Pārtikas cenas_krājumi

Reitings 84
Reģ: 25.04.2016
Sveiki!
Vai ir daudz tādu, kas sapirkās lielas pārtikas rezerves krīzei? Versijas ir dažādas, dzirdēju, ka varbūt krīze nebūs uz 10 gadiem, varbūt pēc gadiņa viss pamazām atgriezīsies, tik jāpārdzīvo nākamā ziema... Kādas jūsu domas?
29.03.2022 13:24 |

Reitings 2184
Reģ: 28.04.2019
Jau sāku iepirkt gadu atpakaļ, jo par to jau konspirologi sen brīdināja, ka tas notiks šajā gadā
29.03.2022 15:50 |

10 gadiPatīk
Reitings 4644
Reģ: 03.11.2012
YaeMiko @ 29.03.2022 15:19

Nu labi bet kad bija pēdējā reize kad vidējais latvietis savā dzīvoklī sālīja gaļu.
Un atceros ka bērnībā tas bija sarežģīts process. Vecmāmiņa pēc cūkas nokaušans sālīja lielā mucā un lika tumšā, vēsā vietā pagrabā ar kaut ko ļoti smagu virsū un pat tad ne vienmēr tā gaļa saglabājās.

Tur jau tā “sāls”, ka domā, ka to varēs darīt un tāpēc iepērk, bet lielākā daļa gan jau to nemaz nemāk darīt.
29.03.2022 16:17 |

Reitings 830
Reģ: 16.02.2022
Jau pāris gadus iepērkamies reti, bet lielos daudzumos. Ja palikušas pēdējās trīs makaronu pakas, tad braucam uz veikalu un iepērkam ilgi glabājamus produktus pa piecām vienībām( vismaz) katru.
Griķus un sāli gan neatminos, kad pēdējo reizi pirku- tik daudz nelietojam- pat ar visām marinēšanām.
Sāli vispār elementāri ar Vegetu var aizstāt. WC papīrs arī nav bijis galējās nepieciešamības prece, kad visi pirka. Kara situācijai negatavojos un 72h somas nav. Mājās vietas pietiek un līdz šim kodes arī apkarotas.
29.03.2022 16:29 |

Reitings 312
Reģ: 29.04.2021
Nepērku krājumus nez kādam ilgam laikam, nesaskatu vajadzību. Ja kautkas uz akciju, tad tikai mēdzu paņemt vairāk, un tā daru jau sen. Sāls vēl man ir, bet ja šāda situācija izveidotos augustā, septembrī, tad gan sapirktu, jo tajos mēnešos ļoti daudz konservēju, un tad gan sāls paciņa pietiek uz pāris nedēļām 😅 Aa un griķus neēdu, brrr no smakas vien nelabi metas.
29.03.2022 22:19 |

Reitings 78
Reģ: 29.03.2022
Sāli vispār elementāri ar Vegetu var aizstāt

You stupid. Salātos un daudz kur citur vegetu tu neliksi, bet gan normālu sāli, arī marinēšanai neder.
30.03.2022 00:27 |

Reitings 18
Reģ: 03.12.2021
Tulīt mani varēsiet dēvēt par konspirācijas teorijas piekritēju. 😁
Bet nuu, skatījums uz pārtikas cenām un pieejamību tikai no mana skata punkta. Nedaudz esmu pazīstama ar lauksaimniecības nozari, tādēļ izteikšu tādu nelielu paršreizējo skatījumu no manas puses.
Domāju, ka ir vērts apdomāt, vai nevajag izveidot kādus nelielus pārtikas krājumus uz nākamo rudeni/ziemu. Pirmkārt jau tāpēc, ka Ukraina ir viena no top valstīm, kas baro lielu daļu pasaules. Būtībā, aptuveni 10% no pasaules iedzīvotājiem. Varat parēķināt kāds cilvēku skaits tas ir. Kā pašlaik zināms, tur ir pieņemts likums, ka pārtikas produktus izvest nevarēs līdz 2022.gada beigām. Turklāt - tur pašlaik ir kara darbība, līdz ar to, lauksaimniecība nenotiek tādā apjomā, kā pirmstam.
Otrkārt, dīzeļa cena. Lauksmainiecība balstās uz dīzeļa cenām. Būtībā - visa ēdiena industrīja uz to balstās. Jau tagad kviešu cenas ir divreiz augstākas, kā pirms kara. Esmu dzirdējusi teikumus - labi, neēdīsim maizi, ēdīsim makaronus. Šeit gribu iestarpināt, ka arī makaroni tiem ražoti no kviešu miltiem, tāpat kā, piemēram, kuskuss. Šeit arī varam iestarpināt, ka graudaugi ir galvenā barības viela mājlopiem no kā iegūstam pienu, olas, gaļu. Ja graudaugiem cenas pakāpjas 2x augstāk, tad arī pienam, olām, gaļai cenas aug dubultā, kā minimums. Sliktākajā gadījumā - pārtikas ražotāji/lauksmainieki/lopkoji bankrotē. Vēl viens faktors - minerālmēslu cenu kāpums un to nepieejamība. Arī tas rada papildus neērtības lauksaimniekiem.
Treškārt, par sāli. Pilnīgi loģiski saprotu cilvēkus, kas ir iepirkuši dažas paciņas vairāk sāli. Un šeit iet runa par rupjo sāli! Tā ir galvenā sastāvdaļa, lai cilvēki saglabātu pārtiku. Ja arī pats kaut ko esi izaudzējis un vēlies saglabāt ziemai - bez RUPJĀS SĀLS, nekādīgi. Protams, šeit būs cilvēki, kas teiks - es pats nekonservēju, nopērku veikalā. Bet atcerēsimies, ka arī tiem uzņēmumiem ir nepieciešama rupjā sāls, lai iekonservētu kaut ko. Turklāt, sāls ir mikroelements, ko dod govīm. Bez tā, govis var sākt slimot un nedot tādu atdevi - un atkal, rezultātā, cenu kāpums pienam vai piena apjoma samazināšanās. Vēl par tiem mājlopiem - ir aktivizējusies putnu gripa, kas var novest pie mājputnu masīvas izkaušanas.
Un kopumā, jā, mūsdienās mēs esam ļoti piesaistīti citām valstīm un lielā ziņā esam atkarīgas no tām. Ja kādā no tuvējām valstīm sākas nemieri, tiek aizvērts tirgus, tas ļoti ietekmē arī mūsu valsti.
Protams, izklausos pēc panikas cēlējas, bet šeit vairāk domāts - nenolieciet cilvēkus, kas iepērk par pāris sāls paciņām vairāk, nekā iepriekš. Skataties, ka rudenī nebūs pie tiem pašiem cilvēkiem jāiet lūgt palīdzību. Un iespējams, pēdējais laiks sākt kontektēties ar saviem lauku radiem. 🙃
Un nē, es neesmu sapirkusi pārtikas kaudzes tagad. 😄
Vienmēr iepērku sauso pārtiku mēnesim uz priekšu un arī sāls/cukurs vienmēr stāv mājās ar nelieku rezervi. Vienkārši vēlējos jūs informēt par savu skatījumu uz notiekošo. Liekas, ka nav tas laiks, kad smieties par tiem, kas iepērk rezerves - jo īpaši vecāka gada gājuma cilvēkiem. Viņi badu ir pieredzējuši un gan jau zin uz ko gatavojas.
Protams, karšs var beigties rīt un viss var aiziet vecajās sliedēs, bet kā saku - labāk gatavoties uz ļaunāko, bet sagaidīt labāko, nekā otrādāk. 😁
30.03.2022 00:33 |

Reitings 2954
Reģ: 14.02.2023
Arī tā daru
23.03.2023 10:00 |

Reitings 1941
Reģ: 06.10.2022
AnaMandarina @ 29.03.2022 13:24
Sveiki!
Vai ir daudz tādu, kas sapirkās lielas pārtikas rezerves krīzei? Versijas ir dažādas, dzirdēju, ka varbūt krīze nebūs uz 10 gadiem, varbūt pēc gadiņa viss pamazām atgriezīsies, tik jāpārdzīvo nākamā ziema... Kādas jūsu domas?

Pārtikas krājumu vietā gudrāk ir veidot uzkrājumus, drošības spilvenu vai nomaksāt visus parādus/kredītus.
23.03.2023 10:57 |

Reitings 2954
Reģ: 14.02.2023
Lola12345 @ 23.03.2023 10:57

Pārtikas krājumu vietā gudrāk ir veidot uzkrājumus, drošības spilvenu vai nomaksāt visus parādus/kredītus.
tu zini ka naudu apēd inflācija?
23.03.2023 11:02 |

Reitings 3452
Reģ: 23.01.2022
Sāksim ar to, ka ir jāatbalsta vietējie. Pērciet vietējo gaļu, augļus, dārzeņus, graudaugu izstrādājumus.
Mums ir ļoti paveicies ar savu valsti, jo, ja neko neizved, tad mēs, kas te esam, būsim paēduši :)
23.03.2023 12:50 |

Reitings 706
Reģ: 04.05.2015
nekādus krājumus neveidoju. Ja kautko labu ieraugu uz akciju, tad mēdzu paņemt vairākus. Ir lietas, kas nebojājas, piem veļas pulveris, un pārtikas preces, piemēram desu, mēdzu ielikt saldētavā.
23.03.2023 12:58 |

Reitings 1941
Reģ: 06.10.2022
Kalnos @ 23.03.2023 11:02
tu zini ka naudu apēd inflācija?

Noteikti lēnāk kā bojājās pārtika 😅
Nomaksājot visus parādus naudu inflācija neapēdīs, ja nav parādu dzīvot arī ar mazāku summu vieglāk.
23.03.2023 15:00 |

Reitings 63
Reģ: 03.06.2015
YaeMiko @ 29.03.2022 15:19

Nu labi bet kad bija pēdējā reize kad vidējais latvietis savā dzīvoklī sālīja gaļu.
Un atceros ka bērnībā tas bija sarežģīts process. Vecmāmiņa pēc cūkas nokaušans sālīja lielā mucā un lika tumšā, vēsā vietā pagrabā ar kaut ko ļoti smagu virsū un pat tad ne vienmēr tā gaļa saglabājās.

Jebko jau var iesālīt. Kas to dara, tie arī pērk sāli. Kas vāra ievārījumus, izpērk visu cukuru. Mana māte dara abus un kaut kādā brīdī (laikam Ukrainas dēļ, precīzi vairs neatceros) iepirka abus tā vairāk, katram gadījumam.
Arī atceros, ka vecmamma sālīja gaļu, bet ka tas būtu bijis īpaši sarežģīti - tāds iespaids man nepalika. Ar gurķiem un īpaši kāpostiem daudz lielāka ņemšanās šķiet.
23.03.2023 15:10 |

Reitings 1073
Reģ: 23.10.2019
scd @ 23.03.2023 15:10

Jebko jau var iesālīt. Kas to dara, tie arī pērk sāli. Kas vāra ievārījumus, izpērk visu cukuru. Mana māte dara abus un kaut kādā brīdī (laikam Ukrainas dēļ, precīzi vairs neatceros) iepirka abus tā vairāk, katram gadījumam.
Arī atceros, ka vecmamma sālīja gaļu, bet ka tas būtu bijis īpaši sarežģīti - tāds iespaids man nepalika. Ar gurķiem un īpaši kāpostiem daudz lielāka ņemšanās šķiet.
vieglāk ir uzglabāt pupiņas, zirņus un lēcas. Tos var diedzēt un vārīt tādejādi mazinot vēlmi pēc gaļas. Esmu samazinājis gaļas patēriņu uz pusi. Ja nebūtu nepieciešams dsudz enerģijas, tad vispār varētu ēst 1x 2dienās.
23.03.2023 20:51 |

Reitings 933
Reģ: 25.09.2017
Neveicu nekādus iekrājumus. Pārāk mazs dzīvoklis iekrājumu veidošanai😁 Vienīgais, ko iepērku vairāk, ja ir akcija, un iemetu saldētavā, ir sviests un gaļa. Bet tā ir mana regulārā padarīšana, arī pirms cenu celšanas pagājušajā gadā😁 Neesmu tik liela paranojiķe. Ir visādi dzīvots, tādēļ paļaujos uz domu, ka ēdīšu, kas būs, ja būs kaut kādas problēmas. Man nav problēmu ēst arī plikus kartupeļus ar sāli, kad nav ko ēst, tad aiziet uz urrā😁
24.03.2023 15:15 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits
vairāk  >

Lietotāji online (3)