Man ir depresija

10 gadi
Reitings 4676
Reģ: 29.01.2009
Sveikas!
Šī ir mana atzīšanās diskusija. Saprotu, ka priekš svešiem cilvēkiem šāda atzīšanās neko neizsaka, bet šo forumu lasa arī mana māsa (kurai vakar par šo nedaudz ieminējos, bet redzēju, ka nesaprot nopietnību, bet es jau arī baigi neizpaudos ar stāstiem, jo man ir grūti par šo tēmu runāt - uzreiz asaras pa gaisu) un šis, laikam, ir kā kliedziens pēc palīdzības. Aicinu diskusijā piedalīties tos, kam ar depresju ir bijusi tieša vai netieša, bet saskare, jo citi vienkārši nesapratīs.
Aizdomas par to, ka man varētu būt depresija parādījās pirms kāda pusotra mēneša. Visu pārējo laiku domāju, ka man vienkārši ir dzīves apnikums, besis, motivācijas trūkums, enerģijas trūkums u.t.t. Vispār, šis viss, pamazām, aizsākās jau pirms kāda pusgada.. Aizdomas par depresiju (man pat nebija izpratnes kā tas īsti izpaužas) radās tāpēc, ka centos saņemties un " domāt pozitīvi" , vienkārši darīt/rīkoties nevis sēdēt un ņaudēt, rast sevī prieku u.t.t., bet tas viss darbojās uz maksimums divām dienām un tad es atkal pamodos ar domām - kā lai saņemas un normāli nodzīvo šo dienu, kā lai piespiež sevi izkāpt no gultas, izmazgāt matus, sataisīties lai izskatos pēc cilvēka un doties uz darbu. Tā iekšējā sajūta - to nevar izteikt vārdos, mani ir tā kā pārņēmis kaut kas - nezinu kas. Tieši iekšējās sajūtas man lika saprast, ka TAS IR NOPIETNI! Tas nav kaut kāds besis - parastais. Dzīvē ir bijis visādi - esmu visādi jutusies, gan bēdu pilna, gan bez motivācijas, gan sagrauta, bet šādi jutusies es neesmu NEKAD. Turklāt, vienmēr visas sajūtas ir pārgājušas, bet šīs sēž iekšā un prom netaisās. Un paliek arvien sliktāk, termiņš uz kuru izdevās rast sevī pozitīvismu samazinājās jau vairs tikai līdz vienai dienai un nu jau es pat vairs vispār nevaru rast spēku saņemties pat uz 10 minūtēm, šīs nedēļas laikā strauji krītas apetīte (man vienmēr ir paticis ēst), pavasara pirmā saule un siltums mani vinmnēr cēla spārnos, tagad - nekā, nekādu emociju. Jā - forši un tas arī viss, tā it kā tas mani neskartu un tā ir ar dažāda veida situācijām, kas man kādreiz lika smaidīt vai radīja prieku. Ļoti dīvaina situācija bija no svētdienas un pirmdienu - svētdien es biju priecīga, daudz dažādu lietu sadarīju, gulēt gāju ar gandarījumu un labsajūtu, bet no rīta hops - atkal pamostos ar to nenormāli nomācošos sajūtu un domāju kā, lai nodzīvo šo dienu un BEZ IEMESLA. Es vienkārši nesaprotu, kas notiek, es jūtos tik bezpalīdzīga, es jūtu, ka nav manos spēkos ko ietekmēt. Tā ir tik neprakstāma un drausmīga sajūta.
Ir jau vēl viena lieta - apkārtējie neko nenojaušs, jo tiklīdz saskaros ar citiem cilvēkiem - man uzvelkas mistiska maska un es varu smaidīt, smieties, aktīvi čalot u.t.t., tiklīdz cilvēks aiziet prom tā esmu atpakaļ uz sava pelēkā mākoņa. Es pat nesaprotu kurā brīdi es iemācījos tā izlikties (turklāt neapzināti), kādreiz man viss bija sejā rakstīts - ja nejutos labi, vai bija skumji, tas visiem uzreiz bija skaidrs.
Šodien nolēmu palasīt par depresiju, tā teikt - iepazīt, kas tas par zvēru. Un viss ko lasu - vienkārši ir mats matā ar to kā jūtos. Aizpildīju pat vairākus testus, lai noteiktu vai man ir depresija ( šo protams es netaisījos uztvert nopietni, tīri intereses pēc - ko tie uzrādīs) un visos rezultāts bija, ka man ir depresija smagā formā un steidzami ir nepieciešama ārsta palīdzība.
Tā kā es pati jūtu, ka situācija strauji pasliktinās, esmu nolēmusi griezties pie kāda ārsta, kurš man spētu palīdzēt. Jūtu, ka pati ar to netikšu galā un divi tuvākie cilvēki, kam esmu to teikusi -jūtu, ka mani nesaprot. Nesaprot, ka tas ir nopietni. Es nevēlos turpināt dzīvot šādā stāvoklī es vēlos tikt ar to galā, bet man nav ne jausmas kā to izdarīt, jo cik un kā esmu cnetusies- man pašai tas neizdodas.
Ko es vēlējos pateikt ar visu šo palagu:
1. Izteikt sāpi, cerībā ka būs kāds/kāda kas sapratīs.
2. Kliedziens pēc palīdzības.
3. Pie kāda ārsta man sākotnēji griezties - psihoterapeita vai psihiatra? Nav vispār nekādas sajēgas par šo. Bet es vēlos to visu darīt bez ģimenes ārsta līdzdalības.
4. Varbūt varat ietekt kādu patīkamu speciālistu (skarbās tantes un onkuļi nederēs, vajadzētu patīkamu mierīgu,laipnu un saprotošu personu)? Kādas ir aptuvenās cenas budžeta variantā.
15.04.2018 15:04 |

10 gadi
Reitings 3734
Reģ: 09.02.2014
ne visiem cilvēkiem diagnosticē depresiju pie nelabvēlīgiem apstākļiem...pie tam ne visi iet pie ārsta....diemžēl...
Jā, par pirmo teikuma daļu es jau iepriekš arī skaidri norādīju. Vienu un to pašu apstākļu izpausmi katrs uztver dažādi.
Priekš kam iet pie ārsta, ja cēloņi zināmi?
26.04.2018 20:55 |

Reitings 1180
Reģ: 21.02.2018
Ar mīloša partnera esamību depresija nekā nekorelē, ja depresijai ir citi iemesli, nevis privātās dzīves nokārtošana. Es savas attiecības sabojāju depresojoties un ieguvu pēcāk jaunas, kad sapratu, ka otrs cilvēks nav mans ārsts un zāles.
Es par depresiju tiešām varu runāt zinoši, jo man tā bija, ir, bet es ar laiku esmu mainījusi attieksmi pret to, taču tas ir normāli, jo mēs visi pieaugam un tas drīzāk būtu jocīgi attiekties pret dzīvi savos 25 gados tāpat kā 15 gados.
26.04.2018 21:12 |

Reitings 1180
.Izskatās, ka Tev diagnozes noteikšana ir svarīgāka nekā tikt vaļā no nomāktības. Un nomāktība pusotra mēneša garumā nav nekas traks

Šai daļai gan piekrītu.
Draugu trūkums kā vienīgais iemesls gan tāds jocīgs viedoklis, par iemeslu var būt jebkas.
26.04.2018 21:16 |

Reitings 1180
Equinox, ja nav noslēpums, kādas zāles lieto un vai esi novērojusi kādas blakusparādības? Atkal jau - ja nav noslēpums, kā plāno bērniņu radīt? Es zinu, ka ir zāles, kas ir savienojamas ar grūtniecības un zīdīšanas periodu, bet, šķiet, ka tās ir samērā vieglas un tāpat tās tomēr paliek zāles..
26.04.2018 21:19 |

Reitings 1180
Ā, pārlasīju un sapratu, ka tev jau ir bērns (laikam).
26.04.2018 21:21 |

Reitings 16391
Reģ: 09.10.2011
Daži apgalvojumi tiešām liek izbrīnā ieplest acis :D :D
Piemēram, akūtu apendicītu ārstē ķirurģiski.. bez liekas filozofijas. Depresijas ārstēšanas taktika ir daudzveidīgāka.. Viens antidepresants nederēs visiem. Kādam palīdzēs kognitīvi biheiviorālā terapija.. citam no tās ne silts ne auksts. Ir arī cilvēki, kas tiek ārstēti ar elektrošoku, jo medikamenti ir bezspēcīgi.. Gluži arī cēloņi.. kādam tas būs tuva cilvēka zaudējums.. citam veselības problēmas. Ir arī depresijas slimnieki, kam īsti nevar atrast cēloni.. bet viņam mamma, vecmāmiņa arī cieta no depresijas.
Protams, būtu jau jauki, ja depresiju izārstētu lielisks pēcnācēju radītājs :D :D
26.04.2018 21:23 |

10 gadi
Reitings 3734
Es par depresiju tiešām varu runāt zinoši, jo man tā bija, ir, bet es ar laiku esmu mainījusi attieksmi pret to, taču tas ir normāli, jo mēs visi pieaugam un tas drīzāk būtu jocīgi attiekties pret dzīvi savos 25 gados tāpat kā 15 gados.
Depresija ir nenormalitāte pēc definīcijas. Ja Tev tā "depresija" ir tāda kā vairumam cilvēku, kas izpaužas kā nelielas garastāvokļa svārstības kādā laika periodā, tad to nesauc par depresiju.
26.04.2018 21:23 |

10 gadi
Reitings 3734
Depresijas ārstēšanas taktika ir daudzveidīgāka
cormeum, Tu zini, ko nozīmē vārds ārstēt šīs tēmas kontextā? Tas ir nevis "likt plāksterus" katru reizi, bet izdarīt tā, lai "plāksteri" vairs nebūtu jāliek.
26.04.2018 21:30 |

Reitings 7408
Reģ: 06.05.2013
Tu zini, ko nozīmē vārds ārstēt šīs tēmas kontextā?

Lāāāābs! Lāci, Tu izgāzies!
26.04.2018 21:48 |

Reitings 790
Reģ: 05.01.2016
skudrulāci neiedziļinoties tajā ko raksti, interesē un gribu pajautāt - kādēļ vārdā kontekstā liec burtu x!? Un vēl citos iepriekš esmu novērojusi, ka tā raksti. Tas tā kā moderni!? Es gan neuzskatu sevi un noteikti neesmu LV valodas speciāliste, bet tas x burts no kurienes!? Kādēļ kropļot vārdu (t)
26.04.2018 21:54 |

Reitings 16391
Reģ: 09.10.2011
skudrulacis, laikam jau tomēr saprotu.. ja jau par to maksā naudu :D
26.04.2018 22:13 |

10 gadi
Reitings 3734
tas x burts no kurienes!? Kādēļ kropļot vārdu

Heilla, vārdu ir pārveidojuši latvieši. Latīņu valodā ir textus. Uzskatu, ka, ja kāds burts rakstāms oriģinālvalodā, tad tas saglabājams arī latviešu valodā. Nez kāpēc man neviens neprasa, kāpēc Puķins tiek apzīmēts ar vārdu Putins. Pēc Taviem ieteikumiem būtu jāraksta pirmajā variantā. Šai gadījumā tieši šo variantu arī atzīstu, ja negrib lietot vārdu Путин. Burti t un т ir divi dažādi burti, kuri pretēji mūsu pārgudro valodnieku izgudrojumiem savā starpā ne vienmēr ir aizvietojami. Primārā ir izruna, ja neraksta vārdu oriģinālvalodā.
27.04.2018 00:18 |

10 gadi
Reitings 3734
laikam jau tomēr saprotu.. ja jau par to maksā naudu
cormeum, pieļauju, ka Tev naudu maksā par darbu ar slimniekiem, nevis par vārda ārstēt nozīmes saprašanu. :) Varbūt tāpēc arī te radās domstarpības. Labi, lai jau būtu, ka ar vārdu ārstēt apzīmē jebkāda veida slimības izpausmes mazināšanu. Katrā ziņā vārdam izārstēt noteikti jāpatur nozīme slimību likvidēt.
27.04.2018 00:24 |

10 gadi
Reitings 3734
Alexxa, Tu tagad tā kā skolniece visu laiku seko man un mēģini atrast kaut kādu nepilnību, lai papriecātos. Ja Tev tas sagādā prieku, lūdzu, man ta' kas?! Tikai Taviem priekiem jābūt arī pamatotiem, ja kas (pamatojumu labāk nemaz neraksti). :)
27.04.2018 00:29 |

Reitings 7408
Reģ: 06.05.2013
Lācīt, ja Tu sekotu līdzi forumā notiekošajam, tad zinātu, ka Tu ārstam, praktizējošam, pie tam valstī, kur pret medicīnu ir daudz stingrāka attieksme, kā pie mums, mēģini stāstīt, ko un kā vajag ārstēt. Un nevis es Tev sekoju, kaut ko meklējot, kur piesieties, bet te ir ļoti maz tēmu, kur Tevis ar Tavām pērlēm nebūtu - nav pat jāpūlas, Tu vienkārši esi visur priekšā.
27.04.2018 00:41 |

10 gadi
Reitings 3734
Tu vienkārši esi visur priekšā
Alexxa, es vēl Tev sapņos nerādos? :D Bet vispār jau kārtējo reizi izlasīji vienu, padomāji otru un uzrakstīji otro vai varbūt pat trešo. Nu, ko lai ar Tevi dara? Sviests ar Tevi. :)
27.04.2018 00:50 |

Reitings 2185
Reģ: 22.01.2018
jolly roger, neesi apsvēris domu sev iešaut kājā un izbeigt te dēt?
27.04.2018 00:51 |

Reitings 228
Reģ: 14.12.2017
Depresija ir slimība ar SSK-10 klasifikācijas kodu - F32.
Ļoti bieži saistīta ar endokrīno sistēmu (ko, piem., var izraisīt pārmērīga stresa hormonu esamība noteiktā laika periodā attiecīgi ietekmējot arī visu CNS). Depresijas cēloņus tāpat kā var ārstēt gan ar uzturu, uztura bagātinātājiem, izmaiņām dzīvesveidā - sports, meditācija u.tml.
Antidepresenti neārstē depresijas izraisītos cēloņus, bet gan mākslīgi ietekmē simptomus manipulējot hormonus.
27.04.2018 00:51 |

10 gadi
Reitings 3734
Lācīt, ja Tu sekotu līdzi forumā notiekošajam, tad zinātu, ka Tu ārstam, praktizējošam, pie tam valstī, kur pret medicīnu ir daudz stingrāka attieksme, kā pie mums, mēģini stāstīt, ko un kā vajag ārstēt.
Labi, ka es te visam nesekoju līdz, citādi par sevi zinātu neizdarītas lietas. Bet laikam taisnība vien ir - no šī foruma tiešām var sajukt prātā. :D
27.04.2018 00:56 |

Reitings 228
Reģ: 14.12.2017
Tāpat zāles, daļa arī ārstē, ja kas, nevajag lasīt tikai stereotipiskos raksteļus.

Duujaa, teikt, ka antidepresanti ārstē depresiju ir tas pats, kas teikt, ka orālās kontracepcijas tabletes ārstē pret apaugļošanos. Abi mehānismi ietekmē endokrīno sistēmu tikai uz lietošanas brīdi, tāpat arī pārtraucot lietot abiem rodās "hormonu pohas" kamēr viss atgriežas kā iepriekš.
27.04.2018 00:57 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits