Pilsēta cilvēkiem un Brīvības iela.

Reitings 2520
Reģ: 30.01.2017
Pārlasīju jaunāko "Pilsēta cilvēkiem" publikāciju par CSDD auditu Brīvības ielai. Lai cik sviestots nebūtu tā saturs, pievēršoties komentāru sadaļai, paliek aktuālais jautājums - velojoslai būt vai nebūt?
Vieni uzskata, ka Brīvības ielai ir jābūt kā vienai no galvenajām pilsētas autosatiksmes maģistrālēm un nekādiem veloveliņiem tur nav vietas, citi - ka vajag veidot sabiedriskā transporta joslu, velojoslu un brauktuvei katrā virzienā atstāt vienu joslu automašīnām.
Kā šķiet jums? Šoreiz tieši par Brīvības ielu.
31.08.2018 11:28 |

Reitings 965
Reģ: 14.08.2015
Es, kā cilvēks, kam visa Brīvības iela praktiski bez variantiem ir jānobrauc, lai tiktu mājās, piketu uztaisītu, ja tur ieviestu veloceliņu uz ielas braucamās daļas rēķina. Jau tā tur ir murgs vietām, jo sevišķi sastrēgumstundā .Gribas vai nē, bet Brīvības iela ir normāla maģistrāle, jo sevišķi sabiedriskajam transportam. Tā ir ilūzija, ka viens veloceliņš tieši var ietekmēt lielu masu domāšanu un ikdienas ieradumus, jo sevišķi ziemā. Veloceliņš drīzāk uz Čaka ielas varētu atrasties, bez tam, Barona ielā jau tāds ir, vismaz posmā pie pašas Brīvības ielas, kā arī tālāk pa Brīvības gatvi līdz pat Juglai veloceliņš jau ir kādu laiku. Neaizmirsīsim arī par VEF tiltu. Tur jau tā nav iespējams izmainīties tam transporta plūdumam, kas tiek spiests tur cauri, velosipēdisti, gājēji, sabiedriskais transports... Murgaina iniciatīva, manuprāt.
01.09.2018 13:16 |

Reitings 2520
Visu Rīgu krustām šķērsām varētu izbūvēt ar veloceliņiem, bet no oktrobra līdz aprīlim mani neviens uz velo neuzsēdinās tāpat kā vairumu braucēju. Tas nozīmē, ka celiņš ziemā, kad sniega un žļurgas gadījumā tā jau ir korķi visur, mums ir vēl neaizskaramās velojoslas tiem pārdesmit ekstrēmistiem, kas celiņu izmantos.
Siltajā sezonā ar velo braucu pietiekami bieži, kādas 3x nedēļā, parasti 5-10 km vienā virzienā. Tur, kur ir veloceliņi, izmantoju, jo ērti un otrkārt CSN vispār aizliedz izmantot ietvi vai braucamo daļu, ja uz ielas ir attiecīgā virziena velojosla. Bet man nav nekādu problēmu izbraukt arī starp gājējiem vai auto. Nestrādāju par velokurjeru, un braucot saprātīgā ātrumā, nesaprotu, kas tur kam var traucēt.
01.09.2018 16:12 |

Reitings 154
Reģ: 22.08.2015
Agri vai vēlu nāksies veloceliņu izveidot, jo ar katru gadu pieaug velosipēdu skaits, turklāt ienāk arī alternatīvie transporti - elektriskie velo un skūteri, sigveji utt.
Eiropas pilsētās arī bērnus ved ar velo uz skolu vai dārziņu - līdz 3 bērniem var iesēdināt vienā velo ar bērnu piekabi. Un ziema nav problēma, tikai jāorganizē adekvāta velojoslas tīrīšana.
Ielu platums neatrisina sastrēgumu problēmu. Eiropas vecajās pilsētās ir diezgan šauras ielas, sastrēgumu prakstiski nav. Savukārt ASV vai Maskavā ar visām 8 auto joslām ir sastrēgumi. Tas ir apburtais loks - jo vairāk joslas, jo vairāk sastrēgumu.
01.09.2018 17:00 |

Reitings 965
Eiropas vecajās pilsētās ir diezgan šauras ielas, sastrēgumu prakstiski nav.

:D
Visās Eiropas vecajās pilsētās, atskaitot Brēmeni, kur esmu bijusi, es esmu pavadījusi vairākas stundas sastrēgumos - Londonā, Parīzē vispār trafiks ir vajprāts. Man tiešām neliekas, ka tā ir ekskluzīvi LV problēma.
Kas attiecas uz veloceliņiem. Nu, nav tā, ka tam veloceliņam obligāti tur jābūt. Tas, ka velosatiksmes plūsmu vajadzētu kontrolēti kaut kā novadīt, ir fakts, bet ir jādomā kur un kā to darīt - velomaršrutus loģiski pārdomāt, lai tas ir droši pašiem velobraucējiem. Tāpat, kā autovadītājiem, arī velosipēdistiem ir iespējas izplānot savu maršrutu un nav nepieciešams katrā paralēlā ielā veloceliņš. Pēc plikas loģikas, Brīvības ielā līdz VEF tiltam, tas ir vispār lieks pasākums. Loģiskāk būtu velosatiksmi organizēt pa Čaka ielu līdz Zemitāniem un tad gar Dominu uz Teikas pusi, kur jau tas veloceliņš tālāk ir līdz Rīgas galam. Veloceliņš, piemēram, pie Dailes teātra būtu liela problēma. Un, nē, es neesmu autobraucējs, bet es tiešām nebūtu laimīga sēdēt vēl garākos korķos, kādi tie jau šobrīd ir, ja tiktu pieņemts tāds lēmums.
01.09.2018 17:19 |

Reitings 154
Reģ: 22.08.2015
Visās Eiropas vecajās pilsētās, atskaitot Brēmeni, kur esmu bijusi, es esmu pavadījusi vairākas stundas sastrēgumos - Londonā, Parīzē vispār trafiks ir vajprāts. Man tiešām neliekas, ka tā ir ekskluzīvi LV problēma.

Nevar salīdzināt Rīgu ar Londonu vai Parīzi, kur iedzīvotāju skaits vairākas reizes pāsniedz ne tikai Rīgas, bet visas Latvijas iedzīvotāju skaitu.
01.09.2018 17:35 |

Reitings 965
Nevar salīdzināt Rīgu ar Londonu vai Parīzi,

:D Bet Tu jau to pati darīji ar manis izkopēto citātu.
01.09.2018 17:39 |

10 gadi
Reitings 674
Reģ: 09.01.2015
Esmu aktīva velo braucēja,bet uzskatu,ka velo joslai nav jābūt uz Brīvības ielas.Ir taču velo josla pa Barona ielu un pa Skolas ielu,ja man kaut ko vajag uz Brīvības ielas,tad maksimāli braucu pa Baronielu un tad tos 2us kvartālus varu arī pabraukt pa gājēju celiņu vai ielu.
01.09.2018 17:44 |

Reitings 2520
Savukārt ASV vai Maskavā ar visām 8 auto joslām ir sastrēgumi.

Tāpat tika salīdzināta 12 miljonu Maskava ar 650 tūkstošu apdzīvoto Rīgu. ;-) Redzi, mums ar 2 joslām katrā virzienā ir sprūdiens, kur jāpavada, varbūt extra 20 minūtes un viss - esi ārā no pilsētas. Maskavai ar šādu salīdzinājumu savu joslu skaitu vajadzētu reizināt ar 18 8-)
01.09.2018 17:52 |

Reitings 948
Reģ: 18.06.2018
Veloceliņiem jābūt tur, kur tie ir ērti velosipēdistiem, netraucē gājējiem un autobraucējiem. Bet tā kā Latvijā normāli neko nevar izplānot (vai vispār plāno), tad šaubos, ka tuvākajā laikā tiks apmierinātas visas puses.
P. S. Māmiņas ar ratiem un invalīdi domāju jau sen būtu gatavi nimušīt tos idiotus, kas plāno un taisa celiņus ne tikai Rīgā. :-D
01.09.2018 17:52 |

Reitings 558
Reģ: 23.07.2016
Riga sabiedriskajam vajadzeja but priorotatei pa savu joslu, nevis kopeja plusma, lai nebutu jasez kopa ar masinam korkos un del ta visi grafiki nojuk. Viss ir viena bezjedziga plusma ar muzigajiem korkiem pika stundas. Masinai butu jabut pedejai prioritatei, ja pilseta butu normals, lets, efektivs un pieejams sabiedriskais, nebutu tik daudz to masinu. Cilveki vairak izveletos citas alternativas ka riteni, sabiedrisko, ikdiena masinu mala noliekot.
01.09.2018 18:03 |

Reitings 3127
Reģ: 02.06.2016
Lai cik, manuprāt, tas nebūtu pareizi, bet Brīvības ielai jābūt kā ''maģistrālei'' cauri visai Rīgai - Rīgas daļai. Paralēli iet Barona iela, kur ir velo ceļš. Tāpēc neuzskatu, ka uz pilnīgi paralēlām ielām būtu jāveido haoss. Nu nebrauks visi un arī nevar braukt ar velo, lai arī cik tas ir forši, taču ne visās vietās piemērojami, manuprāt.
01.09.2018 18:07 |

10 gadi
Reitings 3709
Reģ: 29.01.2009
ā pati Brēmene pie upes kā Rīga, bet centrā liekas kā ārpus pilsētas. Gar upi parks, ceļi šauri. Bet viss tik dzīvīgs.

Bremenei lielākā daļa ielu ir stipri platākas par LV ielām..Tāpēc nešķiet adekvāti baigi salīdzināt.
Iesākumā varētu sakārtot sabiedrisko transportu tā, lai ar viņu braukt nebūtu katorga, pārskatīt maršrutus utml. Tāpat arī Rīgas sabiedriskais ir neadekvāti dārgs, man piemēram, lētāk sanāk pārvietoties ar auto nekā ar sabiedrisko, ar auto turklāt ir ātrāk.

Pilnīgi piekrītu. Tāpat piekrītu tam, ka novembris-marts noteikti nav vilinošs braukšanai ar velo.
Vispirms, lai atrisina sabiedriskā transporta problēmas, tad izveido normālu park&ride.
Tāpat, ja ir kādas izmaiņas satiksmē tieši piem. ziemas mēnešos, ka atsevišķas velo joslas pārtop par joslām mašīnām, iespējams būtu pat baigi ok.
BET kopumā- nu nav to velobraucēju tik nenormāli daudz. Diemžēl. Pa to pašu Elizabetes ielas velojoslu- nu tiiiik reti var redzēt, kādu braucēju..
01.09.2018 18:10 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits