Mellenite @ 04.12.2022 08:23Kā jums šķiet? Vai Latvijā darba vietā tev obligāti var likt izmantot krievu valodu? Man paziņa ir klientu konsultante lielveikalā! Viņa nevēlas izmantot šo valodu, jo ir pret! Taču priekšniece uzstāj ka ir jārunā krievu valodā
Nav pareizi atteikt cilvēkam darba vietu tikai tāpēc, ka viņš nezina krievu valodu. Ceru, ka nākotnē šī tendence iznīks. Valodu zināšanas ir bagātība, bet nav pareiza cilvēku diskriminācija.
YaeMiko @ 04.12.2022 09:04Tas pats jau ir medicīnā. Citas valstīs pie ārsta, ja nesaproti valodu, tad pats vainīgs un meklē tulku. Bet šeit pacients un priekšniecības liek justies vainīgam, ja nezini krievu valodu. Cerams mana un jaunā paaudze šo visu izbeigs.
Es parasti runāju latviski, ja redzu ka galīgi nesaprot, tad stāstu lauzītāja krievu valodā.
Prieks ka Ukraiņi kuri nāk zin vairāk latviešu valodu nekā dažs krievs kurš te dzimis un audzis.
ilze01 @ 04.12.2022 15:54
Apkalpojošajā sfērā prasība zināt valodu, kuru lieto 30-40% valsts iedzīvotāju + liels skaits tūristu no krieviski runājošām valstīm, ir pamatota un nekādā veidā nav kvalificējama kā diskriminācija. Vai darba devējs to prasa vai nē jau ir individuāli.
Man gan šķiet, ka tēma ir par kaut ko citu - valodu prot, taču negrib to lietot. Katram ir savas politiskās pārliecības, un vienmēr var atrast kādu cilvēku grupu, kuriem politikas dēļ kaut ko savā darbā izdarīt sliktāk vai atteikt servisu vispār. Manuprāt, tas ir visai zemiski, un tas var arī būt iemesls no darbinieka atvadīties.
Lapsukins @ 05.12.2022 10:51Kamēr valsts nesāks likt lielus sodus par prasību pēc krievu valodas, tikmēr nekas nemainīsies. Santīmu skaitītāji vienmēr varēs teikt, ka pārdod vairāk, ja runā ar krieviem krieviski. Tā tas ir, bet rezultātā mums ir 100-tiem tūkstoši iedzīvotāju, kas nemaz netaisās mācīties latviešu valodu.
Motherofdragons @ 05.12.2022 08:38Visi ukraiņi, ko man šeit ir nācies sastapt, runā krieviski, bet nerunā angliski. Vairākām ex psrs tautām, it īpaši slāvu, vienojoša joprojām ir krievu valoda, nevis angļu. Kad nākamreiz principa pēc atsakaties runāt krieviski, padomājiet par to, ka jums priekšā var būt ukraiņu bēglis.
Stefania @ 04.12.2022 16:22
Es dzīvoju Somijā un šeit oficiālās valodas ir divas - somu un zviedru. Bet zviedru valodu šeit neprasa nekur. Zviedri tāpat runā angliski, jo somi vienkārši nerunā zviedriski. Ja tu veikalā/ restorānā sāksi runāt zviedriski, tev vienkārši prasīs runāt angliski.
Es pat šeit esmu sastapusi krievus, kas somiem uzstāj runāt krieviski, bet somi viņus pasūta pāris mājas tālāk
Motherofdragons @ 05.12.2022 08:38Visi ukraiņi, ko man šeit ir nācies sastapt, runā krieviski, bet nerunā angliski. Vairākām ex psrs tautām, it īpaši slāvu, vienojoša joprojām ir krievu valoda, nevis angļu. Kad nākamreiz principa pēc atsakaties runāt krieviski, padomājiet par to, ka jums priekšā var būt ukraiņu bēglis.