Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

toksiskais internets

 
Reitings 63
Reģ: 03.06.2015
Jums nav sajūta, ka internets ir kļuvis toksisks?
Pirms dažiem mēnešiem pamanīju, ka man vairs īsti nepatīk mana dzīve. Domāju, kāpēc, jo agrāk tādas problēmas nebija. Un galvā skan tikai interneta balsis - tas ir sūds, tas arī sūds, viss sūds!
Kādreiz lasīju, ka dažiem vīriešiem sākas depresija, jo viņus visu laiku vālē ar feminisma retoriku, kādi vīrieši ir briesmīgi un nekam nederīgi. Toreiz domāju - vienkārši ignorējiet feministes, kur problēma! Bet tagad man pašai šī problēma, jo tagad jau daudzi vīrieši dod pretī feministēm un tā kārtīgi nodirš sievietes. Un ar laiku vienkārši sāc justies slikti par to, ka esi sieviete.
Tas pats ar pārējām tēmām.
Nesen gribēju uzinstalēt Linux un tajā saistībā atradu vienu forumu par tehnoloģijām. Un tur arī - Linux sūds, Windows sūds, iOS sūds, visas klaviatūras sūds, visi datori sūds, viss sūds... Nē nu ir arī vērtīga info tur, tāpēc turpināju forumu lasīt, gribēju vienkārši ignorēt šos pārējos komentārus, bet jo ilgāk lasi, jo vairāk viņi iegraužas smadzenēs un nogalina prieku par pilnīgi visu.
Sekoju dažādiem podkāstiem par zinātni, ekonomiku, kultūru, un ne jau nu tur viss tiktu visu laiku nodirsts, bet ar regularitāti parādās šāda stila komentāri, un arī ar laiku ieēdas smadzenēs.
Visspilgtākais šāds piemērs noteikti bija kovids, kad daudzi pārtrauca lasīt ziņas vispār. Atceros, viena draudzene jau kādā otrajā kovida mēnesī teica, ka vairs mentāli nevar izturēt. Toreiz es viņu vēl nesapratu. Pati izvilku kādu gadu. Tad ļoti spilgti to sajutu - no rīta piecelies, viss forši, saulīte spīd, ielej garšīgu kafiju, atver internetu un uzreiz pa tevi vālē - VISS KATASTROFĀLI SLIKTI!!! un sāc justies vienkārši briesmīgi. Tad es arī pārtraucu lasīt ziņas.
Kāda ir jūsu pieredze ar interneta toksiskumu?
20.03.2023 08:52 |
 
Reitings 6840
Reģ: 13.04.2022
Viss atkarīgs no tā kādu burbuli mēs sev apkārt izveidojam :)
Jā, bez dumiem komentāriem un spiedošām ziņām īsti nekā, bet uz komentāriem skatos ĻOTI kritiski, un lasu tos tikai tad, ja man ir stabils viedoklis šajā jautājumā, un komentāri tikai tā - izklaidei. Par ziņām runājot, viss vienkārši - nelasu, vai ja tomēr uznāk vēlme, tad lasu ārzemju presi, mūsējā ir ļoti tendencioza, vienveidīga un tie skaļi virsraksti... twitterī arī esmu nomutējusi vairākus atslēgas vārdus, kas man ir apnikuši un par ko nevēlos lasīt. tiktokā - tieši tas pats, mans feed ir tikai smieklīgi dzīvnieki, smieklīgi skeči, receptes un filmas.
20.03.2023 10:04 |
 
Reitings 1847
Reģ: 26.03.2020
Bet internets vienmēr ir bijis toksisks. Tas jau nav tikai pēdējo gadu laikā parādījies. Bet es arī neteiktu, ka viss ir tik slikti, varbūt tu apmeklē nepareizās vietnes, kur tas vairāk izpaužās.
Ja runājam par sociālajiem tīkliem, ziņām, nu tādas populārākas vietnes, tad loğiski, ka tu redzi tikai to slikto, jo šo visu vietņu galvanais uzdevums un mērķis kā tāds ir radīt toksisku vidi, likt justies par savu dzīvi slikti, likt justies skumji utt. Ne velti ir daudz pētījumos atklājies, ka tie kas turās pa gabalu no populāro interneta vietņu, tie jūtas laimīgāki un depresijas līmenis šo cilvēku vidū ir stipri mazāks nekā tiem, kas dienu dienā apmeklē šos portālus.
Runājos par trako feminismu, tad tā ir atsevišķa cilvēku grupa, kuru vispār nevajag ņemt galvă un uztvert nopietni. Kā mēs zinām un kā dzīvē tas ir pierādījies, tad viss šis feminisms ir tikai tad, kad dzīvē viss ir labi un nav mazāko problēmu, bet tikko dzīvē parādās tiešām nopietnas huiņas, tad feminisms izzūd kā nebijis, kā piemēram, kad sākas karš. Ukrainā feminisms nav un nevienu protestu par vienlīdzību neesmu vēl redzējis, par to, ka vīriešiem jāpaliek, bet sievietes var braukt prom. Tā kā, kā jau teicu, tad tad kad viss ir ok cilvēki aiz neko darīt izdomā visādas lietas, kā saka - tad kad sunim nav ko darīt, viņš sev olas laiza.
20.03.2023 10:07 |
 
Reitings 1033
Reģ: 27.02.2022
Internets vienkārši paver veidus kā/kur/kad izpaust savas domas. Agrāk nebija interneta bet tā pat visi klačojās cits citam aiz muguras, lasīja dzelteno presi utt. Vienkārši mainījies izpausmes veids.
Apple un Android atbalstītāju kašķi bija pirms interneta forumiem. Un par gaumes lietām jebkurā sfērā vienmēr būs tādi kuriem patīk kas cits un nespēj izteikt savu viedokli argumentēti tāpēc saka ka ir sūds.
Paskaties uz to pašu butterfly diskusiju šeit. 😂 Cilvēki pat neiedomājas ka didi ir cilvēks un noliek viņu ar tādiem vārdiem. Poh jo internets.
Kā saka chill vai ja tās tev ļoti traucē un rada psiholoģiskas problēmas tad ej pie speciālista.
20.03.2023 10:34 |
 
Reitings 63
Reģ: 03.06.2015
Bet internets vienmēr ir bijis toksisks.

Tā nu gan nav. Sākotnēji vispār internets bija pieejams ļoti šauram cilvēku lokam, tad vairāk akadēmiskiem cilvēkiem par to bija interese, visai nūģīgs pasākums tas viss bija. Toksisks internets kļuva pēc kāda 2010. gada, kad tas kļuva ērts un interesants masām, kā dēļ korporācijas atklāja, cik tas var būt ienesīgi.
Cik daudzi tiešām labi, informatīvi kanāli un blogi tagad tiek banoti, jo skaitās "kontroversāli" un korporācijas tur nevar izvietot reklāmu. Nu nebija agrāk šādi, tas ir tieši pēdējo gadu trends. Un tas veicina to, ka cilvēki abās pusēs kļūst toksiskāki, radikalizējas, un nepārtraukti nodirš viens otru un "ļauno pasauli". Gribi tajā visā nosvērtu materiālu atrast - vēlu veiksmi...
Runājos par trako feminismu, tad tā ir atsevišķa cilvēku grupa, kuru vispār nevajag ņemt galvă un uztvert nopietni.

Tev tiešām tā šķiet? Man šķiet, ja es lasu meinstrīmu, tur vienmēr būs feministiska gaušanās par to, cik sievietēm dzīvē viss slikti, visi viņas diskriminē un ienīst un būt sievietei ir vienkārši briesmīgi! Latvijas internetā tas daudz mazāk izlplatīti, bet es pārsvarā lasu ārzemju. Labi, tad ejam palasīt nemeinstrīmu - mūsdienu sievietes palaistuves, tukšpaurainas, utt. Es nevaru no visas šīs retorikas aizbēgt, viena vai otra, bet tā ir visur. Citi to saka atklātāk un rupjāk, citi daudz pieklājīgāk, bet tā doma jau apakšā viena un tā pati.
ja tās tev ļoti traucē un rada psiholoģiskas problēmas tad ej pie speciālista.

