Praktiski Latvijā cilvēks pēc 40 gadu vecuma darba tirgu ir norakstāms. To saku pēc savas pieredzes, jo piederu šai kategorijai.
Tas, ka Rīdziniece priecājas, ka divi viņas paziņas, kas vecumā 50+, ir izmācījušies un ieguvuši darbu pedagoģijā, neatklāj skaudro situāciju kāda ir Latvijā darba tirgū vecuma diskriminācijas dēļ. Latvijā ļoti trūkst pirmskolas izglitības iestāžu audzinātājas, tāpēc tur ņem darbā sievietes arī pēc 50, kas ir tikko ieguvušas tās jomas speciālo izglītību. Vēl darbu var dabūt Rimi, Maximās utml. pārtikas lielveikalos, bet nereāli strādāt daudzos citos veikalos, kā, piemēram, Bersha. Tas nekas, ka Barcelona redzēju pārdevējas vecumā tuvu pie 70 Bersha strādājam.:-D
Pašai man ir pedagoģiskā augstākā izglītība, darba specifikas dēļ skolā vairs nevaru strādāt. Praktiski atrast darbu citā jomā, izņemot pārtikas lielveikalus, ir nereāli. Varu padalīties kā ir klājies kursabiedrenēm, kurām arī nervi nav izturējuši darbu skolā un kuras ir vecuma kategorijā 40+ Pēc 20 gadu darba skolā, pateicoties paziņām, valsts pārvaldē strādāt iekārtojās viena kursabiedrene, alga gan tur ir tikai nedaudz virs minimālās. Pati esmu kaudzēm sūtījusi CV uz valsts iestādēm, kaut arī prasībām atbilstu uz interviju neesmu aicināta ne reizi. Otrai kursabiedrenei nervi skolā tik tālu sačakarēti skolā, ka pastrādāt vispār nekur vairs nevar, toties nokārtoja trešo invaliditrātes grupu. Trešā pabeidza speciālajā pedagoģijā kursus un tagad strādā ar bērniem, kuriem ir garīgās attīstības traucējumi, bet tas nav veiksmes stāsts, jo ne katram tas darbs ir pa spēkam psiholoģiski.
Pati esmu saskārusies ar situāciju, ka pat vienkāršā darbā par kasieri (valsts iestāde) ņem tikai jaunas meitenes. Darbinieks, kas atbildīgs par personālu ir vecumā 20+ un kasieres arī grib redzēt tikai šajā vecuma kategorijā, 30+ jau viņam par vecu. Aizejiet paskatīties uz ziedu bāzi Buļļu ielā, tur pie klientu apkalpošanas strādā tikai jaunas meitenes. Gada laikā divas reizes bija sludinājums, ka meklē darbinieci, sūtīju CV, kas palika bez atbildes, tad izlēmu aizbraukt paskatīties un sapratu, kāpēc mans CV viņiem neiepatikās.
Tā ka situācija ar vecuma diskrimināciju darba tirgū ir nožēlojama un bezcerīga pašreizējā laika posmā.