Sludinājumos parasti norāda īres termiņu gads vai vairāk, lai neinteresējas tādi, kuri vēlas dzīvokli uz dažām dienām vai mēnesi.
Ilgtermiņā parasti tiek slēgts uz vienu gadu ar tiesībām pagarināt, ja abas puses tam piekrīt. Līgumā noteikti būs punkts, ka īpašnieks ir jābrīdina vienu mēnesi iepriekš (retos gadījumos trīs mēnešus iepriekš), ja vēlas līgumu lauzt agrāk. Noteikti būs jāmaksā drošības nauda, kā minimums viena mēneša apmērā, dažreiz prasa 2, 3. Rūpīgi jālasa līgums, lai ir punkts par drošības naudas atgriešanu pēc līguma pārtraukšanas.
Kā arī skaties vai nav punkts par soda naudas apmaksu, ja līgumu pārtrauc pirms noteiktā termiņa.
Līgumu katrs īpašnieks sastāda pēc saviem ieskatiem, vai tu to paraksti, tā ir tava atbildība. Noteikti rūpīgi izlasi un uzdod visus sev interesējošos jautājumus īpašniekam. Vari pieprasīt no savas puses iekļaut kādu līguma punktu. Ja neesi kompetenta šajās lietās, pajautā kādam palīdzību ar līguma lasīšanu.
Īpašnieki mēdz būt dažādi - no jaukiem un pretimnākošiem, līdz kretīniem un naudas rausējiem. Man gan nav nācies nekad īrēt kādu dzīvokli, es esmu par īres naudas ieguldījumu labāk savā īpašumā kredītā, jo ilgtermiņā tas atmaksājas. Bet no apkārtējo cilvēku stāstiem varu teikt, ka labāk esot īrēt no uzņēmumiem, kuriem piederot 101 dzīvoklis, nekā no kaimiņu Vaļas! 😁 Briesmi stāsti dzirdēti par negaidītiem apciemojumiem uz dzīvokļiem, nekādas privātās dzīves.