Kāpēc es atteicos no gaļas.

Reitings 762
Reģ: 13.12.2017
Šis gads ir iestājies ar pavisam citu domāšanu un savu sajūtu apstiprināšanu.
Runa būs par to ko mēs ēdam un tieši par gaļu.
Cik sevi atceros man gaļa nav īpašu sajūsmu radījusi, kā jau kārtīgā latviešu ģimene, neiztikām bez gaļas celšanas galda nevienu dienu. Pat ja tu jūti, ka Tev negribas, Tev bija jāēd, jo tā taču vajag. Kotlešu smarža šķebināja,vienīgais, kas likās ēdami bija vistas karbonāde, apcepta vista un vistas šašliks, viss tas bija izmērcēts garšvielās, olā, miltos, līdz ar to garšas kārpiņām pieņemami.
Gadiem ejot un uzsākot dzīvot atsevišķi es pati par sevi nepirku un negatavoju, vienīgais tik kā ēdu, kad atbraucu ciemos, jo kā gan neēdīsi ko Tava mamma ar mīlestību ir taisījusi.
Šobrīd esmu atteikusies pavisam, es vairs nevaru sevi iedomāties ka ēdu gaļu, man gaļa liekas pretīga. Esmu lasījusi daudz informācijas, lai saprastu vai viss ir pareizi un cilvēks var iztikt bez gaļas, un jā viņš var. Daudzi gaļēdāji teiks, ka cilvēks ir visēdājs un tā ir dabā iekārtots, ka mums ir gaļa jāēd. Te būs nedaudz info salīdzināšanai ar dzīvnieku pasauli.
Gaļas ēdāji: asi, gari nagi plēšanai
Zālēdāji: nav nagu plēšanai
Cilvēki: nav nagu plēšanai
-
Gaļas ēdāji: nav ādas poras un svīst ar mēli
Zālēdāji: svīst caur ādas porām
Cilvēki: svīst caur ādas porām
-
Gaļas ēdāji: asi priekšējie zobi plēšanai, nav plakanu zobu gremošanai
Zālēdāji: asi priekšējie zobi, bet aizmugurējie dzerokļi gremošanai
Cilvēki: asi priekšējie zobi, bet aizmugurējie dzerokļi gremošanai
-
Gaļas ēdāji: zarnu trakts, kas ir tikai 3 reizes garāks nekā ķermeņa garums, lai gaļa, kas ātri bojājas var iziet cauri ātri
Zālēdāji: ir zarnu trakts, kas 10-12 reizes pārsniedz ķermeņa garumu
Cilvēki: ir zarnu trakts, kas 10-12 reizes pārsniedz savu ķermeņa garumu
-
Gaļas ēdāji: spēcīga sālsskābe kuņģī, lai sagremotu gaļu
Zālēdāji: kuņģa skābe, kas ir 20 reizes spēcīgāka nekā gaļas ēdāju
Cilvēki: kuņģa skābe, kas ir 20 reizes spēcīgāka nekā gaļas ēdāju
-
Gaļas ēdāji: siekalu dziedzeri mutē nav nepieciešami, jo uzturs nesastāv no graudaugiem un augļiem
Zālēdāji: labi attīstīti siekalu dziedzeri, kas ir nepieciešami, lai sagremotu graudu un augļu ārējos apvalkus
Cilvēki: labi attīstīti siekalu dziedzeri, kas ir nepieciešami, lai sagremotu graudu un augļu ārējos apvalkus
-
Gaļas ēdāji: skābas siekalas bez ptyalin fermenta, kas sagremotu graudus
Zālēdāji: sārmainas siekalas ar ptyalin fermentu graudaugus sagremošanai
Cilvēki: sārmainas siekalas ar ptyalin fermentu graudaugus sagremošanai (Balstīts uz AD Andrews diagrammas, Fit Food for Men (Chicago,1970))
Ir skaidrs, ka, ja cilvēki būtu domāti, lai ēstu gaļu, mums nebūtu tik daudz būtisku gremošanas līdzību ar dzīvniekiem, kas ir zālēdāji. Daudzi jautā: „Ja mums nebija paredzēts ēst gaļu, kāpēc mēs to darām?”. Tas ir tāpēc, ka mēs esam ieprogrammēti ēst gaļu. Arī ADA (Amerikas Dietologu Asociācija) atzīst, ka "lielāko daļu no cilvēces vēstures, cilvēki pārtika no vegānu vai lakto-ovo veģetāra uztura." Populārs apgalvojums no gaļas mīļiem,”Savvaļā dzīvnieki nogalina citus dzīvniekus pārtikai. Tā ir dabā iekārtots.” Pirmkārt, mēs neesam savvaļā. Otrkārt, mēs pavisam vienkārši varam dzīvot bez gaļas un nogalināšanas.
Pierādi, ka esi pārtikas ķēdes augšgalā – nomedī stirnu bez palīglīdzekļiem un apēd tur pat uz vietas, nevis lielveikalā nopērc līķa paciņu un uzcep uz pannas. Gaļa sāk pūt 4 stundas pēc patēriņa un paliekas pielīp pie zarnu sieniņām uz 14-21 dienām. Ja persona cieš no aizcietējumiem, sapuvusī gaļa var palikt zarnās vairākus mēnešus. Turklāt, kā jau minēts iepriekš, cilvēka siekalas ir sārmainas, bet gaļēdāju skābas. Sārmainā siekalas nereaģē pareizi ar gaļu, lai to pienācīgi pārstrādātu. Visi visēdāji un plēsēji ēd gaļu jēlu.
Kad lauva nogalina zālēdāju pārtikai, tā saplosa kuņģa apvidu, lai ēstu orgānus, kas ir piepildīti ar asinīm (barības vielām). Ēdot kuņģi, aknas, zarnas, lauva ēšanas procesā dzer asinis no mirušā dzīvnieka miesas. Pat lāči, kas ir visēdāji, ēd lasi jēlu. Cilvēki savukārt izjūt riebumu pat vien no tādas domas. Lai nesagaršotu miesas garšu, gaļa tiek apstrādāta un tai tiek pievienotas garšvielas un citas piedevas. Ja meža ugunsgrēkā sadegtu briedis, gaļēdāji neēstu tā miesu. Pat cirka lauvām jādod jēla gaļa, lai tās nebadotos līdz nāvei. Ja cilvēki bija patiesi piemēroti gaļas ēšanai, tad mēs varētu to ēst jēlu un asiņainu.Tas pierāda, kā mēs esam ieprogrammēti domāt, ka dzīvnieku gaļa ir mums labvēlīga un vajadzīga izdzīvošanai un veselībai. Ja mēs būtu patiesi gaļēdāji vai visēdāji, mēs varētu ēst dzīvnieku gaļu neapstrādātu.Cepot, vārot un apstrādājot ar garšvielām, sāli, kečupu, majonēzi, sinepēm vai mērcēm mēs noslēpjam šausmīgo gaļas garšu. Tas ir vienīgais veids, kā mēs kā cilvēki esam spējīgi ēst gaļu, jo mēs atsakāmies to ēst neapstrādātu un asiņainu, kā īstiem gaļēdājiem piedienas.
Ar šo visu es neko nesludinu un nemācu kā ir jādzīvo un dzīvē neafišēju nevienam. Tikai saskaros ar cilvēku izbrīnu darbā un skolā par to kā var neēst un no kā tad es vispār pārtieku.
Katrs pats izvēlas kā viņam labāk.
Un vēl ļoti iesaku noskatīties filmu "Zemieši" angliski "Earthline". Tur tiek parādīts par to kā tā pati vista nonāk veikalu plauktos, kā tiek testēts uz dzīvniekiem un viss pārējais. Filma ir smaga, bet viņa ir jāredz.
21.01.2018 14:56 |

Reitings 30
Reģ: 27.04.2016
Ētiskie apsvērumi lv reti, kuram interesē, bet par veselību daudzi interesējas.
Es arī neēdu gaļu, bet ir medicīniski apstākļi, kad gaļu tomēr ir jāēd. Dalailamam, piemēram, ārsti liek ēst un viņš ēd. Tibetas budisti arī liela daļa ēd, jo viņiem dārzeņi tur neaug.
Ilgtermiņā arī Latvijā būs vairāk veģetārieši, bet tas tikai tad, kad vairāk sāks runāt par vēža saistību ar gaļu. Tagad jau pat PVO ieaka gaļu ēst reti, bet ASV slimnīcās to ņem ārā no ēdienkartēm. Ja var dabūt medījuma gaļu, tad vēl puslīdz ok, bet, ja jāēd fermās audzētie, tad pavisam slikti.
24.01.2018 16:05 |

Reitings 624
Reģ: 29.01.2009
Miiljie cilveeki,
Veezi var arii dabuut eedot to pashu burkaanu& tomaatu kursh ir apsmidzinaats ar visaadiem suudiem lai tik aatraak, vairaak augtu. Veezi muusdienaas var no gandriiz jebkaa dabuut, arii no zobupastas. A ko man tagad zobus netiirit?
Galja ir tikai viens no desmitiem/simtiem veidu kaa savaa organismaa vairot veezim patiikamu atmosfeeru .
Veezim patiikamu vidi organismaa vairo arii stress, dusmas , paarlieku liela uztraukshanaas utt. Takaa mazaak uztraucamies ko citi eed in relax.
24.01.2018 16:16 |

Reitings 1714
Reģ: 15.08.2012
Ak, vēl viena aplamība ievadtekstā, kurai gribējās piesieties:
Cilvēki: kuņģa skābe, kas ir 20 reizes spēcīgāka nekā gaļas ēdāju

Interesanti, kas gan tā par skābi? Nu bet sālsskābe taču.
24.01.2018 17:04 |

Reitings 2520
Reģ: 30.01.2017
Es arī augu laukos. Dzīvniekus kāva un tā bija dabiska lietu sastāvdaļa. Bērniem tikai pašā kaušanas brīdī neļāva būt klāt, nevis lai psihi netraumētu, bet, ja kaut kas noies greizi, lops var palikt nevaldāms un traumas tad būtu fiziskas. Un kas no tā?
Par bērnudārziem tas ir pārspīlēti, bet skolās jau nu gan neviens neslēpj, ka dzīvniekus nokauj. Bērnudārza vecums ir par mazu, lai aptvertu nāvi kā tādu, tāpēc tajā vecumā tas tiešām var būt bērnam nesaprotami. Jau tiem, kam nomirst kāds radinieks, izskaidrot, kāpēc tā cilvēka vairs nav un nebūs nav tik viegli. Katrai lietai savs laiks. Bērndārzniekam taču neviens arī ar info par to, ka vecmāmiņa ir veca un kādu dienu nomirs, virsū nebāžas.

Alexxai +++
Bērnībā mums bija truši. Varēju pa dienu aiziet dzīvnieciņu paglaudīt, pastaipīt apkārt, un vakarā jau viņu apēst sautējumā. Bez nekādām traumām un pārdzīvojumiem. Tāpat arī esmu daudz laika pavadījusi mednieku mājā, kur tika dīrātai smuki buciņi. Kopš sevi atceros, vienmēr esmu ļoti normāli uztvērusi to, ka dzīvnieciņi mirst un tas mēdz būt asiņaini.
Es arī savlaik neēdu gaļu, taču tā nekad nebija ētiska izvēle, bet gan veselības apsvērumi - normāla gaļa bija pieejama vien pa neadekvāti augstu cenu. Pārējais - nezināmas izcelsmes industriālo fermu ražojums. Priecājos dzīvot Latvijā, kur mums pat lielveikalos ir pieejama fantastiska gaļa. Liellops, kurš zaļo sezonu pavadījis saulē un pļavā. Fantastiski. Esmu par to, lai veikali, restorāni varētu arī no sprostu olām atteikties. Ja varētu atcelt daudzas muļķīgas ES regulas, kas zemniekiem apgrūtina lopu un vistu audzēšanu tirdzniecībai. Ja vistu olas varētu tāpat kā pienu nodot uzpircējiem.
24.01.2018 17:11 |

Reitings 2461
Reģ: 02.01.2010
Varēju pa dienu aiziet dzīvnieciņu paglaudīt, pastaipīt apkārt, un vakarā jau viņu apēst sautējumā. Bez nekādām traumām un pārdzīvojumiem. Tāpat arī esmu daudz laika pavadījusi mednieku mājā, kur tika dīrātai smuki buciņi.

No offence, bet šis man liekas slimi, nekad neesmu varējusi saprast, kā var vienā brīdī zvēriņu glaudīt un nākošajā - mierīgu sirdi notiesāt. Vai skatīties, kā dīrā.
Diskusiju visu šo laiku tikai lasīju un neiesaistījos, bet no šī komentāra reāli pretīgi ap dūšu palika.
Kaķīti vai sunīti arī glaudītu un tad ēstu sautējumā?
24.01.2018 17:20 |

Reitings 7408
Reģ: 06.05.2013
Kaķīti vai sunīti arī glaudītu un tad ēstu sautējumā?

Ir vietas, kur to dara. Indijā, piemēram, govis ir svētas un mūsu tendence viņas ēst, nav pieņemama viņiem, musulmaņi ir sašutuši par tiem, kas ēd cūkas - kultūras nianses un nekas vairāk.
24.01.2018 17:28 |

Reitings 2461
Mani neinteresē, kur to dara, es prasu jums pašām:-)
Ar ko trusis mazāk mīļš par kaķi vai čivavu, kāpēc vienus ēdat un otrus mīlat?
24.01.2018 17:31 |

Reitings 7408
Ar ko trusis mazāk mīļš par kaķi vai čivavu, kāpēc vienus ēdat un otrus mīlat?

Ja Tu to gribi pārnest tādā plāksnē, tad rodas jautājums, kāpēc peles no mājas iznīdē (Nogalina, kā te jāsaka, citādi jau nesaprot), bet sunīti speciāli vēl meklē un pērk par lielu naudu? Abas tak dzīvas radības.
24.01.2018 17:34 |

Reitings 2461
Pareizi, izvairies no atbildes, kā jau lielākā daļa gaļēdāju:-) Varbūt tomēr atbildēsi? Vēlams, ar pamatojumu:-)
Es nevienu peli nenīdēju un šķirnes dzīvnieku pirkšanu uzskatu par neētisku, ja ir tik daudz bezsaimnieka mājdzīvnieku.
24.01.2018 17:36 |

Reitings 7408
Es nevienu peli nenīdēju

Ja viņas Tev mājā saviestos, ļautu viņām tur tā arī dzīvot? (t)
24.01.2018 17:39 |

Reitings 16391
Reģ: 09.10.2011
Ja čivavas būtu ļoti garšīgi.. Who knows :-D
24.01.2018 17:39 |

Reitings 2461
Alexxa, Tu atbildēsi uz manu jautājumu?:-)
24.01.2018 17:40 |

Reitings 624
Reģ: 29.01.2009
Taadeelj, ka muusu kulturaa nav pienjemts eest sunjus un kakjus.
Taapat kaa te jau ieprieksh mineeja - citaas kulturaas need govis, citaas need cuukas utt.
Sunjiem muusu ikdienas dziivee tomeer ir lielaaka ietekme nekaa cuukai.
Vai juus esat kaadreiz redzeejushi briidinaajuma ziimi uz privaatmaajas seetas : '' UZMANIIBU, BIISTAMS TRUSIS'' . Cuukas, govis, kazas nav muusu maaju sargaataaji.
Taapat ir ar sunjiem policijaa - varbuut tagad saakam trenneet gailjus un vistas lai straadaa policijaa paliidzot atrast mirushus cilveekus, narkotikas .
aaa un vel pie reizes cuukas vareetu arii buut kaa pavadodinji neredziigiem cilveekiem .
24.01.2018 17:48 |

Reitings 665
Reģ: 17.08.2017
Alexxa pareizi saka, tā ir kultūra, kur esam un atrodamies. Tāpat par bērniem un dzīvniekiem laukos, ja vēl ņem vērā, ka bērni to visu uztver citādāk. Kā arī ne jau noliek, rekur rodžers dzīvs, pēc pus stundas, rekur, iegaumē Anniņ, tas ir tieši rodžers, ēd. Tāpat var teikt, kāpēc ir cilvēki, kuri ēd tikai vistas gaļu, piemēram, parasta lieta.
24.01.2018 17:50 |

Reitings 762
Tad sanāk tos “stulbos” dzīvniekus mēs varam ēst, bet gudros likt māju sargāt :-D
24.01.2018 17:52 |

Reitings 665
Nu brauc un ēd gan stulbos, gan gudros.
24.01.2018 17:54 |

Reitings 2461
Varbūt varētu beigt gļēvo slēpšanos aiz kultūras un atbildēt uz manu jautājumu pēc būtības, pašas savā, nevis sabiedrības vārdā?
Es gan nojaušu, ka demagoģija turpināsies un atbildi nesagaidīšu:-)
Manuprāt, ir lieki piesaukt kultūru, ja kuņģis ir primārais un nostumj malā morāli, empātiju pret dzīvību. Pēc jūsu loģikas, man būtu jāēd cūkgaļa un liellops, aizdzerot ar truša buljonu, jo mūsu kultūrā tā esot pieņemts, tomēr es tā nedaru. Man tas ir šķitis nepareizi jau no bērnības.
Tā ka lieciet vien mierā mūsu kultūru, visi nav vienādi.
24.01.2018 17:55 |

Reitings 665
Nu citā valstī nevar iedomāties, kā var neēst suni, tāpat kā nevar iedomāties, kā var nokaut cūku. Un? Kas tad cilvēki - pusgaļēdāji? Kāda starpība, kuru gaļu, vistas, cūkas, liellopa ēd? Tāpat citā pasaules nostūrī, kāda starpība, suni, trusi, vanagu, mikipeli?
24.01.2018 17:59 |

Reitings 762
Kāpēc nav tādas opcijas, ka var noblokjēt konkrēto cilvēku tā, ka vinjs Tevis izveidotajā diskusijā nepiedalās.
Duujaa, macaw, aterete nu nav pilns komplekts.
24.01.2018 17:59 |

Reitings 2461
Taapat ir ar sunjiem policijaa - varbuut tagad saakam trenneet gailjus un vistas lai straadaa policijaa paliidzot atrast mirushus cilveekus, narkotikas .
aaa un vel pie reizes cuukas vareetu arii buut kaa pavadodinji neredziigiem cilveekiem

Cūkas ir ļoti gudri dzīvnieki un jau laiciņu kalpo kā pavadoņi neredzīgajiem. Tas tā, informācijai.
24.01.2018 18:00 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits