Obsesīvi kompulsīvi traucējumi

Reitings 33
Reģ: 08.07.2018
Sveikas. Jau vairākus gadus ciešu no šīs psihiskās slimības, man tas izpaužās trihotilomānijas veidā (matu raušana vienalga no kurienes).
Neesmu vērsusies pie ārstiem, jo vienkārši kauns. Kauns kādam pastāstīt, protams, cilvēki šad tad pamana un jautā, kas man kaiš, kāpēc tev nav skropstu utt., bet es izdomāju muļķīgus izskaidrojumus un dzīvoju tālāk plūkājot visu uz nebēdu. Mirklī, kad to daru ir neiespējami apstāties, bet beigās, kad redzu visas šausmas, kā atkal esmu izķēmojusi sevi, man gribas nomirt. Un tikko tas pats notika. Par pašvērtējumu nav pat vērts minēt, kur man viņš ir.
Nezinu, kāpēc to šeit izklāstu.
Meklēju internetā kaut kādus forumus, atbalsta grupas, bet bez rezultātiem, domāju te LV. Es vienkārši gribu zināt, vai ir kāda vēl, kas sirgst ar šāda veida uzmācīgām domām, kā ar to cīnīties, ko darīt..ehh:'-(
16.01.2019 19:56 |

Reitings 762
Reģ: 13.12.2017
Man vienkārši ir viens pazīstamais, kas šādi izārstējās no psihologiskiem traucējumiem(baiļu, trauksmes sajūta, nevarēšana aiziet gulēt, bieža raudāšana utt.). Nezinu, kas īsti tas skaitījās, bet kaut kādas depresijas paveids noteikti bija sācies.
Kā nāca “melnie” tā tikās, zvanīja runāja konkrēti par tā cilvēka nākotni, ka viss būs labi, ka izdosies viss ieplānotais(novērsa domas, deva mērķi). Klausījās un neko nekad nepārmeta, bija saprotošs un atbalstīja. Deva visu laiku to pozitīvisma lādiņu. Protams, vienā dienā nenotika brīnums, bet pēc laika viss nokārtojās.
16.01.2019 23:27 |

10 gadi
Reitings 644
Reģ: 01.03.2016
Psihiatrs ne vienmēr izraksta medikametus. Vispirms izvērtējot apstākļus un situāciju lemj, vai ir nepieciešami papildus izmeklējumi un tad jau atkarībā no situācijas, vai nu nosūta pie cita ārsta, piemēram, jau minētā psihoterapeita vai neirologa, vai ja diagnoze, cēlonis un risinājums uzreiz ir skaidrs, izraksta medikamentus.
16.01.2019 23:29 |

10 gadi
Reitings 3734
Reģ: 09.02.2014
Par ja izrakstīs medikamentus, tas būs tikai un vienīgi tavai ārstēšanai un, lai tev kļūdu labāk, ne lai “nozāļotu”.
Priedēklis no- nemaina vārda nozīmi. Interesanti zināt, kāpēc daudzi iestājas pret zālēm, ja reiz viņas ir TIK labas? Un psihiatrs, izrakstot zāles, var arī kļūdīties, kā tas bieži arī notiek, jo bieži nav iespējams uzreiz noteikt pareizo diagnozi. Un jebkurā gadījumā zāles dod arī negatīvu efektu, kas ir būtisks apstāklis.
16.01.2019 23:35 |

10 gadi
Reitings 644
Labs ārsts ar pacientu strādās tik ilgi, lai atrastu zāles, kuras tam palīdzētu visefektīvāk, bez blaknēm. Tieši tapēc arī tiek veikti papildus izmeklējumi un konsultācijas ar citiem speciālistiem, lai nozīmētu pareizāko ārstēšanu.
Lūdzu, kādu pierādītu ārsta viedokli/ zinātnisku rakstu, kur ir atzīts, ka medikamenti ir slikti (laikam biji domājusi antidepresantus). Tas, ka delfos vai forumos cilvēki raksta cik slikti antidepresanti ir, tas ir pilnīgākais sviests, jo ar pareizajām zālēm arī tiek panākts vēlemais efekts. Šaubos, ka kāds no tiem - esmu pret antidepresantiem- ir jebkad ar tiem saskāries un zina to iedarbību.
16.01.2019 23:42 |

10 gadi
Reitings 644
Ir tiešām ļoti atkarīgs pie cik zinoša speciālista tu ej, kā arī, protams, cik liela ir viņa vēlme strādāt ar tevi un tiešām izvērtēt tavu problēmu, ne tikai izrakstīt zāles uz dullo un cerēt, ka tās derēs - nederēs, tad nākamās.. Domāju, ka no pacientiem ar tādu pieredzi var arī nākt šāds viedoklis.
16.01.2019 23:47 |

Reitings 16391
Reģ: 09.10.2011
Visi medikamenti ir slikti, ja tos neadekvāti lieto..
Ar antidepresantiem ir specifiskāka iedarbība. Tur nepieciešama individuālāka pieeja.. nav gluži kā ar strutaino angīnu - padzer antibiotikas un streptokoks beigts :) Reizēm ir jāmēģina vairāki medikamenti, kamēr atrod īstos.
16.01.2019 23:48 |

10 gadi
Reitings 3734
Šaubos, ka kāds no tiem - esmu pret antidepresantiem- ir jebkad ar tiem saskāries un zina to iedarbību.
Tātad, Tavuprāt, raksta tikai tie, kam patīk bez jēgas muldēt?
Un kā izskaidrot, ka vienlaikus Tu esi pret antidepresantiem un atbalsti to lietošanu?
Un vai Tu vārdus antidepresanti un pareizās zāles lietoji kā atšķirīgus terminus?
16.01.2019 23:52 |

10 gadi
Reitings 644
Es esmu katrā ziņā par antidepresantiem, situācijās kad tie ir nepieciešami! :)
16.01.2019 23:55 |

10 gadi
Reitings 3734
Ir tiešām ļoti atkarīgs pie cik zinoša speciālista tu ej, kā arī, protams, cik liela ir viņa vēlme strādāt ar tevi un tiešām izvērtēt tavu problēmu, ne tikai izrakstīt zāles uz dullo un cerēt, ka tās derēs - nederēs, tad nākamās..

Reizēm ir jāmēģina vairāki medikamenti, kamēr atrod īstos.
Te rodas jautājums: vai, ejot pie laba speciālista, arī ir jāmēģina vairāki medikamenti?
16.01.2019 23:56 |

10 gadi
Reitings 644
Tas ir ļooti atkarīgs no situācijas, hormoniem, diagnozes u.c. faktoriem.
Te vairāk gāja runa par medikamentu izrakstīšanu uz dullo, neiedziļinoties situācijā. Protams, var būt, ka viena aktīvā viela iedarbosies labāk par citu, tieši tapēc arī ir jāveic papildus izmeklējumi, analīzes
17.01.2019 00:00 |

10 gadi
Reitings 644
Un ja nesaprati atbildi - tad, jā, protams, var būt gadījumi, kad ir jāmēģina vairāki medikamenti.
17.01.2019 00:01 |

Reitings 16391
Te rodas jautājums: vai, ejot pie laba speciālista, arī ir jāmēģina vairāki medikamenti?

Jā... jo speciālistam nav uz galda kristāla bumba. Protams, labs speciālists lieliski pārzinās efektus un iespējamās blaknes.. ka arī ir daudz jau pieredzējis. Bet tas nenozīmē, ka vienmēr ar pirmo reizi izdodas.
Ir situācijas, kad nepalīdz nekādas AD kombinācijas un problēmas atrisina elektrošoks.
Jārēķinas, ka parasti antidepresantu efektu var vērot pēc 4 ned. Pirmās divas nedēļas nereti pacienti jūtas vel sliktāk kā iepriekš. Daļa tāpēc atmet tiem ar roku.
17.01.2019 00:02 |

10 gadi
Reitings 350
Reģ: 26.05.2013
Kura no jums, kas komentē, ir vispār saskārusies ar mentāla rakstura problēmām? Kas tik ļoti kleidz, ka psihiatrs nozāļos un zāles ir sliktas un fui. Ziniet, ja cilvēki biežāk vērstos pie psihiatriem, tad nebūtu tik daudz pašnāvību. Un cilvēki nevēršas pie tiem, jo ir tādi cilvēki, kuri to uztaisa par traģēdiju un šos cilvēkus par psihopātiem. Man personīgi AD izrakstīja ģimenes ārste, situāciju neskaidrošu, bet tika veikti fizikāli izmeklējumi, jo vispirms meklējām kādu fizisku problēmu, kad neko neatradām, izrunājām daudzas lietas, viņa izrakstīja man ad un nomierinošas zāles. Tie fiziskie simptomi man ir pazuduši, blaknes ad nebija, ad pārtraukšana bija pavisam vienkārša, arī tad nekādu blakņu un jūtos labāk kā ilgu laiku, bet es nenoliedzu, ka drīz apmeklēšu psihiatru, jo ir pāris cilvēki, kuri pastāstīja par savu pieredzi un tas tiešām palīdzēja no tās sociālās stigmas tikt prom. Parasts cilvēks nespēj tā izprast otra cilvēka problēmas, viņu ieteikumi sniedzas tikai līdz noteiktai vietai. Parasts cilvēks nespēj pateikt vairāk kā - nu nomierinies, aizej pastaigāties, būs labi, dzīve taču ir skaista. Bet tas ir mēsls, ne ieteikums. Jā, psihiatrs runās un, iespējams, izrakstīs medikamentus, protams, ko viņam, tavuprāt, vēl jādara?
17.01.2019 00:02 |

10 gadi
Reitings 3734
Labi, pieņemsim, ka ir atrastas vispiemērotākās zāles. Un gribi teikt, ka tām nav negatīvu efektu?
17.01.2019 00:03 |

10 gadi
Reitings 350
Ā, nē, blaknes man bija pirmās 2 dienas - ļoti nāca miegs, tad nu kārtīgi izgulējos :-D Un no tā brīža tikai uz augšu viss (:
17.01.2019 00:03 |

10 gadi
Reitings 350
Labi, pieņemsim, ka ir atrastas vispiemērotākās zāles. Un gribi teikt, ka tām nav negatīvu efektu?

Man nav :-D Ja neskaitam 2 dienu ātrāku aiziešanu gulēt vakarā.
17.01.2019 00:04 |

Reitings 16391

Vai ar negatīvu efektu Tu domā iespējamās blakusparādības?
17.01.2019 00:05 |

10 gadi
Reitings 644
Katram atšķirīga reakcija. Ir bijusi situācija, kad sievieti pirmās dienas pēc spēcīgu antidepresantu lietošanas nevarēja atstāt vienu, jo nemitīgi bija doma par pašnāvību utml., bet atkal citiem uzreiz nav jūtamas uzlabošanās/pasliktināšanās. Bet cik es esmu saskārusies praksē, lielākoties pirmās dienas, nedēļa ir visnepatīkamākā mentālā ziņā un tad to izturot, jau paliek labāk.
17.01.2019 00:08 |

10 gadi
Reitings 644
Uzņemot medikamentus jau vienmēr tiek veiktas kādas izmaiņas organisma funkcionēšanā. Kādam šīs blakusparādības var izpausties, citam nē
17.01.2019 00:10 |

10 gadi
Reitings 3734
Vai ar negatīvu efektu Tu domā iespējamās blakusparādības?
Jā.
Man nav
Tā arī izskatījās, ka Tu raksti tikai par sevi. Toties apgānīji tos, ka rakstīja nevis par Tevi, bet par sevi.
17.01.2019 00:10 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits