Metaforaas @ 01.01.2023 20:28
Ja ? Es kautkur lasīju, ka nevar būt zemak par 7 visos priekšmetos , lai tiktu budžetā.
Man gan šķiet šis apgalvojums diez gan aplams. Laikā, kad pati sniedzu dokumentus augstskolās (nepilni 3 gadi atpakaļ), sekoju līdzi uzņemšanas noteikumiem attiecīgajās programmās. Un lielākajā daļā no man zināmajām programmām, skatās tieši CE rezultātus, un retu reizi kāda attiecīgā priekšmeta gada atzīmi. Nav obligāti jābūt visiem vidusskolā apgūtajiem priekšmetiem virs 7, vēl jo vairāk, nav jākoncentrējas uz skaitļiem, jo budžeta vietas tiek noteiktas konkursa kārtībā - var būt arī tā, ka visiem pretendentiem vidējā ir līdzīga Tavai vai pat zemāka, un
tas nenozīmē, ka tādā gadījumā, kad visiem šis vidējais vērtējums ir zem 7, budžeta vietas tiks atceltas 😄. Ir arī tāda iespēja, ka konkrētajā studiju programmā nemaz netiek aizpildītas līdz galam budžeta vietas, un tas nozīmē, ka visi pretendenti ir tikuši budžetā.
Ja tomēr ir svarīgi mācīties bez maksas, iesaku iečekot arī koledžas, protams, nemāku teikt par visām, bet tās, kas saistītas ar manu sfēru (medicīna), ir tiešām super viegli dabūt valsts apmaksātu budžeta vietu.
Kopumā, iesaku izokšķerēt potenciālās augstkolas/u vai koledžas/u mājaslapas un studiju programmu aprakstus!
P.S. Neviens manu viedokli šeit, protams, neprasīja, bet uz jautājumu "vai, manuprāt, ir vērts Latvijā studēt par maksu?" ir nē, it īpaši šajos laikos, kad viss ir attālināti un mācību kvalitāte iet uz leju.
Lai nu kā, veiksmi un skaidru prātu eksāmenos!