Inteliģenti, gudri cilvēki

Reitings 242
Reģ: 13.05.2021
Hey!
Šovakar aizdomājos ko uzskatu par gudru, inteleģentu cilvēku. Dabiski gudru tā teikt. Manuprāt, tie ir cilvēki, kuri spēj uzturēt sarunu, interesējas tālāk par savu degungalu, allaž visu izdara labi un vairāk nekā no viņiem prasa, prot kontrolēt emocijas, savaldīt sevi, viņiem ir izteikta kritiskā domāšana un loģika.
Sapratu, ka esmu tādus sava dzīvē satikusi. Allaž - gan skolā, gan universitātē - bija “brīnumbērni” - viņi nesēdēja caurām dienām pie grāmatām, viņiem bija daudz hobiju, sociālā dzīve un tāpat viņi apsteidza centīgos un zubrītājus. Nesaprotu kā? Protams, akadēmiskie panākumi neko daudz nenozīmē, bet tomēr iespaidigi, ka kādam jāpavada cauras naktis, lai nokārtotu eskamenu, bet kādam tās ir pāris stundas un atzīme kabatā...
Atceros man kursā bija meitene, kura strādāt nozarē sāka 1.kursā, prata 5 valodas, mācībās bija augšgalā - par grūtākos prieksmetus kārtoja uz 9, vienmēr pasniedzējiem uzdeva gudrus jautājumus, viņa arī ir interesants cilvēks - varēja parunāt da par jebko(sākot no politikas un beidzot ar nenopietnam lietām), tāpat viņa, kas bija brîvs neatteica aiziet patusēt. Cilveks ar ffenomenālu laika menedžmentu, loģiku, saprašanu. Varbūt tā ir maska, bet viņa notiekti nebija no cilvēkiem, kura zubrās
Kā jūs domājat kā rodas tādi dabiski gudri cilvēki, kuri pūlās daudz mazāk, bet visur nostartēja labāk? Vai tas ir vairāk “gēnu” jautājums, vai tomēr uzskatāt, ka jebkurš var kļūt par “mazo ģēniju?”.
Personigi man valodas galīgi neiet. Es ļoti cenšos. Man nav ari laba loģiskā domāšana, kritiskā domāšana. Studiju laika cīnījos par palikšanu budžetā un mācījos daudz
29.06.2021 23:52 |

Patīk
Reitings 335
Reģ: 12.10.2018
Daudziem patīk dažādus trūkumus norakstīt uz iedzimtību un neizbēgamību.
Kāpēc cilvēks uzaugt tāds kāds viņš uzaug ? Kurš ir uzaudzis ideāli pareizā vidē ? Praktiski neviens. Vecāki, ģimene, sociālā vide, attiecības tuvinieku starpā. Tas viss atstāj ļoti lielu iespaidu uz to kāds cilvēks kļūs kad izaugs. Tie ir pamati uz kā balstīsies cilvēka sociālā izpratne un dzīve. Protams kaut ko var mainīt, kaut ko nevar.
Ja vecāki ir pilnīgi analfabēti, tas nenozīmē ka viņu bērns nevar kļūt par izcili gudru cilvēku.
30.06.2021 14:58 |

Patīk
Reitings 11059
Reģ: 01.10.2016
Par šo tēmu noteikti ir vairāki pētījumi, kurus palasīt.
Like most aspects of human behavior and cognition, intelligence is a complex trait that is influenced by both genetic and environmental factors. Intelligence is challenging to study, in part because it can be defined and measured in different ways.
Domāju, ka gēniem kaut kāda ietekme ir, neticu, ka absolūti nekāda. Noteikti vide un audzināšana to pārspēj, bet kaut kādi iedzimti talanti vai vājās puses ir katram.
Kā tad ar cilvēkiem, kas piedzimuši nelabvēlīgā ģimenē, auguši sliktos apstākļos, bet dzīvē sasnieguši ļoti daudz?
30.06.2021 15:18 |

Reitings 436
Reģ: 04.06.2015
RedBull,
Man bija 109, kauns teikt, jo te manīju, ka viduvējīja ir 110-120, tad es pat to neaizsniedzu

Vidējais ir 100. Šie IQ 110 līdz 130 ir viduvēji tādā nozīmē, ka tie dominē noteiktos sabiedrības slāņos un noteiktās sfērās darba tirgū. Kā arī nav saistīti ar būtiskām inovācijām (lielākoties, ir reti izņēmumi). Bet nu interneta IQ testi nav nopietni ņemami.
LieneKat,
Jā, ir, bet vai tas ir vides dēļ (piemēram, melnādainie dzīvo atsevišķos nabadzīgākos rajonos un vārās savā sulā) vai viņiem tiešām ir iedzimtas sliktākas prāta spējas, kuras adoptēšana izglītotā ģimenē neizmaina?
Gan, gan. Kā rakstīju, videi ir ietekme uz to, vai cilvēks realizē savu bioloģisko potenciālu. Tas attiecas uz visām jomām, ne tikai intelektu. Bet šo potenciālu ir noteikusi evolūcija. Āfrikā ir ļoti atšķirīga vide no Eiropas, un tur ir atšķirīgi selekcijas spiedieni. Ļoti vienkāršoti sakot, Āfrikā augstāka loma izdzīvošanā ir bijusi fiziskajam stāvoklim, Eiropā tas vēsturiski bija intelekts (lielā mērā aukstu ziemu dēļ, kuras var labāk pārdzīvot, ja spēj iepriekš plānot, kā to darīt).
30.06.2021 16:27 |

Reitings 60
Reģ: 28.04.2021
Man ir viena māsa un divi brāļi, visi vecāki par mani. Jaunākais brālis mūsu ģimenē ir vienīgais, kurš atšķiras ar savu inteliģences līmeni. Patiešām gudrs cilvēks, zinošs gandrīz katrā tēmā, par kuru vēlies padiskutēt. Cik nu esmu domājusi, joprojām nesaprotu, no kurienes viņa gudrība atnākusi. Mammai nav nekādu augstāko izglītību tāpat, kā tētim. Tētis strādā fizisku darbu, mamma vairāk nestrādā jau sen. Ne ģimenē, ne rados neviens nav tāds izteikti gudrs. Māsai ir iegūta augstākā izglītība, labs darbs, bet vecākajam brālim 9 klašu izglītība, taču strādā fiziskā, labā darbā. Arī es neesmu apveltīta augstos līmeņos, ja nemaldos, no visiem vidusskolā visgrūtāk gāja tieši man. Es domāju, ka gudrība ir gēnos, bet par šo sava brāļa gadijumu gan nemācēšu atbildēt :D Man vienmēr licies, ka šie dabīgi gudrie cilvēki vienmēr ir tie, kas dzīvē daudz ko sasniedz un ir tur, kur vēlējušies būt pretēji tiem, kam dabīgi šī inteliģence nav pagadijusies, piemēram, man. Tāpēc līdz sīkākajām vīlītēm zinu, kā tas ir, kad neesi viens no tādiem un par savu gudrības līmeni smagi jācīnas un jāpūlas, jo ja to nedarīsi, tad paliksi tāds, kāds esi un tur, kur esi, jo vienkārši dabīgi necelies uz augšu un dzīve tev nevēlas piespēlēt vieglākos ceļus 🤷🏽‍♀️
30.06.2021 22:24 |

Reitings 422
Reģ: 07.07.2020
Es arī zinu ka tas ir, kad jācīnās un jākuļas pa dzīvi. Jā, es eksāmenus vidusskola nokārtoju daudz maz labi, liecībā nebija mazāk par 7, bet es arī mācījos ļoti daudz, gāju uz konsultācijām, priekšmetos, kuri negaja bija privātskolotājs. Studejot turos budžeta(un laikam nākamgad palikšu arī, tā izskatās), bet nav viegli. Jāmācās. Tajā pat laikā man draudzene/kursa biedrene tikpat kā nemācās vispār un dabū labas atzīmes. Vina bieži vien sāk mācīties vakarā pirms pārbaudījuma vai no rita, bieži vien pārlasa pierakstus un pamanās nokārtto labi. Viņai ir draugs ar kuru katru nedēļas nogali(burtiski katru) brauc piedzīvojumos. Viņai tiešām viegli viss padodas, viņa ir tur kur jābūt un vispār dzīvo bez stresa. Viņai “viegla galva” un ātri pielec, kamēr man biezi vien pēc lekcijām ir vēl jāsēž un jāmēģina saprast.
Arī manam brālim ir viegla galva, tikai viņs ir par slinku, lai kaut cik pakustinātu pirkstiņu kaut ko darīt..
Tāpēc es nesaprotu kā. Man tā arī ir mistērija, jo, salīdzinot mani un brāli, nepateiksi, ka pie vainas gēni. Ari vide, kurā uzaugam bija tā pat.
30.06.2021 23:28 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits