Attieksme pret sievietēm Latvijā

Reitings 2189
Reģ: 28.04.2019
Ko jūs domājat par vīriešu attieksmi pret sievietēm? Vai jums ir bijusi labāka pieredze ar latviešiem vai kādas citas tautības vīriešiem? Vai esat cietušas no vardarbības no vīriešu puses? Vardarbība var būt gan fiziska, gan morāla
https://www.instagram.com/p/CDJjgJSB-1j/?igshid=1jfei16mqh8lx
29.07.2020 15:18 |

Reitings 2189
GhostGG @ 29.07.2020 16:08
Izlasot sla komentāru, rodas jautājums - ar kādu kontingenu tad tu īsti tiecies? Es šādas lietas esmu dzirdējis tikai riminālrubrikā. Varbūt vaina ir nevis normālu vīriešu trūkums, bet gan nepareiza vīriešu izvēle? No savu draugu un paziņu loka neesmu dzirdējis nevienu šāda veida gadījumu. Laikam jau mans sociālais loks ir adekvāti cilvēki, kur vispār tāda lieta kā fiziska un morāla sievietes iespaidošana un pazemošana vienkārši neeksistē. Turklāt, ja jau saki, ka tev ir vairākkārt nācies saskarties ar šāda veida situācijām, tad jau tomēr vajadzētu rūpīgāk pārskatīt pretējā dzimuma izvēli. Nepārproti, es tev neko nepārmetu un nevainoju, tomēr neliela viela pārdomām.

Diemžēl, trāpijās tādi, un tad mazāk labu, jauku puišu, kas ir cienīgi
29.07.2020 18:24 |

Reitings 2189
law7 @ 29.07.2020 17:35

Sla savulaik rakstīja, ka viņai ir 19 gadu. Kaut kā ārkārtīgi liela un negatīva pieredze tādā vecumā. Vai arī vnk troļlojam?

Es savos gados esmu nobriedusi, iepazīšanās saitos, fb, agrāk vēl bija dr.lv, sēdēju kad vēl biju maziņa. Tikos ar vecāka gada puišiem un vīriešiem. Tā kā, tā visa pieredze man ir kopš pusaudžu gadiem, līdz pat šim brīdim. Tāda lieta kā vardarbība nav joki, bet reāla problēma
29.07.2020 18:29 |

Reitings 181
Reģ: 14.05.2020
sla @ 29.07.2020 18:29

Es savos gados esmu nobriedusi, iepazīšanās saitos, fb, agrāk vēl bija dr.lv, sēdēju kad vēl biju maziņa. Tikos ar vecāka gada puišiem un vīriešiem. Tā kā, tā visa pieredze man ir kopš pusaudžu gadiem, līdz pat šim brīdim. Tāda lieta kā vardarbība nav joki, bet reāla problēma

Ak. Labāk būtu iepauzējusi.
29.07.2020 18:37 |

Reitings 884
Reģ: 27.07.2020
sla @ 29.07.2020 18:29

Lieta tāda, ka sakarīgi vīrieši reti kad tusē ar "maziņajām". Līdz ar to, diemžēl, tev ir tikusi attiecīga izlase.
29.07.2020 18:41 |

Reitings 211
Reģ: 27.06.2020
Par laimi, nav gadījies ciest no fiziskas vardarbības. No morālas vardarbības gan. Biju attiecībās ar puisi. Sākumā viss bija skaisti un jauki, līdz brīdim, kad ārā sāka līst tās tumšās rakstura iezīmes. Viss sākās ar greizsirdības epizodēm, kaut gan nekad nebiju pat devusi iemeslu greizsirdībai. Ar laiku viss aizgāja tik tālu, ka, ja viņš uzzināja, ka pie manis ciemojas draudzene, atlika visus savus plānus un triecās uz mājām, lai viņu izdzītu ārā. Kontrolēja mani nepārtraukti. Ja nepacēlu klausuli, jo biju darbā, vai nu bija dusmīgs vai neapmierināts vai ieslēdza klusēšanas taktiku, tādā veidā liekot man domāt, ka es esmu vainīga pie tā, ka viņam esmu sabojājusi garastāvokli. Ja gribēju iziet no mājas un satikties ar draugiem, sākās histērijas, durvju dauzīšanas, mantu mētāšana pa gaisu. Pienāca tāds brīdis, kad biju novesta tik tālu, ka, skatoties pa logu un redzot, ka viņš nāk mājās no darba, man reāli sāka trīcēt rokas, jo baidījos no kārtējā skandāla. Reizēm par skandāla iemeslu kalpoja tas, ka pa skaļu noklepojos, ka ne tā atbildēju uz jautājumu, ka gribēju ātrāk iet gulēt utt.. Paldies dievam, izšķīrāmies pirms viss aizgāja vēl tālāk. Pēc tam uzzināju, ka visu to laiku, kamēr dzīvoju bailēs un tiku kontrolēta par katru savu soli, viņš paralēli attiecībām ar mani tikās ar vēl citu sievieti, kas ir ironiski, jo lielākais kontrolētājs un greizsirdības scēnu rīkotājs pats izrādījās prasts, nožēlojams krāpējs.
Uzskatu, ka Latvijā vardarbība ģimenē ir ļoti smaga, bet aktuāla tēma. Diemžēl, ne vienmēr vardarbība notiek tikai dzērāju vai narkomānu ģimenēs. Bieži vien tā notiek aiz aizvērtām durvīm pieklājīgās, finansiāli nodrošinātās, labās ģimenēs, ko pierāda arī komentāri šajā diskusijā. Par šo tēmu IR jārunā un jāmaina sabiedrības domāšana un attieksme, jo, būsim godīgi, manuprāt, joprojām ļoti liela daļa Latvijā dzīvojošo uzskata, ka iepļaukāt sievieti vai sist nepaklausīgu bērnu ir norma un ka tas pat ir jādara audzināšanas nolūkos. Nu, vai nu slavenais krieu teiciens "Если бьёт, значит любит", kas iesakņojies cilvēku prātos, tādā veidā liekot domāt, ka, ja sievieti sit, tātad mīl. Tas ir briesmīgi.
29.07.2020 18:42 |

Reitings 72
Reģ: 27.08.2019
sla @ 29.07.2020 18:24

Diemžēl, trāpijās tādi, un tad mazāk labu, jauku puišu, kas ir cienīgi

Ticamāk ir ne tas, ka Tev "trāpījās", bet gan tas, ka Tev ir pastāvīga tieksme dot priekšroku vardarbīga tipa vīriešiem. Ne jau tāpēc, ka tiecies ciest no vardarbības, bet gan tāpēc, ka tās īpašības, kuras Tev un daudzām citām sievietēm patīk vīriešos (piemēram, pašpārliecinātība un valdonība), biežāk ir tiem, kuriem ir nosliece uz vardarbīgu uzvedību, un otrādi - īpašības, kuras nepatīk (piemēram, kautrīgums), biežāk ir tiem, kuriem nav noslieces uz vardarbību.
29.07.2020 18:46 |

Reitings 1847
Reģ: 26.03.2020
Biju attiecībās ar puisi. Sākumā viss bija skaisti un jauki, līdz brīdim, kad ārā sāka līst tās tumšās rakstura iezīmes. Viss sākās ar greizsirdības epizodēm, kaut gan nekad nebiju pat devusi iemeslu greizsirdībai. Ar laiku viss aizgāja tik tālu, ka, ja viņš uzzināja, ka pie manis ciemojas draudzene, atlika visus savus plānus un triecās uz mājām, lai viņu izdzītu ārā. Kontrolēja mani nepārtraukti. Ja nepacēlu klausuli, jo biju darbā, vai nu bija dusmīgs vai neapmierināts vai ieslēdza klusēšanas taktiku, tādā veidā liekot man domāt, ka es esmu vainīga pie tā, ka viņam esmu sabojājusi garastāvokli. Ja gribēju iziet no mājas un satikties ar draugiem, sākās histērijas, durvju dauzīšanas, mantu mētāšana pa gaisu. Pienāca tāds brīdis, kad biju novesta tik tālu, ka, skatoties pa logu un redzot, ka viņš nāk mājās no darba, man reāli sāka trīcēt rokas, jo baidījos no kārtējā skandāla.

Šādi ne jau tikai sievietes cieš, bet gan arī vīrieši. Es atļaušos teikt, ka vīrieši pat vairāk no morālas vardarbības cieš, nekā sievietes. Ir pilns ar pāriem, kur sieviete katru dienu vīrietim "iznes smadzenes", čakarē, liek justies nevērtīgam, kā soda mēru, atriebību izmanto "tikumības jostu" utt. Vienkāršī vīriešiem nav pieņemts par to tā ņuņāties, jo tad liela daļa sabiedrība sāk pielietot kaunināšanas taktiku, ka tad jau tu vairs neesi nekāds vecis, bet gan mīkstais un kas tik vēl ne.
29.07.2020 18:54 |

Reitings 72
Šādi ne jau tikai sievietes cieš, bet gan arī vīrieši.
Piebildīšu, ka vīrieši no tā cieš biežāk.
29.07.2020 19:04 |

Reitings 945
Reģ: 14.10.2017
Par šo tēmu IR jārunā un jāmaina sabiedrības domāšana un attieksme, jo, būsim godīgi, manuprāt, joprojām ļoti liela daļa Latvijā dzīvojošo uzskata, ka iepļaukāt sievieti vai sist nepaklausīgu bērnu ir norma un ka tas pat ir jādara audzināšanas nolūkos.

Piekrītu, citreiz no vecākiem cilvēkiem dzirdu tekstus apmēram šādus "es savā bērnībā tāāā dabūju, ka pasēdēt nevarēju" un to saka kā vispārpieņemtu normu. Kaut kādai cilvēku grupai vardarbība vienkārši liekas pieņemama un pat vajadzīga, jo kad pret šo tekstu par piem. vardarbību pret bērnu protestēju sakot ka es gan savu bērnu fiziski neietekmēšu, pretī saņemu kaut ko līdzīgu tam "neviens nav izaudzis bez siksnas". Stulba loģika...
29.07.2020 19:07 |

Reitings 945
Reģ: 14.10.2017
Un tiem, kas šeit aizstāv vīriešus...
Protams, vardarbība un agresijas izpausmes iemīt abiem dzimumiem. Bet pa lielam, sieviete un vīrietis (vismaz pusē gadījumu) ir citās svaru kategorijās, kā arī spēka līmenī. Neticu, ka piem. vidējas miesas būves sieviete piekaus pieaugušu vīrieti. Iemest ar kaut ko? Okay, tas, iespējams, ir vienīgais ko viņa var izdarīt. Vai vīrietis pret sievieti izmantos šādu metodi? Nē, jo ir fizisks pārsvars un dūres.
Varbūt nepareizi noformulēju savu domu, bet tas ko mēģinu pateikt, ka sievietei ar kaut ko mest vīrieša virzienā ir mazāk kaitīgāk kā vīrietim, kurš ir fiziski spēcīgāks, sist sievietei.
29.07.2020 19:16 |

Reitings 538
Reģ: 16.12.2019
plutarh @ 29.07.2020 18:46

Ticamāk ir ne tas, ka Tev "trāpījās", bet gan tas, ka Tev ir pastāvīga tieksme dot priekšroku vardarbīga tipa vīriešiem. Ne jau tāpēc, ka tiecies ciest no vardarbības, bet gan tāpēc, ka tās īpašības, kuras Tev un daudzām citām sievietēm patīk vīriešos (piemēram, pašpārliecinātība un valdonība), biežāk ir tiem, kuriem ir nosliece uz vardarbīgu uzvedību, un otrādi - īpašības, kuras nepatīk (piemēram, kautrīgums), biežāk ir tiem, kuriem nav noslieces uz vardarbību.
100%
Tas sievietēm gēnos badboy'us meklēt
29.07.2020 19:34 |

Reitings 72
mollia
Aizstāvēt šajā ziņā vajadzētu tikai tos, kas ir nevardarbīgi, un starp vīriešiem tādu nav mazāk kā starp sievietēm. Savukārt kritizēt vajag vardarbīgos cilvēkus, un starp sievietēm tādi ir ne mazāk kā starp vīriešiem.
Kā parāda pētījumi, tas, ka vīrieši ir spēcīgāki par sievietēm, neizraisa to, ka vīrieši mazāk cieš no vardarbības, vai to, ka vīrieši vairāk pastrādā vardarbīgus aktus.
The earliest empirical evidence of gender symmetry was presented in the 1975 U.S. National Family Violence Survey carried out by Murray A. Straus and Richard J. Gelles on a nationally representative sample of 2,146 "intact families". The survey found 11.6% of women and 12% of men had experienced some kind of IPV in the last twelve months, also 4.6% of men and 3.8% of women had experienced "severe" IPV. These unexpected results led Suzanne K. Steinmetz to coin the controversial term "battered husband syndrome" in 1977. Ever since the publication of Straus and Gelles' findings, other researchers in domestic violence have disputed whether gender symmetry really exists, and how to differentiate between victim and batterer.
Since 1975, numerous other empirical studies have found evidence of gender symmetry in IPV. For example, in the United States, the National Comorbidity Study of 1990-1992 found 18.4% of men and 17.4% of women had experienced minor IPV, and 5.5% of men and 6.5% of women had experienced severe IPV. In England and Wales, the 1995 "Home Office Research Study 191" found that in the twelve months prior to the survey, 4.2% of both men and woman between the ages of 16 and 59 had been assaulted by an intimate. The Canadian General Social Survey of 2000 found that from 1994 to 1999, 4% of men and 4% of women had experienced IPV in a relationship in which they were still involved, 22% of men and 28% of women had experienced IPV in a relationship which had now ended, and 7% of men and 8% of women had experienced IPV across all relationships, past and present. The 2005 Canadian General Social Survey, looking at the years 1999–2004 found similar data; 4% of men and 3% of women had experienced IPV in a relationship in which they were still involved, 16% of men and 21% of women had experienced IPV in a relationship which had now ended, and 6% of men and 7% of women had experienced IPV across all relationships, past and present.
Rates of female-perpetrated violence are higher than male-perpetrated (28.3% vs. 21.6%).

Ja Tu vēlies ignorēt to, kas ir izpētīts un vairāk paļautis uz savām iedomām un populāriem kaitīgiem sterotipiem, tad šāda diskusija, protams, novedīs strupceļā.
Varbūt nepareizi noformulēju savu domu, bet tas ko mēģinu pateikt, ka sievietei ar kaut ko mest vīrieša virzienā ir mazāk kaitīgāk kā vīrietim, kurš ir fiziski spēcīgāks, sist sievietei.

Ja tiek mests vai durts ar nazi vai no pistoles izšautām lodēm, tad starpība nebūs svarīga, un vainojami abi būtu aptuveni vienāda mērā pat tad, ja atšķirtos nodarījuma smagums. Vaina ir galvenokārt saistīta ar rīcības motīvu nevis tikai sekām.
29.07.2020 19:39 |

Reitings 331
Reģ: 15.11.2019
Oi,nu ierunājās vīrieši. Ir starpība,kad vīrietis ciešs no “smadzeņu čakarēšanas” vai kad sievietei ir zilas acis vai salauzts deguns!?
Diemžēl taisnība par to,ka upuris pats atrod savu varmāku. Visbiežāk jau bērnībā ar vecāku pērieniem,pārmetumiem utt. tiek izaudzināts cilvēks, kuram ir pārliecība,ka mīlestībai ir mazliet jāsāp. Tās arī ir sievietes,kurām patīk tie sliktie puiši ?
29.07.2020 19:46 |

Reitings 72
Kiki007
Pētījumi parāda, ka nav tā, ka sievietes ievērojami retāk pret vīriešiem pastrādātu smagu vardarbību nekā vīrieši pret sievietēm. Nodarīt smagu kaitējumu spēj abu dzimumu cilvēki. No augstāk citētā:
also 4.6% of men and 3.8% of women had experienced "severe" IPV
29.07.2020 19:55 |

Reitings 72
IPV = intimate partner violence
29.07.2020 19:55 |

Reitings 1847
Reģ: 26.03.2020
Oi,nu ierunājās vīrieši. Ir starpība,kad vīrietis ciešs no “smadzeņu čakarēšanas” vai kad sievietei ir zilas acis vai salauzts deguns!?

Es gan te runāju vairāk par morālo vardarbību, nevis fizisko. Ar fizisko vardarbību tur tā pat viss ir skaidrs, ka sievietei tas ir daudz trakāk, nekā vīrītiem, jau pieminēto spēkua samēru dēl. Un nevienu arī neaizstāvu. Neatkarīgi no dzimuma, vai tā ir morāla vardarbība, vai fiziska, abos gadījumos tas nav pieņemami.
29.07.2020 20:06 |

Reitings 1892
Reģ: 17.09.2019
Tie kuri saka ka sievietes pašas tādus vīriešus piesaista, jūs domājat ka sieviete stāv ar zīmi uz galvas meklēju varmāku un vīrietis jau pirmajā randiņā teiks - paklau es tevi sitīšu un morāli iespaidošu, gan jau tev tas patīk? Var paiet vairāki mēneši un gadi līdz vīrietis sāk izrādīt savu varmācīgo dabu. Parasti tādi vīrieši ļoti aplaimo sievietes, pirmajos mēnešos izturas kā prinči baltā zirgā un dara to pat līdz kāzām un, protams, cenšas pēc iespējas ātrāk apprecēties.
Kāpēc zemākos slāņos vardarbība ģimenē tiek biežāk pamanīta? Jau augstāku slāņu vīrieši spēj noslēpt vardarbību, spēj iespaidot un dara to klusi aiz durvīm un sievietes bieži baidās, ka bez vīrieša pazaudēs visu, jo viņam ir nauda advokātiem utt. Zemākie slāņi strīdas hruščovkā kur sienas ir plānās un kaimiņi ziņo. Pazinu sievieti kura ziņoja policijai par vardarbību, bet viņas vīram bija labs draugs policijā kurš piezvanīja un pateica ka sieva sapsihojās un nevaig braukt. Tas viņu morāli iedzina kapā.
Esmu saskārusies ar vardarbību un kontrolēšanu no turku vīrieša. Kontrole 24/7,bet izrādījās viņš pats pa to laiku satikās ar citu. Tieši tas pats kas Dannii
29.07.2020 20:39 |

Reitings 2189
Piekūns @ 29.07.2020 18:41

Lieta tāda, ka sakarīgi vīrieši reti kad tusē ar "maziņajām". Līdz ar to, diemžēl, tev ir tikusi attiecīga izlase.

Tas ka viņš ir vecāks nenozīmē, ka viņam ir tiesības tā izturēties. Tas ir tāpat kā tagad, mūsdienās 15 gadīgas meitenes un 18 gadīgi puiši tiekās. Nekas īpašs. Normāls vīrietis pagaidīs, kad meitene pati būs gatava ko darīt, nevis uzspiest ;)
29.07.2020 20:44 |

Reitings 2189
Tā kā par to vecumu.. vīrieši vienmēr ir tikušies ar visa vecuma meitenēm.. jaunākām, sava vecuma, vecākām. Nav nekāds iemesls būt rupjiem pret sieviešu dzimumu. Esmu satikusi arī ļoti labus vecākus vīriešus, tā kā nav ka visiem kaut kas nav ar galvu kārtībā
29.07.2020 20:47 |

Reitings 181
Reģ: 14.05.2020
sla @ 29.07.2020 20:47
Tā kā par to vecumu.. vīrieši vienmēr ir tikušies ar visa vecuma meitenēm.. jaunākām, sava vecuma, vecākām. Nav nekāds iemesls būt rupjiem pret sieviešu dzimumu. Esmu satikusi arī ļoti labus vecākus vīriešus, tā kā nav ka visiem kaut kas nav ar galvu kārtībā

Un ar cik vecākiem tad tu tikies savos nesenajos pusaudžu gados?
29.07.2020 21:00 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits