Miaa @ 03.12.2021 21:40
Pilnīgi nekādu pretenziju. Ticu, ka ir gana daudz cilvēku, kuri jūtas kā piedzimuši ne savā ādā, neidentificējot sevi ar dzimumu kādā piedzimuši, atšķirība tikai tajā, ka agrāk tādiem cilvēkiem nācās sēdēt iekšā savos skapjos un slēpt to, kā viņi jūtas patiesībā, savukārt mūsdienās par šo tēmu runā aizvien biežāk un atklātāk, un aizvien vairāk cilvēku vairs nebaidās atklāt to, kas patiesībā ir. Draugu lokā ir viens cilvēks, kurš pašlaik tieši iet cauri visam garajam dzimumam maiņas procesam. Agrāk bija ļoti sievišķīgs vīrietis, tagad ir sievišķīga sieviete. Nē, man galīgi nav problēmu pieņemt cilvēkus tādus, kādi viņi ir (ja runa iet par dzimuma identitāti) un tāpat nav problēmu uzrunāt cilvēku viņam vēlamajos personas vietniekvārdos. Ja man cilvēks pasaka, ka vēlētos, lai uzrunāju viņu kā "they/them", man gabals no tā nenokritīs. Manu dzīvi pilnīgi noteikti nemaina tas, kā kurš cilvēks sevi uztver vai identificē, tāpēc nav mana darīšana kā kurš dzīvo savu dzīvi.
Es ceru, ka tu saproti - vietniekvārdu (pronouns) izvēle kādā attiecīgaos cilvēks grib tikt saukts jo izskata sevi par "non-binary" strādā tikai tāda veida valodās kā angļu valoda, kur gramatikā dzimums eksistē principā tikai izņēmuma gadīju mos (she, he, woman, girl, boy, man, mum, dad un tml.).
Taču valodās, kuras ir uzbūvētas pēc principa kā latviešu valoda jeb ar stingri noteiktiem un atšķirīgiem gramatiskajiem dzimumiem tas pēc noklusējuma ir neiespējams. Jo mums gan daudzskaitlī (viņi /viņas), gan attiecībā uz priekšmetiem (tas, tā, tie, tās) ir divu dzimumu vārdi un nav citu variantu.
Līdz ar to, uzskatu, ka pats jautājums par to vai vispār ir iespējams justies kā citam dzimumam vai justies kā nevienam dzimumam ir iespējams. Jo šeit jāņem vērā vienkārš fakts, ka "sajusties" kā citam dzimumam jeb burtiski pieredzēt kā dzīvi uztver un izjūt cits cilvēks nav iezpējams un tas pagaidām ir tikai zinātniskās fantastikas zonas piedzīvojums, jo nemākam savu apziņu savienot ar cita cilvēka apziņu. Vienīgais, kas notiek ir cilvēku grupa, kura pretojoties saboedrībā pieņemtajoem dzimumlomu stereotipiem patiesībā tos tikai pastiprina. Jo tas ka bērns bioloģiskk puisis spēlējas ar lellēm un grib valkāt kleitas, jo māsas tā dara nav meitene, bet puisis ar vēl nenobrieduša cilvēka interesēm vai interesēm, kas neatbilst tradicionālo dzimumlomu stereotipiem. Tas pats arī pieaugušā vecumā - sievišķīgi vīrieši vai vīrišķīgas sievietes ir iedalījums kas veidojas pateicoties sabiedrības dzimumlomu steriotipiem, bet tas nepadara par pretējā dzimuma pārstāvi un nav iespējams tikai ar uzvedības un interežu manifestāciju pierādīt, ka jūties kā cits dzimums vai nepiederšs nevienam dzimumam.
Atzīstu, ka ir cilvēki (ļoti reti!), kuriem tiešām ir psiholoģiska rakstura traucējumi un ārējie redzamie dzimumu atribūti un dzimumlomu stereotipi izraisa negatīvas reakcijas ja vēlamais vai galvā esošais priekšstats nesaskan ar realitāti un ir nepieciešams ar medikamentiem u.c. Kļūt par pretējo dzimumu. Taču saprotu, ka transdzimuma pārstāvji lielākotiezs grib iederēties sabiedrībā atbilstoši pretējā dzimuma dzimumlomu un izskata stereotipiem nevis no tās izcelties kā to dara t.s. "woke" cilvēki.
Tādā mazā apkopojumā - kamēr neviens man neliek mainīt gramatisko vārdu pielietojumu manā leksikā, tikai lai apmierinātu konkrētā cilvēka ego par viņu runājot (jo voetniekvārdus izmantojot runājot par cilvēku nevis ar cilvēku, kas nozīmē lūdzot izmantot "they/them" cilvēks grib lai viņam klāt neesot tiktu mainīta gramatika un leksika runājot par konkrēto cilvēku), tikmēr man nav problēmu ar cilvēkiem, kuri izvēlas dzīvot pēc savādākiem principiem kā es.