Šādus komentārus es arī pieskaitu pie interneta toksiskuma -uzreiz esi psihiski slima! Nē, cilvēki agrāk viens ar otru šādi nerunāja, ne reālajā dzīvē, ne arī internetā. Tas tieši pēdējos gados sāk visu pārņemt, ka vari teikt pilnīgi jebko, kas ienāk prātā.
20.03.2023 10:47 |
 
Reitings 1033
Reģ: 27.02.2022
Šādus komentārus es arī pieskaitu pie interneta toksiskuma -uzreiz esi psihiski slima! Nē, cilvēki agrāk viens ar otru šādi nerunāja, ne reālajā dzīvē, ne arī internetā. Tas tieši pēdējos gados sāk visu pārņemt, ka vari teikt pilnīgi jebko, kas ienāk prātā

Lasot atbildes rodas sajūta ka vienkārši ir problēmas ar jebkāda veida kritikas vai negatīva viedokļa uztveri. Es arī patērēju daudz ārzemju medijus kur runā par feminismu, sievietēm musulmaņu valstīs, bet protu atšķirt ka uz mums sievietēm Latvijā pagaidām tas neattiecas.
Neteicu ka esi psiholoģiski slima, neuzstadiju diagnozi. Vienkārši ieteicu ja rodas problēma ej pie speciālista. Ko tu īsti gribi lai visi saka internets ir slikts un visiem jāmainās? Lai runājām kā vecās omes - mūsu laikos internets tāds nebija, gen z un boomeri visu sabojā? 😂
20.03.2023 11:50 |
 
Reitings 701
Reģ: 04.05.2015
Man galīgi nav šāda problēma, galvā nekas tāds neiesēžas, kam pati nepiekrītu. Ir protams komentāri, konkrētās tēmās, kam prasās nikno sejiņu uzlikt, bet pat tādas nelieku, un baigi neiespringstu, par manuprāt, stulbiem cilvēkiem. Ziņas utml arī nelasu, tikai ja kautkas konkrēts interesē. Pirms covid baigi nelasīju, un tajā laikā vispār lielāko daļu no tiem nobloķēju, jo besija, ka vienīgais, ko redz ir covid covid.
20.03.2023 12:23 |
 
Reitings 701
Reģ: 04.05.2015
Un par to, ka kautko citi sauc par sūdu, lai taču sauc, ja man pašai patīk un ērti ar to "sūdu" tad, nesaprotu kur problēma.
20.03.2023 12:25 |
 
Reitings 63
Reģ: 03.06.2015
YaeMiko @ 20.03.2023 11:50

Lasot atbildes rodas sajūta ka vienkārši ir problēmas ar jebkāda veida kritikas vai negatīva viedokļa uztveri. Es arī patērēju daudz ārzemju medijus kur runā par feminismu, sievietēm musulmaņu valstīs, bet protu atšķirt ka uz mums sievietēm Latvijā pagaidām tas neattiecas.
Neteicu ka esi psiholoģiski slima, neuzstadiju diagnozi. Vienkārši ieteicu ja rodas problēma ej pie speciālista. Ko tu īsti gribi lai visi saka internets ir slikts un visiem jāmainās? Lai runājām kā vecās omes - mūsu laikos internets tāds nebija, gen z un boomeri visu sabojā? ?

Tēmā rakstīju, ka gribu uzzināt, kāda ir citu cilvēku pieredze ar pašreizējo atmosfēru internetā. Tavi komentāri arī atspoguļo to, par ko runāju, minot nebeidzamo negatīvismu. Piemēram, viss tiek uztverts maksimāli personiski - ko tu vispār gribi taisot šādu tēmu, tev jāaiziet pie speciālista, tev ir problēmas ar uztveri! Protams, daži šādi komentāri ir sīkums, bet es runāju par to, ka internets kļūst pārpildīts ar emociju izgāšanu, jo īpaši nevietā. Un lai gan tu apgalvo, ka tev internetā viss ir ļoti forši, tava reakcija man liek domāt, ka tevi tas negatīvisms ietekmē tieši tāpat kā visus pārējos - tu tikai esi no tiem cilvēkiem, kas šo ietekmi uz sevi neapzinās un līdz ar to arī nemēģina sevī kontrolēt.
20.03.2023 12:58 |
 
Reitings 6002
Reģ: 17.03.2023
Internets vienmēr ir bijis diezgan toksisks, un melu pilns, pēc savas būtības tā ir masveida psihoze, te ir pilns ar anonīmiem lietotājiem, kas mēģina izgāzt savu žulti un neapmierinātību ar dzīvi un vienmēr atradīs veidu ka nodirst visu un viss viņiem būs slikti. Ka arī tā ir sava veida aizbēgšana no realitātes, šeit var justies krietni drošāk un brīvāk, ko nevar atļauties reāla dzīvē. Bet neskatoties uz to, arī internetā var atrast daudz ko pozitīvu un izglītojošu, galvenais turpināt meklēt, internets arī ir milzu iespējas, galvenais tikai spēt to visu pareizi izmantot.
Un par feministēm viņas vispār nevajag uztvert nopietni, tāda sajūta, ka cilvēkiem vienkārši nav ko darīt un viņi atrada savu veidu, ka izklaidēties. Nekā, tāda kā feminisms nav, tas dzīvo tikai kolektīva prāta, kas ir izgudrots.
20.03.2023 14:40 |
 
Reitings 714
Reģ: 04.01.2023
Sorry, bet man liekas smieklīgi tie vispārinājumi “internets ir toksisks”. Mēs katrs esam atbildīgi par saturu, ko patērējam. Ja jūti, ka negatīvas ziņas tevi slikti ietekmē, tad vai nu jālasa tās mazāk, vai jāmēģina strādāt ar sevi, lai tas tevi personīgi tik ļoti neietekmētu.
Es neteiktu, ka pats internets ir toksisks. Internets ir internets, tas ir saziņas, informācijas iegūšanas rīks. Tie ir cilvēki, kas vairāk atļaujas parādīt savu neglīto un negatīvo pusi, jo, piemēram, anonīmā forumā ir vieglāk izgāzt savu žulti, lai gan dzīvē neko tādu otram neatļautos pateikt. Protams, ka kopš interneta pirmssākumiem informācijas apjoms ir neskaitāmas reizes palielinājies, tā ir kļuvusi daudz pieejamāka, tāpat ir palielinājies lietotāju skaits (un lielāks skaits ar anonīmajiem dirsējiem) un loģiski, ka tāpēc liekas, ka viss ir tikai sliktāk. Īstenībā jau nekas tā īsti nav mainījies, mums tikai ir pieejams arvien vairāk informācijas.
Manuprāt, galvenā savu nervu šūnu saglabāšanas atslēga ir balansā. Jāmāk noķert tas brīdis, kad negatīvā ir par daudz un jāmāk no tā “aiziet”. Vienalga, vai tas būtu vienkārši aizvērt ziņu portālu vai izslēgt datoru/izdzēst app no mobilā. Bet globāli, manuprāt, internets ir lielisks informācijas iegūšanas un domubiedru atrašanas rīks.
20.03.2023 16:56 |
 
Reitings 1318
Reģ: 11.01.2023
nē nu jā @ 20.03.2023 16:56
Sorry, bet man liekas smieklīgi tie vispārinājumi “internets ir toksisks”. Mēs katrs esam atbildīgi par saturu, ko patērējam. Ja jūti, ka negatīvas ziņas tevi slikti ietekmē, tad vai nu jālasa tās mazāk, vai jāmēģina strādāt ar sevi, lai tas tevi personīgi tik ļoti neietekmētu.
Es neteiktu, ka pats internets ir toksisks. Internets ir internets, tas ir saziņas, informācijas iegūšanas rīks. Tie ir cilvēki, kas vairāk atļaujas parādīt savu neglīto un negatīvo pusi, jo, piemēram, anonīmā forumā ir vieglāk izgāzt savu žulti, lai gan dzīvē neko tādu otram neatļautos pateikt. Protams, ka kopš interneta pirmssākumiem informācijas apjoms ir neskaitāmas reizes palielinājies, tā ir kļuvusi daudz pieejamāka, tāpat ir palielinājies lietotāju skaits (un lielāks skaits ar anonīmajiem dirsējiem) un loģiski, ka tāpēc liekas, ka viss ir tikai sliktāk. Īstenībā jau nekas tā īsti nav mainījies, mums tikai ir pieejams arvien vairāk informācijas.
Manuprāt, galvenā savu nervu šūnu saglabāšanas atslēga ir balansā. Jāmāk noķert tas brīdis, kad negatīvā ir par daudz un jāmāk no tā “aiziet”. Vienalga, vai tas būtu vienkārši aizvērt ziņu portālu vai izslēgt datoru/izdzēst app no mobilā. Bet globāli, manuprāt, internets ir lielisks informācijas iegūšanas un domubiedru atrašanas rīks.

Es domāju, ka šeit ir pietiekami daudz cilvēku, kas tomēr varētu un atļautos dzīvē, kādam pateikt, visu negatīvo ko domā. Nav tā ka šeit sēž tikai "mīkstie "kas nespēj klātienē paust savu kritiku un viedokli.👍
Lamāšanās anonīmā forumā nenozīmē, to ka dzīvē nevarētu to pašu acīs pateikt.
21.03.2023 01:04 |
 
Reitings 1318
Reģ: 11.01.2023
sakuraszarins @ 20.03.2023 14:40
Internets vienmēr ir bijis diezgan toksisks, un melu pilns, pēc savas būtības tā ir masveida psihoze, te ir pilns ar anonīmiem lietotājiem, kas mēģina izgāzt savu žulti un neapmierinātību ar dzīvi un vienmēr atradīs veidu ka nodirst visu un viss viņiem būs slikti. Ka arī tā ir sava veida aizbēgšana no realitātes, šeit var justies krietni drošāk un brīvāk, ko nevar atļauties reāla dzīvē. Bet neskatoties uz to, arī internetā var atrast daudz ko pozitīvu un izglītojošu, galvenais turpināt meklēt, internets arī ir milzu iespējas, galvenais tikai spēt to visu pareizi izmantot.
Un par feministēm viņas vispār nevajag uztvert nopietni, tāda sajūta, ka cilvēkiem vienkārši nav ko darīt un viņi atrada savu veidu, ka izklaidēties. Nekā, tāda kā feminisms nav, tas dzīvo tikai kolektīva prāta, kas ir izgudrots.

Es domāju, ka daudzus cilvēkus kurus sastopam savā dzīvē nav vērts uztvert nopietni un celt uz kautkāda pjedestāla, vērtēt parāk augsti. Kā piemēram slavenības un influencerus. Tie tāpat ir cilvēki. Ar saviem mīnusiem un vājībām.
Jā, piekrītu, šim viedoklim, daudz kas ir izgudrots, kas pastāv cilvēku prātos, bet nav ar faktiem pierādāms. Kas pastāvētu arpuss tiem.
21.03.2023 01:11 |
 
Reitings 714
Reģ: 04.01.2023
Beverly Hilza @ 21.03.2023 01:04

Es domāju, ka šeit ir pietiekami daudz cilvēku, kas tomēr varētu un atļautos dzīvē, kādam pateikt, visu negatīvo ko domā. Nav tā ka šeit sēž tikai "mīkstie "kas nespēj klātienē paust savu kritiku un viedokli.?
Lamāšanās anonīmā forumā nenozīmē, to ka dzīvē nevarētu to pašu acīs pateikt.

Nerunāju par pilnīgi visiem, bet ir pietiekami liela daļa cilvēku, kas internetā izpaužas daudz vairāk nekā dzīvē.
21.03.2023 08:01 |
 
Reitings 63
Reģ: 03.06.2015
Beverly Hilza @ 21.03.2023 01:04

Es domāju, ka šeit ir pietiekami daudz cilvēku, kas tomēr varētu un atļautos dzīvē, kādam pateikt, visu negatīvo ko domā. Nav tā ka šeit sēž tikai "mīkstie "kas nespēj klātienē paust savu kritiku un viedokli.?
Lamāšanās anonīmā forumā nenozīmē, to ka dzīvē nevarētu to pašu acīs pateikt.

Tam es piekrītu, anonimitātes laiki ir pagājuši. Tagad daudzi ar vārdu, uzvārdu un hi-res bildi profilā var rakstīt visu, kas ienāk prātā, pat tādos portālos kā twitter, kur sevi identificēt nemaz nav obligāti. Protams, arī facebookā u.tml. Un noteikti ka arī dzīvē nav nekādi saulstariņi.
Es gan ar komentāriem domāju paša satura veidotāja komentārus pa vidu tai galvenajai domai par citu tēmu, ko viņš prezentē savā video vai rakstā. Ne lietotāju komentārus. Lietotāju komentāri ir svarīgi tikai tur, kur tas arī ir viss saturs (kā forumos).
21.03.2023 08:05 |
 
Reitings 155
Reģ: 26.08.2015
Izdzēs Instagram un Facebook, ierobežo ziņu lasīšanu līdz 1x dienā (pēcpusdienā) un dzīves atkal kļūs saulaināka. FB un IG var iegūt tikai mazvērtības kompleksus. Ja Latvijas forumos viss slikti, pārej uz ārzemju.
21.03.2023 12:34 |
 
Reitings 83
Reģ: 26.10.2022
Pilnībā piekrītu autorei ka ziņās un soc tīklos lielāks negatīvo ziņu nekā pozitīvo vai pat neitrāli-informatīvo.
Vēl pretīgāk redzēt kad cilvēki uz citu nelaimi pelna 😬
21.03.2023 15:17 |
 
Reitings 10631
Reģ: 05.03.2020
no ziņu portālu viedokļa negatīvie temati vienmēr ir bijuši tie "ienesīgākie" - lielāka reakcija un publikas iesaiste, vairāk skatījumu, līdz ar to arī vairāk naudiņu var pajautāt no reklāmdevējiem.
21.03.2023 15:30 |
 
Reitings 10631
Reģ: 05.03.2020
atceros, ka šo forumu Didriķi sūdzēja tiesā (tas bija vairākus gadus atpakaļ), algoja juristu, draudēja ar policiju, beigās tomēr laikam neko nepanāca un samierinājās, jo par šo tematu vairs nav runājuši. patiesībā jau šis forums kaut kādā ziņā vairo viņu popularitāti, cik reizes šeit ir lasīts, ka par Elīnu uzzinājuši tieši caur šejieni.
21.03.2023 15:46 |
 
Reitings 10631
Reģ: 05.03.2020
ups, citā diskusijā
21.03.2023 15:57 |
 
10 gadi
Reitings 2568
Reģ: 29.01.2009
Linux - sūds
Nu jā, es te no pagājušās nedēļas gribu nopirkt vienu ierīci, ir tā, ka izmeklējot pa visiem ārzemju un vietējiem veikaliem, ļoti daudz ražotāju, ir kas zināmi, daudz nezināmu. Lasu atsauksmes, beigās, protams, galvenais viedoklis, ka sūds. Lasi nākamo, tas pats. Tiešām tāda nepatīkama piegarša palika, pagaidām esmu iepauzējusi.
Protams, sava tiesa taisnības ir, diezgan daudz nekvalitatīvas preces ir tirgū lietām, kas savulaik gadiem kalpoja.
21.03.2023 16:55 |
 
Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!
   
vairāk  >

Aptauja

 
Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits