Ļoti labi saprotu autori un padalīšos ar stāstu no manas pieredzes tieši par šādu situāciju - kaimiņos dzīvo ģimene - vīrietis, sieviete un 2 bērni aptuveni ap 3 un 4 gadiem. Vīrietis regulāri lieto rupjus vārdus gan pret sievu, gan pret bērniem. Reizēm dzirdu, kā viņš fizisko iespaido viņus, ka tā sieva, es atvainojos, burtiski kauc.
Nu, man tas jau apnicis līdz kaklam, vairākkārt gāju pie viņiem (it īpaši, kad divos naktī skan kārtējie rupjie vārdi). Nekā, tukša runāšana.
Janvāra sākumā bija īpaši traks skandāls, kur izskanēja teksti uz bērniem, tostarp draudi dzīvībai. Saņēmos un uzrakstīju izvērstu ziņojumu pašvaldības policijai.
Policija pēc pāris dienām ieradās, aptaujāja kaimiņus, tostarp mani, ienāca dzīvoklī paklausīties, vai tiešām var dzirdēt (tobrīd tieši tas vecis kaut ko kliedza uz bērniem). Bet "labākais" sekoja pēc tam - saņēmu policijas paziņojumu, ka nekādi bērnu tiesību pārkāpumi neesot konstatēti. Un vēl labāk - kaimiņiem, kas tika aptaujāti, tika pateikts, kurš dzīvoklis esot "sūdzējies" un tad nu sākās linčošana - vairākas nedēļas pēc kārtas gan ta sieviete, gan vairāki kaimiņi, kad nācu no darba, demonstratīvi jautāja, vai grasoties par visiem rupjākiem vārdiem sūdzēties.
Morāle no šī visa ir tāda - sievietes pati nespēja savus bērnus pasargāt no viena rupja tēviņa, bet, kad par to ziņo iestādēm, pati vēl vārdiski attaisnojās un uzbruka man, ka es jaucoties viņu dzīvē; policijai bija absolūti vienalga un vispār neuzskatīja, ka esot tur kaut kas slikts. Policists arī vispār izcils bija - sarunas laikā man prasa "nu, nosauciet, kādus rupjus vārdus tad tas vīrietis mēdz lietot". Par šo jautājumu es biju totālā šokā. Uzskatu, ka kaimiņu informēšana par to, kas ziņojis par šādu situāciju, ir vairāk nekā neattaisnojama.
Šī visa situācija man kaut kā lika rūgti paraudzīties uz to, kāda ir mūsu sabiedrība - mēs vācam naudu visādos dod pieci maratonos u.tml., bet tad, kad acu priekšā ir reāls upuris un vardarbībā cietušais, tu pats esi ielikts muļķa lomā. Protams, vienmēr būs vieglāk paklusēt, nevis kaut ko darīt.
Atvainojos par garo penteri, bet gribēju padalīties ar savu pieredzi līdzīgā gadījumā. Autorei tomēr iesaku ziņot par šo situāciju, jo kādreiz tam, ka tevi uzskata par sūdzmani, ir jāmainās...