Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Gatavojam no "scratch"

 
Reitings 18
Reģ: 25.09.2016
Vēlējos painteresēties, kur iegādājaties sastāvdaļas - piem. vaniļas ekstraktu, kakao pulveri utt. Vai parasti to darāt lielveikalos, vai ir kādas īpaši veikaliņi, kur iespējams, kvalitāte ir augstāka un produkti dabiskāki - bez piejaukumiem?
Zinu, ka pat šāda tipa izejvielām mēdz piejukt dažādus saldinātājus, piemaisījumus utt, bet gribētos maksimāli tīru mantu.
Paldies jau iepriekš!
12.02.2019 23:04 |
 
Reitings 2185
Reģ: 22.01.2018
ļaunie piemaisījumi...
12.02.2019 23:07 |
 
Reitings 3934
Reģ: 01.04.2011
Maksimāli tīra manta ir biotēkās. Vaniļas ekstraktu pārdod Sky, Stockmann, bet cena ir ļoti augsta. Kakao pulverus pārdod visur, ja gribi bio, tad Rimi ir "I love eco" zīmols vai ir biotēkās.
From scracth patiesībā nenozīmē eko, bio. Tas nozīmē gatavot bez sagatavēm, bez pusfabrikātiem.
12.02.2019 23:37 |
 
Reitings 18
Reģ: 25.09.2016
Paldies Viedā Minka, nosaukumu es izvēlējos vairāk tēmejot uz pārtikas veidu - nevis vispārīgu ēdienu izvēli kas ir bio, tīra veselīga, bet tieši sastāvdaļas, ko ikdienā nav pierasts pirkt :)
Bija doma aizbraukt uz Gemosu, jo tur zinu, ka garšvielas un izejvielas iespējams iegādāties par lētākām naudiņām. Ne vienmēr lēts nozīmē slikts un dārgs labs - tāpēc arī interesanti, kāda citiem/citām pieredze.
Es izvēlēšos neatbildēt uz dažādām negācījām, kas šeit varētu parādīties, jo labi zinu, ka ikvienam tematam var atrast kur "piesieties" un uztaisīt ažiotāžu ne no kā. :-)
12.02.2019 23:56 |
 
Reitings 12651
Reģ: 29.01.2009
Ekstraktus pārsvarā pērku Avokado vai bio veikaliņos. Vaniļas ekstraktu gribēju pagatavot pati, bet, nu, ņemot vērā vaniļas pāksts cenu mūsu veikalos, pārdomāju. :-D Kakao - lielveikalā.
13.02.2019 15:37 |
 
Reitings 237
Reģ: 17.03.2018
Tad pie viena - vai kāda ir pirkusi un zin, kur 100% ir tahini pasta? Un pa cik naudiņām?
13.02.2019 22:19 |
 
Reitings 5709
Reģ: 29.01.2009
Tahini - svaigi.lv, Dabas stacija, Biotēka... Stockmann arī reizēm ir redzēta.
13.02.2019 22:24 |
 
Reitings 2520
Reģ: 30.01.2017
Tahini ir SKY, gan jau arī Stockmannā.
Vaniļas ekstraktam ir ilgs termiņš un viņu jālieto tik maz, ka tā pudelīte dārga šķiet tikai veikalā pie kases. Esmu arī pākstis pirkusi - nu ir reizes, kad tiešām ir tā vērts, pilnīgi cita garša. Kakao īpašu vērību nepievēršu, bet garšvielas man patīk no Avokado. Skaidrs, ka vieniem pipariem pakaļ uz turieni neskriešu, bet ja ir pa ceļam...
Katrā ziņā tās jau ir tik "scratch" lietas, ka par piemaisījumiem un ķimikātiem neuzrtaucos. Vienīgi, ja man ir recepte, kas paredz miziņas klātbūtni, tad gan nopērku eko šmeko citronu (kaut gan kokčikos aci nepamirkšķinot ielido laims no rimčika) :-D
13.02.2019 23:28 |
 
Reitings 18
Reģ: 25.09.2016
O, lieliski, liels paldies!
US lielie veselīgie ēdāji izmanto Simply Organic garšvielas, varbūt kāda reiz ir pasūtījusi tādas?
Zinu, ka nav jau liela bēda arī ja tikai piemaisījums, bet vairāk tieši garšas ziņā esmu tendēta - tiem, kam papildus saldinātāji un citi zvēri - tā vairs nav tā garša. Pareiza garšviela un citi mošķi piedod ēdienam to garšu - vēlētos lai tā ir īsta nevis ar pastiprinātu smaržu, ka pilnīgi kaklā cērt :D
Zintas tante - kokčikos tak 40 grādīgie - izmērcē un visas baktērijas čuš :D
13.02.2019 23:57 |
 
Reitings 3934
Reģ: 01.04.2011
Vaniļas ekstraktam ir ilgs termiņš un viņu jālieto tik maz, ka tā pudelīte dārga šķiet tikai veikalā pie kases.

Tas, ko redzēju bija maza pudelīte (ap 50ml?) un cena ap 6-7eur. , 1 teaspoon of vanilla extract is equal to one 2-inch piece of vanilla bean, so 1 typical vanilla bean will equal 3 teaspoons extract. Vidēji ēdienā vajag vismaz 1 tējk., kas ir ap 5ml. Tātad vienas reizes cena ir ap 60-70centiem. Tas nav lēti.
14.02.2019 00:01 |
 
Reitings 3934
Reģ: 01.04.2011
Tipiski "from scratch" ingredienti ir svaigie garšaugi podiņos. Slinkais variants ir tai pašā Rimītī paķert piparmētru, baziliku, timiānu, u.c.podiņos. Piemēram, visgardākais pesto iznāk no svaiga bazilika. Burciņās nereti ir kaltēts un tas garšo briesmīgi.
14.02.2019 00:05 |
 
Reitings 18
Reģ: 25.09.2016
Piekrītu par pesto. Reiz, labu domājot, nopirku Rundāles pesto - eko šmeko vietējais. Tas bija negaršīgākais ko esmu garšojusi. Kamēr pastrādāju restorānā, piedzīvoju, ko nozīmē tikko pagatavots pesto - lieliska garša.
14.02.2019 00:06 |
 
Reitings 2185
Reģ: 22.01.2018
bez sagatavēm, pusfabrikātiem. bez ķimikātiem (uzvarētājs, protams, pagaidām ir 'ķimikāti')
paņemu popkornu ;P
14.02.2019 05:12 |
 
Reitings 6299
Reģ: 15.11.2012
Ja pērku vaniļas pākstis - dažreiz pērku, jo ļoti patīk tie melnie vaniļas punktiņi saldēdienā - tad vienmēr uztaisu vaniļas ekstraktu no pāri palikušās pāksts. Tā laikam čīp versija ekstraktam :-D
Veikalos meklēju Madagaskāras vaniļas ekstraktu, bet Latvijā ir veiksme jau, ja atrod tieši ekstraktu, nevis esenci, kurai vaniļa nav pat blakus stāvējusi.
Kakao pulverī piemaisījumu nav arī pērkot Maximā, vienkārši jālasa, ko pērc, nav jāpērk kakao dzēriens :-D. Ja vēlies, var pirkt fensī kakao pulveri bio veikalos, viņš būs tikpat rūgts un tumšs, tikai eko. Katrā ziņā, es atšķirību nejūtu, kaut arī dažās receptēs ir uzsvērts, ka jāpērk noteikta zīmola kakao. Ja no kakao plānots gatavot tieši šokolādi, varbūt ir svarīgs zīmols, bet desertos to atšķirību nejūtu.
Rūgto šokolādi kausēšanai gan pērku Gemosā, tur dārgāka tieši ir labāka.
14.02.2019 07:53 |
 
Reitings 3934
Reģ: 01.04.2011
Katrā ziņā, es atšķirību nejūtu, kaut arī dažās receptēs ir uzsvērts, ka jāpērk noteikta zīmola kakao.

Ir divu veidu kakao- dabīgais (nealkalizēts) un alkalizētais. Pirmajam ir izteiktāka smarža un garša, bet gaišāks. Otrais- alkalizētais ir uzskatāmi redzams slavenajos Oreo cepumos- melns kā piķis, bet kakao garša vāji izteikta. Varbūt tāpēc norāda brendu.
14.02.2019 09:36 |
 
Reitings 11162
Reģ: 28.11.2014
Avokādo, gemoss, rīgas centrāltirgus.
14.02.2019 10:03 |
 
Reitings 6299
Reģ: 15.11.2012
Viedā Minka, paldies, nezināju, tātad līdz šim esmu pirkusi tikai nealkalizētu kakao. Tos brendus iesaka, jo parastajam kakao pulverim kvalitāte arī mēdz atšķirties, tāpat kā kafijai, bet tas tik un tā ir kakao bez piedevām un miltu izstrādājumos pēc manas pieredzes to atšķirību baigi nejūt. Šokolādīgajās receptēs tāpat lieku kausētu šokolādi un tikai kādu karoti kakao, citādi baigi sausina.
14.02.2019 12:09 |
 
Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!
   
vairāk  >

Aptauja

 
Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits