Sveikas! Ir vēlme patukšot ogu krājumus no saldētavas un uzcept kādu plātsmaizi, bet receptē mulsina sadaļa "glāze cukura" - man tas šķiet nu nenormāli daudz! Vai kāda ir mēģinājusi cukuru aizstāt ar stēviju arī kūkās un bulciņās? Vai sanāk normāli? Un kā man izrēķināt, cik stēvijas man vajadzēs, lai aizstātu 1 glāzi cukura? Man ir gan stēvijas tabletes, gan arī tas superkoncentrētais pulveris.
Atkarīgs no konkrētā stēvijas brenda. Es rēķinātu, 1 tablete = 1 tējk cukura. 1 tējk = 5 ml, 1 glāze ir 200 ml, vot i rēķini. Apaļo uz leju. . Stēvijas pulverim skaties uz iepakojuma, tur būs norādīts, kādai salduma devai atbilst. . Es bieži lietoju saldinātājus cukura vietā, sanāk ļoti pat OK.
Parasti Dikāna diētas piekritējām ir kaudzēm recepšu ar stēviju. Es pati vienreiz mēģināju, bet kūka sanāca neēdama - laikam bija par daudz. Taču citi jau visu ko taisa ar saldinātājiem.
Neesmu eksperimentējusi ar stēviju. Bet kūkām un desertiem jau ilgāku laiku lietoju eritrītu (Erythrit), nopērkams katrā dm. Ir jau vēl citi "līdzekļi", bet tikai ar šo esmu personīgi iepazinusies. Drusku gan var just tādu rūgtu piegaršu, bet nu stēvijai gan jau līdzīga apakšnots.
Man liekas, ka tad ir jāmeklē speciālās receptes ar stēviju, jo tā glāze cukura jau nav tikai saldums, bet arī apjoms, masa. Piemēram, ja vēl izmantotas arī olas vai sviests, tad var būt par šķidru, ja ieliks stēviju tā vietā. Plus, man stēvija ļoti negaršo, vienmēr paliek tāda specifiska garša. Kad negribu lietot cukuru, lieku kļavu vai agaves sīrupu. Kalorijas tur ir, bet vismaz veselīgāks par cukuru.
Stēvijai nav ne vainas, ja izmanto tīro ekstraktu, bet tur arī ir liela starpība ko izspiež no tām lapam un cik ļoti izfiltrē. te var palasīt http://www.everstevia.com/stevia-rebaudiana-a.html Galvenais ir izvēlēties steviju, nevis to, kas saucas truvia (arī atrodas pie saldinātājiem, tādā pašā zaļā paciņā utt), jo truvia ir sintētiski veidots, kur stēvija pati ir ļoti maz + pievienots Erythritol (A sugar alcohol made by processing corn into a food-grade starch. Cargill adds this to “provide bulk and the sugar-like crystalline appearance and texture”) , bet pozicionē, ka super veselīgo, lai gan nav.
Man liekas, ka tad ir jāmeklē speciālās receptes ar stēviju, jo tā glāze cukura jau nav tikai saldums, bet arī apjoms, masa. Piemēram, ja vēl izmantotas arī olas vai sviests, tad var būt par šķidru, ja ieliks stēviju tā vietā.
Šis labs punkts. Laikam šoreiz iztikšu vien ar cukuru. :-/
Es nezinu, kādi tur stēviju paveidi eksistē, bet es esmu mēģinājusi pie tējas / kafijas tabletēs un paciņās pa porcijām - nu nepatikās, tāda pariebīga pēcgarša.
Es lieku stēviju tādos ēdienos, kur nevajag daudz cukura. Stēvijai tomēr ir sava specifiskā garša, kafijā un tējā vispār nevaru, man šķiet, ka sabojā garšu. Es teiktu, ja vajadzīgas pāris ēdamkarotes cukura, aizstātu ar stēviju, taču, ja vairāk, tad nē. Esmu likusi arī pusi uz pusi stēvijas un cukura, arī nekas.. Garšu tas nemaina un saldumu arī nē, man tikai galvenais, lai nesit cauri to specifisko garšu.
Nebūs plātsmaize laba ar stēviju, cukurs ne vienmēr ir tikai saldinātājs, var mainīties, gan garša ,gan izskats. Tas nav ar visām receptēm, bet ar daļu gan. Es drīzāk ieteiktu nelikt tik daudz cukura , ja negribas tik saldu. Parasti receptēs mīklas apjoms ir 2 plātsmaizēm , tāpēc faktiski būs mazāk cukura 1 plātsmaizē
Plātsmaize jau cepas. Es vienkārši pieliku 2/3 no vajadzīgā cukura daudzuma. Diemžēl šodien nebija ne laika, ne iedvesmas meklēt alternatīvas, bet paldies par ieteikumiem! Papētīšu tos "interesantos" cukurus.