Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Aizbildnība

 
Reitings 1066
Reģ: 15.06.2016
Vai kāda no jums zin kādas priekšrocības dod cilvēkam aizbildnība (kā arī kādu atbildību tā uzliek finanšu plānā)? Situācija ir sekojoša: man ir vecs tēvs, kurš ir dezorientēts laikā un telpā. Respektīvi, viņš par sevi parūpēties vairs nevar. Esmu viņa vienīgais dēls. Lietu apgrūtina (vai apvieglo — vēl neesmu lāgā sapratīs) tas apstāklis, ka viņam ir māsa. Man ir bažas, ka viņa varētu būt ieinteresēta tēva mantojuma (tētim pieder dzīvoklis un zemes gabals ar savu saimniecību). Tāpēc man ir jāzina:
- kādas priekšrocības dod aizbildnība? Kāpēc cilvēks varētu vēlēties kļūt par aizbildņii?
- vai es būšu paziņots, ja kāds no radiniekiem vēlēsies kļūt par aizbildņi vai arī to var izdarīt «aiz muguras»?
16.03.2021 22:45 |
 
Reitings 827
Reģ: 06.06.2013
Aizbildnība pati par sevi mantojuma tiesības neietekmē, ja tevi interesē tas. Lai gan, manuprāt, tu runā par aizgādnību nevis aizbildnību. Tie ir dažādi jēdzieni.
Pēc likuma manto vispirms pēcteči (bērni vai mazbērni) un laulātie. Tēvs var tev kā dēlam neļaut tikt pie visas tavas mantojuma daļas vien ar testamentu vai ar uztura līgumu. Ja viņš nevienu no šiem papīriem nav parakstījis, tad vari būt puslīdz drošs, ka viss ir kārtībā (ja vien, protams, tētis īpašumus kādam neatsavina vēl pirms nāves).
Kāpēc cilvēks varētu vēlēties kļūt par aizbildni/aizgādni? Visbiežāk atbildības sajūtas dēļ, lai parūpētos. Retākos gadījumos - pabalstu vai atvieglojumu dēļ (kas gan nav lieli). Aizgādnības gadījumā iemesls var būt, lai cilvēks neizšķērdē savu mantu.
16.03.2021 23:34 |
 
Reitings 352
Reģ: 03.05.2019
Tev kā dēlam ir pienākums rūpēties un nodrošināt tēva vajadzības ja viņš pats to nespēj. Var iesaistīt sociālo darbinieku. Bet pašam jāmeklē informācija. Pensionāru var arī noformēt kā invalīdu tas dod dažus papildus labumus, naudas izteiksmē tas gan nekas nebūs. Vari arī nebūt kā aizbildnis, bet asistents. Ja pats nespēj parūpēties par tēvu tad jāmeklē pansionāts vai jāalgo kopējs. Starp citu ir likums ka nedrīkst atstāt cilvēku bezpalīdzības stāvoklī, iestāsies kriminālatbildība. Tā kā gribi vai nē, nokārto aizbildnibu vai aizgādnību jebkurā gadījumā par tēvu būs kā dēlam jāparūpējas tev.
17.03.2021 09:44 |
 
Reitings 230
Reģ: 02.10.2018
Pēc likuma bērns ir pirmās šķiras mantinieks, tātad priekšroka mantojuma saņemšana. Ja dodoties pie notāra apstiprini, ka esi vienīgais pirmās šķiras mantinieks un neatsakies no mantojuma, tev tas pienākas.
Tēva māsas/ brāļi ir otrās šķiras mantinieks, kas var iegūt mantojumu, ja tu atsakies.
18.03.2021 10:06 |
 
Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!
   
vairāk  >

Aptauja

 
Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits