Draugam depresija

Reitings 422
Reģ: 07.07.2020
Labvakar!
Manam draugam(mēs neesam pāris, vienkārši šis cilvēks man ir tuvākais cilvēks jau kādu laiku, varētu teikt - labākais draugs) ir depresija. Viņš visu laiku jūtas sūdīgi, bet cīnās... ir darbs, cenšas iespēju robežās trenēties, palīdz vecākiem/vecvecākiem, draugiem.. viņš tiešām ir lielisks cilvēks, bet es redzu kā depresija viņu ''noēd''. Viņam nav dzīvesprieka, neskata nekur labo... reizēm uznāk panikas. Mēnesī 2-4 reizes. Tad viņš dreb, raud bez iemesla, zvana man. Ir bijušas reizes, kad gribējis uztaisīt pašnāvību(jā, jā esmu dzirdējusi, ka pašnāvnieki nekladzina apkārt... bet šis ir cits gadījums...pagātnē ir bijis mēģinājums, bet līdzcilvēki atturēja...) Es esmu runājusi ar viņu par šo, viņš man apsolīja, ka nekad vairs nemēģinās...bet man ir bail, katru reizi, kad ir panikas man ir bail, ka salūzīs... un notiks ļaunākais...
Aj, ir grūti ietērpt vārdos. Ir grūti būt līdzās cilvēkam, kuram ir smags stāvoklis. Esmu viņa vienīgā uzticamības perosna. Pārtraukt draudzību nevarētu un negribu. Viņš tomēr man ir ļoti svarīgs. Kā jau rakstīju - vislabākais draugs.
Nevajag rakstīt, ka cilvēkam pašam jāgrib mainīties... viņš grib! Viņš iet pie psihologa, viņš lieto medikamentus, ko ārsts uzrakstījus.... bet šķiet, ka maz ko palīdz. Jā, varbūt satur grožos ikdienā... bet viņa neveiksmes, kas vajā un panikas lēkmes grauj...
Tas ko sagaidu no šīs diskusijas... varbūt kāds, kāda ir saskārusies ar ko tādu? Kādam ir bijis tā, ka līdzcilvēkam(vai pašam) ir mentālas saslimšanas, problēmas? Kā vislabāk būt līdzās, palīdzēt?
Varbūt pie reizes varat ieteikt tiešām labu psihologu... iespējams mēģināšu pierunāt mainīt speciālistu, cerībā, ka tas līdzēs...
20.03.2021 22:56 |

Reitings 52
Reģ: 21.03.2021
Es teiktu, ka drīzāk psihoterapeits, nevis psihiatrs.
Gan zāles izrakstītu, gan galvu palīdzētu sakārtot.
22.03.2021 13:48 |

Reitings 422
Sviire @ 22.03.2021 13:21
Kāds psihologs? Te vajag psihiatru. Depresija ir slimība. Pa lielam organisms neražo tās vielas ko vajag. Samazināts dopamīns. Praktiski ne tikai psiholoģiskie procesi traucēti, bet arī ķermeņa fizioloģiskie.

Jā, sajaucu - iet pie psihiatra. Neorientējos tajā visā.
22.03.2021 13:50 |

Reitings 24
Reģ: 04.03.2016
Psihoterapeits - tā nav tikai fiziska slimība. Galva arī ir jāsakārto.
Pati pa depresiju dzīvojos stabilus 5 gadus, ja ne vairāk. Teikšu godīgi, nedzēru zāles, kaut visiem likās, ka baigi dzeru.
Pavisam atklāti sakot, man pirmos grūdienus deva tieši uzticības persona. Mani vilka ārā no mājām, kaut arī negribēja, mani vazāja pa LV apkārt random tripiņos. Sākām spēlēt datorspēles, kad nevarējām satikties (dažādas pilsētas), apmeklējām random pasākumus, mājas pasēdēšanas, spa dienas un vakari. Reāli, liekas, ka cilvēks mēģināja darīt visu ko iespējams. Sākumā, loģiski, manī tas vispār neizsauca nekādas emocijas, man likās, ka to daru vnk bezjēdzīgi. Ar laiku sāka parādīties smaids uz sejas, sāku izbaudīt. Kad paliku viena, tad sākās anksis, nedēļu no vietas, gultā nogulēju, raudāju - gultā, dušā, uz zemes, ārpus mājas, spēlējot datorspēles utt. līdz uzradās jauns cilvēks, kas man pilnībā izmainīja dzīvi, bet par to cits stāsts. Nervu zāles pa to visu laiku iedzēru 1x (nervu, ne depresijas). Tas viss prasa nereāli ilgu laiku, bet esmu depresijas/ankša brīva aptuveni gadu. Atradu otru pusīti, tad kad biju vismelnākajā periodā, viņš mani vēl pārbaudīja, tagad esam stipri. Atradu savu nostāju dzīvē, un vēl katru dienu, mēģinu aizmirst pagātni.
Ar laiku tik tiešām noskaidrojās, ka visu jāgrib pašam, tā ir, bet tu šoreiz izskatās būsi tā, kas viņam atvērs tās acis, cik patiesībā visu var skaisti pagriezt un pamainīt. Paliec ar viņu, izdomā ko jaunu, uztaisāt sev pārmaiņas gan garīgas, gan fiziskas. Saki - sāksim no jauna! Terapija viņam palīdzēs saprast, kas viņam jādara. Zāles, ja vajag dzert nostabilizēs motorus ķermenī (bet nu ārkārtīgi neiesaku zāles.. bet ja galīgi, nu tad..) Tu - viņam būsi lielākais supports.
Man tāds prieks, ka tici viņam un nepamet viņu nelaimē. Tu esi īsts draugs, tādi mūsdienās ir retums.
23.03.2021 12:03 |

Reitings 422
magicpotion @ 23.03.2021 12:03
Psihoterapeits - tā nav tikai fiziska slimība. Galva arī ir jāsakārto.
Pati pa depresiju dzīvojos stabilus 5 gadus, ja ne vairāk. Teikšu godīgi, nedzēru zāles, kaut visiem likās, ka baigi dzeru.
Pavisam atklāti sakot, man pirmos grūdienus deva tieši uzticības persona. Mani vilka ārā no mājām, kaut arī negribēja, mani vazāja pa LV apkārt random tripiņos. Sākām spēlēt datorspēles, kad nevarējām satikties (dažādas pilsētas), apmeklējām random pasākumus, mājas pasēdēšanas, spa dienas un vakari. Reāli, liekas, ka cilvēks mēģināja darīt visu ko iespējams. Sākumā, loģiski, manī tas vispār neizsauca nekādas emocijas, man likās, ka to daru vnk bezjēdzīgi. Ar laiku sāka parādīties smaids uz sejas, sāku izbaudīt. Kad paliku viena, tad sākās anksis, nedēļu no vietas, gultā nogulēju, raudāju - gultā, dušā, uz zemes, ārpus mājas, spēlējot datorspēles utt. līdz uzradās jauns cilvēks, kas man pilnībā izmainīja dzīvi, bet par to cits stāsts. Nervu zāles pa to visu laiku iedzēru 1x (nervu, ne depresijas). Tas viss prasa nereāli ilgu laiku, bet esmu depresijas/ankša brīva aptuveni gadu. Atradu otru pusīti, tad kad biju vismelnākajā periodā, viņš mani vēl pārbaudīja, tagad esam stipri. Atradu savu nostāju dzīvē, un vēl katru dienu, mēģinu aizmirst pagātni.
Ar laiku tik tiešām noskaidrojās, ka visu jāgrib pašam, tā ir, bet tu šoreiz izskatās būsi tā, kas viņam atvērs tās acis, cik patiesībā visu var skaisti pagriezt un pamainīt. Paliec ar viņu, izdomā ko jaunu, uztaisāt sev pārmaiņas gan garīgas, gan fiziskas. Saki - sāksim no jauna! Terapija viņam palīdzēs saprast, kas viņam jādara. Zāles, ja vajag dzert nostabilizēs motorus ķermenī (bet nu ārkārtīgi neiesaku zāles.. bet ja galīgi, nu tad..) Tu - viņam būsi lielākais supports.
Man tāds prieks, ka tici viņam un nepamet viņu nelaimē. Tu esi īsts draugs, tādi mūsdienās ir retums.

Paldies! :)
Sarunājām, ka izies arī terapiju kursu. Teica, ka reiz gāja un labāk nepalika, tāpēc netic, ka kaut kas, izņemot medikamentus var līdzēt. Bet pierunāju....'
Pēdējā laikā cenšos par to lasīt... par to kā reaģēt, ja cilvēks ''izkrita sirdi'', kā reaģēt uz suicidāliem nodomiem utml., par terapijām tiek teikts, ka tās ļoti vēlamas, jo medikamenti neārstē, tikai uztur normālu cilvēku...
paldies par atbalstu
23.03.2021 15:09 |

Reitings 52
Reģ: 21.03.2021
Meitenex @ 23.03.2021 15:09

Paldies! :)
Sarunājām, ka izies arī terapiju kursu. Teica, ka reiz gāja un labāk nepalika, tāpēc netic, ka kaut kas, izņemot medikamentus var līdzēt. Bet pierunāju....'
Pēdējā laikā cenšos par to lasīt... par to kā reaģēt, ja cilvēks ''izkrita sirdi'', kā reaģēt uz suicidāliem nodomiem utml., par terapijām tiek teikts, ka tās ļoti vēlamas, jo medikamenti neārstē, tikai uztur normālu cilvēku...
paldies par atbalstu

Varbūt CBT metode varētu palīdzēt.
Ja cilvēks saka nevis pa kluso dara, tad jau vienkārši vēlas pievērst sev uzmanību un justies kādam vajadzīgs 🤷‍♀️
Medikamenti tiešām neārstē, turklāt jāprot vēlāk no tiem pareizi “nokāpt”..
23.03.2021 15:24 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!