Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Darba meklējumi kultūras nozarē

 
Reitings 105
Reģ: 06.01.2016
Nezinu, vai tas ir covid-19 pandēmijas dēļ, vai arī tādēļ, ka Latvijā manis apgūtajā kultūras nozarē (akadēmiskais bakalaura grāds) darbs netiek pietiekošā apjomā nodrošināts absolventiem, bet patlaban jau ilgāku laiku nav iespējams atrast pastāvīgu darbu Latvijā šajā nozarē. Ir bijis darbs kultūrā (valsts iestādē) neilgu laiku, kad vairums cilvēku bija vakcinējušies, bet tagad atkal nav, kā iemeslu minot saslimstību iestādē, kā arī, ka pasākumos nevar piedalīties nevakcinētie klienti. Arī šajā darbā maksāja vien minimālo algu - par minimālo algu īslaicīgi strādāju arī 18. gadā kādā citā valsts iestādē šajā nozarē. Domāju, ko vajadzētu mainīt, lai būtu iespējams strādāt labāk atalgotu darbu uz pastāvīgu laiku, nevis tā, ka 1 dienu darbs ir, otrā var jau nebūt... Gluži uz veikaliem iet nevēlos.
24.09.2021 00:25 |
 
Reitings 307
Reģ: 29.08.2020
Lasot kā Tu apraksti situāciju kultūras pasākumu nozarē,saproru,ka Tev iekšas par mazu izvēlētajai profesijai😂Neviens,kas labi pelna,netrādā pirmajos gados zem citiem.Savs vārds ir jāizsit ar saviem projektiem,lai no malas kāds Tevi pamanītu un aicinātu uz projektiem,kuros Tev par finansējumu nav jāuztraucās.Kultūras nozare nav profesija kurā Tev ir stabils atalgojums no pirmās dienas,lielākoties viss ir atsevišķu pasākumu ietvaros.Valsts iestādēs vispār neviens normālas algas nemaksā.Latvijas lielākie mākslinieki,artisti,pasākumu vadītāji,producenti un organizatori šobrīd ir neapskaužamā situācijā.Kurš vispār iet mācīties kultūras vadību un producēšanu ar domu,ka tas palīdzēs iegūt darbu?Katrs pats par sevi strādā.
24.09.2021 07:48 |
 
10 gadi
Reitings 4266
Reģ: 03.08.2009
Īstenībā piekritīšu iepriekšējam komentāram. Lai tieši kultūras jomā izsistos un varētu pastāvīgi strādāt ir jāsaprot, ka nekādu baigo naudu uzreiz Tu nepelnīsi. Projektu vadītāji valsts kultūras iestādēs peļņa zem 1k uz rokas. BET nav neiespējami šādu darbu apvienot ar citiem kultūras pasākumiem/projektiem utt. Var sākt ar to, ka ej kā brīvprātīgais dažādos kulturas festivalos, piemēram, Homo Novus vai pieslēdzies kādam neatkarīgajam teātrim ka brīvprātīgā. Neviens Tevi uzreiz neņems pa taisno no bakalaura par lielu naudu strādāt kultūras nozarē.
Man pašai ir maģistra grāds no LKA kultūras jomā un tā bija manas pašas izvēle vienkārši nedaudz akadēmiski pieiet kulturas nozares izpētīšanai utt. Un ir pilnīgi skaidrs, ka es tagad, pēc 30 gadu vecuma diez vai varēšu pamest darbu korporatīvā uzņēmuma ar visiem benefitiem un labu algu, lai strādātu kultūras nozarē par 2x mazāku naudu, bet noteikti laikietilpīgāku un stresaināku darbu. Tāpēc es es, piemēram, kultūras projektus, kuros piedalos, esmu noreducejusi uz specifisku jomu, kas mani interesē. Ta es varu savienot gan darbošanos ar savu sirdslietu, gan stabilas algas un sociālo nodrošinājumu saņemšanu.
24.09.2021 09:19 |
 
Reitings 1349
Reģ: 05.08.2021
Liena, sveika!
Darbu kultūras jomā parasti iegūst caur pazīšanos.
Un augstskola parasti ir vieta, kur visus kontaktus nodibina. Dīvaini tad sanāk, tu it kā iznāc ar bakalauru, bet ar pliku pakaļu, nesaprotot, kurā virzienā vispār iet.
Noteikti sāc vismaz ar kaut ko, miljonus tāpat pirmajos gados negāzīsi.
24.09.2021 12:40 |
 
Reitings 1274
Reģ: 04.09.2016
Arī man ir domas par tēmu:
1) strādāt ar kultūru saistītās nozarēs – tas ir liels izaicinājums;
2) vismaz iesākumā, kamēr “Jūsu” vārds nav pazīstams plašās aprindās- uz labi atalgotu darbu neviens neaicinās. Kultūrā un Latvijā – šajā nozarē labas algas neeksistē.
3) Vislabāk ir noorientēties virzienā – kur sirds velk, un no pirmās dienas strādāt šajā virzienā.
4) Ideāli – ja ir pietiekami situēti vecāki, kas var “Jūs” uzturēt, kamēr pati nonāksiet līdz daudzmaz patstāvīgai naudiņai, visbiežāk- tas notiek 3-5-7 gadu laikā.
5) Atpazīstamību panāksiet, ja konsekventi darbosieties izvēlētajā virzienā, guldot pietiekami daudz finanses un citus resursus savā lietā.
6) Saprotu, daudzreiz nav līdzās bagāti vecāki, tamdēļ nāksies paņemt kādu “blakus” darbu, lai samaksātu īri, komunālos un vēl “makaroniem” atliktos,
7) Jārēķinās – sākuma periodā, pirms nonāksim līdz panākumiem, būs jāsaskarās ar – klusumu no apkārtnēs, pēc kāda brīža “Jūs” nolies ar vārdiem, pazudīs daudzi draugi, būs laika un miega trūkums, būs jākustina smadzenes vakaros pēc dienas maizes darba
8) Pašai raksturā jābūt ar lielām ambīcijām, un vismaz mēreni lielu bezkaunības devu;
9) Jābūt arī grandioziem sapņiem – par “pasaules iekarošanu”/ ne mazāk...
10) It kā runāju pretī pati sev- bet saku, nav jādara darbs tikai naudas pēc, pamatapziņai jābūt “ka es padaru pasauli labāku, un veicu savu pienesumu”.
11) Pēc iespējas – jāstrādā uz ārzemēm/ pasauli. Latvijas iekšpusē – ir mazs un relatīvi nabadzīgu cilvēku kopums, kas finansiāli nespēs uzturēt “Jūsu” ekstravagantos projektus;
12) bet projekti ir jādara – traki/ eskstravaganti. Ne tādi, kurus dara “visi” un “katrā meža stūrī”. Galu galā – Latvijas vienīgā bagātība ir cilvēku smadzenes ar idejām. Mums nav ne dimantu, ne ogļu, arī naftas praktiski nav...
13) Pats galvenais - “turēt savu buru” un iet izvēlētā kursā – konsekventi un caur šķēršļiem (kuri netrūks).
26.09.2021 11:26 |
 
Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!
   
vairāk  >

Aptauja

 
Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits