Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Pirkt/nepirkt īpašumu krīzes situācija?

 
Reitings 9
Reģ: 18.10.2022
Sveikas! Gan jau arī šeit ir kāda kas regulāri apskata ss.lv mājaslapu un sapņo par jaunu īpašumu. Bijām beidzot nolēmuši meklēt lielāku mājvietu. Pa cik lielāki dzīvokļi maksā tikpat bargu naudu kā privātmāja - nolēmām iegādāties privātmāju. Visu uzsākām- mājas apskate/ cenu izdevās nosist uz 20tk , sekoja vērtētājs un bankas līgums. Kad līgums atnāca ar kopējiem % un ikmēneša summu - zosāda pārgāja pār mūsu ķermeņiem ! Dēļ lielā Eiribor šobrīd lielāki% . Summa kamēr nepārdodam savu pirmo īpašumu (2-ist) dzīvokli ir 140tk , pārdodod īpašumu mūsu kredīta summa nokristu uz 85 tk. Ikmēneša maksājums ar lielo Eiribor būtu apmēram 450 eur. Uz diviem tā summa nav liela. Esam sarēķinājuši cik un kā paliek, bet protams saprotam , ka taupīgāk būtu jādzīvo. Tad nu lūk… līgumu noraustijāmies - neparakstījām. Pēc pāris dienām bija piezagusies nožēlas sajūta, jo māja mums ļoti patika. Tā bija tikai desmit gadus veca, silta ļoti , plaša…. Bet tā noraustijāmies. Domājam, nekas pagaidīsim labākus laikus, gan jau pavasari kritis cenas 🤦🏻‍♀️, bet lasot dažādu nekustamo īpašumu speciālistu - nav nemaz gaidāms baigais cenu kritums 🤦🏻‍♀️ tā jau var mūžīgi gaidīt to cenu kritumu, bet vienas ar bērniem mums jau šobrīd ir kā ir :(
Ko jūs darītu? Kopēja naudiņa nav nemaz tik maza mūsu budžetā.
Kredīta maksājums piemēram 450 eur, bet ar abiem brīvie līdzekli pēc kredīta nomaksas 1600eur paliek . Protams tur vēl degviela, partika, apkure (malka ) bērnudārzs/ skola utt - respektīvi ar to naudu jāiztiek !
Ko vēlos no jums? Padalieties ar saviem stāstiem? Tiem kam hipotekārie kredīti , kā tieciet galā? Vai mums vienīgajiem pats sākums liekas tik biedējoši smags, lai parakstītu bankā kredītu? Mums šobrīd ir vēl iespēja to māju iegādāties , jo mājai pircējs nav vēl. Itkā jau viss bija iesākts - vērtētājam jau bijām samaksājuši un visu bankā iesnieguši
18.10.2022 19:48 |
 
10 gadi
Reitings 2594
Reģ: 25.05.2009
pvkd @ 18.10.2022 19:48
Sveikas! Gan jau arī šeit ir kāda kas regulāri apskata ss.lv mājaslapu un sapņo par jaunu īpašumu. Bijām beidzot nolēmuši meklēt lielāku mājvietu. Pa cik lielāki dzīvokļi maksā tikpat bargu naudu kā privātmāja - nolēmām iegādāties privātmāju. Visu uzsākām- mājas apskate/ cenu izdevās nosist uz 20tk , sekoja vērtētājs un bankas līgums. Kad līgums atnāca ar kopējiem % un ikmēneša summu - zosāda pārgāja pār mūsu ķermeņiem ! Dēļ lielā Eiribor šobrīd lielāki% . Summa kamēr nepārdodam savu pirmo īpašumu (2-ist) dzīvokli ir 140tk , pārdodod īpašumu mūsu kredīta summa nokristu uz 85 tk. Ikmēneša maksājums ar lielo Eiribor būtu apmēram 450 eur. Uz diviem tā summa nav liela. Esam sarēķinājuši cik un kā paliek, bet protams saprotam , ka taupīgāk būtu jādzīvo. Tad nu lūk… līgumu noraustijāmies - neparakstījām. Pēc pāris dienām bija piezagusies nožēlas sajūta, jo māja mums ļoti patika. Tā bija tikai desmit gadus veca, silta ļoti , plaša…. Bet tā noraustijāmies. Domājam, nekas pagaidīsim labākus laikus, gan jau pavasari kritis cenas ??‍♀️, bet lasot dažādu nekustamo īpašumu speciālistu - nav nemaz gaidāms baigais cenu kritums ??‍♀️ tā jau var mūžīgi gaidīt to cenu kritumu, bet vienas ar bērniem mums jau šobrīd ir kā ir :(
Ko jūs darītu? Kopēja naudiņa nav nemaz tik maza mūsu budžetā.
Kredīta maksājums piemēram 450 eur, bet ar abiem brīvie līdzekli pēc kredīta nomaksas 1600eur paliek . Protams tur vēl degviela, partika, apkure (malka ) bērnudārzs/ skola utt - respektīvi ar to naudu jāiztiek !
Ko vēlos no jums? Padalieties ar saviem stāstiem? Tiem kam hipotekārie kredīti , kā tieciet galā? Vai mums vienīgajiem pats sākums liekas tik biedējoši smags, lai parakstītu bankā kredītu? Mums šobrīd ir vēl iespēja to māju iegādāties , jo mājai pircējs nav vēl. Itkā jau viss bija iesākts - vērtētājam jau bijām samaksājuši un visu bankā iesnieguši

Angliski ir tāds teiciens "she/he bought too much house and is house poor now". Respektīvi- nopirka māju, ko nevar atļauties un visa nauda aiziet kredīta maksājumos un citos ar māju saistītos izdevumos, līdz ar to neko citu nevar atļauties.
Pāris lietas, par ko vajadzētu padomāt pirms mājas iegādes, lai nav tā, ka tu esi "house poor" iegādājoties nekustamo īpašumu :
1) Neviens nekustamo īpašumu speciālists un vispār neviens cits speciālists tev nevar pateikt, kas notiks ar nekustamo īpašumu tirgu pēc pāris mēnešiem, vai pēc pāris gadiem. Tās visas ir spekulācijas.
2) Ja pērc māju (un tā nav jaunbūve), tad rēķinies ar visādiem papildus izdevumiem, kas var pēkšņi uzrasties. Vai jums būs iespēja uzreiz no kabatas apmaksāt piem. siltuma sūkņa labošanu, ja nu ziemas vidū tas pēkšņi salūzīs?
3) Ja nav iespēja uzreiz no kabatas apmaksāt visus pēkšņos izdevumus, tad vajadzētu, pirms mājas iegādes, padomāt par uzkrājumu izveidošanu negaidītiem izdevumiem. Vismaz 3 mēnešalgu apmērā (kā miniminums), ideālā gadījumā 6 mēnešu apmērā. Šis "emergency" uzkrājums nav domāts tikai negaidītiem izdevumiem, kas saistīti ar māju, bet vispār dzīvē kopumā, ja nu kāds no jums zaudē darbu, mašīna salūzt utt.
Ieteiktu jums salikt savas ģimenes budžetu, lai saprastu, cik tad daudz naudas jums katru mēnesi ienāk, cik iztērējat, kur varat ietaupīt un vai ar to, kas paliek pāri pietiks kredīta apmaksai un neparedzētajiem izdevumiem.
18.10.2022 20:13 |
 
Reitings 291
Reģ: 12.07.2015
Es neticu, ka būs straujš cenu kritums tuvākajā laikā (varbūt vienīgi dzīvokļiem vecajos projektos, jo tiem pieprasījums krītas) un EURIBOR arī neatgriezīsies tuvu nullei vai negatīvs ne dienas, ne mēnešu laikā, cik esmu lasījusi prognozes, 2023. gadā 12M EURIBOR varētu būt ap 1,5, šobrīd ir stabils 2,6, nesen nedaudz nokritās, bet atkal kāpj.
Cik ilgi esi gatava gaidīt? Es tā pirms gadiem 3 gaidīju, gaidīju, bet cenas tikai kāpa, kāpa un nekur nekrīt, tikai kāpj, labākajā gadījumā stāv uz vietas. Beigās nopirkām kā ir, finansiāli varam atļauties, varbūt pēc 3 gadiem būs lētāk, bet neesmu gatava gaidīt :)
18.10.2022 20:15 |
 
10 gadi
Reitings 2669
Reģ: 29.01.2009
šitas baigi vienkārši- vari atļauties, tad pērc. ja šaubies,ka vari- tad noteikti nepērc.
18.10.2022 20:20 |
 
10 gadi
Reitings 307
Reģ: 02.08.2009
Pakonsultējaties ar kādu nekustamo īpašumu aģentu un noskaidrojiet vai tā ir laba cena pret mājas platību/atrašanās vietu/stāvokli, ja laba, tad es ieteiktu ņemt. 140k mūsdienās par labu māju ir laba cena, bet atkarīgs vai tajā vēl kkas ir jāieliek - ja ir, tad vēl jārēķinās ar šīm izmaksām. Kāpēc, manuprāt, jāņem:
1. Domāju, un, cik lasu prognozes, tad liels kritums nekustamo īpašumu jomā nebūs tuvākajos gados (prognozē līdz max 15%) - tpc minēju, lai pakonsultējaties par cenu.
2. Ir opcijas nodrošināties pret nespēju apmaksāt kredītu - bezdarbu apdrošināšana, kredītbrīvdienas, ideāli, ja variet kko iekrāt vai nelielu summu no dzīvokļa pārdošanas (piem., 5k) atstāt sev krājkontā, jo uz visiem kredīta gadiem to nejutīsiet, bet tas būs kaut neliels drošības spilvens.
3. Globāli nekustamo īpašumu cena aug, attiecīgi pēc jau 5 gadiem, šī māja noteikti būs dārgāka un priecāsieties, ka nopirkāt pirms 5 gadiem, kad šāda māja maksās jau 180-200k.
4. Ja galīgi nebūs iespējas maksāt, pārdosiet, norēķināsieties ar banku un nopirksiet sev atkal dzīvokli.
18.10.2022 23:16 |
 
Patīk
Reitings 1739
Reģ: 24.05.2019
No malas skatoties jūsu darījums izskatās saprāta robežās. Jautājums, kāda ir pašreizējā dzīves situācija, laikam esat ērti iekārtojušies lētā dzīvesvietā, ja bail no 450 eur/mēn maksājuma 🙈
Tas, ka māja vienmēr ir izdevumi, gan ir fakts. Augstāks komforta līmenis, bet arī augsts izdevumu līmenis. Galvenais, lai jumta, apkures sistēmas, ūdensapgādes stāvoklis ir labs.
19.10.2022 08:06 |
 
10 gadi
Reitings 2508
Reģ: 21.06.2011
Es domāju, ka cenas baigi nekritīsies pavasarī. No sākuma arī tā likās, bet tieši tagad tās laiž zemāk konkrētiem īpašumiem. Tie kas skatās katru dienu ss.com būs pamanījuši (mēs ar vīru) arī skatāmies.😀
Kur jums māja atrodas? Un cik kvadrāti liela/maza?
Galīgi slikti neizklausās no pirmā acu uzmetiena, bet saprotu raizes.
Iesaku padomāt un sarakstīt excel pa pozīcijām izdevumus!
Vai ir pozīcijas, kas palielinās? Piemeram, ka jābrauc tālāk ar auto, tātad degviela? (Jo iespējams jums no tiem 1600, jau tagad 400 eiro aiziet degvielā-to mēs nezinām). Tas pats par pārtiku-cits tērē uz 4cilvēkiem 220 eiro, cits atkal 400 eiro.
Vai bērni paši tiks uz no skolu? Varbūt būs jādod papildus kabatas nauda transportam, bulciņai, ja dzīvosiet tālāk no ierastās vides un bērnam biežāk nāksies aizkavēties, kādā kafenē.
Cik liels NīN nodoklis?
Būs noteikti jāpļauj zāle, vai jāiegādājas jauna tehnika?
Vai esiet tehniski cilvēki un tiešām ar jumtu, apkures sistēmu viss ir kārtībā?
Cik stabilas ir jūsu darbavietas uz patreizējo ekonomiski nestabilo fonu?
Parēķiniet pa cik malku nāksies pirkt? (Nu tādu kas nav slapja) Varbūt šai sezonai ir jau malkas rezerve?
Par drošības spilvenu pilnīgi piekrītu! Tam ir jābūt jebkurā gadījumā!
Mēs arī skatāmies un štukojam visu laiku kaut ko. Miljons varianti tika apskatīti. Bet izdomājām, ka kredītu neņemsim, jo esam bērniņa gaidībās un vīram darba vieta būvniecībā, bet ziema parasti ir tāda sezona, kura ir klusāka. Arī jauna situācija, ka nezinām kā tas ir, kad pelna viens un kā reāli šī situācija mūs ietekmēs.
Pašlaik par labu lēmām zemes iegādei bez kredīta un tad pamazām piekrāsim un tālāk būs lielāka skaidrība par kredīta ņemšanu celtniecībai. Mūsu lokācijā nebiju privātmāju par sakarīgu cenu un stāvokli, tad nu nav jēgas paņemt remontējamu māju par 60k un remontam vēl 40k. Beigās nospļāvāmies, ka ja nav tad nav. 😁 Lai gan zinu, ka sirds pavasarī atkal lūzīs, ka gribas savā zemes pleķītī apgulties.
19.10.2022 08:52 |
 
Reitings 348
Reģ: 03.08.2022
Māja jau nav tikai hipotēka. Rēķini apsardzi, ūdeni, apdrošināšanu, nodokļus, apkuri, atkritumu izvešanu, elektrību, televīziju un internetu, tad vēl katru mēnesi tomēr kaut kas jāatliek uzkrājumam, tie ir vēl kādi 300-400 eur klāt pie hipotēkas. Es ar tādiem ienākumiem to neuzņemtos.
19.10.2022 09:04 |
 
Reitings 335
Reģ: 29.07.2020
Domāju, ka rudenī, ziemā kritīs cenas un pavasarī, vasarā kāps.
19.10.2022 09:04 |
 
Reitings 508
Reģ: 25.10.2012
Cenas noteikti kritīs, tas ka tagad pat par vecu graustu prasa 7 ādas nav normāla situācija. Saucamajos treknajos gados arī visiem īpašumiem cenas skrēja debesīs, lielākā daļa sagrāba kredītus pa dārgajām cenām, bet pēc tam krīzes laikā citiem īpašumiem cenas nogāzās pat vairāk kā uz pusi, bet paņemtie kredīti jāatmaksā no iegādātās cenas.
Ja var vēl gaidīt, ieteiktu tagad neņemt, krīze neapšaubāmi būs, iespējams vēl daudz dziļāka kā iepriekšējà, jo šoreiz tā ir ne tikai vietējā reģiona, bet vispasaules problēma. Īpašuma tirgus jau manāmi sāk bremzēties, vēl jāpagaida līdz tirgoņi saprot, ka lejputrija beigusies un kosmosa cenas nāksies laist lejā. Vēl jāņem vērā, pirms lien kredītu jūgā, cik stabili ir ienākumi, ieteiktu šai izvērtēšanai pieiet diezgan kritiski, tas, ka šobrīd jums ir darbs, nenozīmē, ka tas tieši tā pat būs 20 vai cik nu turpmākos gadus, sevišķi, vai krīzes laikos to nezaudēsiet, ja sāksies masveida atlaišana, protams, nekas nav 100% stabils, to pierādīja gan iepriekšējā krīze, gan covid laiks, bet banka tad savu maksājumu vienmēr regulāri gribēs.
19.10.2022 11:54 |
 
Reitings 3115
Reģ: 30.11.2021
Manuprāt, viens no svarīgākajiem kritērijiem ir tas, lai kredītmaksājums nebūtu lielāks par iespējamo īres maksu iegādājamam NĪ. Ja tas ir mazāks, tad es nebaidītos, ja lielāks, tad neuzņemtos tādas saistības. Doma tāda, ka, ja visi striķi trūkst, lai NĪ var izīrēt.
19.10.2022 12:10 |
 
10 gadi
Reitings 307
Reģ: 02.08.2009
Aleksandrs @ 19.10.2022 11:54
Cenas noteikti kritīs, tas ka tagad pat par vecu graustu prasa 7 ādas nav normāla situācija. Saucamajos treknajos gados arī visiem īpašumiem cenas skrēja debesīs, lielākā daļa sagrāba kredītus pa dārgajām cenām, bet pēc tam krīzes laikā citiem īpašumiem cenas nogāzās pat vairāk kā uz pusi, bet paņemtie kredīti jāatmaksā no iegādātās cenas.
Ja var vēl gaidīt, ieteiktu tagad neņemt, krīze neapšaubāmi būs, iespējams vēl daudz dziļāka kā iepriekšējà, jo šoreiz tā ir ne tikai vietējā reģiona, bet vispasaules problēma. Īpašuma tirgus jau manāmi sāk bremzēties, vēl jāpagaida līdz tirgoņi saprot, ka lejputrija beigusies un kosmosa cenas nāksies laist lejā. Vēl jāņem vērā, pirms lien kredītu jūgā, cik stabili ir ienākumi, ieteiktu šai izvērtēšanai pieiet diezgan kritiski, tas, ka šobrīd jums ir darbs, nenozīmē, ka tas tieši tā pat būs 20 vai cik nu turpmākos gadus, sevišķi, vai krīzes laikos to nezaudēsiet, ja sāksies masveida atlaišana, protams, nekas nav 100% stabils, to pierādīja gan iepriekšējā krīze, gan covid laiks, bet banka tad savu maksājumu vienmēr regulāri gribēs.

Vai tad iepriekšējā krīze bija lokāla? Nē, nebija. Un iepriekšējā krīzē cenas tik nenormāli nokrita, jo cenas bija nenormāli uzpūstas pirms krīzes, vecajos projektos 2istabniekus pārdeva pa 60-70k latu (ap 100k eiro), kredītus deva visiem, pa labi un pa kreisi, tai skaitā ātros ar nenormālām procentu likmēm. Kopš iepriekšējās krīzes kredītpolitika ir ļoti mainījusies, līdz ar to, cilvēkiem nebūs tik lielu problēmu ar kredītu apmaksu un nevajadzēs ātri realizēt savus īpašumus, kas arī būs par iemeslu lai cenas tik būtiski nekristos.
19.10.2022 13:00 |
 
Reitings 10604
Reģ: 05.03.2020
es domāju, ka krīze noteikti būs. jau tagad ik pa laikam lasu rakstus, ka uzņēmumi veras ciet. tie pārsvarā ir mazie un vidējie uzņēmumi, kuri tirgū nav pirmo gadu. bezdarbs noteikti augs. vēl jau daudzi nav saņēmuši ziemas rēķinus (tieši uzņēmumiem, kas nav top 200 pēc elektrības patēriņa, nekādi atvieglojumi energoresursu krīzē nav paredzēti, kā tas ir mājsaimniecībām).
19.10.2022 13:12 |
 
Autorizēts lietotājsPatīk
Reitings 2134
Reģ: 02.01.2022
Ieteiktu jums salikt savas ģimenes budžetu, lai saprastu, cik tad daudz naudas jums katru mēnesi ienāk, cik iztērējat, kur varat ietaupīt un vai ar to, kas paliek pāri pietiks kredīta apmaksai un neparedzētajiem izdevumiem.
19.10.2022 13:13 |
 
Reitings 9
Reģ: 18.10.2022
Abi strādājam darbu kur būsim vajadzīgi pat kara apstākļos 😁 tas tāds ļaunais jociņš. Man ir stabils darbs , vienmēr trūkst darbinieki un tie vienmēr ir nepieciešami! Savukàrt vīra kungam darbavieta ir saistīta ar lauksaimniecību 🙂
Māja jau laba, silta, 2010 gada celta. Ar apkures sistēmu viss ok. Principā ieguldījumus neprasa. Ja salīdzina kā citi tirgo vecas/ renovētas mājas par jaunas mājas cenām 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️
19.10.2022 13:54 |
 
Reitings 9
Reģ: 18.10.2022
Un vēl… kāpēc tieši tagad gribās māju? Mums pieder 2-ist dzīvoklis kurā dzīvojam( nav nekādu kredītu) un šobrīd ir iespēja pārdot par lielisku cenu. Tāpēc visu laiku svārstāmies par to , vai ņemt tagad māju, vai tad kad cenas būs lejā, jo arī tad pašiem nav izdevīgi pārdot dzīvokli 😫😫
19.10.2022 14:23 |
 
10 gadi
Reitings 2508
Reģ: 21.06.2011
Krīze ir jau tagad, ja nepamanījāt.😀Tā nebūs tāda kā bija 2008.gadā. @Maija ... jau labi uzrakstīja, kāpēc tā nebūs tāda kā bija.
Un neviens arī nezin, kas mūs vēl sagaida!
pvkd @ 19.10.2022 14:23
Un vēl… kāpēc tieši tagad gribās māju? Mums pieder 2-ist dzīvoklis kurā dzīvojam( nav nekādu kredītu) un šobrīd ir iespēja pārdot par lielisku cenu. Tāpēc visu laiku svārstāmies par to , vai ņemt tagad māju, vai tad kad cenas būs lejā, jo arī tad pašiem nav izdevīgi pārdot dzīvokli ??
Koks ar diviem galiem-jebkurā gadījumā, ja jums nav divi īpašumi, kad vienu varat pārdot par izdevīgu cenu (lai arī visizdevīgāk bija pārdot 6.mēn atpakaļ) un otrā palikt dzīvot, tad neko ietaupīt nesanāks. 😀 Jo lai vai kā cenas nosvārstās jums tas sanāks kā barteris.
19.10.2022 15:07 |
 
Reitings 348
Reģ: 03.08.2022
Drošākais būtu krāt pirmo iemaksu mājai. Un dzīvokli atstāt, izīrēt. Īres nauda pamatīgi samazinās ikmēneša hipotēkas izmaksas. Un dzīvoklis paliks kā drošības spilvens.
19.10.2022 15:26 |
 
10 gadi
Reitings 2508
Reģ: 21.06.2011
Inna86 @ 19.10.2022 15:26
Drošākais būtu krāt pirmo iemaksu mājai. Un dzīvokli atstāt, izīrēt. Īres nauda pamatīgi samazinās ikmēneša hipotēkas izmaksas. Un dzīvoklis paliks kā drošības spilvens.

Jā, arī labs ieteikums!
Vai pamatīgi samazinās grūti pateikt nezinot dzīvokļa stāvokli, atrašanās vietu, bet samazinās gan. Tas tiesa!
Bet autorei pašai jāsaprot, vai ir iekrājumi, vai ir drošības spilvens.
Full in pašlaik nevajadzētu.😀
19.10.2022 15:35 |
 
Reitings 3339
Reģ: 23.01.2022
Māja tik izklausās labi. Kaut 2010. gadā celta. Un tad plīst trubas un jumts jālabo. Un ziemas spelgonī saplīst apkures katls. Jābūt 5-10k uzkrājumiem, lai varētu dzīvot mājā bez bažām.
Būsim godīgi, ja māja tik laba un viss tik labi, kādēļ tai nav gribētāju rinda un viņi bija gatavi nokaulēt 20k?
Mani jau tas radītu aizdomīgu, zinot, ka kredītus joprojām dod un mājas ir uz izķeršanu.
19.10.2022 15:48 |
 
Reitings 984
Reģ: 09.08.2014
Inna86 @ 19.10.2022 15:26
Drošākais būtu krāt pirmo iemaksu mājai. Un dzīvokli atstāt, izīrēt. Īres nauda pamatīgi samazinās ikmēneša hipotēkas izmaksas. Un dzīvoklis paliks kā drošības spilvens.

Muļķības, kamēr sakrāsi pirmo iemaksu, tikmēr mājai cena būs augšā.
19.10.2022 16:21 |
 
Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!
   
vairāk  >

Aptauja

 
Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits