Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Alkoholisms

 
Reitings 46
Reģ: 04.08.2016
Sveikas!
Šoreiz vēršos pie Jums pēc padoma par ne to patīkamāko tēmu. Runa ir par manu mammu. Viņai patīk iedzert. Ne tikai saviesīgos pasākumos un svētkos, bet arī ikdienā. Vienai. Vienatnē. Kaut kur aiz stūriem un slēpt pudeles savā skapī aiz drēbēm. Turklāt, viņa dzer stipro alkoholu un tā jau diezgan regulāri. Tā kā dzīvoju atsevišķi jau nedaudz vairāk nekā 2 gadus, nezināju, ka situācija tik strauji progresējusi. Pašlaik viņai darbs ir 70% attālināti un tikai vienu vai divas reizes nedēļā jāierodas uz biroju klātienē. Ja kādreiz pirms COVID viņa to darīja darba dienu vakaros ik pa laikam un brīvdienās, tad tagad tas jau ir aizgājis tik tālu, ka viņa to arī dara pa dienu un dažreiz pat cilvēkos, neskatoties uz to, ka jāstrādā. Strādā viņa normālā uzņēmumā, saņem ļoti labi. Gan es, gan pārējie ģimenes locekļi ar viņu par šo tēmu ir neskaitāmas reizes runājuši un teikuši, ka kauns no viņas, bet viņa tikai svēti sola, ka mainīsies, taču realitātē nekas nenotiek. Pēdējais piliens bija vakar, kad atbraucu ar puisi uz mājām un viņa sagaidīja mūs galīgi nodzērusies. Mans puisis pat viņu pieķēra vienubrīd pie skapja dzeram balzāmu, šī tik pasmaidījusi un nekas nemainījās. Bija kaut kas noberzts uz sejas. Tētis šodien teica, ka viņa vakar kaut kur kritusi un noberzusi arī celi. Nu neko. Šodien aizvedu viņu uz darbu un nezinām ar pārējiem ģimenes locekļiem ko iesākt. Visi esam runājuši, rezultāta nekāda. Svētkos vairs nekad nelietojam, bet viņa lieto viena vienatnē. Izsakam pārmetošas frāzes, bet viņa visu noliedz, kaut gan acīmredzama patiesība ir citādāka. Ko darīt? Kā viņai palīdzēt? Kur un kā ārstē alkoholismu? Es saprotu, ka nevar cilvēku izārstēt pret savu gribu, bet neredzu variantus, jo viņa visu noliedz un saka, ka mēs dramatizējam, ka viss ir kārtībā.
02.09.2020 09:44 |
 
10 gadiPatīk
Reitings 3721
Reģ: 31.10.2010
Šī ir viena no tām lietām, kur bez cilvēka paša vēlmes tikt vaļā no atkarības nekas neizdosies. Ārstēšana no atkarībām ir labprātīgs pasākums un piespiest viņu uz to neviens nevar. Var tikai runāt, skaidrot, stāstīt kā tas iespaido viņu un jūsu ģimeni un cerēt, ka uzradīsies saprašana. Maz ir alkoholiķu, kuri atzīst, ka viņi ir atkarīgi.
Arī man ir radinieks alkoholiķis jau gadiem. Ko tik viņa ģimene nav darījusi - kodējuši un hipnotizējuši viņu, veduši pie psihologiem, psihiatriem, narkologiem un kur tik vēl ne. Milzu naudu uz to visu izgrūduši un rezultāts nulle, jo cilvēks nevēlas beigt dzert.
02.09.2020 10:23 |
 
Reitings 762
Reģ: 13.12.2017
Piekrītu iepriekšējam komentāram.
Bet es vienalga kko mēģinātu darīt, vismaz izraisīt to gribēšanu pārtraukt dzert.
Ja ar naudām viss ir ok, Aizved mammu ceļojumā. Būs ārā no rutīnas, dabūs citas emocijas.Varbūt viņai ir zudis dzīves mērķis nav uz ko tiekties.
02.09.2020 10:35 |
 
Reitings 53
Reģ: 05.08.2020
Bija līdzīga pieredze, kas ilga gadus vismaz 20, tātad visu manu bērnību. Arī viens no vecākiem mīlēja iedzert, kas kārtīgi pabojājis arī manu mentālo stāvokli un ģimeni kopumā. Vienīgais, ko varu teikt ir-ka alkoholisms ir slimība, no kuras ļoti grūti tikt vaļā. kamēr tava mamma pati negribēs to mainīt nekas nemainīsies. Un te svarīgi saprast, ka zināt, ka ir problēmas un gribēt no tām tikt vaļā ir 2 dazādas lietas. Manā ģimenē ar to cīnījās ar kodēšanu, bet tas nelīdzeja, līdz vienai dienai, kad gribasspēks bija lielāks par vēlmi iedzert. tagad nelieto jau vairākus gadus alkoholu un paldies Dievam, ka tā.
+Pēc manas pieredzes nekad nepārtmet tam cilvēkam. Viņa nav vainīga, viņa ir saslimusi. Pārmetumi, dusmas, naids, aizvainojums visu padara sliktāku, ja gribi kaut ko mainīt, tad palīdzi. Biežāk apciemo, runājies, esi blakus.
Vēlu veiksmi, zinu, cik tā ir sāpīga problēma..♥
02.09.2020 10:36 |
 
Reitings 1844
Reģ: 02.03.2020
Iespējams tās ir sekas kaut kam, nelaimīga mīlestība, vientulība? Jāsaprot cēlonis un jāmēģina rast prieks caur citiem laukiem.
02.09.2020 10:41 |
 
Reitings 46
Reģ: 04.08.2016
Katz @ 02.09.2020 10:41
Iespējams tās ir sekas kaut kam, nelaimīga mīlestība, vientulība? Jāsaprot cēlonis un jāmēģina rast prieks caur citiem laukiem.

Es domāju, ka vientulība. Viņai pirms 5 gadiem nomira mamma, kura bija vienīgais palikušais tuvais radinieks, neskaitot pašu ģimeni un radus no mana tēta puses. Vēl zināmā mērā pārdzīvoja par to, ka pārvācos. Gribēja, lai bezmaz dzīvoju blakus ēkā, bet man tāda kontrolēšana riktīgi nepatīk, turklāt es visus šos divus gadus vismaz reizi nedēļā braucu ciemos un pavadu kopīgi laiku.
02.09.2020 12:13 |
 
10 gadi
Reitings 59
Reģ: 15.10.2010
Pašai mammai jāgrib mainīt savas dzīvesveids. Visticamāk, ka ar alkohola palīdzību viņa aizdzer kādas savas jūtas un emocijas, ko savādāk nav iespējams izteikt. Lai cik skarbi tas nebūtu, Tu vienkārši nespēj viņai palīdzēt ar to tikt galā. Es ieteiktu meklēt palīdzību līdzatkarīgo grupās tādās kā Al anon, PAB, kurās no personīgas pieredzes var mainīt skatu uz kāda vecāka problēmu / ģimenes sistēmu kā tādu.
02.09.2020 12:48 |
 
Reitings 64
Reģ: 16.12.2019
Piekrītu par to,ka mammai pašai jāgrib mainīties un nedzert,jo savādāk nekas nesanāks.
Arī manai mammai bija šāda problēma pēc šķiršanās. Strādāja normālā darbā un sākumā dzēra tikai brīvdienās vai retu reizi vakaros,pēctam jau dzēra katru dienu. Lielākās problēmas sākās,kad sāka jau dzert darbā. Diemžēl es kā mazs bērns tajā laikā palīdzēt nevarēju. Pēc šķiršanās arī daudzi draugi un radi no mammas bija novērsušies un nebij tāds atbalsts kāds tajā brīdī bija nepieciešams. Bija ļoti grūti noskatīties,ka pudeles bieži bija svarīgāka nekā es.
Tagat atskatoties uz notikošo pat nezinu kurā brīdī tā dzeršana beidzās. Bet tas bija viens brīdis,kad attapos un sapratu,ka viss,mamma ir normāla un tas ir beidzies. Pagājuši ir 15 gadi un viņa pie tā nav atgriezusies. Nav tā,ka nedzer vispār,bet uz svētkiem un ar mēru.
Ļoti svarīgi,lai blakus ir cilvēki kas ir saprotoši un visu laiku nepārmet par šo problēmu. Drizāk jāiedziļinās un jāsaprot kas ir bijis par iemeslu un kapēc tā dzeršana sākās.
Lai izdodas!
02.09.2020 14:01 |
 
Reitings 1844
Reģ: 02.03.2020
Tātad vientulība. Visvieglākais būtu atrasts jaunu atbalstu - vīrieti blakus. Pamēģini viņu piereģistrēt otrapuse.lv/tinderis, ja izdodās pierunāt. Vismaz es censtos jebko, lai paglābtu situāciju.
Ja ies uz randiņiem, nebūs domu par pudelēm un pļēgurošanu apkārt.
02.09.2020 15:54 |
 
Reitings 3
Reģ: 29.06.2020
Sveika! Tik ļoti pazīstama situācija. Ar šo sadzīvoju gadus 10. No sākuma pa vakariem, tad sāka slēpt, pasākumos vienmēr nejuta mēru. Piedāvāta visa veida palīdzība. Bet svarīgi ir tas, ka paši alkoholiķi saprot un atzīst savu slimību. Ja turpinās noliegšana, tad palīdzēt ir ļoti grūti. Mans ģimenes loceklis pēc vairākiem gadiem ir atzinis problēmu, ar kodēšanos nodzīvoja gadu skaidrā, tad atkal norāvās, pēc tam atpakaļ pie prāta veda tikai brīži, kad nācās nokļūt slimnīcā aknu traucējumu dēļ. Arī mana terapeite teica, ka varam piedāvāt palīdzību un atbalstu, taču pašai personai ir jāsper solis pretī, savādāk vari izdegt ātrāk kā otrs. Ja vēlies privāti par šo parunāt, droši uzraksti, varu dalīties savā “pieredzē” :D :)
02.09.2020 18:37 |
 
Reitings 79
Reģ: 17.07.2018
Ļoti pazīstama situācija, tikai diemžēl mana mamma nodzērās un nomira. ( miegā, apstājās sirds)
Identiski viss tas pats, neskaitāmas pudeles skapjos, pa kluso dzeršana , vēlāk jau pat samagonka. Visādi centāmies runāt, palidzet, bet manaa gadijumaa, mammai dzīvē bija ienacis vīrietis,kas viņu tikai gremdēja uz leju. Arī nestradaja, iedzera un mamma pavilkās līdzi. Neskaitāmas reizes pie mums bija braukusi policija par skandāliem dzīvoklī. Šo visu ir ļoti smagi atcerēties, bet jā... Ja šis cilveeks negribes mainīties un atzīt problēmu, neko ar varu nepiespiedīsi. Bija reizes ,kad nēs ieslēdzām istabā vai dzīvoklī ,lai tikai nebūtu pieeja pie alk. , bet cik ilgi tas turpināsies, arī tad alkoholiķim var būt briesmiigas pağiras,ka var nomirt, toreiz vēl nopirkaam bezalk. alu,ai to dzer. Jo paģiras var būt letālas pēc tādas dzeršanas vairāku mēnešu/gadu garumā...
02.09.2020 19:18 |
 
Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!
   
vairāk  >

Aptauja

 
Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits