didii5 @ 23.12.2021 23:06
Ko darīt kad iestājusies rutīna it visur gan mājās gan darbā ?
Sveika!
Paldies par jautājumu!
Šķiet, ka tagad, kad pandēmija ir ievilkusies, jautājums par rutīnu vairākās dzīves jomās ir vēl jo aktuālāks, lai gan ik pa laikam arī „normālā” dzīves situācijā var atnākt šī rutīnas sajūta,
Dažreiz var gadīties, ka tas patiešām ir izdegšanas sindroms, un iespējams ir nepieciešama cita speciālista palīdzība un terapija, vai var gadīties, ka pavisam krasi ir jāmaina situācija mājās un jāmaina darbs.
Un tomēr, es esmu redzējusi arī, ka pietiek ar dažām koučinga sesijām, kurās klients iepazīst pats sevi, apzinās, kas tad ir tās lietas, sajūtas, kas rada dzīvē prieku un jēgu, kā arī uzsāk kādu interesantu aizraušanos vai izaicinājumu, kas „iegriež” dzīvi un paver jaunas iespējas.
Mans aicinājums ir pameklēt un atrast SAVU jēgpilno izaicinājumu, lai kas tas arī būtu – piemēram, sava puķu dobe vai dārzs, suns, dejošana, jogošana, gleznošana, ģitāras spēle, šūšana, golfs, labdarība, dzīvokļa remonts, fiziskā ķermeņa attīstīšana, jaunas apmācības vai ikrīta peldes. Varbūt arī darbā vari atrast un uzņemties atbildību par kādu jaunu projektu vai ieviest kādu rituālu starp kolēģiem. Ja nevari atrast pati, meklē atbalstu un palīdzību pie draugiem, speciālistiem vai koučiem.
Kad būsi noskaidrojusi, kas varētu būt Tavs jēgpilnais izaicinājumu un sāksi to darīt, var gadīties, ka uzsākot tas prasīs piepūles, jo būs jāiziet no komforta zonas (nemāku, īsti nesanāk, ko par mani padomās), bet darot to soli pa solim, regulāri, sāksi pamanīt progresu un sāksi sasniegt pirmos rezultātus. Un cilvēku visvairāk motivē viņa paša progress.
Pilnīgi droši varu apgalvot, ka sasniedzot pirmos rezultātus un pamanot progresu, uzlabosies Tava pašsajūta, jo izdarot kādu izaicinošu uzdevumu un iegūstot gandarījumu, smadzenēs izstrādājas viens no labsajūtas hormoniem – Dopamīns. Labā sajūta var motivēt jauniem sasniegumiem un tad dzīve parādās sajūtu un emociju balanss.
Bieži vien šāds jēgpilns izaicinājums paver arī citas iespējas un rezultējas citos ieguvumos.
Man pašai ir šāda pieredze ar skriešanu, ko uzsāku ar mērķi nomest lieko svaru un izmainītu ķermeņa aprises. Es, protams, ļoti lepojos ar sasniegto un tajā pašā laikā esmu ieguvusi papildieguvumus:
• Esmu iepazinusies ar daudz jauniem cilvēkiem, kuri arī skrien un izrādās, ka tā ir kā vesela kopiena;
• Uzlabojusies mentālā veselība – skrienot bieži „izvēdinu” sliktās emocijas un nav vairs „janoraujas uz savējiem”;
• Esmu nonākusi pie jaunām idejām un risinājumiem – tas ir zinātniski pierādīts, ka sportojot skābeklis vairāk piekļūst smadzenēm un tās aktīvāk darbojas;
• Manī ir vairojusies pārliecība par sevi, ka es varu. Varu tik reizēm apbrīno savu ķermeni uz ko tas ir spējīgs;
• Šogad nolēmu skriešanu padarīt vēl metodiskāku un esmu uzsākusi arī treniņus pie trenera, kā rezultātā es noskrēju savu pirmo maratonu, lai arī šī gada plānā tas nebija;
• Kā arī treneris vasarā noorganizēja skriešanas treniņnometni Šveicē, kas bija lielisks piedzīvojums.
Dod sev iespēju – atrodi SAVU jēgpilno izaicinājumu un ar interesi pavēro – kas no tā iznāks.
Tev viss izdosies