starpbrīžos ir ieurbušies telefonos, neko neredzot sev apkārt, ja iziet ar draugiem ārā tapat kaut kur spaida tos telefonus. Tā ir reāla problēma.
30.03.2023 12:10 |

Reitings 730
Reģ: 07.09.2018
Nu tas, ka garīgi/mentāli vājāki, tā tas točna ir. Reāli pie katra sīkuma sāk vaimanāt. Un bez "filtriem" arī nemāk dzīvot. Nemāk būt patiesi. Nedod Dievs, izies no mājas neuzkrāsojies! 😱 Es jau nesaku, ka nevajag vispār. Uz īpašiem gadījumiem jau var. Bet nu tā, ka ikdienā...
Man ir īpaši "smieklīgi" skatīties uz tiem, kam viss ir slikti un nepatīk šis, nepatīk tas, šis neder, tas neder; #visidaramanpāri kustība, jo viņi laikam nekad neiedomājas, ka kādam citam vienmēr var būt sliktāk kā viņam pašam. Es nesaku, ka vairs nedrīkst dažreiz žēloties un būt bēdīgs, ja kaut kas nesanāk, tikai tāpēc, ka citiem ir vēl trakāk, bet nu pārspīlēt arī nevajag. Man, piemēram, tas palīdz. Man arī ir grūtības un problēmas (gan veselībā, gan dzīvē vispār), bet tikko kā es sāku parāk daudz par to domāt, es sev atgādinu, ka man jābūt pateicīgam par to, kas man ir, nevis kā man nav. Jo kaut kur pasaulē ir cilvēks, kas nespēj runāt. Kaut kur ir cilvēks, kas nespēj staigāt. Nespēj normāli uzņemt barību, nav roku, kāju, galu galā. Akli, kurli un vēl, un vēl. Arī bez naudas un badā. Un tā mēs varam turpināt un turpināt. Tāpēc es apzinos, ka man: "jā, ir grūti, bet citam tajā pašā laikā ir vēl smagāk, tāpēc jāsaņemas un jādzīvo tālāk."
Bet nu kopumā ņemot - jā, mūsdienu jaunieši ir izlaidušies. Un sociālie tīkli lielākoties nenāk par labu.
Es jau kuro reizi pateicos Dievam, ka piedzimu tādā laikā, kad nebija ne interneta, ne skārienjutīgo telefonu, nekā no tā visa. Tātad kādus 10 gadus es biju pasargāts no tiem visiem mēsliem.
Es jau nesaku, ka internets jau noklusējumā ir slikts. Nē. Ja to prot izmantot jēgpilni, tad viss ir kārtībā. Bet ja ir viegli ietekmējams cilvēks un viņš sēž internetā gandrīz visu laiku, tad ir reāli bēdīgi.
30.03.2023 14:33 |

Reitings 143
Reģ: 31.10.2022
Es gan novēroju, ka mūsdienu pusaudži un jaunieši ir krietni gudrāki un ar atvērtāku domāšanu kā iepriekšējās paaudzes. Tepat kāda rauc degunu par "mīkstmiešiem", ka redz meitenēm jāizskatās "tā", bet "zēniem" tā. Riktīgi iesūnojusi domāšana. Nekur un nevienam nav jāizskatās pēc noteikta standartiņa. Un mūsdienu jaunatne to ļoti labi jau saprot, pareizi dara.
30.03.2023 14:33 |

Reitings 730
Tigeriene @ 30.03.2023 14:33
Nu tas, ka garīgi/mentāli vājāki, tā tas točna ir. Reāli pie katra sīkuma sāk vaimanāt. Un bez "filtriem" arī nemāk dzīvot. Nemāk būt patiesi. Nedod Dievs, izies no mājas neuzkrāsojies! ? Es jau nesaku, ka nevajag vispār. Uz īpašiem gadījumiem jau var. Bet nu tā, ka ikdienā...
Man ir īpaši "smieklīgi" skatīties uz tiem, kam viss ir slikti un nepatīk šis, nepatīk tas, šis neder, tas neder; #visidaramanpāri kustība, jo viņi laikam nekad neiedomājas, ka kādam citam vienmēr var būt sliktāk kā viņam pašam. Es nesaku, ka vairs nedrīkst dažreiz žēloties un būt bēdīgs, ja kaut kas nesanāk, tikai tāpēc, ka citiem ir vēl trakāk, bet nu pārspīlēt arī nevajag. Man, piemēram, tas palīdz. Man arī ir grūtības un problēmas (gan veselībā, gan dzīvē vispār), bet tikko kā es sāku parāk daudz par to domāt, es sev atgādinu, ka man jābūt pateicīgam par to, kas man ir, nevis kā man nav. Jo kaut kur pasaulē ir cilvēks, kas nespēj runāt. Kaut kur ir cilvēks, kas nespēj staigāt. Nespēj normāli uzņemt barību, nav roku, kāju, galu galā. Akli, kurli un vēl, un vēl. Arī bez naudas un badā. Un tā mēs varam turpināt un turpināt. Tāpēc es apzinos, ka man: "jā, ir grūti, bet citam tajā pašā laikā ir vēl smagāk, tāpēc jāsaņemas un jādzīvo tālāk."
Bet nu kopumā ņemot - jā, mūsdienu jaunieši ir izlaidušies. Un sociālie tīkli lielākoties nenāk par labu.
Es jau kuro reizi pateicos Dievam, ka piedzimu tādā laikā, kad nebija ne interneta, ne skārienjutīgo telefonu, nekā no tā visa. Tātad kādus 10 gadus es biju pasargāts no tiem visiem mēsliem.
Es jau nesaku, ka internets jau noklusējumā ir slikts. Nē. Ja to prot izmantot jēgpilni, tad viss ir kārtībā. Bet ja ir viegli ietekmējams cilvēks un viņš sēž internetā gandrīz visu laiku, tad ir reāli bēdīgi.

Un es nesaku, ka beigu beigās arī neesmu ievilkts interneta viltīgajās "ķetnās". Esmu. Esmu iekritis arī. Bet vismaz tas notika 11 gados, nevis 6-7, kā tagad. Bērni mūsdienās jau šādos vecumos izmanto sociālos tīklus. Tāpēc mans personīgais veidoklis ir tāds, ka internetu un viedtālruni ne ātrāk par 16 gadiem. Jā, izklausās ļooooooti nežēlīgi, bet diemžēl tas viss ir pārāk bīstami.
30.03.2023 14:35 |

Reitings 1847
Tepat kāda rauc degunu par "mīkstmiešiem", ka redz meitenēm jāizskatās "tā", bet "zēniem" tā. Riktīgi iesūnojusi domāšana. Nekur un nevienam nav jāizskatās pēc noteikta standartiņa.

Vispār ir gan! Sievietēm ir jāizskatās pēc sievietēm un vīriešim ir jaizskatās pēc vīriešiem. Tieši šāda domāšana kā tev un līdzīgi domājošie ir daļa no problēmas, kāpēc mēs esam, tur kur esam.
30.03.2023 14:43 |

Reitings 143
Reģ: 31.10.2022
GhostGG @ 30.03.2023 14:43

Vispār ir gan! Sievietēm ir jāizskatās pēc sievietēm un vīriešim ir jaizskatās pēc vīriešiem. Tieši šāda domāšana kā tev un līdzīgi domājošie ir daļa no problēmas, kāpēc mēs esam, tur kur esam.

Nē, nav gan, tieši tāpēc mēs arī esam tādā pakaļā, kamēr citur ārzemēs jaunieši aug daudz laimīgāki, jo viņiem nav tādu "tev vajag tā, tev vajag šitā". Latvija vispār ir topa augšgalā mobingā un pajauta sev, kāpēc. Tieši tāpēc, ka tādas kā tu pārlieku uzspiež sev un citiem sekot kaut kādam bulšitam, kurš vispār itin neko nenozīmē. Un pēc tam tādas traumētas traumē savus bērnus, tie savukārt, traumē citus. Bet labi, ka tagad tas jau samazinās un tādas kā tu kļūst mazāk. Veselāka paaudze aug.
30.03.2023 14:46 |

10 gadi
Reitings 5450
Reģ: 29.01.2009
GhostGG @ 30.03.2023 14:43

✅👍
30.03.2023 14:48 |

Reitings 1847
Nē, nav gan, tieši tāpēc mēs arī esam tādā pakaļā, kamēr citur ārzemēs jaunieši aug daudz laimīgāki

O tiešām? :D acīmredzot esi slikti pētījusi, cik zinu LV jauniši ar nažiem nestaigā apkārt un nedursta cilvēkus un ar ak47 pa skolām arī nešaudās. Pie mums vēl salīdzinoši ir mierīgi, bet uz degradāciju tāpat lēnām ejam.
30.03.2023 14:51 |

Reitings 730
melna_aronija @ 30.03.2023 10:11
Man liekas, ka tad, kad es biju pusaudze un gāju skolā, man un citiem klasesbiedriem bija vismaz kaut kāds respekts pret skolotājiem un vecākiem. Pat tiem, kas bija it kā huligāni, bija robežas, kuras viņi tomēr nepārkāpa. Tagad pusaudžiem vispār nav nekāda respekta ne pret vienu. Man šķiet, par skolotāju tagad vispār ir ļoti grūti būt, jo neko tādiem huligāniem nevar izdarīt - kko aizrāda, tad vnk ņirdz pretī un bļauj par savām tiesībām.
Un šobrīd man arī liekas, ka jaunieši ir daudz, daudz nežēlīgāki. Apsmiešana ir bijusi vienmēr, diemžēl, bet šobrīd ir gadījumi, kuri šokē. Turklāt, tagad var visu iebāzt soc.tīklos un turpināt ņirgāties par kādu vēl ilgi, ilgi.

JĀAAA. ŠIS. Tiktoks kļuvis par ņirgu vietu. Apsmej citādākos. Nesen tviterī bija ielikts gadījums, kad mātes bērnu klasesbiedri apsmej tiktokā (ieliek video ar bildēm vai pašu video, un tad izņirdz). Vājprāts! Labi, ka "manā laikā" vēl tāds tiktoks nebija. Bija tikai musically, kas bija pavisam nekaitīgs. Patiesībā, ja tā godīgi, man ļoti pietrūkst musically. Tagad, par ko tā saucamais musically ir pārvērties, ir drausmas! Protams, ir tur arī labas lietas, bet nu tik pat daudz, ja ne vairāk, ir arī stulbības. Un bēdīgākais ir tas, ka absolūti lielākā daļa lietotāju nav lietojuši šo aplikāciju musically laikos. Tātad viņi zina tikai tiktoku un viss. Man žēl to cilvēku.
30.03.2023 14:55 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits