miegalācis, BINGO! BINGO par to, ko mineeji par muusu (latvieshu u.c. Ziemel-austrumeiropieshu) precizitaati! Es stradaju gramatvediibaa. Ir nianses gramatvediibaa, kaa tas darbojas Eiropaa un kaa ASV. Kad paarceelaamies uz shejieni, te vieteejie stradajoshie gramatvedibas nozare bija skeptiski, ka es uzreiz vareshu ‘’ielekt vilcienaa’’ un stradat gramatvedibaa bez papildus studijam, lai dzilak apgutu tas nianses, kas te atskiras no Eiropas.
Es uzsaku kaa asistente izmaksu menedzeeshanaaa un aatri vien visu apguvu. Velak nokartoju CPA (certified personal accountant) papiirus (tas prasija laiku, jo vajadzeja te savakt papildus kreditpunktus universitate utt.), un tad visi bija sokaa, kaa tas vispar ir iespejams! Es necenshos teelot ‘’super gudro meiteni’’, bet tie bija glaimi, ko es sanjeemu un arii patiess parsteigums no citiem, kuri pashi nespeetu ‘’maaciities, stradat, un pielagoties citai sistemai/valodai tik aatri’’.
Viegli nebija, bet es arii iepazinu izglitibas sistemu, un taa bija milziiga vilshanaas. T.i. man dabut A’s bija viegli! Mans GPA vienmer un tikai bija max iespejamais 4. Un velreiz, es neesmu nekaads gjenijs, man LV videja atzime studijas bija labi ja 8 balles, jo stradaju. Es censhos akcenteet uz to, ka TE IR TIK VIENKAARSI! Lielaakaa dalja eksamenu ir izvele no atbilzhu variantiem. Nav gandriz vispar jautajumu, kur ir kristiski jadoma un pashai jauzraksta atbilde, jo, ja esi lasijusi gramatu, tad atbildi spesi pareizi izveleties no variantiem. Pirms eksameniem vienmer ir ‘’heads up’’ – iedod visus jautajumus, kadi varetu but, reali eksamena ir, vai nu tieshi tie pashi, bet ar citiem skaitliem (piem. Statistikaa). Pozitivais aspekts ir tas, ka varbut tev iemaca tikai to, ko tiesham vajag zinat, bet shada ielieshana mute mazina tavu speeju kritiski domat un atrisinat nestandarta situacijas. +Atsaucoties uz manu nekauniigo pazinojumu par stulbajiem amerikanjiem – daudzi no maniem kursa biedriem nebija spejigi pat dabut C! Atkal, vinji prata tikai barstit komplimentus un apbrinot manu gaisho praatu. Es varu garanteet, ka lielaakaa dalja no jums speetu tikpat labi, ja ne vel labak, nokartot eksamenus sheit nozares, kuras jus esat studejushas!
Ak, jaa, un vinji te parasti izvelas studet 2-4 prieksmetus semestrii. Es njeemu 6 uzreiz (LV stradajot vakara nodala laikam bija 8) +2 online un speeju pavilkt, kaut ari mazliet bija valodas barjera. Taa kaa aatri izkodu, kuros bus tie ‘’multiple choice’’ eksameni, es speju sagatavoties labak tiem, kur bija ari jadomaa un pashai jaraksta atbildes, bet tadi bija 1 no 4.
Kadelj veselibas aprupe te ir tik darga? Viss saakaas ar 2. Pasaules karu, kad briva tirgus rezultataa uznjemumiem, kas razoja visu karam vajadzigo, vajadzeja piesaistiit darba speku. Valdiba uzlika ierobezhojumus darba algam, lai citas nozares nepaliktu dikstaavee. Lidz ar to risinajums bija piedavat papildus ‘’benefitus’’, un veselibas apdrosinashana bija viens no tiem. Pec kara shii sistema iegaajas, jo tas bija izdevigi abam pusem – uznjemumam nodoklu atlaides u.tml., darbiniekam veselibas apdrosinashana, kas ir ienakums, kas neapliekas ar nodokli (ok, shis ir gan relativi). Iisumaa, federaalaa valdiba izprovoceeja sho veselibas apdroshinashanas bumu. Bija alternatives, ka savadak to visu organizet.
Kas notiek taalaak? Taa kaa shi veselibas apdroshinashana ir izdeviiga abiem, tad tas saakas kaa bums. Pievilina darbiniekus ar apdroshinashanu. Korporacijas var dabut liidz pat 100% atpakal no veselibas apdroshinshanas izmaksam, mazie uznjemumi tikai ~40%. Visi ir laimiigi. Bet, problema sakas ar to, ka ja tev ir apdroshinshana, tad tu iesi, kad vien gribeesi pie aarsta. Un aarsti arii to saprot, lidz ar to vinji tik suta pacientus no viena arsta pie cita.
ASV ir viena no labaakajaam veseliibas apruupeem, bet taa tiek izskeerdiigi izmantota. Luuk, te sakas problemas ar etiku un morali (es gan ari valdibu apsudzetu neetiska riciba par to, kaa ta risinaja jautajumu par algu griestiem kara laikaa :-D ). Arsti savtiigi izmanto savu poziciju – suta, raksta receptes utt., kas dod vinjiem finansialo pienesmu. Arsts kjirurgs sutis tevi uz rentgenu savaa kliinikaa, ja vinjam tur bus rentgens. Ja nebus, nu tad varbuuuuut arii nesuutis. Ja arstam ir kas jaudiigaaks – datortomografija vai magnetiska rezonanse, tad arii tur aizsuutis vai arii izvelesies labaak tos, nevis rentgenu. VInji to argumentee ar ASV likumdoshanu – nodrosinat labaako, lai izvairiitos no tiesas praavaam. Nu, tas nav viennozimigi, ir statistika, kas apliecina, ka tas tiek darits tikai lai vairak ‘’nokaastu’’ no apdrosinashanas.
Taalaak, pashi pilsonji. Vai tas ir morali pareizi, riit, nesportot, nerupeties par savu veselibu, jo tu zini, ka tev ir apdroshinashana, un tevi gan jau izarstes? OK, es varbut dramatizeju, bet patiesiibaa ir dalja amerkianju, kas taa dara. Tiesa, vinji to publiski jau neafishee. Bet, ja vinji butu rupigaki, butu Mazak 2. Tipa diabeta, sirds/asinsvadu u.c. slimnieku, kas ir miljardu slogs veselibas aprupei katru gadu.
Ir vel citi iemesli, bet rezumee ir, ka aarsti savtigi izmanto sho sistemu, pacienti ir vienaldziigi un bezruupiigi pret sho sisteemu un pret to, ko darit tiem, kam nav shii apdroshinashana, un apdroshinashanas uznjemumi ari negrib palikt mulkju lomaa, un tik paaugstina premiju cenas.
Bet, ok, mazliet par pozitiivo. :-)
Jaa, te ir pozitiivaaka vide, kaut ari taa citreiz skiet samakslota. Jaa, shajaas lielajaa tirguu tu veikalos vari atrast jeb ko – te klients tomer ir pirmajaa vietaa, serviss te ir briiniskiigs, tevi ciena un par tevi ruupeejas. Veikalos ir iistas atlaides, trakajaas dienas var pat atrast atlaides lidz 90%, var sapirkties kurpes pa 20$ :-D :-D Perc 2, 3. Pa briivu! BOGO 50% off utt. Var izbaudit jebkuras virtuves eedienus. Izklaides ari var atrast jebkurai gaumei.
Karjeras zinjaa, te ir tadas iespeejas, kadas man nekad sapnjos nebija radijushas Latvijaa!!! Ja tu straadaa kaut kadaa uznjeemuma ar 500000 darbiniekiem ASV + vel desmiti tukstoshi citur pasaulee, tu saproti, ka tavas iespeejas karjeras zinjaa ir neierobezhotas. Tu vari attistiities gan kapjot uz augshu, gan parkvalificeeties un virziities horizontaalaja plaknee uz citu departamentu.
Valsts dod tik daudz iespeeju daudz ko apguut, attiistiit bez maksas, ko Latvija nekad neatrast. Ir dazhadi bezmaksas seminari, kursi, programas, kas finansees tevi, koncerti, brivpratigie pasakumi, kuros tu ari vari kaut ko iemacities, atrast kontaktus utt., koncerti utt. Ir dazhadi klubi, dazhaadaas nozares, kas sniedz daudz dazhadus pakalpojumus un produktus, un tas viss ir bez maksas! Te ir arii daudz varianti kaa papildus piepelniities – aptaujas, focus grupas, produktu testeshana utt., un par shim lietam tev samaksaaa vismaz kadus $100 par 1h no tava laika! Mna tas viss skiet interesanti, un, ja man vel par to samaksaa, es noteikti piedalos! Bez valsts ir arii privatie fondi un sponsori, kas bus gatavi tev sponsoret vai sportu, vai izglitibu, vai celojumu. Es, piem. agrak trenejos vieglatletika, man tagad ‘’pieskiira’’ pashai savu treneri, kas ir bijusii ASV profesionala atleete. Vinjai tagad tuvu pie 60 laikam, vinjai vajadzeja ‘’jogging buddy’’. Tad mes kopa skrienam, un vinja man daudz ko jaunu iemaca, ko agrak nekad nebiju zinajusi gan par uzturu, gan sportu utt.
Es nezinu, ko vel pastastit. Te ir loti auksts tagad, esmu slima, seezhu maajas, tadelj drukaaju tik daudz. Nav ar ko parunat laikam, jo balss arii ir ciet. :-|
Ka jau es mineju, es ne1 nenolieku, te ir daudz jauku lietu, bet kaa jau visur, te nav ari paradise. Esmu pamanijusi, ka LV tomer censhas ASV attelot kaa kaut kaadu idealo pasauli, bet taa nav.
Jaa, atvainojos par rakstibu, garumzimju man nav, un piedevam dators sptigi visu labo uz English. :-(