Kā viena trenere nesen teica - sportošana nevar būt ar mērķi nomest svaru, mēs trenējamies citu iemeslu dēļ - izturībai, mobilitātei, tonusam, spēkam, utt. Treniņā nodeg aptuveni 300 kcal, augstākas intensitātes treniņā var ap 500 nodedzināt, noskrienot 10km var vairāk. Bet tikai ar sportu diži daudz nomest nevar, ja vien nesporto daudz un intensīvi. Tievēšana notiek virtuvē. Pēc manas pieredzes var dzert daudz tējas, ūdeni, tad ēst gribas mazāk. Protams, sportošana arī var iekustināt vielmaiņu utt. Es pati esmu mēģinājusi Agneses Graudumas veselīga uztura izaicinājumu. Tur ir 6 nedēļas, līdz ar ko gana ilgs laiks, lai redzētu rezultātus. Ja pareizi atceros, tur ēdienkarte ir sastādīta uz 1200kcal un pašam jāpievieno klāt uz ēdienkartē atrodamo produktu bāzes atkarībā no mērķa (piemēram, pusdienās paredzēta vistas fileja un dārzeņi, pievienojam lielāku vistas gabalu un vairāk dārzeņus). viņai bija sadalīts, ka 1400kcal jāapēd, ja vēlas nomest 5 un vairāk kg, 1600kcal, ja vēlas nomest 1-5kg, 1800 kcal, ja vēlas uzturēt tonusu. Kopumā tur ēdieni ir dažādi, visādi rosoļi, krabju salāti, picas, woki, bieži vien veselīgās kūkas brokastīm (brauniji uc). Ja pareizi atceros, tad maksā ap 50eiro tas plāns. Sākums iznāk padārgi, jo jāsamaksā par pašu izaicinājumu, plus es nopirku virtuves svarus, kvalitatīvu pannu, uz kuras vajag maz eļļas liet, divu dažādu veidu netipiskus miltus utt, bet es noteikti tagad atskatoties teiktu, ka ir tā vērts, jo pēc 6 ned tiešām redz rezultātu, visu laiku esi paēdis, noteikumi saprotami, ir atbalsta čats, dienā jāstaigā 10k soļi (aptuveni stundu gara pastaiga ātrā solī), plus iesaka sportot 1h 3x nedēļā pēc paša izvēles. Līdz ar ko, tāds izaicinājums ir ar veselīgu izpratni par ēdienu un kustēšanos, iesaku apskatīt, varbūt tur kas jauns vai cenas mainījušās pa to laiku, jo es piedalījos pirms gada aptuveni. Ja šāds risinājums neder, noteikti labs sākums būtu katru dienu pastaiga 1h raitā solī, uzreiz rezultāts neatnāks, bet līdz vasarai kaut kas varētu mainīties, uzlabosies miegs, vielmaiņa. Vēl var pastiprināti veikt pašmasāžas ar dažādiem rīkiem - asāku frotē dvieli, kādu raupju cimdu vai birsti (esmu dzirdējusi, ka var iekustināt limfu, kas arī varot būt labi svara zaudēšanas procesā, bet viena pati pašmasāža nestrādās noteikti, es neesmu daudz šo pētījusi, bet vari palasīt par šo).