Visatļautība-jā vai nē?

Reitings 54
Reģ: 28.12.2018
Tā kā diskusija ir iedvesmota no manas māsīcas sūdzībām.Situācija ir sekojoša-manai māsīcai un viņai draudzenei abām ir 18 gadi(pedējais gads skolā).Māsīca visu laiku sūdzās par to,ka viņas mamma neko viņai neļauj.Un neko nozīme-nedrīkst uztaisīt auss pīrsingu,nedrīkst nokrāsot matus sarkanajā krāsā,nedrīkst iet vienai pašai kaut kur tusēties ar draugiem(visu laiku jājautā atļauju) utt.Tajā pašā laikā draudzenei drīkst darīt visu to pašu un vēl vairāk.Tāpēc man rodas jautājums-vai tomēr ir labi/slikti,ka bērnam(nu jau pieaugušam cilvēkam)(ne)ļauj neko/visu pašam darīt un nest atbildību par savu rīcību?:-D:-D
25.01.2019 10:30 |

Reitings 1093
Reģ: 05.09.2018
Kaya, policijā pat nebiji tikusi?
Es piedzīvoju laikam 11 vai 12 protokolus ( ne skolā, tur ja gribēja, varēja vēl 5 us sagādāt ) un 2 krimināllietu procesus, 2 tiesas arī. ;-) jau ne adimn lietās un visp bija cool, jo godīgi bija viss.
Nekas, ūnuškas laikos apjēdzu, ka varu ar kompīti uztaisīt kaut ko cilvēkiem vajadzīgu un intereses pamainījās.
26.01.2019 11:32 |

Reitings 2520
Reģ: 30.01.2017
Nu painformēt vecākus par to, kur dodies, būtu tā ka normāli. Arī ar ko - ja ne tādā līmenī, ka ar Annu Liepiņu, bet nu vismaz tik, vai ar klasesbiedriem vai čali no tindera.
Var saukt to par atļaujas prasīšanu, var saukt par atskaitīšanos, kā grib. Bet nevajag atstāt vecākus neziņā un vēl pūsties, ka viņi prašņā un kontrolē. Panāks pretī vairāk pati, saņems lielāku uzticību pretī.
26.01.2019 11:47 |

Reitings 1093
Visp jā, reizēm nobeigties var, ja nezini kur ir vai vispār pie dzīvības.
Vielas es tolaik neriju un ne laupīju ne zagu, tāpat pietika sūdu kalnam.
26.01.2019 11:53 |

Reitings 3665
Reģ: 23.06.2016
Es balsoju par balansu. Ir tomēr dažādi vecāki un dažādi jaunieši, bet 18 gados aizliegt krāsot matus - manuprāt, par traku. Ballēšanās - protams, ja tā ir kaut kāda aizdomīga ballīte ar cilvēkiem, uz kuriem nevar paļauties, varu saprast, ka vecāki nebūtu sajūsmā, bet citādi - kāpēc nelaist? Kāpēc ir vēlme to jaunieti tā ierobežot? Kas tieši tik labs tajā, ka 18 gados piespiedu kārtā sēž vakaros tikai mājās un ir 0 pieredze saviesīgos pasākumos ar sava vecuma jauniešiem? Vēlme pasargāt vai kontrolēt?
26.01.2019 12:20 |

Reitings 226
Reģ: 12.10.2015
Vispār jau koks ar diviem galiem. Mani gan nekontrolēja. Varēju gan krāsot, gan durt caurumus ausīs, BET bija viens kategorisks nē reiz. Manos tīņu gados bija populāri durt pīrsingus uzacīs, nu ļoti gribēju. Tēvs pateica niknu nē, lai gaidu 18. Tagad saku ļoti lielu paldies viņam. Kā jau ar visu - jātur līdzsvarā, nevar par daudz vienā vai otrā virzienā. Te liekas, ka stingrība ir pārāk liela.
26.01.2019 14:32 |

Reitings 2520
Savos metāla tīņa gados izdūru to pašu aizliegto uzacs pīrsingu. Neko neteica. Pati pēc neilga laika sapratu, ka ne nu viņš ir baigi ērts, ne nu baigi piestāv. Ausis arī bija dzelžu pilnas. Kad komforts kļuva svarīgāks par stilu, visu izņēmu, atstājot tikai parastos auskarus. Rētas nekur nav palikušas, ne uz sejas - ne ausīs ;-)
26.01.2019 14:55 |

Reitings 12990
Reģ: 29.11.2014
Pasadena, es domāju - vēlme pasargāt, bet tiek izvēlēta kontroles metode...
Jo mēs visi labi zinām, kādas pārsvarā (uzsveru - pārsvarā) ir tās 18 gadīgo ballītes....
26.01.2019 14:57 |

Reitings 3871
Reģ: 14.09.2015
O!!!8 gadi loti labi palikusi atminaa,jo tas bija vieniigais laiks,ka loti ruupeejos par saviem matiem.Neticaas,ka man kaadreiz ir bijusi gari mati,bet tas nu bija tas laiks.Loti ciitigi savus matus mazgaaju "Rupjmaizee"!!!:-DAtceros,ka loti spiideeja peec tam.
Rupjmaizi izmantoju matu mazgaasanai arii veelaak,kaa jau pieaugusi sieviete,bet tad matus jau biju sabojaajusi kraasojot ,un tas spiidums un kraasa vairs nebija taa!Tagad tik zeel.Man bija loti smuka dabiigaa kraasa-taadi pelnu peleeki,bet es nekad vairs to kraasu nedabuju atpakal-Tiesi taapat kaa savas smukaas uzacis!Kas gan viss jauniibaa neienaak praataa dariit-nekad nepadomaajam par naakotni.Mode mainaas,gribaas atkal to dabiigo skatu ,un vairs nevar dabuut...
26.01.2019 15:05 |

Reitings 12990
Pie tam mēs nezinām, kādas pašas būsim, kad būs bērns - pusaudzis.. un kāda ir pasaule tagad un kāda būs tad... te tikai retais to noteikti zina, jo es domāju, ka te varbūt pāris cilvēkiem ir bērni šajā vecumā vai kam tas jau pagājis... tagad jau liekas, ka mēs noteikti darītu tā vai tā
26.01.2019 15:05 |

Reitings 12990
Man arī bija ļoti traks raksturs, biju diezgan nepaklausīga, lai gan skolā teicamniece, bet man patēvs daudz ko aizliedza, pārāk daudz, tāpēc ar mammu melojām, kur braucu un ko daru, mamma praktiski visu atļāva, tikai gribēja zināt, kur esmu, bet, kad jau 15 gados uz pirti gribēju braukt, tad patēvam bija jāmelo... un tagad, atskatoties atpakaļ, nuuu.. nebija tās pirtis bez alkohola un maigošanās un apkārt visi novēmušies, diemžēl tas viss bija...arī pati vairākkārt to tiku darījusi.. taču tas viss ātri pārgāja, vidusskolā jau stingri domāju, ko darīšu tālāk, trenējos 6x nedēļā, kvalitatīvi pavadīju laiku, tas ļoti ātri pārgāja....tagad nekādu problēmu nav.
Saviem bērniem es negribēšu tā vienkārši aizliegt, bet katrā ziņā būšu ļoti uzmanīga, kad 15 gados prasīsies uz ballītēm pa nakti... matus krāsot gan ļaušu, ja jau tāda liela vēlme būs 18 gados :D
26.01.2019 15:11 |

Reitings 3871
Apple _pie-jaa ,es vienmer atceros savas uzacis un kaa man taas apgrieza deela meitene:-DAtceros ,ka raustiit saaku jau 20 gadu vecumaa,tad attauga veelaak tiiri labi,bija loti smukas,bet tad peeksni nokraasoju blondus matus Latvijaa ,un deela draudzene teica,ka nepiestaav taadas tumsas uzacis un buus daudz labaak,ja nogrieztu-nu es arii par eksperimentu:-DJa es buutu zinaajusi,ka nekad vairs neaugs normaali...
Taapeec man ir loti liela reakcija,ka meitenes ekserimentee ar uzaciim-taas nodzenot ,piemeeram utt
26.01.2019 15:14 |

Reitings 610
Reģ: 04.03.2017
Mani vecāki nebija stingri, ja es būtu gribējusi iet uz kādu ballīti vai palikt kkur ilgāk ar draugiem, zinu, ka man tas tiktu atļauts, īpaši jau 18 gadu vecumā. Taču es pati biju ārkārtīgi kluss, kautrīgs un introverts pusaudzis un dzīvoju pārsvarā skola-mājas režīmā. Negribējās iet tusēties kompānijās, negribējās darīt visu to, ko parasti dara lielākā daļa jauniešu. Vislabāk jutos mājās, kaut ko palasot, utt. pati pēc savas izvēles. Arī pieaugot un sākot patstāvīgu dzīvi, no ķēdes nenorāvos pirmkārt jau tāpēc, ka tāda ķēde nekad pa lielam nav eksistējusi - vecāki man ļāva darīt 99% no tā, ko vēlējos un otrkārt tāpēc, ka manī nekad nav bijusi vēlēšanās trakot, ālēties, balllēties, utt.
Šajā gadījumā man rodas jautājums, ko nozīmē visatļautība? Nevajadzētu jaunietim aizliegt eksperimentēt ar ārējo izskatu - matu krāsošanu, pīrsingiem, utt., nevajag taisīt traci, ja pusaudzis vēlas ar mēru iedzert. Ja runa aiziet jau par lietām, kas var potenciāli sabojāt dzīvi - narkotikas, draugi vai darbības, kas atstāj nelabvēlību iespaidu - tur gan vecākiem jāiejaucas un jānostāda robežas. Tāpēc jau viņi ir vecāki.
26.01.2019 15:38 |

Reitings 3665
Reģ: 23.06.2016
Pasadena, es domāju - vēlme pasargāt, bet tiek izvēlēta kontroles metode...
Jo mēs visi labi zinām, kādas pārsvarā (uzsveru - pārsvarā) ir tās 18 gadīgo ballītes....
Domāju, ka Tev ir taisnība, vienkārši liekas, ka pārāk liela sargāšana arī var novest pie nepatīkamām sekām. Labprāt savu trīsgadnieku ietītu vatē, ar ķiveri galvā, bet tas laikam nebūtu labākais risinājums viņas attīstībai :-D. Bet, protams, ballītes un pusaudži var būt dažādi.
26.01.2019 15:54 |

Reitings 1937
Reģ: 18.05.2016
Man jau liekas, ka loti svarīga ir pareizā kompānija, pusaudžu gados. :-)
26.01.2019 16:15 |

Reitings 3871
NightSky-piekriitu!
26.01.2019 16:27 |

Reitings 1093
Kā tu vari zināt, kura ir pareizā kompānija? Tiešām ticam, ka visi, kas palaidņojas dzīvē nekur netiek, sūdus labu skolu jaunieši nekad nevāra, kas nomāli mācās labā skolā un vecāki turīgi, visu aizliedz, sūdus nevāra?
Nerunāju par bastošanu vai vielām, daudz nopietnākiem sūdiem.
26.01.2019 20:11 |

Reitings 1093
Kas attiecas uz sekām un to kā dzīvo tie, ar kopā vārīju sūdus, tad nedaudz ieskatam.
Draugs pabeidza juristus, budžetā, strādā firmai, konsultē, normāli pelna, tomēr nekad nevarēs kļūt par zv advokātu, prokuroru, tiesnesi vai notāru.
Divi tagad ir tikuši pie doktora grāda eksaktās lietās.
Trīs ir uzņēmēji LV, divi ārzemēs. No šiem pieciem trijiem augstskola nav pabeigta, bet visiem firmiņas stabili darbojas ilgāk kā 8 gadus ar to pašu nosaukumu, sūdu nav bijis.
Tas tā par 8 gabaliem, vēl vairāki un vairākas normāli pelna, izglītība laba.
Trağskākie likteņi; kāds pielakās pirtī un no ledusauksta dīķa vairs neizpeldēja, gadi bija virs 25, ko mammu klāt liks visur? Otra pusīte ar sīci palika pāri. Cits kaut kur aizvandījās, slakās alko ar kaut ko un cauri bija. Trešais nošāvās, nezinu kāpēc.
26.01.2019 20:45 |

Reitings 334
Reģ: 09.09.2015
Seksapilisms
27.01.2019 20:47 |

Reitings 2520
Kā tu vari zināt, kura ir pareizā kompānija?

Tie ir cilvēki, kas iedvesmo izaugsmei - vai tā būtu sportošana, vai lokāls tūrisms, vai kāda hobija izkopšana.
Nepareizā kompānija ir tā, kurā laiks tiek vienkārši vilkts, tā, kuras klātbūtne traucē esošiem vaļaspriekiem, pienākumiem utt. Te par likumu un veselību pat nerunāšu.
Principā šo var attiecināt arī uz pieaugušajiem.
27.01.2019 20:59 |

Reitings 1093
Savādākā nozīmē, piemēram, it kā sakarīgi cilvēki, ne dīkdieņi. Paņem pirti paballēties, johaidī, arī paibērniņi un elite var papriecāties dažreiz.
Uzsildās pirtī pamatīgi, ārā smuki mīnusi un mauc āliņğī. Reizēm visi neuzpeld pie veselības, tad izglītība un manta, reputācija vairs nav svarīga.
Par tiem likumiem, nu nevari tu paredzēt, kā kura/ kurš uzvedīsies pēc promiļu sasniegšanas. Citi rātni līdz atkļučkai, cits ierauj bišku un sāk braukt virsū. Tad skaidrojies, ko kurš teica, kur stāvēja utt, visāda rēkšsna, kura/ kurš mazgās grīdu u.c. Var būt arī sekmīgs students no labas skolas vai elites vidusskolēns, yes it is.
Vēl, ja menti negrib ļaut ballēties jo kaimiņi žēlojas, vienreiz šie gandrīz divas stundas ņēmās, kamēr mums pieleca kaut kas, DDD, labi vēl tas učastkovijs bija norm vecis.
27.01.2019 21:19 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits