Kāpēc es atteicos no gaļas.

Reitings 762
Reģ: 13.12.2017
Šis gads ir iestājies ar pavisam citu domāšanu un savu sajūtu apstiprināšanu.
Runa būs par to ko mēs ēdam un tieši par gaļu.
Cik sevi atceros man gaļa nav īpašu sajūsmu radījusi, kā jau kārtīgā latviešu ģimene, neiztikām bez gaļas celšanas galda nevienu dienu. Pat ja tu jūti, ka Tev negribas, Tev bija jāēd, jo tā taču vajag. Kotlešu smarža šķebināja,vienīgais, kas likās ēdami bija vistas karbonāde, apcepta vista un vistas šašliks, viss tas bija izmērcēts garšvielās, olā, miltos, līdz ar to garšas kārpiņām pieņemami.
Gadiem ejot un uzsākot dzīvot atsevišķi es pati par sevi nepirku un negatavoju, vienīgais tik kā ēdu, kad atbraucu ciemos, jo kā gan neēdīsi ko Tava mamma ar mīlestību ir taisījusi.
Šobrīd esmu atteikusies pavisam, es vairs nevaru sevi iedomāties ka ēdu gaļu, man gaļa liekas pretīga. Esmu lasījusi daudz informācijas, lai saprastu vai viss ir pareizi un cilvēks var iztikt bez gaļas, un jā viņš var. Daudzi gaļēdāji teiks, ka cilvēks ir visēdājs un tā ir dabā iekārtots, ka mums ir gaļa jāēd. Te būs nedaudz info salīdzināšanai ar dzīvnieku pasauli.
Gaļas ēdāji: asi, gari nagi plēšanai
Zālēdāji: nav nagu plēšanai
Cilvēki: nav nagu plēšanai
-
Gaļas ēdāji: nav ādas poras un svīst ar mēli
Zālēdāji: svīst caur ādas porām
Cilvēki: svīst caur ādas porām
-
Gaļas ēdāji: asi priekšējie zobi plēšanai, nav plakanu zobu gremošanai
Zālēdāji: asi priekšējie zobi, bet aizmugurējie dzerokļi gremošanai
Cilvēki: asi priekšējie zobi, bet aizmugurējie dzerokļi gremošanai
-
Gaļas ēdāji: zarnu trakts, kas ir tikai 3 reizes garāks nekā ķermeņa garums, lai gaļa, kas ātri bojājas var iziet cauri ātri
Zālēdāji: ir zarnu trakts, kas 10-12 reizes pārsniedz ķermeņa garumu
Cilvēki: ir zarnu trakts, kas 10-12 reizes pārsniedz savu ķermeņa garumu
-
Gaļas ēdāji: spēcīga sālsskābe kuņģī, lai sagremotu gaļu
Zālēdāji: kuņģa skābe, kas ir 20 reizes spēcīgāka nekā gaļas ēdāju
Cilvēki: kuņģa skābe, kas ir 20 reizes spēcīgāka nekā gaļas ēdāju
-
Gaļas ēdāji: siekalu dziedzeri mutē nav nepieciešami, jo uzturs nesastāv no graudaugiem un augļiem
Zālēdāji: labi attīstīti siekalu dziedzeri, kas ir nepieciešami, lai sagremotu graudu un augļu ārējos apvalkus
Cilvēki: labi attīstīti siekalu dziedzeri, kas ir nepieciešami, lai sagremotu graudu un augļu ārējos apvalkus
-
Gaļas ēdāji: skābas siekalas bez ptyalin fermenta, kas sagremotu graudus
Zālēdāji: sārmainas siekalas ar ptyalin fermentu graudaugus sagremošanai
Cilvēki: sārmainas siekalas ar ptyalin fermentu graudaugus sagremošanai (Balstīts uz AD Andrews diagrammas, Fit Food for Men (Chicago,1970))
Ir skaidrs, ka, ja cilvēki būtu domāti, lai ēstu gaļu, mums nebūtu tik daudz būtisku gremošanas līdzību ar dzīvniekiem, kas ir zālēdāji. Daudzi jautā: „Ja mums nebija paredzēts ēst gaļu, kāpēc mēs to darām?”. Tas ir tāpēc, ka mēs esam ieprogrammēti ēst gaļu. Arī ADA (Amerikas Dietologu Asociācija) atzīst, ka "lielāko daļu no cilvēces vēstures, cilvēki pārtika no vegānu vai lakto-ovo veģetāra uztura." Populārs apgalvojums no gaļas mīļiem,”Savvaļā dzīvnieki nogalina citus dzīvniekus pārtikai. Tā ir dabā iekārtots.” Pirmkārt, mēs neesam savvaļā. Otrkārt, mēs pavisam vienkārši varam dzīvot bez gaļas un nogalināšanas.
Pierādi, ka esi pārtikas ķēdes augšgalā – nomedī stirnu bez palīglīdzekļiem un apēd tur pat uz vietas, nevis lielveikalā nopērc līķa paciņu un uzcep uz pannas. Gaļa sāk pūt 4 stundas pēc patēriņa un paliekas pielīp pie zarnu sieniņām uz 14-21 dienām. Ja persona cieš no aizcietējumiem, sapuvusī gaļa var palikt zarnās vairākus mēnešus. Turklāt, kā jau minēts iepriekš, cilvēka siekalas ir sārmainas, bet gaļēdāju skābas. Sārmainā siekalas nereaģē pareizi ar gaļu, lai to pienācīgi pārstrādātu. Visi visēdāji un plēsēji ēd gaļu jēlu.
Kad lauva nogalina zālēdāju pārtikai, tā saplosa kuņģa apvidu, lai ēstu orgānus, kas ir piepildīti ar asinīm (barības vielām). Ēdot kuņģi, aknas, zarnas, lauva ēšanas procesā dzer asinis no mirušā dzīvnieka miesas. Pat lāči, kas ir visēdāji, ēd lasi jēlu. Cilvēki savukārt izjūt riebumu pat vien no tādas domas. Lai nesagaršotu miesas garšu, gaļa tiek apstrādāta un tai tiek pievienotas garšvielas un citas piedevas. Ja meža ugunsgrēkā sadegtu briedis, gaļēdāji neēstu tā miesu. Pat cirka lauvām jādod jēla gaļa, lai tās nebadotos līdz nāvei. Ja cilvēki bija patiesi piemēroti gaļas ēšanai, tad mēs varētu to ēst jēlu un asiņainu.Tas pierāda, kā mēs esam ieprogrammēti domāt, ka dzīvnieku gaļa ir mums labvēlīga un vajadzīga izdzīvošanai un veselībai. Ja mēs būtu patiesi gaļēdāji vai visēdāji, mēs varētu ēst dzīvnieku gaļu neapstrādātu.Cepot, vārot un apstrādājot ar garšvielām, sāli, kečupu, majonēzi, sinepēm vai mērcēm mēs noslēpjam šausmīgo gaļas garšu. Tas ir vienīgais veids, kā mēs kā cilvēki esam spējīgi ēst gaļu, jo mēs atsakāmies to ēst neapstrādātu un asiņainu, kā īstiem gaļēdājiem piedienas.
Ar šo visu es neko nesludinu un nemācu kā ir jādzīvo un dzīvē neafišēju nevienam. Tikai saskaros ar cilvēku izbrīnu darbā un skolā par to kā var neēst un no kā tad es vispār pārtieku.
Katrs pats izvēlas kā viņam labāk.
Un vēl ļoti iesaku noskatīties filmu "Zemieši" angliski "Earthline". Tur tiek parādīts par to kā tā pati vista nonāk veikalu plauktos, kā tiek testēts uz dzīvniekiem un viss pārējais. Filma ir smaga, bet viņa ir jāredz.
21.01.2018 14:56 |

Reitings 388
Reģ: 19.12.2017
Lai arī nepiekopju dzīvniekiem draudzīgu dzīvesveidu, tomēr domāju, ka zāles ir pats pēdējais piemērs, ko celt augšā. Es arī lietoju daudz zāles un neesmu baigi iedzilinajusies, kā tie tiek testēti, lai gan pa ausu galam dzirdēts, ka ir iespējams izveidot zāles bez dzīvnieku līdzdalības. Tomēr pieminēt zāles šķiet kā pēdējais līdzeklis, jo zāles praktiski visos gadījumos ir, lai cilvēks spētu normāli funkcionēt un bieži vien nav izvēles, vai nu tu dzer zāles vai jūties slikti. Savukārt ēst gaļu vai neēst gaļu, nēsāt kažoku vai nenesat kažoku, lietot kosmētiku uz dzīvniekiem testētu vai netestetu - tās visas ir izvēles, kas cilvēka veselību neietekmē un abos veidos var labi dzīvot, ir tikai jautājums par cilvēka morāli.
Pieminēt zāles kā argumentu ir tikpat muļķīgi, cik situācijā, kur cilvēks ir pret nogalināšanu, viņam pajautā - vai tu spētu nogalināt cilvēku, kas uzbrūk ar pistoli tavam dzīvesbiedram? Tie ir tie retoriskie jautājumi, kuriem nav jēgas.
Protams, ja cilvēks ir pret dzīvnieku izmantošanu jebkur, tad viņš gan jau centīsies retāk lietot zāles vai vairāk interesēties par to jomu un alternatīvām, taču tie jautājumi, vai viņš vispār nelieto zāles, ir reāli debils diskusijas veids.
24.01.2018 13:36 |

Reitings 7408
Reģ: 06.05.2013
tur uztveršanas vaina, ne secinājums

Tavos komentāros ir daudz agresijas. Tā ir uzspiešana. Un nē, tā nav mana uztvere - tie galējie argumenti, kaut vai tas pats, par iesniegumu bērnudārziem, norāda, ka Tava nostāja ir agresīva. Cilvēks, kam ir vēlme tikai izskaidrot savu pozīciju, nevis savu nostāju uzspiest citiem, tik radikālus argumentus neizmanto.
Vegānisms ir dzīvesveids, nevis religija.

No šī es saprotu, ka neatteiktos no tām zālēm. Sapratu vai pārpratu?
24.01.2018 13:38 |

Reitings 388
Tas jautājums ir no tiem debilo jautājumu sērijas, ka, piemēram, tev ir iespējas glābt savu bērnu vai glābt 50 citu cilvēku, ko tu izvēlētos? Jebkura atbilde ir kaitējoša, bet, atvainojos, ēst gaļu vai neēst, pirkt kažoku vai nepirkt, neēšana un ne pirkšana nav kaitējoša.
24.01.2018 13:38 |

Reitings 7408
Pieminēt zāles kā argumentu ir tikpat muļķīgi, cik situācijā, kur cilvēks ir pret nogalināšanu, viņam pajautā - vai tu spētu nogalināt cilvēku, kas uzbrūk ar pistoli tavam dzīvesbiedram?

Nav gluži tā. Tāpēc, ka zāļu ražošanā izmanto dzīvnieku kaulus, smadzeņu vielas utt. Gaļa un kažoks medikamentos nenonāk. Tad sanāk, ka nogalināt dzīvnieku kaulu dēļ un gaļu izmest ir ok, bet ēst gaļu un neizmantot kaulus nav ok? Mēs joprojām runājam par vienu un to pašu govi.
24.01.2018 13:41 |

Reitings 1997
Reģ: 30.06.2009
Godīgi, nevienu neinteresē ko tu ēd vai neēd.
Es biju veģetāriete 2 gadus, sāku ģībt uz līdzenas vietas. Nonācu slimnīcā un tas prasija vēl 2 gadus atgriezt savu veselību. Paldies, nē. Ēdu gaļu un ēdīšu, esmu piedalījusies kaušanā, pati esmu dīrājusi lopus un ķidājusi, pēcāk dalījusi, man ar to problēmu nav! Gribētu iet arī medībās, pašlaik nav iespēju
24.01.2018 13:42 |

Reitings 762
Iesniegums b\d bija sarkasms.
24.01.2018 13:44 |

Reitings 806
Reģ: 18.01.2018
bigsister
Nu es uz šo skatos tā, ka mēs visi, sākot ar vienšūņiem un beidzot ar cilvēkiem, esam tikai mazs zobrats kopējā sistēmā. Vienmēr kāds kādu apēdīs. Un nepārmetīs Lauvai, ka tā ar asiņainu rīkli grauž antilopes cisku. Tā pasaule dara, tā pasaule izdzīvo. Ja mednieki nešaus zvērus, tie savairosies un tāpat viņus nāksies likvidēt, lai tie nenāktu pilsētās. Ja cilvēks pirms entajiem gadiem nemedītu zvērus, tie vienkārši savairotos un cilvēku kā tādu saplosītu, un nebūtu ne manis, ne Tevis.
Slikti ir, ja izšauj savvaļas zvērus tikai dēļ materiāla, ko tas spēj dot - kam pižiks pie majestātes pils, kam ziloņkauls vajadzīgs, kur gaļa beigās ir mazsvarīgs. Slikti ir, ja kādu sugu izšauj, kas ir uz izmiršanas robežas. Bet nav slikti ēst gaļu un audzēt to savām vajadzībām.
Un vēl, pēc manām domām, ir nepareizi salīdzināt kaut kādus zobus, fermentus mutē utt, ar citiem zīdītājiem, un teikt, ka mēs esam drīzāk zālēdāji, nekā gaļēdāji.
24.01.2018 13:48 |

Reitings 388
Alexxa, tu joprojām neko nesaproti. No diskusijas viedokļa tavs jautājums ir pilnīgi debils, jo tas neattiecas uz šo tēmu. Šī tēma ir par cilvēku izvēli. Dzert zāles vai nedzert bieži vispār nav izvēle (ja cilvēks nonāk slimnīcā pēc avārijas utml) un, ja ir izvēle, tā izmaina cilvēka fizisko labsajūtu. Atkārtošos, ēst gaļu vai neēst, pirkt kažoku vai nepirkt, tas nekā neietekmē cilvēka funkciju - dzīvot.
Protams, ja ir iespējas nedzert zāles (ibumetinu pret katram mazākām sāpēm, ko mierīgi var pārciest) vai ir zāles, ko ne testē uz dzīvniekiem - to dzīvnieku aizstāvjiem vajadzētu ņemt vērā un izvēlēties.
Es runāju par cilvēka motīviem un izvēles iespējām.
Tad varbūt atbildi man uz to jautājumu, vai tu būtu gatava pakļaut savu personīgo bērnu nogalināšanai vai ar savām rokām nogalināt piecus citus bērnus? Vidusceļa nav - tieši tikpat debils jautājums, cik tavējais.
Kad nav argumentu par tēmu, rodas tādas pērles kā tavējās. Diezgan nožēlojami.
24.01.2018 13:55 |

Reitings 388
*izmaina cilvēka fizisko labsajūtu nevis prieka utml ziņā, bet fiziskā līmenī kā, piemēram, ne strādājoša akna, plaušu vēzis utml
24.01.2018 13:57 |

Reitings 3551
Reģ: 23.11.2012
Nav jau arī pamatotu pierādījumu, ka dzīvnieku valsts produkti ir nevēlami vai kaitīgi cilvēkam.
Cilvēces vēsture ir pietiekami gara un rezultāts 7 miljardi, no kuriem vismaz 99 % ir visēdāji.
24.01.2018 14:03 |

Reitings 762
Bet nav slikti ēst gaļu un audzēt to savām vajadzībām.

Vai konkrēti Es saku, kas tas ir slikti? Ēdiet, audzējiet, nav problēmu.
Tamdēlj Es vēlreiz silti iesaku noskatīties manis ieteikto filmu vai vismaz kaut ko, kur parāda kā notiek galjas bizness. Kā tiek aplauzti spārni dzīviem esot, turēti būros, kā tiek “ražoti” cālji, kā vinjus atsijā speciāli konveijeri, sievieškārtas cālēni tiek paturēti un vīrieškārtas izviesti miskastē kā tādas mēslu čupas. Vai, kad restorānos neapēsto galju met tonnām ārā.
Vienkārši uzdodiet sev jautājumu, vai Es ēdu katru dienu galju tāpēc, ka man garšo, vai tāpēc, ka prasās? Un jā ,ja ēdiet, Tad tiešām kvalitatīvu.
24.01.2018 14:07 |

Reitings 762
Pārlieku liela, nekvalitatīva galjas ēšana izraisa aptaukošanos, sirdslimības, aknu vēzi utt. Tas gan manuprāt, nav nekas jauns.
24.01.2018 14:10 |

Reitings 7408
acidpauli, tieši Tavs piemērs ar bērniem te ir nevietā. Govi tik un tā nogalinās. Jautājums, ar kādu motivāciju. Es Tev nejautāju, vai nogalināsi to govi, no kuras var dabūt gaļu, vai to, no kuras kaulus. Tā ir viena un tā pati govs, viņa mirs neizbēgami. Bet Tu man iesaki izvēlēties starp dzīvām būtnēm, kuru mirstīgās atliekas nekam netiks izmantotas, turklāt ar opciju vienu atstāt dzīvu, nogalinot otru, kas padara jautājumu daudz komplicētāku par jautājumu - ar kādu domu Tu sevi mierināsi to govi nogalinot.
24.01.2018 14:13 |

Reitings 3551
Reģ: 23.11.2012
Pārlieku liela, nekvalitatīva galjas ēšana izraisa aptaukošanos, sirdslimības, aknu vēzi utt. Tas gan manuprāt, nav nekas jauns.

Pārmērības, nekad nav bijušas labas.
Kā būtu ar sabalansētu diētu, iekļaujot gaļu, piena produktus, olas un jūras veltes ?
24.01.2018 14:14 |

Reitings 951
Reģ: 16.12.2014
Vai, kad restorānos neapēsto galju met tonnām ārā.

Tāpat kā met ārā tonnām dārzeņus/augļus, kuri neatbilst izlepušo pircēju standartam par to, cik brīmnumdaiļi jāizskatās dārzenim/auglim, lai tas būtu cienīgs nonākt šī pircēja iepirkumu grozā (nemaz nerunājot par to, kas tā arī nenonāk uz šķīvja, jo aizmirstas un sapūst, vai nonācis uz šķīvja nenonāk vēderā, jo ir sanācis pagatavot -> uzservēt par daudz. Mēs jau te aizejam uz citu tēmu - par food waste.
Manuprāt, vispirms būtu jādomā par ilgtspējīgu to resursu izmantošanu, kas tagad tiek brāķēti un mesti ārā un tikai tad varētu pilnvērtīgāk saprast, vai tā drāma ir tik milzonīga, kā tā brīžiem tiek uzburta...
24.01.2018 14:16 |

Reitings 762
Kāpēc mēs atkal dzīvnieku salīdzinam ar dārzeni? Dārzenim vairāk sāp nonākot miskastē nekā maziem cāljiem? Absurdi.
24.01.2018 14:18 |

Reitings 388
Okei, Alexxa, ja nesaproti, mēģināsim citādāk. Es pieņemu, ka tu, tāpat kā vairums, neesi par vardarbību, slepkavībām un izlemšanu, kam jādzīvo no cilvēkiem, kam nē, tāpēc arī piemēri ir uz cilvēka dzīvošanu vai ne dzīvošanu vai nodarīšanu pāri. Tavam bērnam vajag, piemēram, nieri, viņam piekrīt dot cilvēks un tā niere der no tā cilvēka, bet tam cilvēkam var būt pēc tam komplikācijas līdz pat tam, ka viņš var nomirt (nu, piemēram, kaut kāda narkozes nepanesamība). Tad ko tu izvēlies - būt atbildīga par sava bērna nāvi vai būt atbildīgai par iespējamo to cilvēka nāvi vai veselības problēmām?
Vai tavam bērnam uzbrūk vīrietis ar nazi. Tev ir nazis, pistole vai jebkāds cits ierocis rokā. Tu viņu izmantosi vai ļausi, lai bērnam nodara pāri? Reāli it kā normāla sieviete esi, bet kad diskusija tāda, kuras tēma tev nav patīkama, sāc izdomāt visādus brīnumus.
*
Kā var nesaprast, ka ir ļoti liela atšķirība starp to, vai cilvēks var kļūt par invalīdu, var nomirt, var mocīties lielās sāpēs, var iegūt slimības lielāku attīstību un starp "nenopirku kažoku, jūtos slikti"? Tu saproti, ka runa ir par cilvēku vērtībām un par to, ka ir atšķirība starp būtiskām un nebūtiskām lietām?
24.01.2018 14:22 |

Reitings 951
Reģ: 16.12.2014
Kāpēc mēs atkal dzīvnieku salīdzinam ar dārzeni? Dārzenim vairāk sāp nonākot miskastē nekā maziem cāljiem? Absurdi.

Es nesalīdzinu!!! Es norādu, ka vienlīdz liela šī problēma ir ar jebkuru produktu grupu un, lai uzražotu (izaudzētu) gan vienu, gan otru, tiek patērēti lieli Zemes resursi! Jau jau mēs par ētiskiem apsvērumiem, tad lai tā ētika ir vispusīga, nevis tikai - tam sāp, to neēdam. JO arī par to, ka mēs ar savu pārpatēriņu un pārtikas produktu standartizēšanu nodaram būtisku kaitējumu videi!
24.01.2018 14:24 |

Reitings 7408
Vai, kad restorānos neapēsto galju met tonnām ārā

Par šo es šajā pašā forumā ne reizi vien esmu runājusi - patērētāju kultūrai ir jāmainās. Tas nav tikai restorānos, kur izmet ārā. Mājās arī vakariņu atlikumus daudzi nevis pagatavo nākamajā dienā un apēd, bet uzreiz izmet. Pērk vairāk, nekā spēj apēst (Un ēd daudz vairāk, nekā tas nepieciešams veselībai un labsajūtai), to, ko neapēd, tas sabojājas un to izmet. Arī veikals - iepērk vairāk, kā vajadzīgs, lai pircējs būtu apmierināts, jo ir sortiments un zināma daļa tomēr paliek nepārdota, to noraksta un izmet. Bet ražotājs tikai ražo. Kaut kādā žurnālā lasīju, ka šādi miskastē nonāk teju 2/3 saražotās gaļas produkcijas. Ja cilvēki iemācītos kontrolēt cik viņi ēd un pērk, lopu ražošana nomazinātos par tām pašām 2/3, kas dotu iespēju šiem pašiem dzīvniekiem dzīvot daudz labākos apstākļos, kaut arī beigās tie ir nolemti apēšanai.
24.01.2018 14:25 |

Reitings 806
Reģ: 18.01.2018
Un jā ,ja ēdiet, Tad tiešām kvalitatīvu.

Šeit es tev piekritīšu. Vai maz no poļu utt., gaļas var ko garšīgu pagatavot, ja pati gaļa ir slitas kvalitātes.
Un, ja runa iet par tām fermām, kas biznesa nolūkos tik ražo un pumpē, tas es par to, lai nebūtu tādas gaļas tirgū. manis pēc tikai bio vai vismaz brīvā darbā audzis lops, kas nav pārbarots ar ķīmiju.
24.01.2018 14:26 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits