law7 @ 08.05.2022 12:43Reāla krīze ir tad, kad cenas samazinās, t.i., ir deflācija, nevis inflācija, ka tagad. Dižķibeles laikā cenas samazinājās.
Latvijas ekonomika, ja kas, ir vienā no vēsturiski augstākajiem punktiem, un tieši tādēļ absolūti lielākā daļa sabiedrības cenu kāpumu itin labi pārdzīvos, neskatoties uz to, ka drusku krītas pirktspēja.
Var jau pačīkstēt par degvielas cenām, bet nevar manīt, ka auto straume Rīgā būtu samazinājusies.
amoreamore @ 08.05.2022 12:51
Pilnīgi tāda sajūta, ka Latvijā visi ir darbspējas vecumā. Gribēšu paskatīties kā vientuļš pensionārs ar 300€ izdzīvos :)
Tomēr ārzemēs dzīvojošajiem nav tāda pesimisma. Jā, man arī viena draudzene Norvēģijā, cita Vācijā. Esot jau gan dzīve dārgāka, bet viņām katru gadu reāli paaugstina algu. Kopumā - joprojām var atļauties vairāk, nekā es.Khali @ 07.05.2022 22:31Tas nav tikai Latvijā. Cenas ir manāmi jau kāpušas un vēl turpina kāpt pilnīgi visur.
Māsa Anglijā. Vēl pirms gada studio dzīvoklis, kur gultai vienā pusē plīts, bet otrā pusē duša un vēl bez veļas mašīnas, maksāja 650, bet tagad nav zemāk par 800 paundiem. Un vēl visi rēķini klāt. Drausmas.
Mana labākā draudzene Spānijā dzīvo. Tur arī, ja neesi bagāts, tad šaize. Ēdiena cenas aug, rēķini lielāki. Katru reizi, kad zvana nošokē.
Kopumā mūsdienā, tiem kam piķis nav problēma, viss ir kārtībā, bet vidus slānim un zemāk, ir ļoti čābīgi. Mēs dzīvojam vēl diezgan izšķērdīgi, bet nu jau jāsāk piedomāt. Sevišķi pie restorānu un kino gājieniem.
law7 @ 08.05.2022 15:10
Izdzīvos apmēram tāpat, kā līdz šim. Te jāņem vērā vairākas lietas:
1) lielākajai daļai pensionāru pensijas ir lielākas;
2) daudziem ir bērni, kuri var atbalstīt;
3) daļai mazo pensiju saņēmēju, t.sk., piemēram, valsts prezidentam Levitam (pensija ap 120 Eur mēnesī), pensija nav vienīgais ienākumu avots;
4) ja nu galīgi galus nevar savilkt, pastāv arī sociālā palīdzība, ko var saņemt no pašvaldības.
Valstij ir jānodrošina cilvēka cienīgu dzīvi, ņemot vērā ka tieši pensionāri pēc psrs sabrukuma bija tie, kas no jauna cēla ekonomiku. pensionāri arī grib dzīvot
YaeMiko @ 08.05.2022 21:47
Bet no kā tad lai valsts ņem to naudu kuru maksāt psrs laikā pensionāriem? No tagadējo cilvēku nodokļiem, jo tad nebija tādi noteikti pensiju līmeņi. Un tad mēs sūdzamies, ka nodokļu slogs ir liels, bet tur vēj jaierēķina pabalsti visiem invalīdiem, vecākiem, maznodrošinātajiem, un mūsu klibojoša, bet tomēr lēta veselības aprūpe utt. Ja es maksāju katru mēnesi 200 eiro savā pensijas maciņā tad nevaru gaidīt ka pēc tam saņemšu 1000 eiro, bet labi ja 500-600.
amoreamore @ 08.05.2022 22:52
Kā cilvēks, kas strādā finanšu sfērā varu teikt, ka kā minimums, samazinot ierēdņu skaitu (pietiekami ilgi pati biju ierēdnis, lai zinātu, ka nav nepieciešamības pēc tik daudz ierēdņiem, ja 4h dienā var atļauties dzert kafiju un aprunat kolēģus), kā arī pārrakstot iepirkumu likumu, kas minimizētu karteļu (čau Skonto, LNK un pārējie) un korupcijas riskus, kā arī mērķtiecīgi izlietojot budžeta līdzekļus, tā vietā, lai realizētu shady projektus.
Jums patiešām liekas lēta un pieejama medicīna?
iiieviiite @ 09.05.2022 08:08Vispār ar savu 5 gadu pieredzi (izstaigājot daudzus ārstus), mums tiešām ir labu, zinošu ārstu trūkums medicīnā, jo pie labākajiem ir rindas pa pusgadu, pat ar to, ka viņi pieņem tikai par maksu (un nē, ne privātajās klīnikās, bet tajā pašā RAKUS, Stradiņos u.c. tie ir tikai maksas ārsti, lai gan es šo īsti nesaprotu, kādēļ tad viņi izmanto šo iestāžu telpas). Pie tādiem ārstiem, kuri neiedziļinās vai visas kaites noveļ uz stresu, pie tādiem var tikt - 1-2 nedēļu laikā, bet jēgas jau 0, jo neizmeklē korekti, uz izmeklējumiem nesūta. Tā sistēma Latvijā tiešām ir bēdīga.
Par ierēdņu skaitu valsts iestādēs - piekrītu, būtu jāsamazina (es par to tieši runāju nesen ar kolēģiem), citādāk sanāk, ka ierēdņiem (par mūsu nodokļu naudu) ar katru gadu algas ceļ proporcionāli inflācijai, nodokļu slogs iedzīvotājiem līdz ar to tikai pieaug, lai gan apstākļos, kad cilvēku labklājība strauji krīt, jo pirktspēja samazinās, tas ir neloģiski. OK, algas jāceļ ir, bet tad ir arī jāizvērtē, cik efektīvi ir darbinieki. Pazīstamai meitenei uzņēmumā (neliela privātfirma), atlaida vienu pārdevēju, jo nevar atļauties vairs 3 pārdevējus, atstāja tikai 2, kurām var maksāt pilnu algu un darbs ir tāpat paveicams. A valsts iestādēs kāds to izvērtēs? Pofig! Var taču maksāt visiem par nodokļu naudu.