Vai vērts vērsties policijā?

Reitings 262
Reģ: 23.06.2017
Sveiki! Lieta tāda, ka aizdevu paziņai naudu, bet izskatās, ka to vairs atpakaļ "pa labam" nedabūšu. Aizdodot apzinājos, ka aizdodu tādu summu, par kuru nebūs pārāk liels kreņķis, ja nedabūšu atpakaļ, tomēr nu jau ir konkrēti izbesījusi tā attieksme no paziņas. Visu laiku kaut kādas stulbas atrunas, pazušana, ignorēšana. Vairāk ir nokaitinājis nevis pats neatdošanas fakts, bet tas, kādu attieksmi es no viņas saņemu. Tieši tāpēc arī vēlos vērsties policijā, jo ne gluži to naudu man žēl, vienkārši vēlos, lai cilvēks nedomā, ka var tikt cauri sveikā, čakarējot cilvēkus, bet, protams, naudu atpakaļ jau arī gribas. :-D
Tātad jautājums - vai ir vērts vērsties policijā, ja man ir tādi pierādījumi kā bankas pārskaitījums ar nosaukumu "aizdevums līdz x. datumam", sarakstes sms, whatsapp un facebook veidā? Ar ko man jārēķinās, dodoties uz policiju? Vai es kaut ko ar to panākšu? Es vienkārši nekad neesmu saskārusies ar tādām lietām :-D
28.09.2018 13:16 |

Reitings 948
Reģ: 18.06.2018
Kur man fiziski jāiet?
Vispirms jau pie jurista, kas sastādīs prasību, jo pati tu tik un tā nevari izdarīt.
28.09.2018 14:21 |

10 gadi
Reitings 3559
Reģ: 13.03.2013
Jā, pieteikums tiesā.
28.09.2018 14:21 |

Reitings 806
Reģ: 18.01.2018
un sagatavo 71.14 (minimālā summa) no savas kabatas, pagaidām.
28.09.2018 14:22 |

Reitings 806
Reģ: 18.01.2018
Bet protams, labāk jau pakonsultēties ar advokātu vai juristu - vēlams bezmaksas. Gan jau kāds paziņa ir rados, draugos vai pašai. Tad arī sapratīsi vai vispār tavi pierādījumi ir lietderīgi. Man stipras aizdomas, ka nav. Pirms cel prasību tiesā, tad uzjautā konkrētu jautājumu, lai pārskaita parādu uz tādu un tādu konta numuru. Cerams ir arī viņa teksts, kur viņš apstiprina, ka ir parādā noteiktu summu. Nevis stāsti par salūzušu boileri vai kas tml.
28.09.2018 14:25 |

Reitings 948
Ir arī LU kaut kāds jauno juristu konsultāciju centrs vai kaut kas tamlīdzīgs. Tur LU japainteresējās. Viņi tur sniedz bezmaksas konsultācijas.
28.09.2018 14:30 |

Reitings 255
Reģ: 27.07.2016
Jaestades Notārs tad kalpotu kā trešā persona bez savām interesēm, kas spētu apliecināt darījuma apstākļus. Tas būtu kā ticams liecinieks. Notārs neizdod nekādus izpildes aktus. Pie notāra apstiprina darījumus, vai nostiprinājuma lūgumus vai cita veida doc. Citās iestādēs pieņem tikai notariāli apstiprinātus dokumentus, bet izpildvara tiem ir nodota tikai konkrētās lietās - kā laulību šķiršana, bet arī tikai gadījumos, kad tiek iesniegta vienošanās par bērnu un mantas sadali. Ja ir strīds, tad ir vienalga tiesa. Ar jebkuru mantisku prasību vienalga ir jāvēršas tiesā.
28.09.2018 14:40 |

Reitings 11162
Reģ: 28.11.2014
Būs grūti pierādīt , viņa to naidu varēja tev atdod ,piemēram, skaidrā.
Bet ja gribi pabaidīt , palūdz lai kāds piezvana un stādās priekšā kā tavs advokāts ,kurš gatavo celt prasību tiesā , varbūt nostrādā.
28.09.2018 14:57 |

Reitings 284
Reģ: 25.07.2012
Ar iešanu uz tiesu jāsaprot prasības pieteikuma sagatavošanu.
Tā kā minēji, ka aizdevuma summa ir maza, lieta tiktu izskatīta vienkāršotā procedūrā. Šeit https://manas.tiesas.lv/eTiesasMvc/lv/e-pakalpojumi/e-veidlapas var atrast jau gatavu prasības pieteikuma veidlapu, kurā jāaizpilda tikai tukšās vietas (sadaļā "E-veidlapa" jāizvēlas "Prasības pieteikums vienkāršotajā procedūrā par naudas piedziņu"). Prasības pieteikumu var gatavot arī brīvā formā. Paraugus noteikti var atrast internetā.
Ar ko jārēķinās, ejot uz tiesu: jāmaksā valsts nodeva vismaz 70 eur apmērā + 3.30 eur par ar lietas izskatīšanu saistītajiem izdevumiem. Ja spriedums būs Tev par labu - paziņai šī nauda būs Tev jāatmaksā. Ja nē, tad to naudu pazaudēsi. Ja spriedums būs Tev labvēlīgs un paziņa naudu tiesas noteiktajā termiņā labprātīgi nesamaksās, Tev būs jāiet pie tiesu izpildītāja un jālūdz uzsākt sprieduma piespiedu izpildi. Tas gan paziņai varētu krietni pabojāt dzīvi. Bet, ja viņai/viņam nekas nepieder un nav nekādu oficiālu ienākumu, Tev jārēķinās, ka naudu vari arī neatgūt.
Ja aizdevuma summa ir neliela, teiksim, kādi 100 vai 150 eur, diez vai ir vērts vēl ieguldīties uz juristu/advokātu konsultācijām. Par velti Tev dokumentus piekritīs sagatavot tikai kāds draugs vai paziņa. Vai studenti, kā to norādīja Jaestades. Savukārt maksāt par dokumentu sagatavošanu un konsultāciju juristam/advokātam, ja summa patiešām nav liela, neatmaksāsies.
28.09.2018 15:04 |

10 gadi
Reitings 1649
Reģ: 26.01.2016
Es šorriz par weee variantu. Vismaz es nesaskatu jēgu čakarēties, staigāt pa policijām, tiesām, tērēt savu laiku un vēl naudu pazaudèt.. tie ir 150€. Pati raksti, ka aizdevi summu, kuru nav žēl pazaudēt. Sarunā ar kādu draugu, radinieku, izpētiet juridisko terminoloģiju, lai prastu pateikt vairāk par “tiesa” un zvaniet..
28.09.2018 15:27 |

Autorizēts lietotājsModerators
Reitings 6782
Reģ: 13.11.2016
Kā jau te dažas ir minējušas, policijā vērsties noteikti nav vērts - šī lieta neietilpst policijas kompetencē, jo tas ir civiltiesisks darījums. Ja vērsīsies policijā, tērēsi viena savu un policistu laiku, un veltīgi gaidīsi, ka šī risināšana tev kaut kā līdzēs.
28.09.2018 15:37 |

Reitings 77
Reģ: 05.11.2017
Tad nevajadzēja aizdot. Tāpēc es naudu nevienam nekad neaizdodu.
28.09.2018 15:38 |

Reitings 213
Reģ: 26.01.2013
Nav vērsts iet uz tiesu. Tu nevari pierādīt, ka viņa Tev to naudu nav atdevusi. Izkrāpusi viņa arī to nav.
28.09.2018 15:42 |

Reitings 226
Reģ: 12.10.2015
Man līdzīga situācija ar radinieku. Bet īpaši necepos. Vienkārši apzinos,ka ir tāds draņķis un viss, varbūt reiz pašam kauns paliks. Viena meitene vēl no vidusskolas laikiem parādā.
Bet nedomāju,ka policija daudz ko palīdzēs šajā situācijā. Te jau vairāk viss uz godīguma principu balstīts, krimināls sastāvs nesanāk.
28.09.2018 15:43 |

Reitings 948
Sarunā ar kādu draugu, radinieku, izpētiet juridisko terminoloģiju, lai prastu pateikt vairāk par “tiesa” un zvaniet..
Nav vajadzības zvanīt un iesaistīt vēl kādu, visu var izdarīt vienkāršāk - uzrakstīt e-pasta vēstuli vai vnk ierakstītu vēstuli un nosūtīt. Tik vajag tā juridiski rakstīt. Esmu tā darījusi, nostrādāja tik citā jautājumā, bet viss atkarīgs no tās otras personas - ja uz visu pofig, tad arī vēstule un zvanīšana nelīdzēs.
28.09.2018 15:48 |

Reitings 149
Reģ: 29.01.2009
1) Vērsiet policijā nevajag, jo kā jau atbildēs minēts - tas ir civiltiesisks, nevis krimināltiesisks jautājums.
2) No sākuma aizsūti ierakstītu vēstuli, visu pamatoti un skaidri aprakstot un lūdzot atmaksāt parādu. Tas visbiežāk nostrādā un tālākas tiesas nav pieciešamas. Jo tā pat - lai ietu uz tiesu, parādnieks no sākuma ir jābrīdina.
3) Tiesā var iesniegt prasību "vienkāršotās procedūras lietā", kas attiecas uz summu līdz eur 2500. Tur ir vienkārši jāaizpilda veidlapu un tas ir gaužām vienkārši (var izteikt bez maksas juristu palīdzības). LU tiešām ir juridiskās palīdzības centrs, kur bezmaksas Tev studenti sagatavos atzinumu vai prasības pieteikumu, un pat aizies uz tiesu Tavā vietā.
4) Civilprocesā strādā sacīkstes princips - tātad katra puse iesniedz tos pierādījumus, kas pamato tās prasījumu vai iebildumus. Ja Tu iesniegsi maksājuma uzdevumu, taču otra puse nevarēs pierādīt, ka viņa parādu ir samaksājusi (piemēram, skaidrā), Tev tāpat ir lielākas izredzes.
5) Nav nekādas jēgas slēgt līgumu pie notāra par tik niecīgām summām - notārs par savu darbu paprasītu tik daudz, ka aizdot vairs negribētos. Turklāt, atvieglota piedziņas kārtība ir tikai attiecībā uz aizdevuma līgumiem, kas slēgti notariāla akta formā, kas ir vēl dārgāk un neizdevīgāk.
28.09.2018 19:15 |

Reitings 4227
Reģ: 31.03.2017
raksta un zvana - čau mīļā, kā iet un bla bla bla

Atbildi čau ,nu sūdīgi, jau nedēļu ēdu pliku maizi, naudas nav, vēl jūtos apslimusi,bet zālēm nav naudas .:-D
28.09.2018 21:44 |

Reitings 3897
Reģ: 01.01.2017
Pēc būtības ir 3 varianti kā risināt šo situāciju:
1. Caur tiesu
2. Nedarīt neko un gaidīt, kad tā aizdevēja beidzot atdos parādu
3. Iebiedēt viņu, palūdzot/samaksājot/nolīgstot pāris džekus, kuri ar viņu "parunās" ne pārāk maigi un ne pārāk pieklājīgi.
28.09.2018 22:29 |

Reitings 1093
Reģ: 05.09.2018
Maksājuma uzdevumus vari iesniegt cik tik uziet. Kamēr nevarēsi pierādīt maksājuma uzdevuma pamatotību, tiesa neko nedarīs. Otrādi, cilvēkiem un firmām, kas izraksta nepamatotus maksājuma uzdevumus, pašiem vēlāk ir problēmas ar daudzām iestādēm. Arī ar policiju, nereti.
Citādi katrs var izrakstīt uzdevumus cik pats izdomā.
Nauda tika pārskaitīta uz kontu?
Ja pārskaitījuma uzdevumā minēts "aizdevums tam un tam" tad kaut cik okei.
Ja nē, tad maz izredžu.
Draudzene var pateikt: es pati:-D viņai aizdevu skaidrā, viņa atdeva, pārskaitot uz manu kontu. Līgums mutisks, bez %. Su-du no viņas ko piedzīs.
Vienīgi ja viņa pati pierādāmā veidā atzīst parāda faktu. :-) Viltīga tā neiekritīs.
Otrs variants ir ja naudas pārskaitījums izkrāpts, tad policija var ierosināt krimināllietu. Te atkal cita problēma: tikko noskaidros aizdevuma faktu, tas būs vairs tikai civiltiesisks strīdiņš. Nepamatots iesniegums policijā, par ko :-P dabūsi.
Iepriekšējo reizi aizdevi un saņēmi ar procentiem atpakaļ? Par tiem procentiem jāmaksā nodokļi.
28.09.2018 22:50 |

Reitings 80
Reģ: 10.12.2016
vekselis. pameklē google. ļoti laba lieta, uzraksti vekseli, kas aizņem 5.minūtes, abi parakstat un, ja otra puse neatdod, tad piedzīšana ir atvieglotā režīmā.
29.09.2018 09:52 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits