Nedienas ar Facebook

Reitings 111
Reģ: 29.05.2018
Hey:-) Ceru ļoti uz to, ka kāds vai kāda varēs palīdzēt, jo esmu izmisumā un nezinu ko darīt.:'-( Vakar notikusi neliela ķibele auto stāvvietā un notikusi diezgan skarba vārdu apmaiņa. otrs vīrietis skaļi bļaustījies un apsaukājies, lai gan nenotika nekas tāds. Es nevarēju vienkārši klusēt un sāku skaidrot situāciju...Viss atrisinājās, bet šodien paziņa parādija, ka to esot nofilmējis kaut kāds svešs cilvēks no malas un vienkārši sēdējis mašīnā un rēcis, ielicis to Facebook. Lai vai kā , bet es ļoti to gribu izņemt vai kaut kā to izdzēst, jo tiek pārkāptas visas robežas, es pati personīgu nesaprotu to stulbumu, ka kaut kas jānofilmē un tad jāliek FB un par to jārēc. Labāk cilvēks būtu nācis un palīdzējis, jo tas vīrietis bija ļoti agresīvs. :-|(t) Vienu vārdu sakot, tā vīrieša postam es klāt nevaru tikt, jo iz uzlicis, ka to redz tikai draugi-es draugs neesmu un līdz ar to arī nevaru reportot to video. Ko man darīt? Negribu, lai tas aiziet tālāk. Esmu gan dusmīga ,gan izmisusi, un nobesījusies. Rakstīt personīgi arī av vērts, vēl nepietiktu tas, ka arī saraksti saglabātu un tur pat iebāztu.(e)Vīrietis ,kas to filmēja ir apsargs un pat nenāca palīgā,lai kaut vai palīdzētu(t) Kā man izņemt to video vai likt tam pazust ? Ir kāds FB admistrators vai epasts ,kam varu rakstīt personīgi?
Ja kaut zinat, lūdzu palīdziet, jo tiešām esmu izmisumā.:'-(:'-(:'-(
01.07.2018 21:03 |

Reitings 965
Reģ: 14.08.2015
Tas gan, un vēl bļauj, ka jaunā datu regula sarežģī dzīvi, kaut tā ieviesta dēļ tā, ka daudzi cilvēki, tikuši pie kameras, uzvedas kā neandertālieši.

Jēziņ, tās bildes nav tie sensitīvākie dati, ko tā regula aizsargā. Un arī iepriekš šie dati ir bijuši aizsargāti, tikai tas likums visiem bija ierakstīts blociņā, kur pieraksta lietas, kuras nepi*. Jau iepriekš dažādu fotogrāfiju publicēšanai komerciālos nolūkos bija nepieciešama iesaistīto atļauja, tikai tas nebija izreklamēts visās iespējamās ziņās. Nekas, pa lielam, nav mainījies. Un tās jūsu privātās, netīši uzķertās bildes nav tie sensitīvākie dati, ko aizsargāt.
Ievietošu citātu no kāda raksta, ko nesen lasīju ar šo saistībā, un speciāli uzmeklēju, jo te jau notiek nopietna brēkšana:
Regulā ir ietverta atkāpe organizācijām ar mazāk nekā 250 darbiniekiem saistībā ar reģistriem, tomēr juristi norāda, ka šis izņēmums ir mānīgs, un faktiski regula attiecas arī uz mazajiem uzņēmumiem, ja vien datu apstrāde nav gadījuma rakstura. Gan teorētiķiem, gan praktiķiem esot stipri grūti izdomāt situācijas, kad apstrāde skaitītos gadījuma raksturs.
Man gan gribētos domāt, ka mazajiem uzņēmumiem dzīve būs nedaudz vienkāršāka, taču nestrīdēšos. Vienlaikus, mazliet tālāk arī norādīšu uz iemesliem, kāpēc ar datu apstrādi vajadzētu nodarboties arī mazajiem.
Kas attiecas uz fiziskajām personām jeb privātpersonām, tur viss ir skaidrs – nevienam nebūs jāpamato, kāpēc kontaktu sarakstā atrodas kādu personu tālruņa numuri vai e-pasta adreses. Citiem vārdiem sakot, uz privātpersonām regulas prasības neattiecas.
Gluži pretēji, šī regula paredz visai jaukas tiesības, piemēram, tikt izdzēstam no uzņēmumu datubāzēm un citas.
Patiesībā, nekā diži jauna. Arī līdz šim pastāvēja tiesības atteikties no informatīvajiem sūtījumiem, tāpat pieprasīt uzņēmumam sniegt viņu rīcībā esošo informāciju, kā arī izdzēst to un vienkārši aizmirst par personas eksistenci. Regula, manuprāt, tikai daudz stingrāk šīs tiesības uzsver un daudz stingrāk liek arī tās ievērot.

Un vēl tieši par šo gadījumu:
Vai regula nodrošinās lielāku privātumu sociālajos medijos?
Mana atbilde ir īsa – nē.
Regula uzliek par pienākumu datu vācējiem un apstrādātājiem būt godprātīgiem pret tiem, kuru dati tiek vākti, taču tā nekādā veidā nepasargā jūsu bērnu plikās pakaļas pret nonākšanu pedofilu datubāzēs.
Pastāv gan iespēja, ka sociālo tīklu algoritmi neļauj publicēt šādas fotogrāfijas, taču šajā ziņā joprojām viss paliek pa vecam – paturiet pie sevis to, ko nevajadzētu redzēt visai pasaulei.
Publisks ir “tāds, kas ir pieejams daudziem vai visiem” (tezaurs.lv), un sociālie tīkli ir publiska vieta. Protams, pastāv iespēja mainīt ierakstu privātuma iestatījumus, lai tos nevarētu redzēt pilnīgi visi, tomēr ieraksti joprojām būs publiski. Nemāniet sevi.

Par autores gājienu ar fake profilu - nu, negrib cilvēks pielkt vēl vārdu, uzvārdu tam video klāt - pareizi dara.
03.07.2018 00:52 |

Reitings 965
Reģ: 14.08.2015
03.07.2018 00:52 |

Reitings 368
Reģ: 31.12.2017
Bingo Pārsliņ! Malacis :)
03.07.2018 00:55 |

10 gadi
Reitings 2326
Reģ: 14.07.2011
Ieliec viņa vārdu un uzvārdu. Iemet šeit viņa facebook profilu.
Varētu pabiedēt viņu ar tiesu darbiem!
03.07.2018 01:14 |

10 gadi
Reitings 3734
Reģ: 09.02.2014
Tā kā Facebook nedarbojas Eiropas Ekonomiskās Zonas teritorijā, tas var arī ignorēt Vispārīgo datu aizsardzības regulu, ja vien nav kaut kādas citas starptautiskas saistības. Tas nenozīmē, ka nevar vērsties pie Facebooka ar lūgumu materiālu izdzēst. Šai gadījumā pietiek arī ar Latvijas Republikā izdotu likumu.
https://likumi.lv/doc.php?id=4042
7.pants. Personas datu apstrāde ir atļauta tikai tad, ja likumā nav noteikts citādi un ja ir vismaz viens no šādiem nosacījumiem:
1) ir datu subjekta piekrišana;
2) datu apstrāde izriet no datu subjekta līgumsaistībām vai, ievērojot datu subjekta lūgumu, datu apstrāde nepieciešama, lai noslēgtu attiecīgu līgumu;
3) datu apstrāde nepieciešama pārzinim likumā noteikto pienākumu veikšanai;
4) datu apstrāde nepieciešama, lai aizsargātu datu subjekta vitāli svarīgas intereses, tajā skaitā dzīvību un veselību;
5) datu apstrāde nepieciešama, lai nodrošinātu sabiedrības interešu ievērošanu vai realizētu publiskās varas uzdevumus, kuru veikšanai personas dati ir nodoti pārzinim vai pārraidīti trešajai personai;
6) datu apstrāde ir nepieciešama, lai, ievērojot datu subjekta pamattiesības un brīvības, realizētu pārziņa vai tās trešās personas likumiskās intereses, kurai personas dati atklāti.

Neviens no 6 punktiem neizpildās, tālab var droši vērsties ar prasību policijā, pie kam datu subjektam (šai gadījumā - saulainaaaa) nav jāsazinās ar pārzini (šai gadījumā - to apsargu).
03.07.2018 04:59 |

Reitings 121
Reģ: 29.01.2009
Tā kā Facebook nedarbojas Eiropas Ekonomiskās Zonas teritorijā, tas var arī ignorēt Vispārīgo datu aizsardzības regulu, ja vien nav kaut kādas citas starptautiskas saistības.

Regula attiecas uz jebkuru uzņēmumu, kura darbība notiek ES teritorijā - jebšu, kura ievāc un apstrādā ES pilsoņu datus. Vienalga, vai kompānija ir reģistrēta ASV vai Filipīnās.
Ne velti nesen mums vajadzēja apstiprināt jaunus lietošanas noteikumus iekš Facebook un citiem portāliem.
03.07.2018 09:07 |

10 gadi
Reitings 3734
Regula attiecas uz jebkuru uzņēmumu, kura darbība notiek ES teritorijā - jebšu, kura ievāc un apstrādā ES pilsoņu datus. Vienalga, vai kompānija ir reģistrēta ASV vai Filipīnās.
Kā EEZ teritorijā pieņemtu likumu var attiecināt uz kādu šajā teritorijā neatrodošos valsti, piem., Irānu? Viņi taču var uzlikt mīksto, un pareizi darīs, ja nebūs atsevišķu saistību.
03.07.2018 09:46 |

10 gadi
Reitings 3734
Un nav korekti apgalvot, ka Facebook darbība notiek Europā. Drīzāk jau var uzskatīt, ka Europai ļauj darboties pa ASV teritorijā atrodošiemies serveriem. Ja Europai kaut kas nepatīk, tad viņa var iet bekot, ASV no tā neizputēs.
03.07.2018 09:50 |

Reitings 121
Kā EEZ teritorijā pieņemtu likumu var attiecināt uz kādu šajā teritorijā neatrodošos valsti, piem., Irānu? Viņi taču var uzlikt mīksto, un pareizi darīs, ja nebūs atsevišķu saistību.
Kā kontrolēt un piemērot sankcijas - tas jau ir cits stāsts. Būtu interesanti pasekot līdzi, kā mēģinātu risināt šādu situāciju :-D
.
Un nav korekti apgalvot, ka Facebook darbība notiek Europā. Drīzāk jau var uzskatīt, ka Europai ļauj darboties pa ASV teritorijā atrodošiemies serveriem. Ja Europai kaut kas nepatīk, tad viņa var iet bekot, ASV no tā neizputēs.
Facebook ir serveri arī Eiropā. Vai Facebook pasūtīja EU bekot? Šķiet, ka nē...
03.07.2018 10:30 |

10 gadi
Reitings 3734
Kā kontrolēt un piemērot sankcijas - tas jau ir cits stāsts.
Kā var piemērot sankcijas valstij, kura nav ne zem kā parakstījusies?
Facebook ir serveri arī Eiropā. Vai Facebook pasūtīja EU bekot? Šķiet, ka nē...
Labi, lai ir. Es jau arī neteicu, ka Facebook kādu kaut kur sūta. Pat, ja Facebook gribētu savākt atpakaļ savus serverus, Europa lūgtos, lai to nedara. Pie reizes ASV varētu savākt arī visu piekļuvi GPS. Mēs tad varētu sākt draudzēties ar krieviem, kuriem ir kaut kas līdzīgs. Esat ar mieru? :D
03.07.2018 10:48 |

Reitings 1126
Reģ: 09.04.2016
Ko jūs te visi brēcat par to datu aizsardzības regulu? Nu neviens no mums nav neaizskarams tikai tāpēc, ka ieviesta šī regula. Tā pa lielam ir domāta uzņēmumiem (kā jau Pārsliņa norādīja). Jā, fizisko datu aizsardzības likums pastāv, arī datu regula piemēro kaut ko privātpersonām (kā jau Pārsliņa norādīja). Visi tikai brēc un brēc par regulu, visi tagad ir tik neaizskarami... Iedziļinieties taču tēmā, nevis izlasiet to virspusēji un tēlojat, ka visu zināt. (t)
Autorei - iesaku rakstīt FB administrācijai. Situācija ir gaužām nepatīkama, bet risināma. Rakstīšanu no fake profila gan neatbalstu, bet ja tā juties drošāk.. Starp citu, atbildēja arī vai ignorēja?
P.S. Nenosodu tās meitenes, kas izrāda interesi par video, jo ažiotāža šeit tiešām ir sacelta ne pa jokam. Cilvēcīga interese, nekas vairāk. Tiesa, neuzskatu, ka video tagad vajadzētu publicēt cosmo vēl publiskākai apsmiešanai u.c. ķengāšanai.
Peace. 8-)
03.07.2018 11:04 |

Reitings 121
Kā var piemērot sankcijas valstij, kura nav ne zem kā parakstījusies?
Manuprāt, šajā gadījumā ir jāskatās vienu soli atpakaļ - kas ir devis, piemēram, Irānas kompānijai atļauju tāpat vien vākt datus? Irāna nevar vienkārši atnākt pie mums un sākt zāģēt kokus vai makšķerēt zandartus. Tas tiek regulēts. Tāpēc EU vēlas, lai arī datu ievākšanas jautājums ir regulēts. Tikai tāpēc, ka dati nav taustāmi kā kokmateriāls vai zivs, tas nenozīmē, ka katrs var ar tiem rīkoties kā tīk.
Bet šķiet, ka esam novirzījušies no autores tēmas - skatos, citas jau sāk nervozēt. :-D Ja kas, es ar "brēcu" par to, kā tas attiecas uz uzņēmumiem, nevis konkrēto situāciju ;-)
03.07.2018 11:33 |

Reitings 16
Reģ: 26.06.2017
Atsaucies uz Eiropas datu tiesību regulu. Nosūti PM, ja tas nelīdz, sazinies ar Datu valsts inspekciju un saki, ka ir aizskartas tavas tiesības. Tālāk, lai viņi paši tad tiek galā. Viņiem tā ir ierasta prakse.
03.07.2018 16:24 |

10 gadi
Reitings 5582
Reģ: 23.11.2014
Interesanti, kā viss beidzās / turpinās?
Piekrītu Minnia, kopš spējā stājušies pastiprinātie datu aizsardzības likumi, Tu droši vari iet uz policiju... vai ja negribas čakaru, tad uzrakstīt video ielicējam skaistu un argumentētu vēstuli, ka ja video netiks izņemts, tad dosies gan ar iesniegumu uz policiju, gan pie darba devēja..
03.07.2018 20:25 |

Reitings 2520
Reģ: 30.01.2017
Lola, nefantazē. Neko policija nedarīs par video ar strīdiņā satrakojušos skuķi. Fotografēt un filmēt personīgiem (nekomerciāliem) nolūkiem joprojām var pa labi, pa kreisi, nevienam neprasot atļauju un piekrišanu. Pat ja kāds iebilst, atrunāts ir, ka vēlams to nedarīt, nevis, ka nedrīkst.
Datu regula ir domāta tam, lai mums bez piekrišanas nezvanītos matraču, vitamīnu un recepšu grāmatu tirgoņi, lai mēs bez savas ziņas un piekrišanas neatrastos kādās tur datubāzēs, nevis tam, lai mēs pašpasludinātos par neaizskaramām sniegpārsliņām.
03.07.2018 20:35 |

Reitings 8847
Reģ: 12.04.2017
Kas tad tur ir ar to video? :D
03.07.2018 23:07 |

Reitings 368
Reģ: 31.12.2017
Apšu lapa izdzēsusies.
03.07.2018 23:09 |

Reitings 4218
Apšu lapa izdzēsusies.

Iztiksim bez apvainojumiem autores virzienā.(e)
03.07.2018 23:27 |

10 gadi
Reitings 3922
Reģ: 06.03.2011
Zinas Tante
atrunāts ir, ka vēlams Tev nav taisnība. Jebkurš likums ir jālasa jāizprot, gan ar likuma garu, gan burtu - ES tas nozīmē izprotot gan vietējo, gan vispārējo, gan burtu, gan garu - bet pāri visam ir fakts - persona (viens cilvēks) drīkst publicēt pats sevi un viņš (viņa publiskošana) nedrīkst būt piespiedu. Tas ir noticis šajā situācijā. Pie tam, ar nodomu - ierobežojot iespēju personai tapt informētai. Te vēl varētu padomāt, vai autors pats nav izsvēris % meitenei sevi ieraudzīt. Pat tad, ja saimnieks nezin, ja cents pieder viņam - piesavināšanās aizvien ir definējama kā noziegums.
Mani gan vairāk pārsteidz fakts, ka nepareizi novietots auto ir noziegums, bet svešas personas slēpta filmēšana un materiāla publiskošana tiek pilnība (ne tikai attaisnota) arbalstīta. Kas šī par jocīgu, nē - citādu civilizētai - sabiedrību??? Retorisks jautājums - neinteresē atbilde.
03.07.2018 23:33 |

Reitings 594
Reģ: 03.03.2015
Vai jūs vispār esat lasījuši ES regulu par personisko datu aizsardzību? Izskatās, ka nē. Un es to tikai jautāju, jo tas ir tieši saistīts ar manu darbu. Jaunā regula attiecas uz uzņēmumiem un organizācijām, kurām ir ievākti cilvēku personiskie dati, piemēram, bankām nevis video, kuru viens indivīds ir uzņēmis prieka pēc nekomerciāliem nolūkiem.
04.07.2018 00:32 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits
vairāk  >

Lietotāji online (1)