"Lai saīsinātu turku zirņu vārīšanās laiku, tos ieteicams pirms tam uz vairākām stundām iemērkt. Interesanti, ka ir pat veikti pētījumi, cik ilgi zirņi būtu jāmērcē, un secinājums- vismaz četras stundas un ilgāk. Jo šajā laikā zirņos paspēj samazināties oligosaharīdi, kas nozīmē, ka pēc zirņu lietošanas uzturā būs mazāk problēmu ar vēdera gāzēm." http://www.sievietespasaule.lv/receptes/darzenu_auglu_abc/turku_zirni_uzturvertiba_receptes/
Kā es taisu - no bundžas ieberu duršlakā, noskaloju zem auksta krāna, un cepju uz pannas. Parasti sviestā. Un uzberu darzeņu garšvielas. Super garšīgi un ātri.
Es vakarā ielieku ūdenī un nākamajā dienā vāru, tāpat salīdzinoši ilgi vārās! Bez mērcēšanās vienkārši 2h vārīsi, tāpat kā pupas un pelēkie zirņi. Bik - eko veikalos ar var nopirkt. Turku zirņi ļoti gardi ir ar vistas filejas mērcīti saldajā krējumā. :)
Godīgi sakot, es arī parasti izvēlos jau konservētos - ātri un ērti. Tieši tādēļ, ka vienu reizi, kad nolēmu izvārīt "no nulles" tik sasodīti ilgs tas process bija, ka man jau tos zirņus pārgribējās. :-D